Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma
Betoniranje dvorista - ta...
Uklanjanje prozora i sire...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 22/01/2017 - 12:54
Pa sad, normalna cena je ona
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Pa sad, normalna cena je ona cena koju ce neko platiti Smile
Ako mogu da prodaju po 500e tonu, oni ce prodavati, naravno, ako ima ko da kupi.
Meni je i ovo sada negde tu sa strujom. Tako da ce sledece godine sasvim sigurno ici akumulator toplote i struja, a peleta samo pola.

• Login or register to post comments
Sun, 22/01/2017 - 17:36
Postovani, iako vec duze
bata87
bata87's picture
Registrovan dana: 20/01/2017
Postovani, iako vec duze vreme citam ovu temu - odlucio sam da se registrujem i postavim neka pitanja u vezi sa grejanjem na pelet Smile
Elem ove zime (novembra) sam uveo CG u kucu, koja je otprilike oko 300kvadrata, medjutim u sledecih nekoliko godina (sasvim sigurno sledecih 5, a i vise) - grejacu samo jedan sprat (oko 80-90kvadrata suma sumarum) i taj sprat je zatvoren poregradnim vratima u hodniku. Na zalost sprat koji grejem je u sredini (garaza/visoko prizemlje je ispod ovog sprata, a iznad je jos jedan sprat i tavan), trenutno izolacija kuce je trenutno samo parcijalna, na tavanu sam stavio kamenu vunu, i na spratu iznad dnevne sobe postoji stiropor koji je stavljen u glazuru... Izolacija spolja trenutno ne postoji (kuca je omalterisana, a na prolece planiram da odradim stiropor i fasadu).

Zbog ovakve konfiguracije, odlucio sam se da ugradim Toby 20 kotao, medjutim imam problem sa malo vecom potrosnjom peleta. Iako sam potpuni laik, zadnjih nekoliko dana detaljno pratim i analiziram da li postoji problem sa mojom instalacijom/podesavanjem. Na zalost, majstori koji su mi ugradjivali kotao stavili su samo trokraki mesajuci ventil (iako sam u uputstvu za kotao, a i na forumu ovde, video da se insistira na cetvorokrakom ventilu), ali za ovu zimu je vec kasno Smile Na mesnom ventilu postoji automatika (nesto kao termo glava na radijatorima) i trenutno je podeseno na 40C (kapiram da ne pusta hladniju povratnu vodu od 40C u kotao), a i pumpa je podesena da se ukljuci na 40C. Iako sam u pocetku ekpreimentisao sa temperaturama vode u kotlu oko 60-65C, ovde sam procitao da ta temperatura ne bi smela da bude ispod 65C i od tada je drzim na 70-72C i kotao bez problema dostize i odrzava tu temperaturu i sa snagom 3 (i po ovom minusu).

Primetio sam da mi prilikom zagrevanja (na auto modu, sa snagom 5) temperatura izduvnih gasova ide i oko 180C, pa opadne i ispod 160C kada kotao udje u modulaciju (mada sam ovo krenuo da pratim pre dva-tri dana kada sam detaljno iscitao forum). E sada ovo mi deluju malo velike vrednosti (kotao redovno cistim, pepeljaru i taj deo oko lozista svaki drugi dan, dok deo ispod turbulatora ocistim na nedelju do dve maks).

Sto se tice potrosnje ona iznosi oko 3.5, pa nekad i ~>4 dzaka (doduse kada je kuca skroz hladna, tj kada nisam 2-3 dana kuci) dzakceta (45-55kg) za celodnevni rad (preko dana je oko 20C, a tokom noci ide na 16-17C - kontrolisem temperaturu pomocu termo glava na radijatorima). Da li je ovo ok potrosnja
Sto se tice podesavanja kotla, sve je na default-u (serviser nije nista dodatno podesavao, osim temperature kada da se ukljuci pumpa), medjutim dimnjak je mozda malo prejak za ovaj kotao (kuca i kotlarnica su projektovani za pec na drva pa je dimnjak od 180mm), pa me nekako sa visokom temperaturom iz. gasova vuce ka tome da je potrebno nesto uraditi oko cuga.

Potreban mi je savet sta i kako analizirati (volim da detaljno analiziram problem) i svaka sugestija ako je ikako moguce smanjiti potrosnju peleta (svestan sam toga da je izolacija kuce itekako veliki faktor u svemu ovome)... Zelim se nekako naoruzati argumentima pre nego sto pozovem servisera na detaljno podesavanje kotla (na zalost kod ovog kotla su sva podesavanja u servisnom meniju, kome nemam pristup).

Takodje kako je moguce utvrditi (kod ovog kotla) da li se javlja kondezacija - na plocicama oko kotla do sada nikada nisam primetio vodu ili bilo kakav tip vlage

Mon, 23/01/2017 - 09:46
Grejaci za AT
NebojsaUzice
NebojsaUzice's picture
Registrovan dana: 19/12/2016
Koji grejači idu u AT? Sigurno mora trofazna? Nisam neki stručnjak za struju! Ali bih uzeo Centrometalov AT pa šta bi išlo u njega? 900L

Mon, 23/01/2017 - 10:06
Ako misliš da na angažovanu
tihi2
tihi2's picture
Registrovan dana: 02/05/2009
Ako misliš da na angažovanu snagu ne plaćaš puno, moraš staviti trofazni od 6kW. Ako imaš trofazni vod u kotlarnici.
Monofazni od 6kW vuku preko 27A, a osigurači su u stanovima 16A a u kućama 25A. Znači da ništa više ne možeš uključiti na toj fazi i još ti nije dosta.

Mon, 23/01/2017 - 11:17
snaga
maks_rs
maks_rs's picture
Registrovan dana: 09/11/2016
NebojsaUzice wrote:
Koji grejači idu u AT? Sigurno mora trofazna? Nisam neki stručnjak za struju! Ali bih uzeo Centrometalov AT pa šta bi išlo u njega? 900L

Na tu količinu vode valjalo bi bar 9 kW trofazno ( vozi oko 13 A po fazi ). Za punjenje tolikog AT sa 30 na 80 C treba otprilike 6 sati sa grijačem 9 kW a utroši se 53 kWh ( x30 dana oko 1600 kWh mjesečno). Čini mi se da tolika potrošnja već zalazi u skuplju tarifu pa treba odvagati isplativost.

Commo Compact 23 (4-18 kW) ,180m2 u 3 etaže na 870 mnv , izolacija 5cm zid ,20cm krov
VTC 512 @60C ,9 panelnih radijatora +termoglave , 2 sušača ,100L kombi bojler, T vode 65 C
Klima Inverter MITSUBISHI MSZ-SF42VE

Mon, 23/01/2017 - 11:30
Zna li neko kako se
boleeve
boleeve's picture
Zna li neko kako se proracunava velicina AT u odnosu na sistem?
Da ne bude ni mali, a ni prevelik, a pre svega prevelik, pa da ti treba 60kW preko noci i silni amperi da ga zagrejes.

I u vezi tih grejaca, zar se oni ne pale kaskadno, jedan zagreje do kraja, pa ugasi, pa drugi, pa treci, i tako u krug. Nikad ne rade sva tri odjednom. Pa onda u svakom trenutku imas prakticno samo jedan grejac ukljucen, odnosno 2kW ili 3kW.

Ako idemo na uradi sam varijantu, koji se onda grejaci uzimaju, kao za bojler?

Meni ionako nista nocu ne radi, racunam da ce mi 5.75kW koliko je dozvoljeno biti dosta. Ili da trazim da mi isporuce vecu snagu, ne znam jel se to isplati. Mislim da na monafaznu mogu 9kW da dobijem.

Mon, 23/01/2017 - 12:17
9kW monofazno? ZABORAVI. To
tihi2
tihi2's picture
9kW monofazno? ZABORAVI. To je preko 40A na toj fazi. Na banderi je osigurač od 35A.
Veličina AT zavisi od postavljenih ciljeva.

Ako se želi grejati ceo dan na AT a da se puni noćnom tarifom onda treba veći. Ja sam se tako grejao 3 zime dok nije procurio, 2500l, samo noćna tarifa, najviše potrošio 3200kW i to 3kW dnevne i 3200kW noćne tarife. Ubedljivo najjeftinije grejanje i sada. Taj noćni kW je sada oko 4din.

Ako se želi pomoći postojećem grejanju pa smanjiti gas, pelet ili loženje ujutru onda nešto manji.

Osnovno je, bez čega ne može, da se znaju gubici kuće i kolika temperatura vode ide u radijatore na npr. 0*C.
Druga stvar je koliko "raspoložive" struje ima preko sadašnje potrošnje. U crvenu zonu se NE SME ući nikako.

Tek posle toga je lako izračunati.

Mon, 23/01/2017 - 12:25
AT
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
Registrovan dana: 08/06/2016
@ boleeve

Kazu ljudi da treba od 50 do 60 l vode po kilovatu kotla,u tvom slucaju 12kw tobyx50l=600l ili 12x60=720l
Pa ti vidi sta tegreje zbog mesta.....

Mon, 23/01/2017 - 12:38
Blist
ZOKYSHA
ZOKYSHA's picture
Registrovan dana: 16/01/2017
Jel ima neko iskustva sa BLIST etaznim pecima na pelet?

Mon, 23/01/2017 - 12:43
Koliko god sebi kažem šta će
Miladin 33
Miladin 33's picture
Registrovan dana: 05/03/2015
Koliko god sebi kažem šta će ti pelet i akumulator toplote nešto me žulja pa opet pratim ovu temu. Žulja me ovo noćno grijanje AT na struju, Pretpostavljam da u grijanju na pelet AT nema nikakvu funkciju ali na struju itekako ima. Pošto je moj kotao na ugalj pri kraju mnogo me muči šta dalje, ako kupim peć na pelet to je oko 2000e, da to kombinujem sa AT i strujom sam svoj majstor to je još min 700e, to je već 2700e. Neznam kolika je cijena toplotne pumpe ali pretpostavljam da je malo veća od cifre koju sam već sabrao. I tako ja idem u krug pa mi se mozak pomuti više nisam pametan šta odlučiti.

Mon, 23/01/2017 - 13:28
AT za struju
tihi2
tihi2's picture
MilenkoNs wrote:
@ boleeve
Kazu ljudi da treba od 50 do 60 l vode po kilovatu kotla,u tvom slucaju 12kw tobyx50l=600l ili 12x60=720l
Pa ti vidi sta tegreje zbog mesta.....
Ovo odoka važi ako se kupuje AT za grejanje na čvrsto gorivo. Ako se kupuje za grejanje na struju onda se onako računa.
Nikako se ne sprečava da se kombinuje ali 600l je malo. Jeftiniji su od 1000l (300evra).

Mon, 23/01/2017 - 13:42
aha
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ tihi2
Vidim da covek ima sistem na cvrsto gorivo(pelet) ,zato i napisah....
btw,kolikih je dimenzija taj od 1000l, javlja mi se Smile ,da bi mozda stavio kod sebe,ali nemam bas puno mesta....

Mon, 23/01/2017 - 14:23
Imao je ideju da se greje
tihi2
tihi2's picture
Imao je ideju da se greje strujom...
AT je http://www.szatmari.hu/termekek/fo_futes/keszulekek/puffertarolok/puffer...

Mon, 23/01/2017 - 14:47
ok,ok
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ tihi2

Gde ga nadje u HU,ko ce to da donese? Nije valjda da nema kod nas u Srb?

