Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Fri, 24/06/2016 - 23:02
Izvini, ja sam tek sad
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Izvini, ja sam tek sad detaljno pročitao situaciju, i ja mislim da bi ti toby12b odgovarao , em se može pojačati do recimo 13,5-14kw a grejaćeš samo tih 75m2 za šta će ti biti u vr' glave dovoljan , jedino još me interesuje kakvi su ti radijatori, alu,panel ili liveni?
Ovi u termomont-u su nešto menjali , krenuo je kao 20b pa su smanjili na 17 pa su sad opet povećali na 20kw, zato ga nema, kombinovani kotao bilo koji da uzmeš biće prejak, oni su 25kw .
Majstori što su Vam rekli da je nebitno koliki je kotao ...pa to je vrlo neozbiljna izjava. Ja trenutno imam 20 al ću u neko dogledno vreme da zamenim za 12 jer radim na izolaciji, al o tom potom, trenutno je 5cm stiropora na zidovima i radim na betonskoj ploči koju su nestručno odradili, a biće bar još 8cm stiropora i bar 15 cm vune na ploči, e onda će slediti zamena kotla.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

• Login or register to post comments
Fri, 24/06/2016 - 23:53
Boree, Ove godine tih 75m2 a
BebacKG
BebacKG's picture
Registrovan dana: 24/06/2016
Boree,

Ove godine tih 75m2 a kasnije kad se sredi sprat onda ukupno 145-150.. samo me plasi hodnik koji je otvoren a beba stize.. Radijotore sam planirao globalove sa termoglavama, trenutno nemam nista od toga tako da ce sve biti novo..
Majstori nisu bas rekli da je nebitno ali su rekli da tih par kw vise nece smetati i da to ne utice na potrosnju.. a opet ovde vidim da.svi preporucujete manju jacunu kotla..

Wed, 06/07/2016 - 12:43
Eno opet ima od 17kw u b
boree
boree's picture
Eno opet ima od 17kw u b verziji, jeste odlučili nešto bebackg ?

Wed, 06/07/2016 - 13:05
Nisam jos nista odlucio jer
BebacKG
BebacKG's picture
Nisam jos nista odlucio jer cekam ponude i specifikacije majstora pa da sve stavim na papir i vidim sta ko nudi i koju jacinu kotla predlažu. Imam dilemu oko izbora kotla, KEPO, TOBY ili AlphaComo Compact koji je cenovno najpovoljniji ali nisam nasao neke komentare vezano za njega.. Sugestije primam..Smile
Imam pitanje za sve, da li kod kotlova koji imaju posudu, pupmu, slavinu treba jos jedna pumpa nakon mesnog ventila, da li je nepohodna I koji mesni sa poluatomatokom ili automatikom predlažete (sta se najbolje pokazalo). Cuo sam da ima neki ventil sa termostatom koji moze da se podesi na npr. 55C i onda otvara, ne znam sta je sad i kako najbolje a opet ne bih da bacam pare ako ne moram.

Wed, 06/07/2016 - 13:32
Kepo vidim da su ubavcili
boree
boree's picture
Kepo vidim da su ubavcili dodatni rezervoar za pelet pa može duže da traje bez dopunjavanja,cenu ne znam.
Toby 17b bi preporučio isključivo zbog onih 150m2 što će kasnije biti, tu je i bebac pa mora i da se greje u narednih par godina malčice jače. Cena mu je oko 1350e. Za 12kw je sad u vr glave dovoljno,kasnije kad se proširite ako udari minus par dana moguće da neće biti dosta,još ako i košava umeša prste...malo rezerve ne škodi a opet nije preterano.
Commo compact je 22kw što će Vas ubiti u pojam u početku ,jako je to za tu kvadraturu,jednostavno mučiće se kotao.
Nakon mešnog ventila tj u radijatorskom krugu je pumpa obavezna, ako kotao dolazi u "set"-u tj sa pumpom ,exp posudom to je odlično i ne treba ,al da se vodi računa da je exp posuda oko 10% volumena vode u sistemu. Mešni predlažem esbe ili ivar ,a ako želite i automatiku onda TrmRglt i mirna bačka. Wink

Ovako je kod mene , s tim da imam i termo glave da bude baš-baš.

