Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Opasan problem sa elektro...
Kablovska TV i kompjuter
Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 13/02/2017 - 08:59
rumunski pelet
jugordana
jugordana's picture
Registrovan dana: 09/09/2014
Rastkoni,
Kakvo lepše vreme, ovde u Negotinu hladno, ne pamtim kad smo zadnji put bili u plusu, prošle godine valjda. Svi smo sa potrošnjom energenata puta dva u odnosu na prethodne godine, ali svi!, bez obzira na gorivo. Taj rumunski pelet, ima ga više vrsta, tamniji i svetliji. Moj brat ima Stilmetalov kotao, kod njega gori pa cepa, radi bez problema. Kod mene se napravi čudo u piksli. Mora da ima neka caka. Ili ventilator da na svim brzinama povećam. Kroz dimljak se sa sparrow peletom nije video dim, a sad sa ovim siv dim, vidljiv onoliko. Ima da visim u kotlarnici izgleda.

• Login or register to post comments
Mon, 13/02/2017 - 09:19
Može
dany
dany's picture
Registrovan dana: 07/02/2015
Mladen SamSvojMajstor wrote:
Jedno pitanje za sve koji znaju: Da li cirkulaciona pumpa moze direktno da se veze na sobni termostat Q7RF tako da je sobni pali i gasi kada je potreba za grejanjem ili mora da se spoji preko nekog naponskog releja? Na koje kontakte se spaja ako moze???

Može,tako je kod mene povezana. Inače,ovaj bežični radi na 220V,a za žičani ne znam.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Mon, 13/02/2017 - 09:34
PUMPA
qwerty81
qwerty81's picture
Registrovan dana: 24/08/2015
Mislio sam da je pumpa problem pa sam uporedjivao ovu na commo 21 Wilo tip RS 25/6 – 3 i prethodnu sa kotla Dakon 16kw Grundfos 32/60-180.
Koliko sam ja video te dve pumpe su 99,9% iste.

Znaci Wilo tip RS 25/6 – 3 VS Grundfos 32/60-180 ??? Neko misljenje?

Mon, 13/02/2017 - 09:45
Nasao sam uporedni prikaz
qwerty81
qwerty81's picture
Nasao sam uporedni prikaz pumpi-apsolutno su iste, osim sto im se razlikuje precnik prikljucne cevi inace napor im je isti 6m.

Mon, 13/02/2017 - 10:23
Kao da je pumpa malo nagnuta
qwerty81
qwerty81's picture
Kao da je pumpa malo nagnuta za 3-4 stepena kada je montirana jel to moze da stvara problem, mozda se ne vidi lepo na slici...

• 16602487_10154829246592324_8217548156922238608_o.jpg
Mon, 13/02/2017 - 10:47
Uputstvo za Ferroli
Banenko
Banenko's picture
Registrovan dana: 13/02/2017
Pozdrav svima na forumu,da li neko ima "jednostavnije i jasnije" uputstvo od onog postojećeg za gorionike Ferroli...ono ko je pisao,svaka mu čast...hvala u napred Smile

Bane

Mon, 13/02/2017 - 11:07
Ynaci...regulisanje preko
qwerty81
qwerty81's picture
Jedina stvar je sto sistem nije radio 5-6 godina, pustan je samo zimi da ne smrznu radijatori po nekioliko dana, i tada je paljen elektricni kotao koji je jos uvek u sistemu.
tek ove godine sam poceo da grejem intenzivno kada sam i kupio commo 21, st im sto sam zamenio navijke i stavio termo glave i stavio kotlovske slavine posto je potpljen sistem.

Mon, 13/02/2017 - 15:38
pumpa
dusanmijat
dusanmijat's picture
Registrovan dana: 16/05/2012
qwerty81 wrote:
Kao da je pumpa malo nagnuta za 3-4 stepena kada je montirana jel to moze da stvara problem, mozda se ne vidi lepo na slici...

