@kupon
Kako ste zadovoljni pećkom i jel ste rešili problem koji ste imali i kako?
Sećam se 90-ih u vreme inflacije moji su ložili neke suve daske s tavana znači suvo bilo ko barut i opet se slivalo niz azbesnu cev dole u prizemlju spratne kuće. Pre 3 god sam lupao glavu koju peć uzeti, odlučio sam se za fedru i hvala Bogu nisam imao nikakvih problema. Na kraju sezone se jedva skupi par mm sitne prašine na čunku i to je to. Odžačari kad dođu pred jesen da očiste dimnjak ne veruju da se loži na drva i ugalj. Peć ima jednu manu a to je da ne može da se doložava i to me najviše nervira pa se razmišljam ili o trenk ili magična peć tim sistem firme. Šta mislite?
Dimni gasovi sadrze, izmedju ostalog, odredjenu kolicinu vodene pare. Kada temperatura dimnim gasovima padne ispod kriticne granice dolazi do pretvaranja te vodene pare iz gasovitog u tecno stanje. To je jedan osnovnih principa fizike kako smo nekada ucili a i dan-danas uce u skoli, samo oni malo mladji od nas.
Vise puta sam na ovom forumu rekao da je potrebna neka minimalna temperatura na vrhu dimnjaka da bi se ostvarila dva bitna zadatka - kretanje dimnih gasova od lozista ka vrhu dimnjaka (ili kako to vole da kazu neki - "da dimnjak vuce") i drugi da se mesto kondenzovanja vodene pare izmesti iz samog dimnjaka negde u vazduhu iznad dimnjaka. Onda kada je dimnjak neizolovan i kada se koriste peći i kotlovi koji u znatnoj meri oduzmu tj. iskoriste toplotu dimnih gasova i jos ako se koristi ogrev koji sadrzi povecanu kolicinu vlage a i onda kada se lozi smanjenim intenzitetom pa jos ako se svemu tome doda da su dimovodni kanali i sam dimnjak zaprljani dolazi svakako do kondenzacije. Sta je sve od pobrojanog u pitanju mora da se utvrdi na licu mesta i u skladu sa tim treba preduzeti i odgovarajuce mere ... Trebalo bi prvo otkloniti uzrok pa tek onda resavati posledice a curenje kondenzata iz dimovodne cevi i izbijanje mrlja iz dimnjaka su ipak samo posledice.
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari