Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Thu, 03/12/2015 - 21:10
Pumpa u kotlovskom krugu
Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
Rastislav wrote:
Mladene zar nebi bilo pametnije da pumpa u kotlovskom krugu radi celo vreme dok radi i gorionik?

Slazem se sa tobom, ali cu za svaki slucaj da pitam Grejaca. I ja mislim kao i ti!

Grejanje SamSvojMajstor

• Login or register to post comments
Thu, 03/12/2015 - 21:13
Pumpa u kotlovskom krugu
Mladen SamSvojM...
richiemsch wrote:
Па ја имам уграђену паметну пумпу "Wilo stratos pico" и држим је на 1.3. То сте ми саветовали ти и Младен. Дали треба да јој смањим брзину?

Ne treba, ta pumpa radi kako treba, ali pogledaj cev koja ulazi u kotao da li bude drasticno hladnija kada mesni ventil pocinje da se otvara? Ako bude, onda je to sto sam ja napisao opravdano. Znaci bila bi dobra i jedna obicna pumpa u kotlovskom krugu

Grejanje SamSvojMajstor

Thu, 03/12/2015 - 21:23
Молим за помоћ да коначно
richiemsch
richiemsch's picture
Registrovan dana: 23/08/2015
Молим за помоћ да коначно утврдим на којој јачини требам да држим пумпу Willo stratos pico. Грејем 80 м2, 73 ребра global vox H600 + сушач у купатилу. Котао ми се налази испод грејаног простора на приземљу.

• dimovodne_cevi.jpg
Thu, 03/12/2015 - 21:25
Ok, pumpa je ok. Samo da se
Grejac
Grejac's picture
Registrovan dana: 12/02/2010
Ok, pumpa je ok. Samo da se smanji brzina jos. Brzina protoka zavisi najvise od precnika cevi. Ako je precnik cevi mali, tada je i brzina strujanja prevelika. Jedino sto mozes je da probas da smanjis preko radijatorskog navijka jos malo. Nadji zlatnu sredinu. A ako i to ne pomogne, jedino je onda da se ugradi prestrujni ventil odmah posle pumpe.

Sto se tice pumpe u kotlovskom krugu, ona bi trebala ili da radi preko gorionika, ili da ima svoj termostat. Po mogucstvu precizniji digitalni sa malim histerezisom. Sto slabija pumpa je pozeljna. Na minimlanoj brzini naravno. Samo sto postoji problem, ta pumpa u kotlovskom krugu zna da hidraulicki debalansira sistem. Jedino pravo resenje je da pumpa iz kotla gura u hidraulicku skretnicu, pa tek onda da ide mesni, pa druga pumpa. Ako posmatrate mesni ventil, tj njegovu konstrukciju, shvaticete da pumpa u kotlovskom krugu pravi protok i mesanje u "primarnom"krugu

Thu, 03/12/2015 - 21:38
Ljudi da se ne ponavljam
Rastislav
Rastislav's picture
Registrovan dana: 28/04/2013
Ljudi da se ne ponavljam post3152 prvi na ovoj strani dali treba i meni pumpa u kotlovskom krugu i gde da je stavim na potis ili povrat ako mi je druga pumpa na potisu?

Thu, 03/12/2015 - 21:41
Vazduh u koltlu...pa do
Grejac
Grejac's picture
Registrovan dana: 12/02/2010
Vazduh u koltlu...pa do mesnog ventila

Thu, 03/12/2015 - 21:50
e
Zeljko011
Zeljko011's picture
Registrovan dana: 18/04/2014
Moze li mi neko objasniti sta je pametna pumpa,ako je pametna sto onda mora de se steluje!?

" kad bi mogo sve ponovo,sigurno bi išo drugim putem"

Thu, 03/12/2015 - 21:51
Ali izmedju izlaza iz kotla i
Rastislav
Rastislav's picture
Ali izmedju izlaza iz kotla i mesnog je ekspanziona posuda Koja se nalazi na tavanu i ona je ujedno najvisa tacka celog sistema a i odzracivano je vise puta...

Thu, 03/12/2015 - 22:05
Pumpa u kotlovskom krugu
Mladen SamSvojM...
Rastislav wrote:
Ljudi da se ne ponavljam post3152 prvi na ovoj strani dali treba i meni pumpa u kotlovskom krugu i gde da je stavim na potis ili povrat ako mi je druga pumpa na potisu?

Pa ako imas elektroniku na mesnom ventilu i primetis da prilikom otvaranja mesnog naglo dolazi hladna voda u kotao, onda bolje da je ugradis i to na povrat u kotao zbog nize T.