Pumpa može stajati u bilo kom položaju u kojem osovina i rotor stoje vodoravno

Mon, 13/02/2017 - 18:22
hmmm
majstor_sloba
majstor_sloba's picture
Registrovan dana: 08/01/2017
qwerty81 wrote:
Jedina stvar je sto sistem nije radio 5-6 godina, pustan je samo zimi da ne smrznu radijatori po nekioliko dana, i tada je paljen elektricni kotao koji je jos uvek u sistemu.
tek ove godine sam poceo da grejem intenzivno kada sam i kupio commo 21, st im sto sam zamenio navijke i stavio termo glave i stavio kotlovske slavine posto je potpljen sistem.

Ja sam imao veliki problem sa tim starim cevima, na karaju kad su ih sekli ustanovljeno je da je talog u jednoj vertikali potpuno zapusio povratnu cev te vertikale.

Wed, 15/02/2017 - 00:57
@qwerty81
sremac13
sremac13's picture
Registrovan dana: 16/02/2016
@qwerty81
Alfa kolega zdravo. Grejem sličnu vadraturu i kubikažu, pa bih želeo da ti predložim par stvari. Nisam ni ja magistar za grejanje i klimatizaciju, ali za ovih par meseci sam onim što je kod mene u kući veoma zadovoljan.
Ja grejem 130 kvadrata kuće zidane velikim formatom cigle sa PVC stolarijom na 22 stepena 06-01 (19 sati dnevno), i 20 stepeni 01-06 (5 sati noću).

Par pitanja:
- Koja ti je nameštena max temp vode u kotlu?
- Šta ti gasi (ili smanjuje snagu) kotla? Da li ti izbaci sobni termostat, termostat prostorije koji je na kotlu ili temp vode?
- Da li si probao da smanjiš brzinu pumpe bar na 2? Meni je serviser pri puštanju podigao na snagu dva i kroz panelne radijatore kao da mi je vašar išao. Pri paljenju kotla pri niskim spoljnim temperaturama mi se dešavalo da pusti vodu, pa je ohladi na 46 pa onda elektronika isključi pumpu pa tako jedno 2,3 puta. Kako sam smanjio brzinu pumpe na 1 ova oba problema su nestala.
- Vidim da su ti veoma debele cevi, probaj da pretople radijatore kontrolišeš sa donjim ventilom (da ga malo zavrneš) kako bi više vode prošlo kroz ostale.

E sad, pitanje za Zmajadina i ostale iskusne majstore ovog zanata: Ja imam četvorokraki mešni na kotlu. Ovaj čovek kao i jedan moj poznanik imaju isti kamin i nemaju četvorokraki. Da li je to neznanje majstora koji je radio montažu ili je to proncip montaže tih uređaja, bez mešnog pa sve što ugreje roka u cevi i da guta ladnu vodu koja mu se vraća?

Wed, 15/02/2017 - 09:18
Mladen SamSvojMajstor
jande-va
jande-va's picture
Registrovan dana: 01/03/2015
Mladen SamSvojMajstor wrote:
Jedno pitanje za sve koji znaju: Da li cirkulaciona pumpa moze direktno da se veze na sobni termostat Q7RF tako da je sobni pali i gasi kada je potreba za grejanjem ili mora da se spoji preko nekog naponskog releja? Na koje kontakte se spaja ako moze???

Mladene moze da se poveze bezicni termostat da upravlja cirk pumpom. Mora samo da se uradi "most" na samom termostatu da nulu povezes dir na pumpu a faza da ide preko termostata.

Wed, 15/02/2017 - 12:35
majstori, majstori
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
sremac13 wrote:
@qwerty81
E sad, pitanje za Zmajadina i ostale iskusne majstore ovog zanata: Ja imam četvorokraki mešni na kotlu. Ovaj čovek kao i jedan moj poznanik imaju isti kamin i nemaju četvorokraki. Da li je to neznanje majstora koji je radio montažu ili je to proncip montaže tih uređaja, bez mešnog pa sve što ugreje roka u cevi i da guta ladnu vodu koja mu se vraća?

Reč je o neznaju, ne mogu da kažem majstora, jer majstor zna čemu četvorokraki ventil služi: ako ne zna, nije majstor.

