Diferencijalni termostat ima i hisrerezu pa isključi/ugasi gorionik/kotao na recimo 65 stepeni izmerenih na sredini akumulatora, a uključi/upali na 40, što odgovara temperaturi od 75/45 na vrhu/dnu. To toplote što je preostalo u gornjoj zoni namiruje sistem dok se kotao ne zagreje i ne počne da isporučuje vruću vodu. Ništa ne ostaje neiskorišćeno. Tako je kod mene.
Nadam se da si taj uređaj dobio od firme kao test uređaj i da ga nisi platio. Preskupa je to sprava za ovo što tebi treba. Ali kad je već tu i ima sve te opcije koje ima, onda je potrebno poručiti još jednu sondu-senzor za vrh buffera.
Zašto dva senzora gore i dole na bufferu?
Zato što se tako koristi sva topla voda unutar buffera, a time su intervali uključenja i isključenja kotla duži.
Kada imamo samo jedan senzor u dnu buffera, onda sa dolaskom hladne vode u dno, očas posla senzor odreaguje i već uključuje kotao kojeg je maločas isključio!? A buffer pun!.
Iz ovog razloga je zmajdin u jednom prethodnom postu napisao, da ako se kontroliše napunjenost buffera sa difernecijanim termostatom koji ima samo jednu sondu-senzor, onda ta sonda treba da bude negde na polovini buffera. Ja sam u vezi ovoga napisao da je ovo OK rešenje, ali uz neka ograničenja. Ta ograničenja su neiskorišćena topla voda iz gornje polovine buffera, a time i kraći intervali uključenja i isključenja kotla, a cilj je da budu što duži. Nadam se da je ovaj opis jasan?
www.stsrdjan.blogspot.rs [3]