Grejanje SamSvojMajstor

Thu, 03/12/2015 - 22:10
Brzina pumpe
Mladen SamSvojM...
richiemsch wrote:
Молим за помоћ да коначно утврдим на којој јачини требам да држим пумпу Willo stratos pico. Грејем 80 м2, 73 ребра global vox H600 + сушач у купатилу. Котао ми се налази испод грејаног простора на приземљу.

Pumpa ti je namestena dobro ako je na 1.3, mada moze i na manju brzinu oko 1.1 posto ti je kotao na prvoj etazi, a nije u podrumu. Ako primetis da ti se prilikom otvaranja mesnog ventila naglo podhladjuje cev na ulasku u kotao(da voda bude bas hladna), onda ugradi jos jednu obicnu pumpu na povrat u kotlovski krug. Recimo Wilo Star RS 25/4 i stavis je na prvu brzinu.

Grejanje SamSvojMajstor

Thu, 03/12/2015 - 22:13
Pametna pumpa
Mladen SamSvojM...
Zeljko011 wrote:
Moze li mi neko objasniti sta je pametna pumpa,ako je pametna sto onda mora de se steluje!?

Pametna pumpa je pumpa sa promenljivim brojem obrtaja koje automatski regulise kako se menja pritisak u sistemu koji zavisi od zatvaranja termoglava na radijatorima. Ona prilagodjava broj obrtaja i diferencirani pritisak u sistemu i sprecava zujanje ventila, odnosno sum koji je izazvan povecanjem pritiska u sistemu zbog zatvaranja termoglava.

Grejanje SamSvojMajstor

Thu, 03/12/2015 - 22:16
Nemam elektroniku, i mesni
Rastislav
Rastislav's picture
Nemam elektroniku, i mesni pomeram par puta u toku sezone zavisi od zime pumpa je uradij. Krugu i pali se na 40'c , gorionik pali sobni t i ogranicenomi je samo na jednu brzinu kao vasa modulacija...to je to primitivno ali radi greje i svi srecni i zadovoljni

Thu, 03/12/2015 - 22:20
Onda se kod vas to sve
Mladen SamSvojM...
Onda se kod vas to sve ravnomerno zagreva i ne dolazi do ovih problema. Jedino sto morate da silazite u kotlarnicu da pomerate mesni ventil i nikada ne mozete namestiti T u radijatorima kako vi zelite

Grejanje SamSvojMajstor

Thu, 03/12/2015 - 22:42
Al si nas potpalio Mladene,
Marko Tomovic
Marko Tomovic's picture
Registrovan dana: 02/08/2014
Al si nas potpalio Mladene, taman sam nasao neki spokoj oko grejanja sada si me bacio u rebus. Jesi u pravu oko toga da se sjuri hladna voda iz radijatora, ali ja ne vidim neki veliki problem u tome. Meni kada Trmrglt otvori ventil na 67* i pocne da salje toplu vodu ka sistemu, a hladnu u kotao koja se po malo mesa sa toplom, T u kotlu se u najgorem slucaju smanji do 62* ali uglavnom je to 63*. Mislis da je to problem za kotao?

Kotao ABC 26kw, gorionik ferroli sun p7, 4k mesni sa pogonom LK armature, regulacija TrmRglt by Zmajdin, kuca 140m2, bojler 80l, izolacija 5cm, PVC prozori, pumpa u radijatorskom i kotlovskom krugu.

Thu, 03/12/2015 - 22:47
Svugde po kuci imam termo
Rastislav
Rastislav's picture
Svugde po kuci imam termo glave i one zatvaraju radijatore i u pocetku mi je bilo jako cudno uvek hladni radijatoria dovoljno toplo i kotao se pali- gasi i sve je to ok ali kazem tako kad otvorim mesni skroz cuje se neko cvrcanje a i ja trazim problem tamo gde ga nema... od grejanja sam sebi napravio hobi ili cak sta vise opsesiju...

Thu, 03/12/2015 - 23:00
ja sad nešto razmišljam ,
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
ja sad nešto razmišljam , uključio mi se mali mozak na termodinamici i mislim da nećeš baš nešto postići drugom pumpom, kad je siste odvojen tj mešni zatvoren cirkulacija je ok al čim se otvori sistem traži balans i teži da izjednačuje protok u oba kruga , tako da koliko ti odlazi u radijator toliko mora i doći ergo koliko odlazi iz kotla toliko će i doći a koja pumpa će ga vrteti -sve jedno, neće se brže vrteti voda u kotlu nego u radijatorima, razumeš ?

