Sada postoje kazani sa duplim dnom-bez mesaca i kazani sa mesacem,ovi drugi su malo skuplji,a oni prvi nemogu da zagore-navodno...Uskoro planiram kupiti jedan,ali koji...?Dobro bi mi dosao savet jer nije bas mali izdatak...
Kazan za rakiju
Kazan sa mešačem je bolji , samo odradi da se vrši mešanje non stop . Ugradiš jedan mali motor (Na 12 v,od kamionskih brisača ) I preko punjača . Kao remenicu koristiš onu veliku od veš mašina .
Nema šanse da zaboraviš da promešaš dok pečeš rakiju , non stop se vrti :hh
Stevo56 ne znam koji si kazan gledao da kupiš, ali dve stvari su kod kazana (amaterskih) najbitnije,a to je debljina dna.Ispod 5 milimetara bakarnog lima nije nikakav kazan, to sa rešetkama je igračka, a i mešalica ne pomaže puno, jedino u kombinaciji sa debelim dnom,i druga stvar kondenzator za hladjenje alkoholnih isparenja.To sa savijenom cevkom nije opet ništa, veliki su gubici.Pravo rešenje je da ti kazandžija napravi kombinaciju sud u sudu gde je mnogo veća kontaktna površina hladjenja.Kod kuvanja (pečenja rakije kako ko već kaže) najvažnije je ravnomerno zagrevanje i konstantan mlaz, kod kazana sa tankim dnom je to nemoguće ostvariti, radim to amaterski već 30 godina i dok nisam prepravio kazan samo sam se patio.Probao sam svašta i ispranu slamu da stavim na dno i rešetku medjutim kad počne da vri ništa ne pomaže, ako je gušći sadržaj nema načina da ne zagori ako je dno tanko, inače pravo rešenje je kazan sa rekuperatorom, ali je to veliki izdataka za amaterske potrebe, takvi kazani su nekoliko hiljada evra.
слажем се, звукољубе, свака ти вреди. Аматерски печем ракију и користим старински казан направљен у Свилајнцу пре другог рата. Проблем загоревања сам решио додавањем једне до две кофе обичне воде на сваки казан комине. То исто чиним и са "голом" ракијом да не "гори" казан. Дрва имам, време за хоби такође па ми тих 10-15% казана годишње нису оптерећење.
Мешач, решетка и друга помагала нису толико потребна ако се казан користи за сопствене потребе.
U mom kraju ovde gdje ja živim pečenje rakije je teška filozofija i mi poštujemo samo naš način pečenja rakije a on podrazumjeva ove stvari: Kazan mora biti isključivo bakarni ručno iskivan ništa industrijski obavezno mješač poklopac spojen šarafima ništa brašno zapremine od 75-100l kondezator ili kako ga mi krstimo Kiler obavezno sud usudu ništa tamo neka zmijača cjev spojena na navoje itd
Pozdrav ljudi.
Devla ja sam iz Svilajnca i moj otac je kazandzija.Zvukokjub je apsolutno u pravu sto se tice debljine dna kazana.mi radimo kazane sa dnom debljine 6 mm i to su kazani prevrtaci od 120l.kod kazana sa tankim dnom prilikom pecenja kajsije ili kruske pomaze resetka ali u kombinaciji sa jutanim dzakom(dzak u kome se pakuje kafa).Stavite dzak na dno pa preko resetku i nece zagorevati.Inace resetka mora da se stavi da bi drzala dzak na dnu jer bi se prilikom vrenja podigao na povrsinu.
Prezontije, kakva su ti iskustva sa uzidanim kazanima, da li pravite tako nesto, i mozes li mi preporuciti povoljnu kombinaciju, mozda se nagodimo, Pozdrav
Ne,takve kazane ne radimo vec duze vreme.Najbolji kazani za mene su kazani prevrtaci.To je kazan sa sirokim kapkom dosta plitak i prilicno sirok.Zasto je to vazno?Zato sto u takvim posudama tecnost najbrze provri,za nekih 10-15 minuta i omogucava da za dan ispecete 8-9 kazana.veoma se lako pere i odrzava,sto nije slucaj sa kazanima sa malim kapkom.Kod kazana sa mesalicom i ispustom postoji samo taj problem pranja jer u slucaju da zagori morali bi da skinete kapak koji je zasrafljen sa jedno 20-ak srafova da bi mogli da ga operete.posto sam nov clan ne znam da li mogu da okacim slike da vidite kazane.Inace kazani prevrtaci su zapremine 100-120 litara.Destilacija se ne obavlja pomocu spiralne cevi vec pomocu aparata.
