Beethoven...da ja znam odgovor na ta pitanja i na mnoga druga ne bi bio ovde ili ako bi bio bio bi u svojstvu nekog ko odgovara i objašnjava a ne kao neko ko pita što si sigurno primetio.
Dakle, moj odgovor je NEMAM POJMA.
Ali ono što sam siguran je to da ti kotao radi u režimu 72-86 na izlazu pa otud i tremperatura dima 160 jer ne stigne da se ohladi kroz izmenjivač.
Pitam se koliko je temeperatura dima kad kotao radi sa temeperaturom na izlazu 40-50. Pretpostavljam d anije ni blizu tih 160 nego daleko manje.
Po meni opet da citiram narodnu izreku Što ne platiš na mostu platiš na ćupriji ili u ovom slučaju ono što uštediš boljim iskorišćenja peleta usled njegovog sagorevanja u povoljnom temeperaturnom ambijentu izgubiš u odžaku a u suprotnom ono što izgubiš usled sagorevanja peleta u nepovoljnom temperaturnom ambijentu naknadiš u smanjenom gubitku kroz temepraturnu dimnih gasova...ovo je moje glasno razmišlkanje a nikako tvrdnja. ponavljam da sam ovde da bi pitao i naučio a ne raspravljao i ubeđivao nekog u nešto jer NEMAM ISKUSTVA sa peletom ali planiram prelazak na pelet pa da budem što bolje informisan i da ne pogrešim u startu kupovinom pogrešnog gorionika. najmanje mi je bitno šta piše na njemu. Da li piše Feroli, Burnito, Eko pell, Zmajdin, ili ko zna šta mene baš briga pokupšavam da prokljuvim šta mi je najpovoljnije tokom godiona korišćenja. U svetlu toga posebnu pažnju obračam na činjenicu da li ću moći da sagorevam koštice koje su duplo jeftinije od peleta ili agropelet koji je jeftiniji za 1/3, koliko ću potrošiti i koliko će me to koštati. Koje boje će mi biti ložište kotla baš me briga. Ne planiram da se slikam pored kotla ili da jedem čorbu iz ložišta.
Uzgred ugradnja MV košta 500 e, AT preko 1000 e...pristojna suma zar ne a pitanje je koliku uštedu u novcu donosi. Da donosi blagodeti i pre svega komoditet tu nema govora ali 1500 e su 1500 e...ovo je ipak zemlja Srbija na početku XXI veka.
Prava mera za sve je prava stvar...po meni. Naglašavam još jednom da možda nisam u pravu.
zika1, kad se baviš već dimnim gasovima evo ti i moj podatak. 160c.
Šta misliš, da li je dobro iskorišćenje sa ovim dimnim gasovima?
Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.