Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Fri, 15/02/2019 - 14:37
45°C ???
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
pzec wrote:
pumpa kotla šalje vodu iz kotla u AT i održava povratni vod na temperaturi od 45°C najmanje za pelet

Gospodine pzec molim vas argumentujte relevantnim izvorima gde se može videti da u grejnom sistemu na pelet u kojem je instaliran AT povratni vod mora da bude na temperaturi od minimum 45°C?

@Vladan F
Ima li nekakvih izgleda da novčana sredstva usmerite prvo u izolaciju, a posle toga da razmišljate o AT?

www.stsrdjan.blogspot.rs

• Login or register to post comments
Fri, 15/02/2019 - 13:15
Da
maks_rs
maks_rs's picture
Registrovan dana: 09/11/2016
Goran Tosic wrote:

Opisao si rad Izmenjivača i ceo Kotao posmatraš tako a on ima i Ložište.

A kako da posmatram kotao nego kao cjelinu?
Kakve pobogu veze ima T plamena sa T povratne vode? Ta voda ulazi u kotao podalje od prvog izmjenjivača u koji plamen udara.
Slažem se potpuno sa šamotom kao uslovom za pravilno formiranje i produžavanje prve faze plamena.
Proizvođaći namjenskih pelet kotlova ga izbjegavaju tako što povećavaju prostor od gorionika do prvog izmjenjivača da daju plamenu prostora da se razvije.
Govorim o drugoj fazi predaje toplote kod samog izlaska gasova na zadnjem dijelu izmjenjivača gdje je niža T vode povoljnija zbog bolje razmjene energije.
Naravno da ta T mora biti iznad tačke rošenja a ona za pelet nije 60+ stepeni.

Commo Compact 23 (4-18 kW) ,180m2 u 3 etaže na 870 mnv , izolacija 5cm zid ,20cm krov
VTC 512 @60C ,9 panelnih radijatora +termoglave , 2 sušača ,100L kombi bojler, T vode 65 C
Klima Inverter MITSUBISHI MSZ-SF42VE

Fri, 15/02/2019 - 13:25
Račun
dusanmijat
dusanmijat's picture
Registrovan dana: 16/05/2012
Može li nam neki stručnjak izračunati za koliko se mijenja tačka rošenja pri izgaranju peleta ako imamo vlažnost vazduha od 60% i u drugom slučaju ako je vazduh sa 95% vlažnosti

Fri, 15/02/2019 - 14:06
Nisam dovoljno strucan da se
Vladan F
Vladan F's picture
Registrovan dana: 27/12/2017
Nisam dovoljno strucan da se upustim u vasu diskusiju oko temp.povratnog voda tako da cu je samo pratiti i drzati po strani...

@pzec
hvala na odgovoru i savetu, mada po proracunu za snagu kotla (iako mi je prejak za moju kvadraturu) mi ispada AT 1.250L.

@srkson
ima Smile izdvojen je novac za izolaciju fasade sa 10cm stiropora na prolece. Mozda bi onda bilo bolje da ove sezone radim samo fasadu pa onda sledece sezone AT kako bih prvo utvrdio toplotne gubitke?

Centrometal EKO-CK P 25kw, četvorokraki m-ventil sa automatikom ESBE CRA 111, termoglave, grejani prostor prizemlje i sprat 160m2 (bez izolacije), prosečna temperatura 19-21C. Kotao uključen 24h.

Fri, 15/02/2019 - 14:32
Tako je, prvo izolacija, pa
Srkson
Srkson's picture
Tako je, prvo izolacija, pa posle AT i ostale trice.

Bez obzira na drastičnu promenu toplotnih gubitaka objekta nakon stavljanja izolacije, uzmite AT od minimum 1000 litara, još bolje od 1500 litara! Ako vam prostor dozvoljava, onda ispod 1000 litara uopšte ne razmišljajte, a težite ka 1500 litara. Ja sam upravo sa istom kvadraturom kao i vi pred naručivanjem AT-a Austria Email PZ1500.

Povratni vod u kotao obezbedite sa minimum 60C i NIKAD I NIKAKO ne pomišljajte na nižu temperaturu povratnog voda od 60C pa makar kotao ložili i kerozinom!

Ako ćete se ikada vraćati na loženje na drva i ugalj onda ima smisla stavljati kotao ispod nivoa AT-a (što veća visinska razlika to bolje). Međutim dobro i pažljivo razmotrite opciju da AT bude na spratu kao što ste naveli. Imajte na umu da je pun AT preveliki teret i pitanje je može li ploča izdržati toliku težinu u bezmalo dva metra kvadratna.

Ako ostajete pri peletu onda neka kotao i AT budu u istom nivou.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Wed, 20/02/2019 - 19:08
Boiler Anti-condensation Protection
pzec
pzec's picture
Registrovan dana: 10/01/2019
https://i.postimg.cc/jS7q03Bv/BP.jpg
https://i.postimg.cc/V6GPbX3d/BP1.jpg
https://i.postimg.cc/Bbj95X0N/BP2.jpg

Tko se želi educirati može čitati , učiti i primjenjivati sve sa https://www.hpacmag.com/category/hydronics/
Prije navedeni link i stranicu na kojoj je detaljno pisano o kondenzaciji su isto kao i ovo samo od drugog pisca.
@dusanmijat
Posljednja rečenica na https://i.postimg.cc/Bbj95X0N/BP2.jpg daje odgovor na tvoje pitanje o proizvođačima kotlova koji ne pišu o kondenzaciji dimnih plinova i zaštiti ništa.

Fri, 15/02/2019 - 15:16
Volumen AT
pzec
pzec's picture
Vladan F wrote:
Nisam dovoljno strucan da se upustim u vasu diskusiju oko temp.povratnog voda tako da cu je samo pratiti i drzati po strani...

@pzec
hvala na odgovoru i savetu, mada po proracunu za snagu kotla (iako mi je prejak za moju kvadraturu) mi ispada AT 1.250L.

Ne treba računati rad kotla kao kod izgaranja drveta 2,5 sata za 1 punjenje.
32 kWh koje može isporučiti kotao je za 1 sat rada, spremnik AT od 800 litara može primiti 80°C - 40°C = 40 X 740 litara vode = 30 kWh proizvedene energije.
Tih 30 kWh trošite narednih 5 - 10 sati i ponovno punite spremnik. Do tada se kotao sa 60 litara vode ne može značajno ohladiti i naredna proizvodnja tople vode se brže ostvari.
Spremnik AT od 800 litara treba prostora oko 1,5 metara širine i 1,85 metara visine, ekspanzijska posuda za 1000 litara vode u sistemu je manja od one za 2000 litara vode u sistemu.
800 litara vode i spremnik na pod vrše pritisak od 900 kg, što nije isto zbog opterećenja prostora u kojem je spremnik.
Drugim zakonom termodinamike manji su gubitci hlađenjem spremnika koji ima manju površinu od onog koji ima veću.
Podaci za izračun su površina plašta spremnika, temperatura vode u spremniku, temperatura okoline.
To vrijedi za taj trenutak kad se vrši izračun.

Fri, 15/02/2019 - 19:58
@srkson @pzec hvala vam na
Vladan F
Vladan F's picture
@srkson @pzec hvala vam na savetima, imacu sve ovo u vidu

Centrometal EKO-CK P 25kw, četvorokraki m-ventil sa automatikom ESBE CRA 111, termoglave, grejani prostor prizemlje i sprat 160m2 (bez izolacije), prosečna temperatura 19-21C. Kotao uključen 24h.

Fri, 15/02/2019 - 22:54
63
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
maks_rs wrote:
Kakve pobogu veze ima T plamena sa T povratne vode?

Ako se slažemo da je ulazna temperatura u Kotao u nekoj proporciji izlaznoj dolazimo do zaključka da je manji ulaz=manji izlaz a to ne znači veći stepen iskorišćenja.

Sat, 16/02/2019 - 00:08
Zavisi
maks_rs
maks_rs's picture
Registrovan dana: 09/11/2016
@Goran Tosic

Manji ulaz ne znači nužno i manji izlaz.
Izlazna T zavisi i od brzine protoka vode kroz kotao.
Ta brzina protoka ne smije biti velika jer ako voda "protrči" kroz kotao , neće se ni ugrijati a energija ode u dimnjak.
Može se postići da izlazna T ( recimo 75 ) bude ista i sa 45 i sa 65 ulazne T , samo kad je ulaz 45 pumpa mora sporije ići.

Commo Compact 23 (4-18 kW) ,180m2 u 3 etaže na 870 mnv , izolacija 5cm zid ,20cm krov
VTC 512 @60C ,9 panelnih radijatora +termoglave , 2 sušača ,100L kombi bojler, T vode 65 C
Klima Inverter MITSUBISHI MSZ-SF42VE

Sat, 16/02/2019 - 12:54
Kod izgaranja goriva kao što
pzec
pzec's picture
Kod izgaranja goriva kao što je pelet ili pirolitički kotlovi na drva, regulacija kotla se može izvoditi i sa 2 pumpe, prva fiksne brzine i druga promjenjive, upravljanje drugom kontrola temperature na mjestu označenom s T. Samo kad je pumpa br. 2 uključena topla voda se sprema u spremnik, isključenje pumpe br. 2 kad je zadana temeratura na T, uključenje kad je temperatura na cijevi prema spremnika veća od zadane na T1.
Primjer kako je moguće izvesti isto

Mon, 18/02/2019 - 12:03
Podesavanje
ywanho_bg
ywanho_bg's picture
Registrovan dana: 21/03/2009
Pozdrav ljudi.
Prosle nedelje sam kupio gorionik Ferolli P7N i set za povecanje iskoriscenosti i to je ugradjeno na kotao Viadrus U22 LP. sa 4 clanka.
Imam nekoliko nedoumica.
1. Cetvorokraki mesni ventil.
Majstor mi rece da on sada u stvari i nema neku funkciju bez elektronike jer je namesten gorionik da drzi vodu u kotlu od 55 do 65 stepeni dok se ne zadovolji sobna temperatura.
2. Otvoren cug na dimovodu.
Majstor rece da bi cug na dimovodu trebalo da stalno bude potpuno otvoren jer peletu treba vise kiseonika za sagorevanje nego drvima.
3. Samotni set.
Majstor mi rece da ne ugradjujem samotne cigle na zadnji deo kotla jer postoji mogucnost da se plamen odbije od te cigle i vrati ga na gorionik, pa da moze da mu steti. Nelogicno mi je to sto se plamen odbija ukoso na gore, tako da...

Mon, 18/02/2019 - 13:20
Pronijeni majstora
dusanmijat
dusanmijat's picture
Pozdrav i tebi. U svakom slučaju promijeni majstora, ako je moguće da promjena bude na bolje. Ako je 4k ventil ugrađen, automatika se može uvijek dograditi. Klapnu priguši ali u zavisnosti od dimnjaka, zaključi koliko. Šamot postavi da plamen ne udara direktno u metalnu oplatu. Još da je sretniji gorionik bilo bi još bolje. Sretno

Mon, 18/02/2019 - 15:48
Ja sam konačno došao do
Srkson
Srkson's picture
Ja sam konačno došao do zaključka da svi mi ovde mlatimo praznu slamu i da se po stoti put "žvaće" jedno te isto, pogotovo o mešnim ventilima, a niko ništa ne usvaja, niti primenjuje dobronamerne savete.

Ljudi, pa prvi kontakt sa mešnim ventilom imate u tuš kabini kada na bateriji štelujete vodu za kupanje. Šta će vam štelovana temperatura vode, kupajte se sa vodom od 65C. Ošurite se, a na radijatorima kuvajte jaja.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Mon, 18/02/2019 - 16:35
Istina
Vladan F
Vladan F's picture
Srkson wrote:

Ljudi, pa prvi kontakt sa mešnim ventilom imate u tuš kabini kada na bateriji štelujete vodu za kupanje. Šta će vam štelovana temperatura vode, kupajte se sa vodom od 65C. Ošurite se, a na radijatorima kuvajte jaja.

Laughing out loud :D Laughing out loud :D Laughing out loud

Mon, 18/02/2019 - 17:25
Savet
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
ywanho_bg wrote:
Imam nekoliko nedoumica...

Tražiti savet je u redu,ne pročitatu ceo forum je(za mene)u redu,dati savet je u redu a koji savet poslušati zahteva čitanje celog foruma.Rizik je na onome ko pita!!!Na nekoj temi sam i Ja ko i svi dunsteri!Da li Majstor zna bolje,manje,ili isto ko Forum….
Ja predlaćem 4k obavezno da li ručno vođen,elektronski ili termostatski bolje je nego bez njega.Šamot obavezno pa po stanju događaja korigovati.I cug korigovati po potrebi.
Šta to sve znači ko želi samo da bude Korisnik.Ništa!!!!!!!!!!!
Nemam rešenje za neangažovane Potrošače sem …..novac.I opet nema sigurnosti,bar na Balkanu a ne možemo u svemu biti angažovani.

Mon, 18/02/2019 - 18:59
A
ywanho_bg
ywanho_bg's picture
dusanmijat wrote:
Pozdrav i tebi. U svakom slučaju promijeni majstora, ako je moguće da promjena bude na bolje. Ako je 4k ventil ugrađen, automatika se može uvijek dograditi. Klapnu priguši ali u zavisnosti od dimnjaka, zaključi koliko. Šamot postavi da plamen ne udara direktno u metalnu oplatu. Još da je sretniji gorionik bilo bi još bolje. Sretno

Fali nesto gorioniku? Cisto da znam.
@Srckson - Razmisljam i o elektronici, samo da se skupi i za to. Ne mogu sve odjednom.
Citao sam dosta, mozda ne ceo forum, ali veci deo, ali mislim da nisam naisao na odgovore na postavljena pitanja.
Pitam, jer mi pomenuta kombinacija ovih par dana koliko je koristim trosi dosta. Mislim cak 3 dzaka dnevno, a spoljna temperatura je vise nego prihvatljiva. Pritom mi je termostat podesen na 21-22, a nocna na 18.

Mon, 18/02/2019 - 21:46
A zašto je nick Srkson
Srkson
Srkson's picture
A zašto je nick Srkson sinonim za automatiku i elektroniku? Ja svuda pišem da je ista POŽELJNA, ali ne i NEOPHODNA!

Nego da krenemo ispočetka po hiljaditi put. Malo podataka imamo o urađenom grejnom sistemu, pa imam pitanje:

Postoje li dve pumpe, jedna u kotlovskom, a druga u potrošačkom krugu?

www.stsrdjan.blogspot.rs

Mon, 18/02/2019 - 22:56
Savet
ywanho_bg
ywanho_bg's picture
Nazalost jedna pumpa.
120m2, devet radijatora, dva sušača, PVC prozori, 5cm stiropor na zidovima, 10cm vuna na tavanskoj ploči.

Mon, 18/02/2019 - 23:22
Ferroli gorionik i 4 kraki miš ventil
siskaferi
siskaferi's picture
Registrovan dana: 03/02/2013
Imam Ferroli P7 i kotao Solid Therm.4 kraki ventil imam ručni.Neznam šta ko ima nešto protiv Ferroli gorionika.Ista fabrika radi i Bosch i Lanborgini.Razlika je samo u ceni i boji poklopca.Na starom CTC švedskom kotlu sam imao fabrički ugrađen 3kraki miš ventil.20 godina mi je trajao CTC kotao sa svim mogučim gorivima.Prvo gorionik na lož ulje zatim ugalj svih proizvožača do Ruskog.Nakon 20 godina se kotao probušio.Onda sam kupio Solid Therm i Ferroli P7 gorionik i prešao na pelet ali sam ugradio 4 kraki miš ventil.On je nezamenjliv u svakom slučaju ,dali ručni ili automatski\ko ima para\.Sa njim regulišem temperaturu vode u rad.sistemu.U kotlu mi je temperatura 60 -75 a u sistemu prema spoljnoj temperaturi .Što se tiče šamota u kotlu,ko ga želi može da ga ugradi mada nevidim potrebu.Više če trebati Peleta da se ugreje ali če i da drži duže.Plamen neče da se odbija od šamota pošto u Ferroli gorioniku rečetka usmerava plamen nagoreCug ja držim otvoren do kraja.Sve zavisi od ođaka,ako jako vuče mora se pritvoriti.Pošto sam nakon 4 godina loženja drvenim peletima raznih proizvođača prešao na pelet od Suncokreta samo sam morao da preprogramiram gorionik.