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Thu, 16/02/2017 - 18:04
Ima li valjanog peleta?
Rastkoni
Rastkoni's picture
Registrovan dana: 09/02/2017
Nabavio sam paletu Jela Star peleta u ovoj nestasici. Za razliku od onog kog sam nabavio pocetkom sezone ovaj sada za 4 sata u resetki nagomila 1-2 cm zemlje i zagasi se. U pitanju je bosch solid 2000 b set. Da li je nesto moguce preduzeti?

Thu, 16/02/2017 - 18:33
Suncokret posle 12h
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Suncokret posle 12h Smile

https://i.imgsafe.org/5d3f8c395e.jpg

Ne mogu se nacistiti pepela. Supa je puna pepela, svuda sloj od 1-2mm. Na prolece sve napolje i ciscenje. Eto prilike da ukucanima objasnim da nam treba kompresor. Tamo imam elektricnih alata, koje sada treba izduvati.

Thu, 16/02/2017 - 18:41
Pa ovo je komedija , ja to ne
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Pa ovo je komedija , ja to ne bi ložio, al kad se mora -mora se, jel?

Thu, 16/02/2017 - 19:26
Mora da se kenja i da se
zmajdin
zmajdin's picture
Mora da se kenja i da se umre, sve ostalo je lični izbor.

Thu, 16/02/2017 - 20:01
Hahahahaha ovo prvo još nisam
boree
boree's picture
Hahahahaha ovo prvo još nisam čuo Smile

Thu, 16/02/2017 - 20:12
Ali moramo i da zivimo dok ne
lav102
lav102's picture
Registrovan dana: 07/05/2014
Ali moramo i da zivimo dok ne umremo ma koliko to bilo kratko ali se MORA Smile

Thu, 16/02/2017 - 21:06
Suncokret peket
siskaferi
siskaferi's picture
Registrovan dana: 03/02/2013
Nešto tu neštima.Jel ti na tom kotlu imaš vrata.Ja ložim suncokret pelet druga nedelja.U sredu sam kupio joč 15 vreče..U početku sam mešao sa drvenim.Imao sam povremeno problem .Zapušila se cev na Feroli gorioniku.Morao sam da čistim.Sada ložim čisti suncokret pelet.Pepela imam svako jutro punu tacnu -pepeljaru.Solid therm kotao i očistim i kotao četkom..U kotlarnici ima malčo pračine/finog pepela/,može se obrisati krpom.Još nisam video kotlarnicu gde nema malo prašine da ložite bilo koji tip ogreva.Ima više prašine od drvenog peleta kao i pepela ,to stoji.

Thu, 16/02/2017 - 21:59
Problem sa kotlom
Pelet Boy
Pelet Boy's picture
Registrovan dana: 16/02/2017
Pozdrav svima na ovom forumu.
Pratim vas vec duze vreme i zakljucujem da ovde ima vrhunskih poznavalaca sto se tice grejanja na pelet.
S tim u vezi odlucio sam da vam se obratim ovim putem u nadi da ce neko uspeti da mi pomogne oko mog problema sa kotlom.
Naime pre par dana kotao mi je prijavljivao gresku tj.alarm da nema goriva iako je bunker bio pun. Kada sam otvorio video sam da je solja ili kako se to vec zove prazna.
Probao sam ponovo sa paljenjem kotla i u trenutku kada je pisalo raspaljivanje goriva nije se cuo onaj standardni zvuk koji se cuje kada se pelet dozira u solju.
Pozvao sam servisera i kada je on dosao cackao je nesto oko motora oko 20 min.da bi se na kraju ispostavilo da je sa njim sve ok.Zatim je skinuo poklopac od elektronike i bukvalno prodrmao dve poslednje zice koje kako kaze idu od motora i sve se vratilo u normalu.
Nije uspeo da mi objasni sta se tu zaista desava.
Sve bi to bilo ok da mi se danas opet nije dogodila ista stvar gde sam ja sam ponovio postupak i opet je proradio.
Cini mi se da ce ovo sve cesce da mi se desava a ja iskreno ne zelim po ceo dan da visim u kotlarnici i drmam zice.
Da li je neko imao ovaj problem i sta tu tacno moze da ne valja?
U pitanju je kotao Toby 12 ako je to uopste i vazno konkretno u ovom slucaju
Pozz

Thu, 16/02/2017 - 22:32
Umesto da ih drmate,
zmajdin
zmajdin's picture
Umesto da ih drmate, nparavite dobar spoj žice i kleme.

