Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Kućna tehnika

Problem sa veš mašinom Gorenje WA482

12 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Fri, 09/04/2010 - 11:11
jocker
jocker's picture
Registrovan dana: 05/11/2009
Pozdrav svima,

Imam problem sa veš mašinom Gorenje WA482. Pri pranja rublja mnogo lupa kada bubanj vrti a pre neki dan supruga mi je rekla da je primetila kako neke sitne stvari, kao dečija čarapa, pri pranja se pocepe... i to veoma vidljivo kao da je stružila negde prilikom pranja.

Kada sam pogledao bubanj primetio sam da mnogo klimi i da ima veliki hod gore-dole i levo-desno. I da ustvari on struži na fiksni metalni obuč koji se nalazi oko njega

Evo razlike kako leži ostavljen slobodno, i kako je kada ga podignem skroz:

Otvorio sam veš mašinu pozadi i na prvi pogled sve je OK:

Pomislio sam da izvadim remenjaču, otštrafio sam ovaj štraf ali nisam uspeo da izvadim remenjaču, možda sam trebao povuči jače... ali kada je tako jako stegnuto ne verujem da je tamo problem

E sada moje pitanje je u čemu bi mogao biti problem, dali da probam da izvadim remenjaču ili je možda remen oslabio pa se raširio.

Svako mišljenje je dobrodošlo a nadam se je neko več imao takvo iskustvo pa če podeliti rešenje.

Pozdrav.

• Login or register to post comments
  • 22000 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Kućna tehnika
Fri, 09/04/2010 - 13:58
Re: Problem sa veš mašinom Gorenje WA482
Pajaelektro
Pajaelektro's picture
Registrovan dana: 24/02/2010
Treba zameniti semering i lezajeve, ja sam ranije popravljao vesmasine a na ovim novijim ne znam kako se skida velika remenica. Za one starije bio je potreban radapciger.Pozdrav.

Sat, 10/04/2010 - 16:42
jocker
jocker's picture
Tako je, semering je otisao a i lageri.

E pa ovako, ta limena remenica se vadi vrlo jednostavno, odsecnim udarcem sto dalje od centra. Nakon toga vadi se jedan konusni deo koji drzi pravilno remenicu... e onda dolazi teski deo posla - vadjenje trokrakog drzaca bubnja. Koji se drzi na tri strafa, po jedan na svaki krak i jos tri strafa na sredinu, ali taj koji ih je zastrafio... svaka mu cast, jedva sam uspeo da ih odstrafim, pa sigurno sam sat vrenena izgubio samo na ta 6 strafa. A nisu bile korodirane, sijaju kao nove. Posle toga, drvenom osloncom, da ne lupam direktno cekicem na osovinu, sam izvadio taj trokraki deo i cekicem i strafcigera izvadio oba dva lagera i semering, a tu je jos jedan deo (plasticni prsten) koji stoji izmedju semeringa i lagera.

I zamislite, ves masina je made in Slovenia a lezajevi Made in Taiwan. Kako ih nije sramota, mogli su da stave neke kvalitetnije lezajeve. Semering je "Gumikov", pojma nemam cija je to i kojeg ranga firma.

Danas sam kasno zavrsio rasklapanjem, radnje su vec zatvorene jer je subota, u ponedeljak cu u soping delova pa onda sledi II deo reporta - sklapanje ves masine Gorenje WA 482.

Pozdrav.

Sat, 10/04/2010 - 17:34
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Bem ti mašinata koja namesto remenica ima tepsija na pica! :hh :hh :hh

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Sat, 10/04/2010 - 22:10
Zlatan
Zlatan's picture
Registrovan dana: 13/05/2007
na slici 3 i 5 se vidi koliko je vode izlazilo pored semeringa

Mon, 12/04/2010 - 07:40
lenas_bk
lenas_bk's picture
Registrovan dana: 24/12/2009
Ako si dugo cekao sa izmjenom postoji
mogucnost da je i osovina ostecena.

Mon, 12/04/2010 - 21:00
jocker
jocker's picture
Osovina nije oštečena, bar tako meni izgleda, dosta je glatka i ramnomerna na dodir...

