Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Problem sa curenjem iz cevi do dimnjaka

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
kupon
kupon's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2013
Poruke:

Imam pec Plamen Trenk, mala kaminska pec, i imam sledeci problem. Curi mi crna tecnost iz cevi koje idu od pecke do dimnjaka, i to jako smrdi. Prosle godine sam imao isti problem, ali sam mislio da je do drva bio problem, bila su malo vlaznija. A ove godine su mi dosta suva drva i opet mi se pojavljuje ista stvar. Dimnjak je stari i zidan je ciglom, pocele su da izbijaju crne fleke po njemu, ali me najvise brine to sto curi ta tecnost iz cevi i ona se jako oseti? Molim za pomoc kako da resim to. Hvala unapred.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Dimni gasovi sadrze, izmedju ostalog, odredjenu kolicinu vodene pare. Kada temperatura dimnim gasovima padne ispod kriticne granice dolazi do pretvaranja te vodene pare iz gasovitog u tecno stanje. To je jedan osnovnih principa fizike kako smo nekada ucili a i dan-danas uce u skoli, samo oni malo mladji od nas.
Vise puta sam na ovom forumu rekao da je potrebna neka minimalna temperatura na vrhu dimnjaka da bi se ostvarila dva bitna zadatka - kretanje dimnih gasova od lozista ka vrhu dimnjaka (ili kako to vole da kazu neki - "da dimnjak vuce") i drugi da se mesto kondenzovanja vodene pare izmesti iz samog dimnjaka negde u vazduhu iznad dimnjaka. Onda kada je dimnjak neizolovan i kada se koriste peći i kotlovi koji u znatnoj meri oduzmu tj. iskoriste toplotu dimnih gasova i jos ako se koristi ogrev koji sadrzi povecanu kolicinu vlage a i onda kada se lozi smanjenim intenzitetom pa jos ako se svemu tome doda da su dimovodni kanali i sam dimnjak zaprljani dolazi svakako do kondenzacije. Sta je sve od pobrojanog u pitanju mora da se utvrdi na licu mesta i u skladu sa tim treba preduzeti i odgovarajuce mere ... Trebalo bi prvo otkloniti uzrok pa tek onda resavati posledice a curenje kondenzata iz dimovodne cevi i izbijanje mrlja iz dimnjaka su ipak samo posledice.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

sale84
sale84's picture
Offline
Registrovan dana: 15/10/2012
Poruke:

@kupon
Kako ste zadovoljni pećkom i jel ste rešili problem koji ste imali i kako?
Sećam se 90-ih u vreme inflacije moji su ložili neke suve daske s tavana znači suvo bilo ko barut i opet se slivalo niz azbesnu cev dole u prizemlju spratne kuće. Pre 3 god sam lupao glavu koju peć uzeti, odlučio sam se za fedru i hvala Bogu nisam imao nikakvih problema. Na kraju sezone se jedva skupi par mm sitne prašine na čunku i to je to. Odžačari kad dođu pred jesen da očiste dimnjak ne veruju da se loži na drva i ugalj. Peć ima jednu manu a to je da ne može da se doložava i to me najviše nervira pa se razmišljam ili o trenk ili magična peć tim sistem firme. Šta mislite?