Evo nekih slika
Kazan iz drugog ugla
Kazan od 20-ak litara
prezontije
Dobar ti je taj kazan ali ja mislim da je onaj sa rekuperatorom prava stvar jer u jednom potezu se uradi i prepek, tako se štedi i na vremenu i na ogrevu, a i kvalitet rakije je veoma dobar, jedino je cena malo viša za amaterske uslove pa je pitanje kad će se isplatiti takva investicija.
Ajd da kazem i ja rec dve o pecenju rakije i zagorevanju . Rakiju pecem od 1991 godine i otada omam DES-ov kazan od 180 L .
Rakija se uvek pekla u porodicno -kumovsko-prijateljskoj varijanti i nijedne godine se nije peklo manje od 4 t komine . Od cega god da smo pekli rakiju u kominu nikad nismo nista stavljalji ali ni kap . A ni kazan nam nikad nije zagoreo . Nikad nismo trpali ni slamu ni jutu a opet nikad nam nije nista zagorelo . Uvek na svaki kazan dodajemo oko 30 l vode i mesamo redovno Ono istina gotovo smo svaki put pekli rakiju na gradski gas i to na "ringlama " koje sam ja pravio . E sad to su neka moja iskustva
Evo 3 pravila koja sam usvojio i zasad nema greske
1 cisto i zdravo voce ( bez ikakvih dodataka )
2 cisti sudovi ( cisterne i "vesela masina " )
3 polako pecenje
Eto toliko za sad
A evo i slika " visinskih priprema 2008 "
Ma sve je to lepo, ali ja Vama nista ne verujem, dok ne probam :hh
Tako da momci, organizujte neku degustaciju tih rakiju, pa cu vam ja odmah kazem cija je bolja i ko koristi ispravniju metodu pecenja rakije
Tenzor
Prva dva pravila koja si naveo su osnovna za kvalitetnu rakiju i tu se u potpunosti slazem.Sto se tice treceg pravila pojasni polako pecenje.Ako mislis na slabiju vatru tu se ne slazem sa tobom,jer to ne utice na kvalitet vec na vreme provedeno pored kazana.Isto tako i sto se tice zagorevanja jer kazan ako zagori zagori u pocetnoj fazi pecenja dok ne provri.Mogucnost da zagori kazan je kod pecenja kajsije i kruske jer imaju veliku kolicinu secera i prilikom vrenja se pretvaraju u kasu.
Moj tast ima kazan, kaze da je muski bakar. kakva je razlika izmedju muskog i zenskog bakra. Kakva je rakije kod jednog a kakva kod drugog.
Za hladjenje sam video da postoje vise paralelnih cevi u buretu za destilaciju jel to neki novi efikasniji sistem od savijene cevi u spiralu koju sam ranije vidjao kod starih kazana.
Jedno pitanje u vezi samog kazana za pecenje, jeli moguce da se napravi kakzan od rostrfraja (INOX-a) koji se koristi u industriji i dali je to dobro ili lose za pravljenje rakije.
Pošto kljuk ili komina sadrži veoma agresivne sastojke, počev od masnih kiselina itd. da ne nabrajam čega sve ima, bakar se pokazao kao nezamenljiv materijal za izradu kazana.Sem toga tu je i tradicija, a kad je nešto dobro ne treba menjati.Verovatno može i inox ali ja sa tim nemam iskustva.
Postoje dva tumacenja muskog i zenskog bakra,Jedno je da je su to anodni i katodni (anodni je muski,a katodni zenski).Drugo tumacenje je da je muski bakar bakar koji ima primese mesinga u sebi, a zenski je cist bakar.Ljudi koji peku rakiju ne treba da brinu o tome jer kvalitet rakije je isti i u jednom i u drugom slucaju,problem imaju proizvodjaci kazana prilikom izrade jer je muski bakar dosta krut za obradu i moze se desiti da pukne prilikom obrade.
Sto se tice ostalih materijala mogu se izradjivati kazani od dosta materijala(rostfraj,prohrom,bakar itd)i isto ce peci rakiju,samo sto bakar ima bakarni oksid koji je veoma vazna komponenta kod pecenja rakije.
Primetili ste da svi elitni restorani hranu pripremaju u bakarnom posudju zato sto bakar daje poseban smek hrani koja se priprema,samo sto posudje u kome se sprema hrana mora biti kalajisano jer kalaj filtrira bakarni oksid od stetnih materija,sto kod pecenja rakije ne mora da se radi jer oksid ostaje u komini.
I postoje aparati za destilaciju koji su daleko bolji od spiralnih cevi,jer aparat srazmeran velicini kazana ne moze da potera paru kroz cev dok je kod spiralnih to moguce prilikom jace vatre.Okacicu sutra sliku aparata za destilaciju.