Mon, 23/01/2017 - 15:00
Uh bree, pa to je Segedin.
tihi2
tihi2's picture
Uh bree, pa to je Segedin. Možeš biciklom do njega. Ja ga doneo sa drugarom u kolima. Trošak je 250km tj 15l dizela, 2 piva i 2 gulaš-paprikaša. Brat-bratu 30 evra.
Ona cena od 285evra je još manja jer se skida AFA od 27% pa ga zapravo plaćaš 210evra. Za te pare ovde ni materijal nemož da kupiš...
Ima i kod nas, ali po 800evra.

Mon, 23/01/2017 - 15:14
Da
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ tihi2
Ma nije mi problem Segedin,nego kako bi ga natovario,znam da kod nas nema za te pare. Sto se afe tice,ako ne moze da se vrati,necu da pazarim Smile
Naravno da se vraca afa,redovan sam svakih par dana,smeju mi se madjarski carinici kada me vide,kazu da nisam normalan Smile ,sta cu moram i nase zohare da castim Smile

Mon, 23/01/2017 - 15:43
Da, ja sam mislio struja
boleeve
boleeve's picture
Da, ja sam mislio struja jeftina tarifa nocu, preko dana pelet ...

Da li da sve ide preko AT, ili pelet direkt u radijatore, ne znam sta je bolje.

Ovde negde se moze naci racunica, za AT: rezervoar da imas, jos 100e i imas AT.

Gledam sad ovaj AT u madjarskoj, tamo mi nesto ima previse izlaza iz kazana Laughing out loud

Ne divanim madjarski, ima i izolaciju (ono na slici iza)?

Mon, 23/01/2017 - 18:27
MilenkoNS, metar u šake pa
tihi2
tihi2's picture
MilenkoNS,
metar u šake pa izmeriš. Treba mu 80cm od poda do plafona i popreko. U svaki karavan to mora da stane, Ja sam ga strpo u Picassa.

@boleeve,
google translate je zakon. Mađarski na engleski pa udri...ovi konkretno u toj prodavnici pored zatvora pričaju i engleski i srpski.

Svaki noćni kWh struje je oko 2.5 puta jeftiniji nego kWh iz peleta... ako domaćinstvo troši oko 600kWh mesečno, ostaje još 1200kWh do crvene zone a to znači oko 40kWh niže tarife dnevno. Tih 40kWh košta 100din a iz peleta bi koštao najmaje 250din. Za mesec dana - struja 3000din a pelet 7-8000din za istu energiju.

Mon, 23/01/2017 - 18:31
ah
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ tihi2
Razumem ja tebe,trenutno vozim kanticu od auta fiat punto dvojcica,tako da tesko da ce da stane tu Smile

Mon, 23/01/2017 - 21:58
Jesu li ti kenjali nasi na
boleeve
boleeve's picture
Jesu li ti kenjali nasi na granici za tu cisternu?

Mon, 23/01/2017 - 23:23
A zašto bi? Ne razumem. Ja to
tihi2
tihi2's picture
A zašto bi? Ne razumem. Prijaviš na carini, ionako ne možeš sakriti. Ja to sasvim legalno uvozim za svoje potrebe i sasvim legalno plaćam dažbine kolike kažu na osnovu izvozne fakture. Carine nema (proizvedeno u EU), samo PDV od 20%. To je naskuplje. A može i da se dogovori sa carinom...

Tue, 24/01/2017 - 03:32
za pocetak
majstor_sloba
majstor_sloba's picture
Registrovan dana: 08/01/2017
Dobro vece/dobar dan, prvo da se predstavim, ja sam Sloba iz Surcina i od skoro sam ponosni vlasnik toby-ja 17. Eno ga u dnevnom boravku, jos jurim majstore da mi povezu na postojeci sistem grejanja.
Tema je jako opsirna iglava mi pua, citam ovih 180 str danima i nocima zelji da odgonetnem i razumem naj optimalniji nacin upotrebe kamina na pelet.
Buni me da li ja treba na moj etazni kamin da stavim 3kraki ili 4kraki mesni ventil jer je meni pumpa vec ugradjena u peci i ne moze da bude u radijatorskom krugu. Mnogi majstori mi preporucuju da ga i ne ugradjujem ali to ne dolazi u obzir jer moza zbog garancije. Dilema je da li staviti termostatski ili manuelni mesni ventil.
Potreba je za grejanjem male kuce od 55kvm.

Takodje imam dilemu i oko dimnjaka jer imam jako visok i jak dimnjak tj mnogo vuce pa me zanima da li jak cug smanjuje toplotni ucinak peci.

Pod velikim sa pritiskom da sve shvatim jer za par dana dolazi majstor da ugradjuje pec i to je jedinsteve prilika da sve bude namesteno kako treba sto ja zelim a plasim se da se samo oslonim na misljenje nekog majstora.

SOS.................Sloba

Tue, 24/01/2017 - 09:29
Par zapažanja
maks_rs
maks_rs's picture
Registrovan dana: 09/11/2016
@majstor_sloba

- Zašto Toby H 17 na tu kvadraturu? Bio je dovoljan i H12 ali o gotovom poslu nema rasprave, a i ne morate koristiti punu snagu kamina.
- Sistem je premali za komplikovanje sa 4-krakim i dodatnom pumpom, ugradite termostatski trokraki ( najbolje Calefi ili Herz sa regulacijom ) i termoglave na radijatore osim kupatilskog.
- Prejak dimnjak je manji problem od preslabog , lako ga je obuzdati regulatorom podpritiska ako bude potrebno.

Commo Compact 23 (4-18 kW) ,180m2 u 3 etaže na 870 mnv , izolacija 5cm zid ,20cm krov
VTC 512 @60C ,9 panelnih radijatora +termoglave , 2 sušača ,100L kombi bojler, T vode 65 C
Klima Inverter MITSUBISHI MSZ-SF42VE

Tue, 24/01/2017 - 10:39
@tihi2Da, jasno. Skroz sam
boleeve
boleeve's picture
@tihi2
Da, jasno. Skroz sam zaboravio da carina nije zid i da se nesto moze i legalno uvesti Smile

Nego da te pitam, da li si ti sam postavljao grejace u te cisterne ili si koristio elektricni kotao? Posto elektricnih kotlova ima za relativno malo novaca, da li oni pruzaju ikakav komoditet u odnosu na cisternu sa grejacima unutra?
Racunam da se brze ugreje, ako svaki AT ima svoje grejace unutra, ali i najvise struje se posrce u datom momentu, npr. ako imas 3 cisterne.

Ovo je za onaj linkovani bojler od 1000l.
"Connected proposed boiler performance: 36-67 kW"
To daleko prevazilazi moj kotao, a o strujnom da ne govorim.

Tue, 24/01/2017 - 11:39
Imam 2 grejača od po 6kW na
tihi2
tihi2's picture
Imam 2 grejača od po 6kW na 380V, oko 15 evra komad. Za te pare nema elektrokotla.
Od elektromike imam još 2 kontaktora od 35A, sijaličice (indikatori šta radi), prekidač 0-1-2 i dva digitalna tajmera. Sve ukupno 50evra.
I sad mogu grejače da prebacujem sa jednog na drugo brojilo, tajmeri pale nezavisno grejače kad se namesti i sve radi bez ikakvog nadzora ili podešavanja.
Većina ima prostora u plavoj zoni i ovo može iskoristiti. Cilj je da račun za grejanje bude najmanji, zar ne?

Tue, 24/01/2017 - 11:41
Meni05
Karen
Karen's picture
Registrovan dana: 16/12/2016
Zahvaljujem.Nisam dugo citala forum,a kako nije bilo odgovora za dan-dva,ja sam izgubila nadu da ce mi neko odgovoriti.Bili ste u pravu.Promenila sam na ON u meniju kao sto ste rekli.Jos jednom HVALA ! Pozdrav

Tue, 24/01/2017 - 12:50
Ozbiljno sam se zagrejao za
boleeve
boleeve's picture
Ozbiljno sam se zagrejao za taj AT na struju.

