Pozdrav svima, evo jedan moj problem, tice se ves masine zanussi FA 832, naime masina ne vrti bubanj u nijednom programu, niti centrifugu. Radila je tj. prala je na 90 beli ves i od jedanput stala i nije htela vise da vrti. Culo se samo "cak" i to je to. Otvarao sam je dva puta a posto sam laik za ves masine slabo se u sta tu razumem. Dosta sam citao ovde po forumu o tome, ne samo ovde nego i na netu inace, sta bi moglo da bude. Da nije remen, kais, pumpa, motor, kondezator, filter. Sve sam to iscackao koliko umem. Znaci slabo. I kada stavim na centrifugu cuje se samo motor od pumpe za vodu i nista vise. Vrteo sam bubanj rukom nece. Skinuo kais pa vratio, nece. Iscackao kontakte na kondezatoru ni to nije urodilo plodom. Ima li neko da mi pomogne da mi kaze sta i kako da pogledam posto ne znam kako da vidim da li je motor sem da ga skinem i probam na struju direktno, a to mi je malo komplikovano. Ne znam da li ima neke veze ako je kais malo labav ali opet bi motor dole vrteo. Slike su dole pa pogledajte, hvala unapred.
Masina za ves zanussi FA 832
Moracu da te razocaram, brat je gledao cetkice i nisu, u to se jedino i razume. A nije mi jasno kako nema kondezator, slika 5 sa leve strane mali valjcic. Zar to nije kondezator? A jer moguce da nije maticna ploca nesto. Jer pre 9 godina kada je kupljena ima la je kvar posle prva dva pranja, naime centrifuga nije htela isto da radi tj radi pola na levo pola na desno tj. radila je. Da kazem bagovala. I zamenjena je ta maticna ploca i radila do sada. Ali sada nije isti problem. Sada uopste ne radi.
9 godina iste četkice i ostale nepotrošene!!!! predlog za medalju!
Neka brat pogleda opet,malo bolje,možda četkice nisu potrošene,dovoljno je da jedna malo zaglavi u klizaču i ne daje kontakt na kolektor...
To na slici pet nije kondenzator nego ulazni RSO filter,mašine sa kolektorskim motorom(sa četkicama)nemaju kondenzator...
Ok, provericu onda, hvala. A kakva je to razlika motor sa kondezatorom i bez, ili sam lupio sada. I cemu sluzi taj kondezator.
Cim sam rekao da cu proveriti, to sam odmah i uradio, slikao i evo vrama prosledio. Cetkice kao sto rekoh izgledaju ok, sam sam se u to uverio dakle evo i slika.
p.s. Slikao sam i pumpu kada sam vec slikao, mozda nekome i zatreba.
Pa gde zbrisa ste sada, vidi ovo vidi ono, ja vidim i ljudi se razbesase. U svakom slucaju hvala na odgovorima. Zvao sam danas ovlasceni servis zanussi-a, raspitao se o kvaru, rekao sta sam proverio. Covek je bio krajnje ljubazan, posto sam mu rekao sta sam sve proverio, motor (cetkice), pumpa radi, filter. Ustanovio je da je 99% maticna ploca kao i pre 9 god. To im je boljka. Pitah ga za cenu te ploce cisto okvirno da mi kaze, ponudio se da malo potrazi po kompijuteru jer su to stare masine, pitao me je za seriski broj masine koji se nalazi kada se otvore vrata ves masine, na obodu vrata (inace malo ljudi bi ovo uradilo tj. majstora). Cena maticne ploce je 110e plus ruke i dolazak, oko 13.000, 14.000 ukupno. Inace pitah ga koliko je dolazak da se ustanovi kvar, rece 1.500 din. Eto tako veselloooo. Pa mozda ako nekom ova informacija zatreba nekada, ima je ovde sada.
Skoro da sam ubeđen u jednu a možda i dve stvari.Prvo; ova mašina nema kondenzator a drugo;da su se potrošile četkice na motoru i da je to sav-jedini kvar.Volio bih čuti povratnu informaciju koja će možda nekom drugom pomoći pa makar ja ne bio u pravu...
Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/