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Thu, 03/12/2015 - 23:08
napravio hobi i
richiemsch
richiemsch's picture
Rastislav wrote:
... od grejanja sam sebi napravio hobi ili cak sta vise opsesiju...

Ти си још и добар. Моја жена, сестра и комшије мисле да сам се пропио, јер по сто пута дневно сиђем у шпајз-котларницу, а доле уједно чувам и ракију Smile

Fri, 04/12/2015 - 00:35
e
Zeljko011
Zeljko011's picture
Registrovan dana: 18/04/2014
Meni pre neko vece zena rekla hebo te kotao,bolje svrati do spavace sobe!! Laughing out loud Ne diram vise nista,cekam da jos malo zahladni i da dodje Zmadin sa sondama da presteluje gorionik i to je to,dosta sam vremena izggubio zezajuci se sa njim.........

" kad bi mogo sve ponovo,sigurno bi išo drugim putem"

Fri, 04/12/2015 - 00:39
Biće nam kao u vic-u
boree
boree's picture
Biće nam kao u vic-u :
Žena:gde si bio do sad?
Muž: ženo varam te sa komšinicom
Žena: ne laži, opet si čačkao po kotlu Wink

Fri, 04/12/2015 - 00:50
Pumpa u kotlovskom krugu
Mladen SamSvojM...
Marko Tomovic wrote:
Al si nas potpalio Mladene, taman sam nasao neki spokoj oko grejanja sada si me bacio u rebus. Jesi u pravu oko toga da se sjuri hladna voda iz radijatora, ali ja ne vidim neki veliki problem u tome. Meni kada Trmrglt otvori ventil na 67* i pocne da salje toplu vodu ka sistemu, a hladnu u kotao koja se po malo mesa sa toplom, T u kotlu se u najgorem slucaju smanji do 62* ali uglavnom je to 63*. Mislis da je to problem za kotao?

Nije problem sto se ona spusti na 63, nego je problem sto na zagrejan kotao od 75 stepeni udje hladna voda od 30 stepeni! Tu moze da bude kurslusa! Zato pumpa u kotlovskom krugu to sredjuje jer je na ulasku u kotao isto koliko i na izlasku iz kotla, pa onda ona radijatorska koja se ulije kroz mesni samo neznatno smanji T koja ulazi u kotao. A ja kupim motorni pogon ESBE CRC 141 sa integrisanom automatikom i platim ga 35 000 i ne iskoristim ga kako treba zato sto nemam pumpu u kotlovskom krugu. A taj uredjaj mi stiti kotao i ne dozvoljava da hladna voda udje u kotao!!! Sada kada stavim jos jednu pumpu u kotlovski, ima da fercera za sta je i namenjen! Nece vise biti padova T u kotlu kada se mesni otvori.

Grejanje SamSvojMajstor

Fri, 04/12/2015 - 00:58
Pumpa u radijatorskom krugu
Mladen SamSvojM...
boree wrote:
ja sad nešto razmišljam , uključio mi se mali mozak na termodinamici i mislim da nećeš baš nešto postići drugom pumpom, kad je siste odvojen tj mešni zatvoren cirkulacija je ok al čim se otvori sistem traži balans i teži da izjednačuje protok u oba kruga , tako da koliko ti odlazi u radijator toliko mora i doći ergo koliko odlazi iz kotla toliko će i doći a koja pumpa će ga vrteti -sve jedno, neće se brže vrteti voda u kotlu nego u radijatorima, razumeš ?

Znam na sta mislis, i ja sam o tome razmisljao. Sve i da je tako, to moze jednostavno da se resi: Kotlovska pumpa se pali kada i gorionik i obezbedjuje cirkulaciju i istu T i na potisu i na povratu u kotao. Kada se mesni pocne otvarati, onda se pali pumpa u radijatorskom krugu, a moze da se namesti da se gasi ova u kotlovskom i suprotno kada padne T. A takodje da se na 80 stepeni u kotlu ponovo pali da spreci pregrevanje na potisnom vodu, vec da ravnomerno rasporedi vrelu vodu po kotlu.

Grejanje SamSvojMajstor

Fri, 04/12/2015 - 01:05
Cvrkotanje vode prilikom otvaranja mesnog
Mladen SamSvojM...
Rastislav wrote:
Svugde po kuci imam termo glave i one zatvaraju radijatore i u pocetku mi je bilo jako cudno uvek hladni radijatoria dovoljno toplo i kotao se pali- gasi i sve je to ok ali kazem tako kad otvorim mesni skroz cuje se neko cvrcanje a i ja trazim problem tamo gde ga nema... od grejanja sam sebi napravio hobi ili cak sta vise opsesiju...