Ali imam monofaznu struju, 5.75kW. Po tvojoj prici to je nedovoljno da se uopste upustam u tu pricu.

Uzeo bih trofaznu, ali to je ohoho trosak, preko 100,000 dinara. Prakticno mi je malo skuplje, da kupim 3~ prikljucak nov sve, pa da imam dva prikljucka, jedan za kotao 3~ (i radionicu), a 1~ za kucu, kao i do sad.

Plus bih hteo da stavim i solarne kolektore. Koji ce grejati vodu u AT. A pelet ce mi biti za dan, kada Sunce ne moze dovoljno da zagreje sve Smile

Tue, 24/01/2017 - 13:13
hm
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ boleeve

Veruj mi kada bacis na papir,novi prikljucak trofazni(100kDin) i solarne kolektore(nisu samo saolarni,ide tu svasta nesto,a kosta EXTRA) za AT....Vise se iplati trofazni,dugorocno gledanao.Nije trofazni samo za grejanje,kazete imate radionicu,mozda imate u planu neku novu jacu masinu da ukljucite.
Evo mog primera za trofazni i radionicu:
Napravim radionicu(hobi varijanta),manje vise sve masine rade na monofaznu struju i tako ja odvucem jednu fazu tamo,mislim se koji ce mi 3 faze,medjutim zatreba mi aparat za zavarivanje(kemppi minarctig 250),jpripremim sve,da ukljucuim,kad ono nema 3 faze,ajd ok,uzmem mali i kako tako napravim,pa mi zatreba cirkular,kompresor,oni rade na 3f.E tu je bio kraj,odem na tavan,skinem podzemni kabel koji mi je ostao od povezivanje prizemlja i sprata(odvojeno mi je prizemlje i sprat) 4x16,zovem kosiju da mi iskopa malim bagerom rupu,od radionice do sata za struju(cca 25m),zovem drugara iz elektrovojvodine,da dodje da me prikaci i plombira sve. Bilo mi je jasno da bez 3f,nema nista.....

Zakljucak donesi sam.

Tue, 24/01/2017 - 14:06
Jasno je meni to sve, ali
boleeve
boleeve's picture
Jasno je meni to sve, ali solarni kolektori bi trebali da se otplate brze nego 3~.
Makar u teoriji.
Nemam pojma, ali ne ocekujem da ce nesto dugo potrajati ova cena struje. Vidis da je svuda struja skuplja nego kod nas i stalno kukaju iz vlasti kako je kod nas struja najjeftinija. Jednom ce podici cenu na europski nivo, 100%.
Ali jbg, da iskoristim jos ovo dok je prakticno grejanje na struju i dalje najjeftinije.

Tue, 24/01/2017 - 14:39
hah
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ boleeve
Mogu oni da kukaju koliko hoce,svi bi evropske cene,a srpski standard,to nece da moze,ili sve evropsko ili sve srpsko,za sada im ide dobro otimacina od naroda. Misleci kao ti tako,napravio sam svoju mini solarnu elektranu,ulozio kes,medjutim,malo sam se preracunao(da ne kazem zahebao),kada sam uzeo papir i olovku,sracunao svoju elektranu i cenu struje,odlepio sam,ali bilo kasno. Samo baterije te zakolju,koje da bi izdrzale zivotni vek moraju da budu na konstantnoj T od 20c,sto je malo tesko,jedna baterija kosta oko 40k din,treba ti min 4kom,da to radi kako bog zapoveda,jos ako hoces trofaznu struju,tu si tek ugasio....Pa onda uracunas,ako hoces zimi da koristis solarni sistem,moras da imas 30% veci kapacitet od potrebnog,jer nema sunca i tako dalje....Kod nas eps jos ne kupuje tvoje viskove struje...Struja najjeftinija,samo treba znati iskoristiti je.....

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 174
  • 175
  • 176
  • 177
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181