Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Regulacija kucne pumpe za vodu

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
rule
rule's picture
Offline
Registrovan dana: 05/01/2008
Poruke:

Pozdrav,

Imam problem kako da efikasno regulisem pumpu koja crpi vodu iz plitkog bunara i salje je po kuci. Naime, radi se o maloj pumpi od 1 kw tipa s kompenzatorskom posudom na kojoj pise da istu preba naduvati na pritisak 1,5 bar. Ista ima tlacnu sklopku na kojoj se regulise maksimalni pritisak i kako sam je skonto i razlika pritisaka kada ce se pumpa iskljuciti odnsono ukljuciti.

Sve je to nekao dobro radilio do neki dan i sada imam problem tako sto se pumpa relativno cesto ukljucuje, sto je po meni nepotrebno. Kako da ovo rijesim odnosno da shvatim samu regulaciji kako se pumpa nebi ukljucivala kad se recmo potrosi 1 l vode nego recimo 5 l.

Molim za pomoc oko same regulacije i shvacanja principa rada, mozda je negdje grijesim...

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

Važno je da navedeš kad se pumpa uključuje.tj. kad odvrneš slavinu ili se uključuje sama kad je u stanju mirovanja.Predpostavljam da je riječ o malom hidropaku (slika bi bila poželjna).Ako si nešto dirao po regulatoru :nono onda si ga vjerovatno razdesio.Konkretno daj podatke pa ćemo to lakše riješiti.Ako se radi o hidropaku koji nema veliku posudu za zalihu vode kao hidrofor onda ćeš taj problem teško riješiti i malo mi je i taj motor previše jak.Ništa,daj marku,tip pa ćemo nešto naći

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

Naj verovatnije je problem u sklopki , on reaguje na pritisak . Imaš dva šrafa kojom regulišeš klackalicu koja spaja platine (prekidač) . Ovako na neviđeno se teško može pomoći po ovom pitanju , pogledaj da nije pukao jedan od federa u sklopki ? Ali kada bolje razmislim sam se nije mogla raštelovati . Proveri da li je balon koji bi trebao da ima svaki hidropak napumpan on daje pritisak ?Pa se čujemo kasnije .

zole
zole's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2007
Poruke:

takodje i proveri spojeve,mozda neki vuche falsh vazduh!bilo bi dobro da bacish fotku te tvoje mashine pa da vidimo sta je to?

djumir
djumir's picture
Offline
Registrovan dana: 12/01/2008
Poruke:

Problem je u tome sto je u rezervoaru ostalo malo mesta za vazduh, koji se vremenom rastvara u vodi i sa vodom odlazi u instalaciju. Isprazniti posudu, naduvati 1.5bar i ukljuciti pumpu.

rule
rule's picture
Offline
Registrovan dana: 05/01/2008
Poruke:

Hvala na savjetima i odgovorima. Problem rijesen, stradao je gumeni balon u kome se akumulira voda i time nije se moglo da akumulira nista vode u njemu te je tako pumpa se stalno ukljucivala. To se da primijetiti kada se na strani ventila za naduvavanje metalne posude pojavi voda time je doslo do pucanje balona i voda dosla u posudu...

Kuolen novi balon, zamijenjen, naduvano 1,5 bar malo prepodesena sklopka i sada sve radi kako treba, bez trzanja cestog motora i samom stabilnijeg i bolje kontinuiranog mlaza vode...

Banchilo
Banchilo's picture
Offline
Registrovan dana: 08/08/2008
Poruke:

test [yt]https://www.youtube.com/watch?v=MQGcqv8JO2M[/yt]

test dva

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MQGcqv8JO2M[/youtube]