Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zidanje dnevnog boravka YTONG-om sa drvenim gredama

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
arvin
arvin's picture
Offline
Registrovan dana: 03/10/2013
Poruke:

Postovani, nameravam da plato ispred kuci koji je do sada bio samo u ulozi letnje baste, zatvorim sa 3 strane YTONG blokovima a sa prednje strane samo da uradim coklu visine 50cm i na toj strani da uradim drvo-staklo da bi imao pogled spolja.

Nameravam da radim temelj na koji bih postavljao, tj idao YTONG blokom.

Pitanja:

1. Kao stubove, grede na uglovima me zanima da li moze da ide drvena greda (hrastovina) i da li je ikako izvodljivo da YTONG spajam sa tim gredama (mozda nekim U profilima kao za rigips) ili mora greda armirana ili pak postoji neki YTONG materijal koji se koristi za uglove kod zidanja gde nema armirane grede?

2. Krov bi bio ravan (tj na 1 vodu) jer nameravam da nekada kasnije izmad tog dela koji ima ukupno oko 25 kvm ( 5,5, x 4m) nadzidam sprat sa belom YTONG plocom. Imavsi sada to u vidu, stami savetujete da koristim od materijala?

Hvala unapred na odgovorima, verujem da ce iz njih proizaci jos par pitanja sa moje strane.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ангажуј грађевинског инжењера да ти направи пројекат и немој правити импровизације по саветима са форума. Ја бих тако урадио.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

arvin
arvin's picture
Offline
Registrovan dana: 03/10/2013
Poruke:

hocu, ali me zanima sta ce YTONG da mi preporuci, ili neko sa iskustvom, trenutno gledam sve ytong na ypoutube i idim da ne mora cak ni betonska greda vec da postoje blokovi sa rupom kroz koju se izvuce armatura i zalije itd

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Ako hoces dozvolu moras imati betonske stubove. Covek je kod Novog Sada gradio kucu od slame i hteo je drvene stubove ali bez betonskih stubova nije mogao dobiti dozvolu i kukao je kako takav zakon ne postoji u Francuskoj.

arvin
arvin's picture
Offline
Registrovan dana: 03/10/2013
Poruke:

ma ne treba mi dozvola u sustini da napravim taj dnevni boravak koji ce vise biti kao zatvoren letnjikovac, kuca mi je legalna samo imam plato od eto 20 kvm ispred na kome je lezaljka, garnitura letnja itd i kad pocne kisa i sneg sve moram po garazi da nabijam i onda sam razmisli "zasto ne bih ovo zatvorio i da mogu da sedim tu i leti i zimi (uz grejanje zimi) i eto to je ideja...mozda neko ima drugi predlog, ja sam razmisljao o varijanti, drveni stubovi hrastovi na anker u betonsku stopu, cokla 80cm od Ytong a bocni zidovi kao od montazne kuce, sendvic sa OSB i rigipsom, ali sada mislim i o varijanti da li samo YTONG...svaki predlog je dobrodosao

veteran
veteran's picture
Offline
Registrovan dana: 05/12/2010
Poruke:

Lepo ti zvukoljub napisa. Angažuj nekog stručnog da ti da makar savet ( nacrt...) jer ti u perspektivi hoćeš tu da dižeš i sprat. Pa šta će da nosi taj sprat ako nemaš dobar temelj i stubove? Biće dupli trošak u krajnjoj liniji. Ili ga radi "ljudski" pa makar u etapama, ili uradi od drveta kako si zamislio, pa kad se steknu uslovi onako kako bog zapoveda.

YTONG Srbija
YTONG Srbija's picture
Offline
stručnjak
Registrovan dana: 24/04/2013
Poruke:

@arvin
Na uglovima svakako treba da stavite armiranobetonske serklaže. Drvena greda nije baš najbolje rešenje, pogotovo što ste naveli da bi kasnije nad tim prostorom zidali sprat.
U zavisnosti kojom debljinom bloka želite da ozidate taj prostor, postoje YTONG elementi za vertikalne i horizontalne serklaze, te Vam nije potrebna oplata. Ukoliko Vam je taj prostor namenjen stanovanju, preporuka je da ozidate YTONG Termoblikom plus 30 cm širine: http://www.ytong.rs/rs/content/ytong_termoblok_plus_za_spoljni_zid_1864.php
Za ovakav zid Vam nije potrebna dodatna termoizolacija.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

И поред Итонг савета, остаје неоумица који су то армирамо бетонски серклажи?. Која дебљина арматуре, која врста, глатка или ребраста, на којој раздаљини су узенгије, којих димензија итд. итд? У пројекту такве ствари нису прескочене.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

vitaiveks1
vitaiveks1's picture
Offline
Registrovan dana: 24/08/2015
Poruke:

Cistio sam kuci septicku jamu, cisternom. Kako mogu da neutralisem neprijatan miris sa lica u ruku. Jer mi je puklo crevo na cisterni i uprskalo me. Unapred hvala