Mon, 18/02/2019 - 23:29
Mlaćenje!
Srkson
Srkson's picture
ywanho_bg wrote:
Nazalost jedna pumpa.

Znači bio sam u pravu, mi ovde na forumu stvarno mlatimo praznu slamu!

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 21/02/2019 - 18:39
potrošnja peleta.
siskaferi
siskaferi's picture
Za grejanje od 09 do22 sata potrošnja 2,5 do 3 vreče od 12 kg suncokret,peleta.Prezadovoljan i ostajem na suncokret peletu.Ranije mi trebalo 1000 Eu za jednu grejnu sezonu ,sada 62 hiljade dinara i to kupljene po 2 palete peleta.

Thu, 21/02/2019 - 18:48
Sezona
dusanmijat
dusanmijat's picture
Kako do sada stvari stoje, zima će izgleda podbaciti. Sezonu ću završiti sa troškom od 300-350€

Thu, 21/02/2019 - 18:56
Pitam jer sam pričao sa
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Pitam jer sam pričao sa podstanarima i od 3 palete ostalo im oko 100 džakova, znači potrošnja smejurija. Kaže dnevno oko 1 vreća . Ja nisam mogao da verujem.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Fri, 22/02/2019 - 19:35
komentari
siskaferi
siskaferi's picture
Vidi se da je grejna sezona pri kraju.Sve više filozofije na forumu.Svojom dugogodišnjom praksom i znanjem \bivši serviser gasnih i gorionika na lož ulje\ne uklju;ujem se puno u ove suvišne rasprave.Ličnim email porukama pomažem ljudima savetima.Za ovu grejnu sezonu smo završili.Pozdrav do jeseni.

Wed, 27/02/2019 - 23:13
Ja sam do sad saranio oko
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Ja sam do sad saranio oko 3500kg. Verovatno ce do kraja biti oko 4000kg.
Sicno negde kao i prosle godine, cini mi se.

Thu, 11/04/2019 - 13:35
Potrošnja 2018/2019
cika Juga
cika Juga's picture
Registrovan dana: 29/01/2013
Nema novih postova već više od mesec dana.
Zabrinuh se da li je forum aktivan.
Otprilike svi srećni što i pored 50 dana snega (kraj decembra + ceo januar + par dana u februaru) potrošeno nikad manje peleta za sezonu, pa nikog ne tišti nedostatak peleta i cena kao predhodnih godina u ovo vreme.
Lepo je da i nas ogreje sunce što se tiče godišnjeg troška.
Pozdrav svim forumašima.

P.S.
Do ove godine prosek potrošnje bio oko 4,6t a do sada potrošeno 3 870Kg peleta (258 džakova).

Fri, 12/04/2019 - 00:15
Ove godine su svi manje više
Histerezis
Histerezis's picture
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Ove godine su svi manje više povoljno prošli što se tiče grejanja. Svima ostalo ogreva na pretek jedino struja je u manjku. Baš me interesuje da li će blaga zima donekle da utiče na smanjenje cene peleta. Ako ništa ono simbolično...

Fri, 12/04/2019 - 00:25
Kvalitet peleta
Kenan.velispahic
Kenan.velispahic's picture
Registrovan dana: 18/12/2018
Pozdrav,
Da li postoji neki uredjaj koji moze da analizira kvalitet peleta?

Lp

Fri, 12/04/2019 - 00:37
uredjaj
Walsi Darg
Walsi Darg's picture
Registrovan dana: 23/03/2017
Kenane,
Moze ovlascena laboratorija.
Naprimer, Jugoinspekt Beograd. Odneses uzorak i oni ga lepo izanaliziraju..
Ali - prvo debelo platis!
Ukratko, ne isplati ti se ta rabota.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 244
  • 245
  • 246
  • 247
  • 248
  • 249