Wed, 06/07/2016 - 13:47
Kepo MC od 20KW je 180.000Rsd
BebacKG
BebacKG's picture
Kepo MC od 20KW je 180.000Rsd dok je AC 215.000Rsd s tim sto kod Kepa dolazi i komplet set u okviru kotla.
Znaci ako je kotao sa setom onda druga pumpa posle mesnog nije neophodna?
Koja je cena Trm i mesnog, otprilike, koliko izadje?
A termoglave sam planirao u kombinacijibsa termostatom u dnevnom boravku gde nece biti mozda termoglave.

Wed, 06/07/2016 - 13:53
Ja lično termostat ne
boree
boree's picture
Ja lično termostat ne preferiram u kombinaciji sa glavama jer one odrađuju posao extra ,eventualno da se pali i gasi kotao tako.
Kao što rekoh pumpa posle mešnog je obavezna tj u radijatorskom krugu, a u kotlovskom je jako poželjna,jako.
Mešni su oko 40e a trmrglt je bio 150e komplet,sad koliko je ne znam.

Wed, 06/07/2016 - 13:57
Mislio sam da tu gde bude
BebacKG
BebacKG's picture
Mislio sam da tu gde bude termostat ne budu termoglave.
A sta mislitebo tim mesnim koji imaju termostat, kakvi su oni?
Hvala puno na brzim odgovorima.

Wed, 06/07/2016 - 14:05
To su trokraki mešni ventili,
boree
boree's picture
To su trokraki mešni ventili, služe za zaštitu kotla od podhlađivanja, i oni su dobri al im je mana da u sistem šalju više toplote nego što je potrebno. Ako su Vam rekli da se namesti t vode na 55 i da će toliko propuštati u sistem to je za kupatilo a ne za grejanje. Kad Vam daju specifikaciju slobodno pitajte šta je šta ovde da ne bi nešto zeznuli majstori, ima tu na forumu dobrih ljudi i rado će Vam pomoći u razjašnjavanju.

Wed, 06/07/2016 - 14:16
Ok, hvala jos jednom. Cim
BebacKG
BebacKG's picture
Ok, hvala jos jednom. Cim dobijem specifikacije majstora javljam se sa novostima.

Thu, 07/07/2016 - 10:05
Koje god radijatore da ti
sasa-74
sasa-74's picture
Registrovan dana: 15/02/2014
Koje god radijatore da ti napisu u specifikaciji slobodno stavi sledeci veci iz ponude . Povecanjem radijatora smanjujes temperaturu grejanja vode i pravis ustedu.

Thu, 07/07/2016 - 19:22
BebacKG, Kepo MC 15 je
datas
datas's picture
Registrovan dana: 08/05/2010
BebacKG, Kepo MC 15 je 165.000 din, a on ti je verovatno dovoljan.
AC verzija (20, 25) ima automatsko čišćenje pepeljare.
AC20 je nov proizvod, prošle godine ga nije bilo u ponudi.
Kepo je odličan kotao, servis im takođe dobro radi, bar ovde u BG. Tehnička podrška i pomoć od proizvođača su takođe mogući.
Prvi komšija je prošlu sezonu koristio ovaj MC15, bilo je problema kod puštanja u rad, ali ih je servis rešio. Ako ugradiš mešni ventil, garancija na kotlovski deo sa dve godine se produžava na 5 godina.
Za Alfu 20 nema puno komentara na forumima. Ono što sam zapazio je da je bilo problema sa ekspanzionim posudama.
boree ima dobra iskustva sa Toby kotlovima.