Pod pojmom polako pecenje sam upravo mislio na slabiju vatru . Opet kazem kazem ja pecem rakiju na gradski gas pa sam apsolutni "gospodar " vatre, plamena i temperature . E sad opsluzivanje " Vesele masine " je za mene neka vrsta rituala . A svaki ritual ima svoja pravila , jedno od njih je i polako pecenje . Moze se rakija peci i u atoklavu ali cemu onda cela procedura . Najbrze je otici u radnju pa kupiti rakije kolko treba i gotovo .
Kazem da posle ovoliko godina iskustva znam u minut kad krece rakija i kad treba prekinuti , a sve to zbog kontrolisanja vatre i pravila 1 i 2 . Ovo se naravno odnosi jel samo na moju "veselu masinu "
A kajsija i kruska spadaju u kategoriju "nocna mora " za neiskusne ali i za nestrpljive .
Evo aparata za destilaciju
imas li sliku unutrasnjosti
nikada to nisam vidio s vana jesam ali unutrasnjost nisam pa ako imas postavi sliku
Sastoji se iz unutrasnjeg i spoljasnjeg dela.Plavom bojom je obojen put pare,a zutom je oznaceno gde prolazi voda.
kad god covjek pomisli da je nesto komplikovano ono ispadne da je bas to jednostavno
hvala na skici i posto sam ja nov na ovom formu ima li neki pozdrav za nas rakijase
Slažem se sa Prezontijem, u potpunosti. Baš ovakvim kazanom, njegovim učinkom i kvalitetom rakije sam najzadovoljniji. Kod nas ih inače zovu i "šerpaši".
Probao sam više vrsta kazana, različitih zapremina, ali najbolje rezultate imam sa ovakvim kazanom zapremine 100 litara, čije je dno konveksno izrađeno od kvalitetnog bakra debljine oko 5 mm.
Inače, ja proizvodim rakiju od šljive, kao gorivo koristimo drvo (granje) i u takvim uslovima džibra (kljuk) zna baš da zagori. Kod ovakvih kazana to se gotovo nikada ne dešava.
Desava se da hoce da zagori kajsija ili kruska,ali se napravi resetka sa sitnim rupama i onda nema nikakvih problema.Inace,mi radimo kazane debljine dna 6-7mm.
Ja sam isprobao sistem sa rešetkom i mišljena sam da je to koješta bez obzira na rupe.Kad se kljuk zagreje jednostavno podigne kupu (rešetku) i kazan zagori.E sad ja sam to rešio tako što sam promenio debljinu dna kazana.Stavio sam lim od 5 mm. ugradio sam mešalicu, a kondenzator je upravo takav kako je prezontije to skicirao.Dobio sam neuporedivo bolji kvalitet rakije posle ove intervencije i što je najvažnije zbog veće debljine dna tok rakije je sad ujednačen.Što se tiče loženja veoma je važno da se odvija lagano vrenje, jer jaka vatra izaziva burno ključanje a to znači da u isparljivi deo prelaze i sastojci koji direktno loše utiču na kvalitet.Bavim se ovim poslov već veiše od 30 godina i imam neka iskustva.Inače najbolji su plitki široki kazani izradjeni kovanjem od debelog lima sa rekuperatorom, ali im cena nije za hobiste.Reč je o nekoliko hiljada evra.
U pravu si sto se tice podizanja resetke,ali mi stavljamo drzace tako da resetka ne moze da se podigne.A sto se tice kazana postoji toliko modela da je to neverovatno.Evo slike kazana "Kothe" kome je cena od 12500e do 35000e inace,za nase uslove neizvodljivo.
Ajde laik malo da se umesa. Zanima me da li je moguce napraviti mini kazan u ssm varijanti, recimo od prohromskog kazana za bojler, jer imam malo voca za kominu pa mi i ne bi trebao veci kazan. To bi bilo cisto da se igram, ne idem na to da pravim vece kolicine rakije, ali ipak je nekako najsladje ono sto sam napravis. Video sam mali kazan, oko 40-50 l, verna kopija pravog, ali kosta oko 20000 din, sto je ipak malo mnogo za obicnu igrariju. Ako neko ima iskustva sa samogradnjom takve prirucne varijante, voleo bih da to podeli sa nama.
Svakako da je interesanto, a slike bi bile dobro došle.
Jesteli videli sa kakvim predznanjem se ide u kafanu ? :hh :hh
Ja mislim da je bolji taj sa duplim dnom...on u stvari ima resetku koja ne dozvoljava da bilo sta osim tecnosti dodiruje dno tako da nema zagorevanja...i mesac zvuci ok,ali sta ako se na minut-dva zaboravi mesanje?I da li ce mesac stvarno da pokupi sve sa dna....?
Ja kad bih kupovao,kupio bih kazan s duplim dnom....