Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 03/10/2016 - 09:52
Stize gorionik
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
Registrovan dana: 08/06/2016
Pala odluka da se pazari bosch pelet set pribor 27.Dogovorio sam sve,danas idem da platim pelet set,a sutra ce doci instalater da namontira i pusti u rad sve.
Valjda ce da bude nekih slika Smile

• Login or register to post comments
Mon, 03/10/2016 - 10:17
Kotao je toby termomont,da li
dany
dany's picture
Registrovan dana: 07/02/2015
zmajdin wrote:
Nema bude na pola, a temperatura kotla 80.

Kotao je toby termomont,da li nije to velika tempratura za njega.

Jos jedno pitanje u vezi podnog grejanja.Temperaturu u prostorijama regulisem daljinskim sobnim termostatom koji je prikljucen na pumpu,a temperaturu vode koja dolazi do pumpe regulisem pomocu cetvorokrakog mesnog ventila. Kolika je optimalna temperatura vode koju bi pumpa trebala da salje?

Goran Tosic wrote:
dany-
Daj neku semu kako si to povezao.Video sam jedino kod Centrometala semu sa 4k na povratu u kotao.

Ne znam kako da nacrtam semu,nisam bas strucan za ovu oblast.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Mon, 03/10/2016 - 10:37
Koje godište je kotao? Ako je
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Koje godište je kotao? Ako je najnovija generacija može, al ako je stariji onda mu je to max temperatura i verovatno će se ugasiti, dakle neka bude na 75c.

Ako smo dobro razumeli Vi imate toby kotao ,pa četvorokraki ,pa bufer, pa opet četvorokraki pa podno grejanje?

Mon, 03/10/2016 - 11:30
Kotao na pelet
Nikola N
Nikola N's picture
Registrovan dana: 03/10/2016
Pozdrav svima,planiram zidanje kuce 100m2 pri tome sad planiram i grejanje(tip grejanja PODNO)Ono sto sam bio u nedoumici oko izbora energenata(plin ili pelet).Obzirom da sam resio tu nedoumicu,interesuje me prvenstveno izbor kotla,po procitanim postovima izvlacim neke Biodom c25,Termoflux interio 22 cena oko 190.000rsd.Sam kotao treba da je dobor izolovan bez odavanja toplote okolini,vasa sugestija odnos cene i kvaliteta (u Srbiji nije pravilo da nesto sto puno platis dobijes i kvalitet),hteo bih staviti neki spremnik od 140kg,akumulacioni bojler sa mogucnoscu povezivanja sa solarnim kolektorom koji bi grejao i dogreavao vodu u bojleru koja bi bila i sanitarna.Kotlara bi bila smestena van kuce.Oko kotla vidim da su uobicajene garancije na 5 godina.Princip rada HERZ Pelletstar kotlova deluje kao odlican ali vidim i mane u vidu sondi i servisne mreze,ima li kotlova slicnih teh.resenja.Molim dobre ljde za savet,ideje,sematske nacrte.
Hvala.

Mon, 03/10/2016 - 12:33
Da,dobro
dany
dany's picture
boree wrote:
Koje godište je kotao? Ako je najnovija generacija može, al ako je stariji onda mu je to max temperatura i verovatno će se ugasiti, dakle neka bude na 75c.

Ako smo dobro razumeli Vi imate toby kotao ,pa četvorokraki ,pa bufer, pa opet četvorokraki pa podno grejanje?

Da,dobro ste razumeli.Kotao sam kupio ove godine,ali nije onaj sa najnovijom elektronikom i keramickim grejacem. Problem je u tome sto je pritisak bio 1,5 bara na temperaturi vode od 20 stepeni,a sad na temperaturi od 60,pritisak je 2,5 bara. Pa se plasim da na vecoj temperaturi ne ode pritisak preko 3 bara. Postoji ekspanziona posuda i sigurnosni ventil ali ne znam koliko je dobro da pritisak bude veci od 2,5 bara,posto je to maksimalan radni pritisak kotla,koliko sam procitao u uputstvu.

Mon, 03/10/2016 - 12:51
Po svemu sudeći sistem Vam je
boree
boree's picture
Po svemu sudeći sistem Vam je loše odrađen, morate napisati šta imate , koliki je rezervoar , kolika je expanziona posuda itd. Možete i slikati sve, sistem pa da vidimo šta je tu urađeno.