Sat, 16/07/2016 - 22:28
Prvo hvala svima koji su
BebacKG
BebacKG's picture
Prvo hvala svima koji su odgovorli na prethodna pitanja.Stigle su specifikacije i situacije je složena, majstori ko majstori, jedni predlazu jedno drugi drugo i tako redom, oni koji ne predlazu ili negoduju oko mesnog ventila sam odmah otpisao, elem, dilema je sledeca:Oko jacine kotla se uglavnom slazu i to je oko 20Kw, jaci sigurno necu uzimati mada sam, danas video neki ""termofluh interio 22", cena i izgled zanimljiv nisam nasao nista vise o njemu, ako neko ima iskustva slobodno pisite.E sad, proracun radijatora, sta reci ali ima neslaganja od majstora do majstora i to duplo, bar kod proracuna broja rebara, moje pitanje je, da li je bolje staviti manje rebara koji ce vecom temperaturom vode postici traženu temperaturu u sobama ili vecim brojem rebara i manjom temperaturom vode postici isto?Trazio sam ovu temu ali nesto nisam mogao da nadjem odgovor pa bih vam bio zahvalan ako bi mi odgvorili.hvala

Sat, 16/07/2016 - 22:59
@BebacKG kolicina rebara se
Grejac
Grejac's picture
Registrovan dana: 12/02/2010
@BebacKG
kolicina rebara se odredjuje po toplotnim gubitcima prostorije u kojima se nalaze. Dakle, svako rebro ima odredjenu snagu za odredjeni temperaturni rezim (delta T). Kada se izracuna toplotni gubitak prostorije za odredjenu sobnu temperaturu, tada se izracuna koliko rebara je potrebno. U svakom slucaju, bolje je ici na nizi delta T (veci broj rebara).Komfornije i stedljivije grejanje.

Sun, 17/07/2016 - 09:50
Na broju radijatora se ne
tihi2
tihi2's picture
Registrovan dana: 02/05/2009
Na broju radijatora se ne štedi. Niža temperatura znači mnogo udobnije grejanje, radijatori su mlaki i u sobi je prijatno.
Gde je granica broja radijatora koji ima smisla staviti je već druga priča. Proizvođači uvek daju podatak za snagu na deltaT=60*C (to je režim 90/70). Neki proizvođači daju snagu radijatora i za niže temperaturne režime.
Kao orjentir može se uzti http://www.etazgrejanje.com/cms_upload/catalog/product_files/1335_salido...
Dakle na deltaT=60 radijator ima 100% snage
Dakle na deltaT=50 radijator ima 78% snage (treba staviti 1.3 puta više radijatora)
Dakle na deltaT=30 radijator ima 40% snage (treba staviti 2.5 puta više radijatora)
Ovaj zadnji režim je skoro niskotemperaturni pa otvara mogućnost i za neka druga ekonomična grejanja (toplotna pumpa, kotao na gas).

Sun, 17/07/2016 - 10:17
Ok, znaci bolje veci broj
BebacKG
BebacKG's picture
Ok, znaci bolje veci broj rebara, nisam mislio da stedim ali mi je jedan od majstora proracunoa duplo manje rebara od drugih a opet jedino on je rekao da i slabiji kotao moze da zadovolji, sto se slaze sa mislenjem ovde prisutnih clanova.E sad kako doci do optimalnog broja rebaraj , ako sam dobro razumeo deltaT se racuna npr 90+70/2- 20= 60, nisu samo jasne ove vrednosti, sta znace i kako se one odredjuju, kako znati koju vrednoat kad uzeti.Kuca je izolovana sa 10cm stiropora, prozori su pvc, nek reper bude dnevni boravak koji sa kuhinjom i trpezarijom ima 39m2, ima dvoja balkonska vrat, jedna su 240x240 i druga 140x240 i jedan prozorcic 80x90, ispod je toga ke podrum na cijem plafonu je 3cm stiropora a ispod kosupjice je stirodur pa parket, iznad je sprat koji nije zavrsen a iznad ploce na spratu je 10cm vune. 3 spoljna zida , jedan na istoku, ovaj sa balkoncima je na jugu i treci je na zapadu. Eto to je neki op8s pa molim za neki proracun broja rebara. GLOBAL H600, mada bih u dnevnom boravkubstavio H800, manji broj a visina nije toliko bitna ako to ne menja nesto bitno kod proracuna i ako nie smetnja. U al sa se raspisao, tek sas vidim..