Samo pomeranje mesnog ventila pravi to cvrkotanje vode koje se cuje. To se desava i kod mene, sacekacu da se ohladi sistem, pa kada sve radove zavrsim, onda cu ponovo da ozracim sve.

Grejanje SamSvojMajstor

Fri, 04/12/2015 - 04:19
*
Choda77
Choda77's picture
Registrovan dana: 21/04/2013
Mladen SamSvojMajstor wrote:
Marko Tomovic wrote:

Nije problem sto se ona spusti na 63, nego je problem sto na zagrejan kotao od 75 stepeni udje hladna voda od 30 stepeni! Tu moze da bude kurslusa! Zato pumpa u kotlovskom krugu to sredjuje jer je na ulasku u kotao isto koliko i na izlasku iz kotla, pa onda ona radijatorska koja se ulije kroz mesni samo neznatno smanji T koja ulazi u kotao. A ja kupim motorni pogon ESBE CRC 141 sa integrisanom automatikom i platim ga 35 000 i ne iskoristim ga kako treba zato sto nemam pumpu u kotlovskom krugu. A taj uredjaj mi stiti kotao i ne dozvoljava da hladna voda udje u kotao!!! Sada kada stavim jos jednu pumpu u kotlovski, ima da fercera za sta je i namenjen! Nece vise biti padova T u kotlu kada se mesni otvori.

A sto ne podesis da ti se pumpa pali na nesto nizoj temperaturi od 67 stepeni, onda nece biti tolike razlike, koliko se secam pisao si da ti kotao dize brzo temperature kotlovske vode tako da mali produzetak do zadatih 75 stepeni nece biti toliko vazan,
druga stvar, svi vi koji imate automatiku na mesnom ventilu, zar ne bi trebalo da automatika mesnog ventila, dok ne dobije signal on stoji zatvoren na nuli i kada bude ispunjen uslov temp. vode u kotlovskom krugu na pocetku vrti samo vodu u kotlovskom krugu i zatim se postepeno i polako otvara mesajuci vodu sa vodom iz radijatora i na taj nacin ne dolazi do drasticnog pada temperature vode koja se vraca iz radijatora u kotao?

Fri, 04/12/2015 - 08:01
pumpa u kotlovskom krugu
darko.vlajic
darko.vlajic's picture
Registrovan dana: 23/11/2015
boree wrote:

Znam na sta mislis, i ja sam o tome razmisljao. Sve i da je tako, to moze jednostavno da se resi: Kotlovska pumpa se pali kada i gorionik i obezbedjuje cirkulaciju i istu T i na potisu i na povratu u kotao. Kada se mesni pocne otvarati, onda se pali pumpa u radijatorskom krugu, a moze da se namesti da se gasi ova u kotlovskom i suprotno kada padne T. A takodje da se na 80 stepeni u kotlu ponovo pali da spreci pregrevanje na potisnom vodu, vec da ravnomerno rasporedi vrelu vodu po kotlu.

Ako bi se stavila jos jedna pumpa u kotlovski krug koja bi radila samo dok je mesni zatvoren prilikom otvaranja mesnog kad se ta pumpa ugasi pitanje je kakva bi cirkulacija bila kroz nju da li bi posle trebao baj-pas za nju...

Fri, 04/12/2015 - 08:31
Konkretno meni kad kotlovska
boree
boree's picture
Konkretno meni kad kotlovska sonda registruje 65° da se mešni otvara onda mi je na povratnom vodu oko 40° i počinje da se meša sa radijarorskom vodom od oko 20°, da stavim pumpu bilo bi 65° sa 20° znači još gore. Eno kod vendom-a je tako sa dve pumpe i njemu se isto dešava pothlađivanje.

Mislim da bi bolje rešenje bilo da se automatika ne otvara skroz iz jednog nego mic po mic,trajalo bi 5 min duže zagrevanje al ne bi bilo ovih "problema". Šta kažete?

Fri, 04/12/2015 - 12:34
jel moze neko da mi kaze cemu
sandraradisavlj...
sandraradisavljevic91's picture
Registrovan dana: 09/03/2011
jel moze neko da mi kaze cemu sluzi ovaj ulaz na gorioniku, i sta ovo znaci na drugoj slici?

• dsc_0095.jpg
  • dsc_0096.jpg
Fri, 04/12/2015 - 13:00
65°
richiemsch
richiemsch's picture
boree wrote:
Konkretno meni kad kotlovska sonda registruje 65° da se mešni otvara onda mi je na povratnom vodu oko 40° i počinje da se meša sa radijarorskom vodom od oko 20°, da stavim pumpu bilo bi 65° sa 20° znači još gore.