Mon, 03/10/2016 - 13:43
evo
dany
dany's picture
Ekspanziona posuda je od 35 litara,a rezervoar od 300 litara. Inace, imam kombinovano grejanje,podno + radijatorsko u susednom objektu.Znaci podno oko 100 m2 + radijatorsko oko 40 m2.Ova pumpa iznad rezervoara je za radijatorsko a ova uz zid iznad mesnog je za podno.

• dsc_0402.jpg
  • dsc_0404.jpg
  • dsc_0405.jpg

Mon, 03/10/2016 - 19:09
Bosch plamenik za različita tržišta
mbukal
mbukal's picture
Registrovan dana: 17/08/2015
MilenkoNs wrote:
Cisto sumnjam da Kanadjani i Norvezani koriste Hrvatski gorionik,ovo govorim jer sam prosle godine bio u pomenutim zemljama poslom,u glavnom sever i tu sam prvi put video taj gorionik(BOSCH) pitam ljude kako sta gde,kazu imate u boschu da kupite,objasnim ljdima da kod nas postoji neki plavi(ferroli,bosch i lambo),kazu oni nikada culi,nikada videli.Pokazem ima na netu(plavi,crveni i crni) Kazu da to nije bosch,oni u chudu sta je kod nas kao bosch.Pokazu oni meni sta ima kod njih,ja se uplasim i za malo pocnem da placem od tuge i bola,sta sve tamo moze da se kupi i za koje pare.Odatle se rodila ideja da se kupi taj gorionik.

bio sam u kontaktu sa proizvođačem plamenika kojeg sad lifra bosch u svojem peletsetu Pellet Bren 5000 umjesto ferrolija sa solid2000b,čini mi se da opet u različitoj ambalaži ovisno o tržištu,zbog kojekakvih peripetija koje je sam bosch iziskivao od proizvođaća taj plamenik kasni jednu godinu na tržište (trebao se pojaviti na Hrvatskom i širem tržištu još prošle sezone grijanja-mislim da sam krajem prošle sezone grijanja nešto i spominjao oko toga),svatko ima pravo na sumnju ali brale najjednostavnije je da ti lijepo napišeš ime tih plamenika (nas koje to zanima za sve ostale podatke ostaje prijatelj google) i zakeljiš koju slikicu tih plamenika,po mogučnosti karakteristike menia od plamenika,vidjet če se odmah o čemu je riječ,kako se ferroli/bosch/lamborghini razlikuju u nebitnim stvarima kao što su izgledi kučišta i načina priključaka ali odaje ih meni samog uređaja kao i konstrukcija kad se skine taj različiti oklop,dakle novi "boschev" peletplamenik na solid2000b Pellet Bren 5000 pojavio se krajem prošle sezone grijanja na nekim mjestima a ove na veliko,ako ste Vi vidjeli neke pelet plamenike prošle sezone grijanja u skandinaviji definitivno nije riječ o istiom plameniku

Mon, 03/10/2016 - 19:22
DanyA kako regulis
1.salee
1.salee's picture
Registrovan dana: 18/10/2014
Dany

A kako regulis temperaturu prema radijatorima ako je npr temp u AT 80 stepeni?Trebalo je umesto cetvorokrakih mesnih staviti trokrake pa i na radijatorskom potisu.Ne vidim ni jedan nepovratni ventil,ima li ih?Ako ih nema imaces prelivanje iz kruga u krug.Da li si imao prilike da se ogrejes sa ovim sistemom?Mislim radi to sigurno ali je nepotrebno zakomlplikovano.Moglo je jednostavnije i efikasnije

Mon, 03/10/2016 - 19:16
regulacija temperature polaznog voda
mbukal
mbukal's picture
Registrovan dana: 17/08/2015
1.salee wrote:
Dany

A kako regulis temperaturu prema radijatorima ako je npr temp u AT 80 stepeni?.

najjednostavnije je staviti acc10 na troputni poslje at a prije pumpe kruga grijanja,ništa jednostavnije i ništa jeftinije

• 0001446661_l_0_qw3e5v1.jpg
Mon, 03/10/2016 - 19:34
Ako sam dobro video sema kod
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Ako sam dobro video sema kod Dany je :

• dany.jpg
Mon, 03/10/2016 - 20:00
Moze pomoc i savet .
sasa-74
sasa-74's picture
Registrovan dana: 15/02/2014
Moze pomoc i savet . Razvedena je instalacija po kuci i dosla u garazu gde ce da bude kotao (slika 1). kotao je toby 20 i stajace na plocicama ( slika 2 i 3 ) materijal koji imam je prikazan na slici 4. mozete li mi nacrtati tacno kako da povezem sve ove delove da to radi kako treba. kotao ide na tim plocicama a ekspanzija ide u desni cosak na tim plocicama.

• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg

Mon, 03/10/2016 - 20:30
Odzracno lonce,eksp.posuda i
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Odzracno lonce,eksp.posuda i sigurnosni,cini mi se,Boree rece da ide uz kotao.
Evo proste seme.

• sasa-74.jpg
Mon, 03/10/2016 - 20:33
Nikola N ti kotlovi su jaki
boree
boree's picture
Nikola N ti kotlovi su jaki za Vaše potrebe, u kombinaciji sa buferom bi bio dovoljan i 12-15kw max.npr toby 12 ili kepo 15 povezan sa termostatskim trokrakim na bufer, pa iz bufera još jedan trokraki sa automatikom za konstantnu t u podnom grejanju.

Kod toby 20 nema tih elemenata u kotlu, samo kod 12 b set

Mon, 03/10/2016 - 20:39
link
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
Registrovan dana: 08/06/2016
To je to. http://docplayer.cz/14010318-Bosch-boiler-with-pellet-burner-pelet-brenn...

To sam danas kupio.......

Mon, 03/10/2016 - 21:04
Odgovor
dany
dany's picture
1.salee wrote:
Dany

A kako regulis temperaturu prema radijatorima ako je npr temp u AT 80 stepeni?Trebalo je umesto cetvorokrakih mesnih staviti trokrake pa i na radijatorskom potisu.Ne vidim ni jedan nepovratni ventil,ima li ih?Ako ih nema imaces prelivanje iz kruga u krug.Da li si imao prilike da se ogrejes sa ovim sistemom?Mislim radi to sigurno ali je nepotrebno zakomlplikovano.Moglo je jednostavnije i efikasnije

Pomocu termoglava regulisem temperaturu na radijatorima. Temperatura ka radijatorskom krugu je temperatura kao i u akumulatoru toplote. Zar je to nesto lose? Mislim da nema nepovratnih ventila. Kako mislis prelivanje iz kruga u krug,zar se to sve ne mesa u AT? Mislis li da ce ovako vise trositi peleta? Da li je bolja veca ili manja temperatura vode u kotlu za manju potrosnju peleta?

Tue, 04/10/2016 - 09:02
DanyFora je zagrejati AT na
1.salee
1.salee's picture
Dany
Fora je zagrejati AT na najvecu mogucu temp.recimo 80 i onda tu energiju lagano usmeravati prema potrosacimaSamo ime kaze Akumulator toplote pa je i logicno da akumulira vise toplote to jest vodu sto vece temp jer tako ima vise energije u sebi.Kotao najefikasnije radi na tim visim tem i tada ima najmanje gubitke.Ako se recimo startuje pumpa u radijatorskom krugu ona ce gurati 80 st. u radijatore sto nije cilj.Da se opeces na radijator.Cilj je sa sto nizom tem.ici prema radijatorima npr 45 do50.Ti nemas cime da smanjis tu tem.fali ti mes vent.U isto vreme pumpa u radijatorskom krugu ce vuci vodu iz at i iz kruga podnog grejanja i iz kotla u kontra smeru sto moze dovesti do pojave vruce vode na povratu podnog kruga jer nema sta da spreci cirkulaciju u kontra smeru fali nepovratni ventil.Kada obe pumpe rade nece toga biti problem nastaje kada radi bilo koja sama.Kad obe rade vuci ce vodu i iz kotla tako da ce kotao da se upali i ako nije potrosena topla voda iz AT,i tu fali nepovratni.
U sustini fora je u tome da krug kotla bude na sto vecoj temp a krug potrosaca na sto nizoj.Da svaki krug ima nepovratni i da sistemi sa AT imaju trokrake a ne cetvorokrake ventile zbog preciznije raspodele energije.Sve ovo je zbog ekonomicnije potrosnje.

Mon, 03/10/2016 - 23:22
pozdrav svima.pre svega svaka
Nenad ynwa
Nenad ynwa's picture
pozdrav svima.pre svega svaka cast svima koji odvajaju vreme za savete. sada je i meni potreban jedan. u pitanju je prizemna kuca 100m2, 5 cm stiropor zolacije,vuna 5cm na ploci,pvc prozori. Planirao sam da kupim KEPO kotao 15kw,(200.000 din,sa ugradnjom,pustanjem u rad,troktakim mesnim ventilom,i cevima za dimnjak. sama pec oko 165.000) U razgovoru sa njihovim inzinjerom rekao mi je da bi potrosnja bila oko 2,5-3 t peleta.meni je to prihvatljivo,pa cak i ako bude malo vise. zanima me misljene vas iskusnih, i predlozi za jos neki kotao.Hvala