Danas sam bio u šoping delova i evo rezultata, ležejeve trojka i četvorka SKF cena 9 eur, semering 1,5 eur. Taj plastični prsten nije bilo nikud u Skoplju, samo u Gorenje servis, a oni momentalno nemaju na lager, čekaju delove negde pri kajem ove nedelje, što je dosta dugo za nas da budemo bez perilice. Nekoliko majstora su me ubedili da taj prsten ne strada jer samo potpunuje prazan deo izmedju semeringa i ležaja, jer u Gorenju su ranije stavljali veče ležaje... a sada su manji i nešto se mora staviti da potpuni prazan deo. U svaki slučaj teškim srcem sam vratio stari prsen natrag. Sve je dobro leglo u krokrakom držaču, stavio sam osovinu na svoje mesto, vratio konusni držač i na kraj stavio remenicu, takozvanu tepsiju za picu Smile, na štaf stavio lepak pa sutra ču da probam perilicu u akciju da malo stegne lepak.

I to je to, nadam se da ču sutra kad probam perilicu biti veseo a ne besan i da sve pošaljem u PM.

Pozdrav.

P.S. Ovo je slika štrafcigera kojim sam vadio razdroncane ležajeve iz trokrak, kao malo upozorenje za sve koje misle da se upuste u ovakvu avanturu.

Mon, 12/04/2010 - 21:05
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
A jesil' probao posle montaže ono kao na slikama,odnosno dali si proverio osovinu pod četvorkom da nije zaklana(iju naopako)!

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Mon, 12/04/2010 - 21:35
jocker
jocker's picture
ognjeni_zmaj wrote:
A jesil' probao posle montaže ono kao na slikama,odnosno dali si proverio osovinu pod četvorkom da nije zaklana(iju naopako)!

Nisam razumeo, ako želite da pojasnite šta mislite.

Mon, 12/04/2010 - 22:38
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Ni meni nije bilo jasno,a ovi iz Gorenja nikako da pojasne.
Zašto su smanjili osovinu na bubnju sa 25 na 20 a kilaža ostala ista,pa dolazi do čestog propadanja ležajeva na bubnju zato što nije dobro dimenzionisano to jest napravljena je namerna fabrička greška(sa zadnjom namerom).
Poenta je u tome da lezaj kada zablokira nastoji da se okrene na osovini to jest da usled trenja smanji(zakolje)ležajnu meru pa onda nema svrhe menjati ležajeve dok se ne sanira osovina, a to je malo žešća igranka.
Naravno proizvodjač je svesno,pokvarenjački išao na tu opciju da ležajevi propadnu što pre(u vr' glave godinu-dve dana),da se osovina "zakolje" što pre a tu je negde već vaga,ogroman procenat kupaca već izgubi živce s majstorima i menjanjem ležajeva,svi naravno sumnjaju u majstore i kvalitet lezajeva a u Božanstvo iz Velenja niko ne sme da uperi prst,odlučuju se za kupovinu nove mašine i štanceraj radi punom parom.Nadam se da sam sad bio malo jasniji,bratko.Pozdrav...

Tue, 13/04/2010 - 18:59
jocker
jocker's picture
Fakt je da današnja bela tehnika nije ni odblizu tog kvaliteta kao što je bila nekad, bez razlike dali se radi o Gorenju ili nekog drugog proizvođača. Ja sam bio krajnije protiv Gorenja kada smo kupovali veš mašinu, ali supruga je insistirala jer je kod nas renomirana marka i ima rezervnih delova. Naravno ona je pobedila i nabavili smo Gorenje. Ja sam bio protiv, jer sada na tržištu ima puno svetskih marki, a pre nekih desetak-dvadeset godina i nije bilo nekog izbora pa možda su ljudi i bili primorani da kupe Gorenje. Sve u svemu pa i nije se pokazala tako loše, da kucnem u drvo, ovo je prvi defekt a imamo je od 2004 godine i prilično dosta je koristimo.

Fri, 23/09/2011 - 11:23
goceb
goceb's picture
Registrovan dana: 20/09/2011
Pri centrifugiranje masina strasno lupa? pomos?