Mislim da bi bolje rešenje bilo da se automatika ne otvara skroz iz jednog nego mic po mic,trajalo bi 5 min duže zagrevanje al ne bi bilo ovih "problema". Šta kažete?

А како да му наредимо да се не отвори скроз?

Мислим да би и Змајдин требао да прокоментарише овај проблем.

Fri, 04/12/2015 - 16:09
jutros
Choda77
Choda77's picture
Registrovan dana: 21/04/2013
Jutros skuvao kafu i otisao u kotlarnicu da zapisem kakva je situacija kod mene, Radijator kompakt 20, 4-kraki mesni ventil First i automatika First MR-TR+, kotao podesen na 79 ° i po ovom ne hladnom vremenu max snaga rada je 4, po mom proracunu na toj snazi ispada 14,97 kw
Ignition 390 sec, 6,30 min
Run mode:
30°-50° 650 sec, 10,50 min na 50° pali se pumpa u kotlovskom krugu
51° 30 sec temp radijatorske vode 20 °
52° 32 sec, pali se pumpa u rad. krugu i automatika pocinje mic po mic da otvara mes. ventil
53° 30 sec,
54° 220 sec
55° 45 sec
56° 50 sec
57° 45 sec
58° 50 sec
59° 50 sec
60° 110 sec
61° 112 sec
60° 305 sec, mesni ventil otvoren na pola i temp vode ka radijatorima 46 °
59° 135 sec
58° 65 sec
57° 75 sec, ovde se pomalo zatvara mesni ventil
58° 280 sec
59° 100 sec
60° 75 sec
61° 78 sec
62° 85 sec
63° 76 sec
64° 65 sec ovde je mesni ventil otvoren otprilike na 1/4
65° 115 sec
66° 50 sec
67° 51 sec
68° 55 sec
69° 55 sec
70° 62 sec
71° 117 sec
72° 60 sec
73° 63 sec, ovde kotao smanjuje snagu na 3 (12,98kw)
74° 60 sec
75° 66 sec kotao snaga 2 (9,98kw)
76° 65 sec
77° 75 sec kotao u snaga 1 (6,99kw)
78° 230 sec, temp ka kuci 39°
79° 245 sec, kotao odlazi u modulaciju

Evo i kod mene ima pothladjivanja iako imam 3 pumpe, jednu u kotlu, drugu u radijatorskom krugu i trecu koja sluzi za zagrevanje sanitarne vode, koja se u ovom merenju nije ukljucivala.
Pad temperature sa 61 na 57 u trajanju od oko 9 minuta, i kada je mesni ventil najvise otvoren mislim da nije zabrinjavajuci

Fri, 04/12/2015 - 15:43
Pumpa u kotlovskom krugu
Mladen SamSvojM...
darko.vlajic wrote:
boree wrote:

Ako bi se stavila jos jedna pumpa u kotlovski krug koja bi radila samo dok je mesni zatvoren prilikom otvaranja mesnog kad se ta pumpa ugasi pitanje je kakva bi cirkulacija bila kroz nju da li bi posle trebao baj-pas za nju...

Svaka cast Bore, skroz si u pravu, ne sme da se gasi! Hvala ti puno sto imas vremena za ovakvu debatu i sto razmisljas o svemu! I ja sam isto tako razmisljao nocas kada sam legao da spavam, palo mi je to na pamet! Svaka cast, volim kada na ovaj nacin polemisemo.

Grejanje SamSvojMajstor

Fri, 04/12/2015 - 15:49
Pumpa u kotlovskom krugu
Mladen SamSvojM...
Pumpu cu da podesim da se pali kada i gorionik ili nesto malo iznad 30-35 stepeni. Automatika bas tako i radi, zatvoren do 67, a onda se polako otvara mesni i pusta vodu da se mesa. Ali i tada dosta hladna voda ulazi u kotao jer dok je mesni zatvoren nema dobre cirkulacije kroz kotlovski krug, pa je razlika na potisu i povratu u kotlu jako velika, pa jos pride kada udje ta hladna voda iz radijatora, onda se jako brzo ohlsadi kotao za cak 10 i vise stepeni iako gorionik pojaca snagu i krene opet da greje...jednostavno je prevelika inercija hladnog talasa koja dolazi u kotao i brzo ga hladi. Sa pumpom se to resava lako.

Grejanje SamSvojMajstor

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105