Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Armiranje tanke betonske ploce, podloge za plocice, pomoc!

12 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Floyd
Floyd's picture
Offline
Registrovan dana: 20/08/2008
Poruke:

Pozdrav svima, i molim vas za pomoc!

Zgrada je stara 90 godina, karatavan, nema betonskih podnih ploca, u kuhinji su popucale podne plocice i nakon sto sam raskopao sve, utvrdio sam da su plocice lezale na sloju cca. 2 cm. betona-lepka na podnim drvenim daskama koje su potpuno istrulile na srednjoj trecini duzine povrsine kuhinje, ispod su i drvene grede...poprilicno nacete truljenjem tako da ja mislim-amaterski....., da bi se to moglo jedino srediti izlivanjem neke tanke armirane betonske ploce, fiksirane za zdrave delove greda na krajevima povrsine kuhinje.

Molim za savet.. i ..da li sam u pravu?, kako to srediti .....ili kako i cime ucvrstiti armaturu te ploce za zdrave grede...ankeri ili sta?, Koja armatura bi mogla da se upotrebi?Koji odnos cementa i peska...i... za beton?....Ili nekakav gotov betonski-proizvod? Koja je minimalna debljina ploce-nosivost, kako pripremiti konacnu podlogu za nove plocice cca.30x30cm ili ....vec sta.....??????

Hvala unapred.... :bye2

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

Prostorija se nalazi na spratu . Daj još podataka , da li su to noseće podne grede neke spratne kuće .

Floyd
Floyd's picture
Offline
Registrovan dana: 20/08/2008
Poruke:

@ratko , hvala na odgovoru,

Da... na prvom spratu je, nosece grede su cca 20x30 cm na rastojanju od oko 70 cm. Ima ih tri po duzini kuhinje.
Ja sam uklonio stare trule podne daske i sljaku...ili sta vec koja je valjda bila neka vrsta izolacije?

Ukucao sam preko greda nove colovne camove daske, i preko njih nameravam da izlijem beton sa armaturnom mrezom...ili samo ukrstenom armaturnom zicom , pa preko toga da izravnam i lepim nove plocice.

Pregradni zid na kome je cesma i odvod na slici, je prakticno u vazduhu celom svojom donjom duzinom posto su daske na kojima je zidan naknadno cca 1963. potpuno istrulile odavno. Da li se drzi na krajevima...cevima...ne znam... :nes

Sa druge strane tog zida je kupatilo ispod koga daske...uopste ne postoje...i ja stvarno ne znam na cemu se njegov pod...plocice...kanalizacione cevi drze :nes2 . Nadam se da ce ovom plocom koju bih izlio u kuhinji i koju nameravam da podvucem celom duzinom tog zida koji je iznad nosece grede zid ipak dobiti neki oslonac.

Posto se sve moje znanje o svemu ovome bazira na internetu i rekla-kazala ...svaki savet bi mi dobrodosao.

:bye2
P.S.
Kako da zastitim od betona/cime da izolujem bakarne cevi od grejanja koje prolaze ispod plocica ?

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

:tup Au ti si stvarno u velikom problemu , prvo moraš voditi računa otome da ne opteretiš previše te noseće grede sa težinom a opet da dobiješ dobru podligu koja neće vibrirati zbog stalnosti pločica. Kaži mi kako se ponašaju sada te daske koji si zakovao na grede dali puno vibriraju . Ako puno vibriraju neće valjati pucaće ti pločice i lepak kojim su zalepljene .Moje lično mišljenje je da ćeš teško armirati tanak beton , prvo pravilo kod armiranog betona je ne samo armatura nego i masa betona koji daje čvrstinu samoj podlozi , dok armatura daje žilavost , druga stvar armatura mora da ima iznad sebe i ispod sebe određenu debljinu betona da bi imalo ikakvu funkciju . Debljina ploče koja je armirana sa armaturom debljine 6 mm je min oko 4cm .

Što se tiče bakarnih cevi pre betoniranja ih zaštiti nekom farbom ili ih obmotaj sa nekim toplotnim izolatorom , na taj način si ih izolovao i od gubitka toplote i zaštitio od betona .