Sun, 17/07/2016 - 11:51
mesni ventil
dany
dany's picture
Registrovan dana: 07/02/2015
@BebacKG,
Mesni ventil ti i nije obavezan za kotao na pelet ako imas visokotemperaturni sistem grejanja,posto automatika na kotlu sve regulise. Tako da ti majstori i nisu pogresili.

Sun, 17/07/2016 - 12:19
Mesni ventil obavezno, i to
Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
Mesni ventil obavezno, i to cetvorokraki!!! Obavezna i automatika na njega TrmRglt ili nesto drugo. Sto se tice radijatora, bilo bi dobro staviti duplo vise nego sto su toplotni gubici objekta, tako da ce sistem tada da radi u nizem temperaturnom rezimu gde ce grejanje da bude prijatnije i kvalitetnije, a uz to i manja potrosnja. Sve to moze uz cetvorokraki mesni sa odgovarajucim pogonom i automatikom vodjenom spoljnom temperaturom. U sistemu sa vecim brojem rebara, kuca se mnogo brze zagreva. Ima vise vode, ali to nije presudno, narocito u sistemima sa akumulatorom toplote. Obavezno termoglave na sve radijatore i pametnu pumpu koja ce da balansira sistem. Dobro izbalansiran sistem donosi oko 10-15% ustede. Ja sam ovo sve probao i uverio se da je to tako.
E sada, jos jednom, pitanje za sve i zeleo bih da cujem razna misljenja o necemu sto treba da uradim a nisam probao i nemam iskustva sa tim... Da li dva akumulatora toplote medjusobno povezati rednom ili paralelnom vezom? Prednosti i mane jedne i druge. Dosta ja znam o tome, ali nisam najpametniji jer ovde na forumu ima dosta iskusnijih i pametnijih ljudi od mene, tako da bih voleo da cujem razmisljanje svih clanova koji imaju bilo kakvu informaciju.
Hvala

Grejanje SamSvojMajstor

Sun, 17/07/2016 - 12:54
moze mala pomoc sta kupiti ,
kalin62
kalin62's picture
Registrovan dana: 03/12/2014
moze mala pomoc sta kupiti , toby 12 b set 1300e kotao sa ugrađenom exp. posudom i pumpom , Marreli PB18kW 135.000,00 din ,,

MINIMA B 12 kW ECOSPAR U SKLOPU ETAŽNOG KOTLA SU PUMPA, EKSPANZIONA POSUDA i UPRAVLJAČKA JEDINICA. cena 140616 din,

kvadratura je 90 dobro izolovana , i zanimame koj ođak treba nesto posebno ili ??

dali je dobar ovaj mešni četvorokraki ventil sa Seltronovim motorom

i koj pelet bi preporucili , ove godine bih preso na pelet pa neznam sta sve da kupim

hvala unapred na pomoc

muka muku muci

Sun, 17/07/2016 - 14:03
Mesni ventil ESBE VRG 141, a
Mladen SamSvojM...
Mesni ventil ESBE VRG 141, a pogon moze ESBE CRC 141(sa integrisanom automatikom), ili Seltron ACC 10 + TrmRglt. Ona prva opcija je najbolja, ali i najskuplja, ja je imam. Vodjena po spoljnoj t.

Grejanje SamSvojMajstor

Sun, 17/07/2016 - 14:12
Koliko izadje prva a koliko
BebacKG
BebacKG's picture
Koliko izadje prva a koliko druga varijanta, ako nije tajna?