KEPO kotao 15 kw. Kuca 100m2, stiropor 5 cm,pvc prozori. 10 cm vune na ploci
Trokraki mesni ventil 50c, jedna pumpa u kotlu. Panelni radijatori 1200x600 3kom- 1400x600 2kom,1000x600,600x600,600x900 i jedan susac
Plasticne cevi 1col do razdelnika/sabirnika, alu plast fi16 do radijatora

Tue, 04/10/2016 - 03:34
Komšija je prošlu grejnu
datas
datas's picture
Registrovan dana: 08/05/2010
Komšija je prošlu grejnu sezonu koristio taj kotao. On ima nešto veću grejnu površinu, kombinovani bojler, ali i bolju izolaciju (15 cm fasada, gornja ploča takođe bolje izolovana), niskoemisiona stakla.
Dobar je kotao, bilo je nekih problema u toku puštanja u rad, ali je servisna služba dobra, rešila je to.
Možda će neko preporučiti još nešto, ali je Kepo svakako za preporuku.

Tue, 04/10/2016 - 08:01
I zanima da li je posuda od
Nenad ynwa
Nenad ynwa's picture
I zanima da li je posuda od 42l za vodu(koju poseduje Kepo) dovoljna za 8 radijatora(2 manja) Ili je potrebno ugraditi dodatnu. I da li je dovoljan 3kraki ili je bolji 4kraki ventil, u mom slucaju?

KEPO kotao 15 kw. Kuca 100m2, stiropor 5 cm,pvc prozori. 10 cm vune na ploci
Trokraki mesni ventil 50c, jedna pumpa u kotlu. Panelni radijatori 1200x600 3kom- 1400x600 2kom,1000x600,600x600,600x900 i jedan susac
Plasticne cevi 1col do razdelnika/sabirnika, alu plast fi16 do radijatora

Tue, 04/10/2016 - 09:54
1.salee
dany
dany's picture
1.salee

Hvala ti na detaljnom objasnjenju. Za nepovratne ventile nisam siguran da li ih ima,posto ne znam kako izgledaju.Pipao sam dovod podnog kad ne radi pumpa i uvek je hladniji od odvoda.
Ineresuje me da li postoji nesto sto moze da se stavi umesto ili na mesni ventil pa da automatski regulise temperaturu vode koja ide do pumpe(npr,ako zadam 45 stepeni,da uvek bude toliko bez obzira kolika je temperatura vode u AT)? Zaboravio sam reci da imam i kombinovani bojler povezan na tu istu pumpu koja salje vodu u radijatore,pa zato nije isao mesni ventil.Vidim da sad moram staviti jos jednu pumpu samo za radijatorski krug.
Jos jedno pitanje za sve. Posto imam problem sa nestankom struje koje traje uglavnom manje od sekunde,pa mi se gasi kotao i to nekoliko puta na dan. Najgore mi je preko noci,jer mora kotao ponovo da se rucno startuje. Koji UPS bi bio dovoljan za toby 20 a da drzi bar 5 minuta?

Tue, 04/10/2016 - 11:37
Četvorokraki!
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
Četvorokraki!

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Tue, 04/10/2016 - 13:11
Koja je svrha mesnog ventila
dany
dany's picture
Koja je svrha mesnog ventila između kotla i AT ako je temperatura u AT 70-80 stepeni,a koliko znam ne sme ispod 60 da ide u kotao?

Da li ovo zavrsava posao za radijatorski krug i podno grejanje:
Trokraki mesni sa nalegajucim termostatom http://www.grejanje-expont.rs/trokraki-mesni-sa-nalegajucim-termostatom....
Termostatski mešni ventil za podno grejanje http://www.etazgrejanje.com/katalog/termostatski-mesni-ventil-za-podno-g...

Kakva je razlika između motornog pogona i motornog pogona sa regulacijom? Za sta sluzi ovaj prvi ako ne moze da se regulise temperatura vode?

Tue, 04/10/2016 - 13:07
Poštovani .... Pa pre svega
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poštovani ....
Pa pre svega gospodo zmajdin i grejač imao bih jednu molbu , obzirom da je tema prevelika , glomazna a da bi se uredjivanjem iste , bukvalno uništilo sve što ste dosad napisali i svatetovali ljudima .,,, Ideja je sledeća da se otvore još par tema koje jesu vezane i za pelet , ali za pravilnu montažu kotlova .Npr gde ide 3-kraki , gde 4 -kraki , kako se povetuje bafer ,koliko pumpi , itd .
A sve to samo zbog bolje preglednosti svih problema koji imaju korisnici kotlova , gorionika itd ..