Floyd
Floyd's picture
Offline
Registrovan dana: 20/08/2008
Poruke:

..... :tup :tup , ma lud sam i sto sam pocinjao to da radim al' sta je tu je Crying

Daske koje sam zakovao su stabilne.... ne mrdaju ni malo...cak sam ih i medjusobno ukoso ukucao kao parket...i ne skripe kad hodam po njima.

Ove grede dole uopste nisu lose....kad sam pocinjao mislio sam da su i one trule...ali kad sam ocistio sve video sam da su potpuno zdrave, mislim da ce izdrzati tezinu ploce koja mi treba. Ploca ce biti debela oko 8 cm + Olma masa da nivelisem na kraju + lepak i plocice ...toliko imam do nivoa poda kakav je bio. Danas kupujem armaturu, sljunak i cement pa sta bude....
...ako ne izdrzi zgrada...bice u novinama :ahaha :tup
:bye2

shandoo
shandoo's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2008
Poruke:

Pozdrav, kolega. Drugar u Balkanskoj je imao istu priču u stanu i morao je da lije ploču u celoj dnevnoj sobi, naknadno. On je rešio to sa fert gredicama koje je ukopao u zidove. 8cm za ploču je taman. Super će se ponašati ali je samo pitanje oslanjanje te ploče. Ako možeš ukopaj je bar malo u noseće zidove da ne bi cela ploča radila u odnosu na zidove. Taj zid koji lebdi podupri betonom da ne bi krenuo da puca ako dodje do potresa. Kao što reče Ratko, cevi izoluj. Ako se ne varam to se radi nekom trakom koja se obmotava oko njih. Slična je filcu. Pozz

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

shandoo ti je dao dobre savete , samo nemoj previše ukopavati ploču u zid da ne oslabiš zid . Kolika je površina te prostorije koju sada trebaš da betonirač .

sahist
sahist's picture
Offline
Registrovan dana: 25/08/2008
Poruke:

Obavezno ukopati u zid. Ako su vanjski zidovi deblji onda ne bi bilo loše da ploča naleže od 12-15 cm. Tako će se težina ploče večinom preneti na vanjske zidove i grede ti neče biti toliko opterečene. Za izolaciju (šljunak koji si izbacio) trebalo bi nešto da staviš, sada se uglavnom stavlja npr. stiropor u kuglicama, kupuje se u džakovima i lak je za transportiranje a i mnogo lakši od šljunka što opet smanjuje težinu na grede. Mislim da češ morati da stavljaš i pozitivnu i negativnu armaturu jer na mestima gde ploča naleže na grede imaš negativni momenat pa ti treba gornja armatura. U svakom slučaju armatura zavisi od razpona ploče i ne bih ti preporučio da je stavljaš onako na pamet, raspitaj se kod nekog statičara. Evo toliko za moju prvu poruku na ovom forumu.....

p.s. mislim da bi debelina ploče morala biti barem 10 cm, još bolje 12cm

igorbb22
igorbb22's picture
Offline
Registrovan dana: 08/03/2008
Poruke:

druze, verujem da je zgrada stara, ali da ima debele zidove, bez obzira dali su noseci ili pregradni, dobro su ti rekli, ukopaj gredice, beton nemoj da stedis jer zbog 1000 - 2000 dinara neces ni propasti a niti ces biti bogatiji a znacice ti mnogo.

Floyd
Floyd's picture
Offline
Registrovan dana: 20/08/2008
Poruke:

Mnooogo hvala svima za savete!

Pokusacu da ih primenim.... koliko budem umeo.

Na dve strane imam nosece zidove u koje mogu da ukopam armaturu... a tamo gde su lebdeci pregradni drzace se na gredama.
Povrsina je samo 4 m2...pa ce valjda uspeti.

Hvala jos jednom svima,

:bye2 :bye2

Floyd
Floyd's picture
Offline
Registrovan dana: 20/08/2008
Poruke:

Plocu sam izlio, armirao, ukopao armaturu u zidove, podvukao beton pod pregradne zidove, osusila se lepo, cvrsta, nije pukla .....stoji :ahaha ravnam je sutra jos malo pa onda stavljam plocice.


Jos jednom hvala svima za savete

:bye2

igorbb22
igorbb22's picture
Offline
Registrovan dana: 08/03/2008
Poruke:

to majstore