Sun, 17/07/2016 - 15:40
Mladene poveži onako kao što
boree
boree's picture
Mladene poveži onako kao što je na šemi kod CM , to je dobra šema i prednost je da se iz prvog bufera brzo otpremi topla voda u radijatore, , i ako se paralelno poveže to je skoro isto jer je topla voda uvek gore ,jedino što je tako malo ima više za zagrevanje ,ništa strašno, radi to i ovako i onako. Redno ćeš uštedeti na materijalu.

Sun, 17/07/2016 - 17:29
Hvala Bore, tako sam i mislio
Mladen SamSvojM...
Hvala Bore, tako sam i mislio da uradim.
BebacKg, Cetvorokraki mesni ventil ESBE VRG 141 kosta oko 6.000,00 din, a motorni pogon ESBE CRC 141 koji ima integrisanu automatiku oko 35.000,00 din. To je najbolja i najskuplja opcija. Zatim ima druga opcija koja je dobra, ali dosta jeftinija, a to je motorni pogon Seltron ACC 10 + TrmRglt koji kosta 150 eura(zajedno), plus jos i mesni ventil koji hoces, a najbolji je ESBE VRG 141 koji sam naveo(najmasivniji mesing i najbilji protok). E sada... ESBE CRC 141 ima dva senzora od kojih prvi kontrolise t vode koja ide ka radijatorima, a drugi kontrolise t vode koja se vraca u kotao. I dok se ne obezbedi da se u kotao vraca zadata t(recimo 60-65 stepeni), ne juri se radijatorska t. Sto je najbitnije kod ove automatike, postoji i treci senzor koji se kaci na severnu stranu kuce i koji na osnovu spoljne t daje instrukciju automatici kolika ce da bude t u radijatorima. Naravno to se lepo podesi kompletna kriva grejanja. U mojim ranijim postovima mozete sve lepo da procitate kako to radi, a i slike sam okacio da vidite kako to izgleda.

Grejanje SamSvojMajstor

Sun, 17/07/2016 - 17:46
Hvala Mladene, ali je cena i
BebacKG
BebacKG's picture
Hvala Mladene, ali je cena i meni kao i vecini ogranicavajuci faktor, ova skuplja varijanta otpada u startu a za jeftiniju cemo videti, mesni cu staviti svakako pa ako ne uspem ove onda sledece godine ostalo.Zamolio bih samo Vas i ostale clanove oko odgovora na moje pitanje oko proracuna broja rebara, znacilo bi mi puno za nastavak sage oko uvodjenja grejanja. 

Sun, 17/07/2016 - 18:18
Orijentaciono, na osnovu
Mladen SamSvojM...
Orijentaciono, na osnovu podataka o kuci, 145m2, 10cm stiropora i vuna po ploci, PVC niskoemisioni, u slucaju da je prosecna visina svih prostorija oko 2.5m, toplotni gubici kuce sigurno nisu veci od 10-12 KW. Sto znaci da na spoljnih -20 treba kotao da radi na 10-12 KW da bi u kuci bilo stabilnih 20+ stepeni. Ja bih vam preporucio kotao od 12 KW i to najpre TOBY 12, zatim obavezan cetvorokraki mesni ventil i kotlovska pumpa, termoglave na svim radijatorima i pametnu pumpu u radijatorskom krugu. Regulacija preko termoglava, ne preko termostata. Za radijatore bih preporucio da racunate da jedno rebro H600 ima oko 185W na delta T60 i onda da ugradite duplo vise rebara nego sto su toplotni gubici. Znaci treba vam oko 24 KW rebara, a to je 130 rebara na delta T60. Ja bih stavio i 150 rebara kako bi grejanje bilo ugodnije jer se danas grejanje pusta na niskotempereturnom rezimu. Kotao od 12 KW je sasvim dovoljan za taj ceo objekat, jer je izolacija dobra. Cak i na -20 ce bez problema moci da greje kucu na 20 i vise stepeni. Ali, sto kaze Zmajdin, kada ovde bude -20??? Nikada!!! Znaci oko -5 je jaka zima, tako da bojazni nema. Radijatora sto vise i da se greje na sto nizoj t, bice mnogo ugodnije. Pun pogodak je i motorni pogon na mesnom ventilu koji se rukovodi spoljnom t. Ja sam za najbolje i najskuplje, tako da prednost dajem ESBE CRC 141. To kod mene savrseno radi i nema problema. Ja na 160m2 imam 200 rebara i neizolovanu kucu ciji su toplotni gubici 24 KW grejem sa konstantnom t u radijatorima od 35-40 stepeni. Radijatori non stop mlaki, a osecaj na 20 stepeni je kao da ima 22-23 stepena. Sve to regulisu termoglave, nemam termostat i tako je sve stabilnije.