Thu, 16/02/2017 - 22:39
valjan pelet
jugordana
jugordana's picture
Registrovan dana: 09/09/2014
Rastkoni
Vrlo je moguće da si umesto Jele dobio neki drugi pelet, upakovan u Jeline kese. Uobičajena procedura sada kada peleta nigde nema. Ja ložim rumunski i uspela sam da nekako namestim da se ne gasi. Piksla mora bar jednom dnevno da se čisti, skupi se zgare, ali mnogo manje nego kad je kotao bio podešen kao za Jelu i Sparrow. Smanjila sam doziranje i pojačala ventilator.I smanjila ono prvo punjenje. Znači, samo podešavanje, nema druge.

Thu, 16/02/2017 - 22:43
Tako je. Možda je hladan lem
boree
boree's picture
Tako je. Možda je hladan lem na ploči, možda se samo olabavila neka žica, u svakom slučaju ako se ponavlja problem zahtevajte da sebreši tj da se zameni elektronika. Jel nova elektronika? (starija je sa zelenim tač skrinom)

Thu, 16/02/2017 - 22:46
Kotao je kupljen pre godinu
Pelet Boy
Pelet Boy's picture
Registrovan dana: 16/02/2017
Kotao je kupljen pre godinu dana, zeleni je tac skrin u pitanju

Thu, 16/02/2017 - 23:09
Isključi ga iz struje i
boree
boree's picture
Isključi ga iz struje i šrafcigerom dotegni sve što može, usput i proveri kako stoje kablovi, bilo je da nisu dobro stegnuli u fabrici i da je kabel ispao, a pošto je kotao metalni zna se šta je bilo...i miris i ukus Wink

Thu, 16/02/2017 - 23:21
Jbg, trenutno nemam izbora.
boleeve
boleeve's picture
Jbg, trenutno nemam izbora. Odnosno imam, ali mi ne pada na pamet da dajem 28000 za tonu peleta.

Thu, 16/02/2017 - 23:40
Radi.....
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
Registrovan dana: 08/06/2016
Radi suncokret kao sat,malko vise pepela,ali nista strasno,jutarnja fiskultura u kotlarnici traje bukvalno 2min...... Ziveo suncokret Smile

Fri, 17/02/2017 - 00:21
Za Pelet Boy
srdjan68
srdjan68's picture
Registrovan dana: 14/10/2015
To je izgleda mana Tobijeve elektronike ,kod startovanja ukljuci ciscenje pa testiranje plamena i preskoci da ukljuci grejac nego odmah ide na stabilizaciju plamena i onda normalno prijavi nema goriva,

Fri, 17/02/2017 - 10:11
Jedno pitanje, za
boleeve
boleeve's picture
Jedno pitanje, za tobijevce.
Ne znam kako je kod drugih, ali kod tobi12 ispod pepeljare u kojoj gori pelet, ima jedna kao metalna posuda u visini koje se nalazi grejac, a ispod njega vec za dovod vazduha.
E ta posuda je puna pepele. Prilicno je nepristupacno i mogu samo da je usisam, ali onda moram cekati da se kotao dobro ohladi.
Taj pepeo bi trebalo ventilator da izduva?

Fri, 17/02/2017 - 12:18
pozdrav
ivan batajnica
ivan batajnica's picture
Registrovan dana: 17/02/2017
Pozdrav svima,
procitao sam dosta komentara i vidim da ima vrlo strucnih ljudi na temu grejanja na pelet.gradim novu kucu u batajnici pa me interesuje vase misljenje pri izboru grejanja to jest proizvodjaca.plan je da se postavi podno grejanje sa kotlom na pelet i drva.kuca je osnove 13x9m
Hvala unapred
http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/osnova_1.pdf

http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/osnova_sa_names...

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • 192
  • 193
  • 194