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Tue, 04/10/2016 - 13:10
Ja kao da sam pao s Marsa -
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
Ja kao da sam pao s Marsa - mislio sam da je sistem bez akumulatora toplote. Elem, nije četvorokraki već trokraki, najbolje termostatski, na povratnom vodu od akumulatora do kotla, tako da pumpa bude na povratnom vodu kotlovskog kruga - između ventila i kotla. Isto važi i za grejni krug, s tim da je pumpa između ventila i radijatora.

Ono sa stepenima nisam razumeo.

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Tue, 04/10/2016 - 14:01
zmajdin
dany
dany's picture
zmajdin wrote:
Ja kao da sam pao s Marsa - mislio sam da je sistem bez akumulatora toplote. Elem, nije četvorokraki već trokraki, najbolje termostatski, na povratnom vodu od akumulatora do kotla, tako da pumpa bude na povratnom vodu kotlovskog kruga - između ventila i kotla. Isto važi i za grejni krug, s tim da je pumpa između ventila i radijatora.

Hvala na odgovoru. Ono u vezi stepeni sam razumeo.Treba mi umesto mehanickog,termostatski mesni ventil. Nasao sam samo esbe za podno grejanje,a on radi u rasponu 20-43 C.
Da li moze trokraki mesni sa nalegajucim termostatom za radijatorski krug i kako ga staviti?

Tue, 04/10/2016 - 14:04
Dany Sto se upsa tice
1.salee
1.salee's picture
Dany
Sto se upsa tice zavrsice posao i onaj najmanji ali mislim da je dovoljan od 500VA sa obzirom da kotao obicno vuce oko100w jedino kada radi grejac ( samo kod startovanja) vuce oko400w.Za tako kratke prekide bi ce dovoljno.
Sto se termostatskih ventila tice ima raznih i nisu skupi nalik onom sto si stavio link.(sa nalegajucim termostatom)Ima za podno sa regulacijom od 20-50 step.(ja imam takav na podnom herz-ov i radi ok ) i radijatorski od 30-70 step..Za zastitu hladnog kraja kotla trokraki su termostaski bez nalegajuceg dela vec je termostat u samom telu ventila.Inace taj ventil izmedu AT i kotla na povratnom vodu sluzi za zastitu kotla od podhladjivanja a kada zadovolji taj uslov omogucava potpuno punjenje AT energijom.Postoje i motorni pogoni za mesne ventile (skuplja varijanta) i moras imati i neku regulaciju uz njih sem ako je integrisana pa je regulacija sastavni deo sprave.Bilo bi dobro da procitas forum od pocetka jer o svemu je pisano vise puta sa objasnjenjima
koja idu u sitna crevca pa ces zaista nauciti puno i naci odgovor na sva tvoja pitanja.

Tue, 04/10/2016 - 14:41
1.salee Ok hvala,samo mi jos
dany
dany's picture
1.salee

Ok hvala,samo mi jos daj link gde mogu da kupim trokraki mesni ventil sa integrisanim termostatom a da moze od 30-70 stepeni. Ja ga ne mogu da nađem nigde.

Tue, 04/10/2016 - 17:20
Dany Trokraki ventil za
1.salee
1.salee's picture
Dany
Trokraki ventil za termostatsko regulisanje :
http://www.etazgrejanje.com/katalog/trokraki-ventil-za-termostatsko-regu...
Termostatska glava sa nalegajućim senzorom :
http://www.etazgrejanje.com/katalog/termostatska-glava-sa-nalegajucim-se...
Ventil je isti i za pod i za radijator samo se gkave razlikuju i pogresio sam za radijator Herz proizvodi od 40-70 a za pod 20-50.
http://www.termovent.co.rs/gah-termostat.shtml
Verovatno ih imaju svuda samo pitaj telefonom.
Stavio sam i sliku da vidis kako to izglrda uzivo

• img_20161004_170159.jpg
  • img_20161004_170217.jpg
Tue, 04/10/2016 - 18:02
Ekspanziona posuda u kotlu je
Grejac
Grejac's picture
Registrovan dana: 12/02/2010
Ekspanziona posuda u kotlu je 8l i za ovaj sistem je mala. Mora dodatna posuda od 12-18l/ Trokraki je minimum, cetvorokraki jos bolja varijanta

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138