Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

  • Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Pokrivanje nadstresnice
Izvodjac radova za mali m...
Opasan problem sa elektro...
Kablovska TV i kompjuter

Forum

  • Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Ručni radovi » Dekoracije i suveniri

plaster of paris

8 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Tue, 17/01/2012 - 04:11
plaster of paris
#1
Rezanac
Rezanac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/03/2010
Poruke:

Htela bih da napravim figuricu sladoleda na tocenje u prirodnoj velicini. Gledala sam po netu i za to najvise koriste masu koja se na engleskom zove Plaster of Paris. U enciklopediji je ovo objasnjenje:
"plaster of paris, Setting a broken hand with a cast of plaster of paris.quick-setting gypsum plaster consisting of a fine, white powder, calcium sulfate hemihydrate (see calcium), which hardens when moistened and allowed to dry. Plaster of paris is prepared by heating calcium sulfate dihydrate, or gypsum, to 120°–180° C (248°–356° F). With an additive to retard the set, it is called wall, or hard-wall, plaster.

Used since ancient times, plaster of paris is so called because gypsum was early used near Paris to make plaster and cement. Plaster of paris is also used to precast and hold parts of ornamental plasterwork placed on ceilings and cornices and is used in medicine"

Zbunjuje me onaj deo o zagrevanju. Da li je to obican gips?

Da li mozda imate neku bolju ideju od cega da napravim figuricu sladoleda, i kako da izlijem fil koji ide odozgo?

Top
  • Login or register to post comments
  • 8619 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Dekoracije i suveniri
Tue, 17/01/2012 - 10:00
To je najobičniji gips, a u
#2
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

To je najobičniji gips, a u englčeskom tekstu koji si priložila piše i kako se proizvodi - dehidriranjem kalcijum sulfata na temperaturi od 120 do 180 stepeni.Pariski malter se naziva po tome što je što je najpre korišćen u blizini Pariza, za spravljanje maltera.Eto to je ukratko prevod teksta koji je priložen.
Inače gips je nastao, prema predpostavkama pre više od 200 miliona godina, a ovo je hemijska formula CaSO4 x 2 H2O.
Na ostali deo pitanja ne znam odgovor, jer ja ne umem ni pravi sladoled da napravim, a kamo li od gipsa.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Top
  • Login or register to post comments
Tue, 17/01/2012 - 14:33
He, he, hvala Zvukoljube.
#3
Rezanac
Rezanac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/03/2010
Poruke:

He, he, hvala Zvukoljube. Znaci ne treba nista da zagrevam... Samo da ne kuvam : )

Top
  • Login or register to post comments
Wed, 18/01/2012 - 07:44
Možda može kad napraviš
#4
pandora
pandora's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 25/10/2009
Poruke:

Možda može kad napraviš kornet, sladoled od gipsa da napraviš tako što ćeš u stari i spremljen za bacanje špric za šlag ili tolumbe staviti gips, ili kroz jaču kesu na kojoj je odsečeno ćoše.
Verovatno treba raditi brzo jer se gips bar meni uvek prebrzo stegne.

http://www.facebook.com/#!/pages/Nakit-iz-Pandorine-kutije/341227739232801

Top
  • Login or register to post comments
Wed, 18/01/2012 - 09:08
Brzina "stezanja" gipsa se
#5
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Brzina "stezanja" gipsa se može regulisati dodavanjem kreča.Treba malo eksperimentisati da se dodje do srazmere koja odgovara.Za tu namenu je najbolje koristiti hidratisani kreč.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Top
  • Login or register to post comments
Wed, 18/01/2012 - 10:50
može se gips kontrolisati ali
#6
peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

može se gips kontrolisati ali treba dosta vežbati dok projekat uspe
za to najbolji zubarski gips uglavnom od njega liju i figurice koje su magneti za frižidere
znam da ima u NS da se uzme pisano je o tome na forumu

http://peradetlic.hupont.hu/
http://kreativnost.4umer.com/

Top
  • Login or register to post comments
Thu, 19/01/2012 - 18:44
U zavisnosti od toga za koje
#7
pazovan
pazovan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2010
Poruke:

U zavisnosti od toga za koje namene ti treba taj sladoled možeš birati materijal izrade.
Kao što si već htela možeš izliti gipsanu kocku pa od nje alatkama, šrafcigerima, kašikama.. izgrebati željeni oblik saldoleda. Za ovo nije zubarski gips jer je previše tvrd a i skup. Možeš sa običnim 'električaskim' kog ima u pakovanjim od po 2kg ali bih ti preporučio Rumunsko/nemački modelarski gips - 'Rigips' je firma. Prečišćen je za razliku od 'električarskog' ali najčešće se prodaje na džak od 40kg, međutim u ponekim farbarama ga prodaju na merenje, iz džaka Smile Možeš i napraviti fišek, trubu od kartona, plastike, al-folije pa naliti u nju gips i već imaš skoro gotov kornet. Za 'točeni' deo je pandorin predlog super ideja.

Takođe sladoled mož napraviti i od slanog testa; gline - koju daš posle nekom da ti odlije u gipsu ili da je ispeče; 'biolina' koji ćeš posle skuvati; papir-mašea... zavisi samo čemu si najvičnija ili pak spremna na eksperimentisanje.

Top
  • Login or register to post comments
Fri, 20/01/2012 - 01:19
Hvala
#8
Rezanac
Rezanac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/03/2010
Poruke:

Hvala na odgovorima i sjajnim predlozima. Figurica bi mi sluzila kao ukras. Mozda cu da lupim sad a da li je mozda neko pokusao da radi nesto slicno sa gitom?

Top
  • Login or register to post comments