Grejanje SamSvojMajstor

Sun, 17/07/2016 - 20:03
"Delta" je oznaka za razliku,
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
"Delta" je oznaka za razliku, u ovom slučaju (neke dve) temperature, kad se kaže "delta T = 60 neke dve temperature bi za toliko morale da se razlikuju. Gde je u sistemu grejanja razlika 60 stepeni?

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Sun, 17/07/2016 - 20:20
Ma to su stari proracuni za
Mladen SamSvojM...
Ma to su stari proracuni za stare sisteme koji su projektovani za sisteme 90/70/20, pa su tako i racunali snagu radijatora po tim tablicama. Znaci u tom slucaju je t radijatora 80 stepeni, a sobe je 20, sto nije normalno. Najveca t radijatora nebi smela da prelazi 60*C, a to je onda delta T40 pod uslovom da je u sobi 20*C. Kod mene sistem radi najcesce na delta T20. Znaci t radijatora je 40*C, a pri toj t snaga jednog rebra je svega 46W. E sada, ukoliko soba ima 18m2, a u sobi imam 20 rebara po 46W na t od 40*C, i meni je stabilno 20*C u sobi i toplo na spoljnih 0*C, znaci da toplotni gubici sobe iznose oko 900W na spoljnih 0*C. Na -20 bi verovatno bili oko 3500W, tako da bi t radijatora morala da se podigne na nekih 55*C, jer radijator na toj t ima oko 3500W, tj snaga rebra mu je oko 175W. To je proracun za Faral Alba H600 radijatore koji su malo jaci od Calidora i Globala. E sada, moja kuca je totalno neizolovana i kada bi se izolovala sa 15cm kamene vune i kada bi se stavili PVC niskoemisioni, pa izolovala ploca sa 20cm staklene vune, toplotni gubici bi se skoro dva puta smanjili.

Grejanje SamSvojMajstor

Sun, 17/07/2016 - 20:51
Svi spominju "niskoemisione"
boree
boree's picture
Svi spominju "niskoemisione" prozore...voleo bi da vidim jednu firmu u Srbiji koja to ima, tako pravi i ina sertifikat i pečat na svakom prozoru...

Sun, 17/07/2016 - 22:13
Najjeftiniji PVC ih sigurno
datas
datas's picture
Registrovan dana: 08/05/2010
Najjeftiniji PVC ih sigurno nemaju, ali kvalitetniji i skuplji proizvodi ih imaju.
Bez sertifikata ne mogu da ih izvoze.
http://www.domis.rs/download/PassiveHouse.pdf
http://www.domis.rs/download/ift_2.pdf
http://www.unidas.co.rs/sr/25-atesti.html

Ima još naših proizvođača.

Mon, 18/07/2016 - 09:14
odg
jande-va
jande-va's picture
Registrovan dana: 01/03/2015
"snaga rebra mu je oko 175W. To je proracun za Faral Alba H600 radijatore koji su malo jaci od Calidora i Globala."

Snaga Global radijatora je 185 W, tako da je netacna informacija da je Global slabiji po toplotnoj moci od navedenih radijatora.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127