Pošto sam zamenio kotao koji je bio u funkciji 27 godina (bez kvara) Reših da malo modernizujem sistem pa na ovom forumu nađoh puno dobrih saveta.Razmišljao sam koji kotao i na kraju pade odluka da to bude viadrus u 22 herkules sa 6 rebara ili ti 34,5 kw.Uz nega sam sam kupio Lamborgini gorionik od 13 do 35 kw sa svim pripadajućim elementima (vučni puž i posuda za pelet 150 kg) Na sve radijatore sam stavio digitalne termo glave sa posebnim sobnim termostatima tako da mogu da regulišem temperaturu u svakoj sobi zasebno.Jedino ih nisam stavio u dnevnu sobu ali u ona je je ujedno i parametar temperature grejanja pa je u njoj glavnii sobni termostat .Naravno u kupatilu nema nikakvih ventila sem običnog,jer sam smatrao da u njemu mora da bude uvek maksimalno toplo.Mešne ventile i ostale stvarčice nisam ni uzimao u obzir.Jedino sta sam u kotlarnici dodao je cevni termostat za paljenje i gašenje pumpe za vodu.podešen je tako da se aktivira na 45 c.Pošto sam sve povezao i napunio sistem aktivirao sam grejanje na fabričke parametre .Kotao je izvrsno radio i vrlo brzo postizao temperaturu vode. u prelaznom peridu temperatura vode nikada nije prelazila 50 stepeni a sobni termostat je podešen na 21 stepen. Trenutna potrošnja peleta na dnevnom nivou je oko 15-17 kg za kucu od 160 kvm.Takođe i da napomenem da sobni termostati mogu zasebno da se steluju u kom vremenu da se otvaraju nezavisno od temperature sobe.Jesam se drndao više dana dok to sve nisam podesio i ustanovio temperature i vremena uključivanja ali ja sam prezadovoljan grejanjem na pelet, jer mi nije ni tako skupo a i nisam više Pera ložač koji sam bio poslednjh 20 godina.
alibeg
1. Ne može ACC30 na četvorokraki ventil, U stvari može, ali ne valja: namenjen je da upravlja trokrakim ventikom na krakovima - obaška grejnim krigovima u okviru jednog sistema.
2. Sektron ACV05 (http://www.energynet.rs/1-grejanje-i-oprema/111-oprema-za-podstanice-kot... [3])+neka upravljačka elektronika.
3. Kojim povodom je ventil skroz otvoren?
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav. [4]