Da i ja neku prozborim
Mislim da bi bilo korisno da se prije kupovine kotla ili gorionika, uz sve osnovne kriterijume, uvrsti i način korištenja istog
Ako se objekat grije konstantno ili povremeno, to nije ni približno isto
Imam volju, mogućnost, neko iskustvo i prosječno znanje
Mnoge varijante testirao i ovo ću odgovorno potvrditi argumentima
Ako je grijanje konstantno, imate kontrolu polaza i kontrolu sobne temperature, svi ne izolovani ili slabo izolovani objekti do 150 m2 80% od sezone grijanja će se uklopiti u potrošnju od 3-8 kw/h
Čemu onda kotao od 25 ili, ne dao Bog od 35 kw?
Ako se grije povremeno i u epizodama, to je druga priča
Hladan sistem, pothlađene ili ohlađene prostorije, to mora što prije da se zagrije, eee onda gorionik na maksimalu nekoliko sati, velika potrošnja pa onda u gašenje
Kad treba da održava postignuto pali se i gasi svakih 15-20 minuta i potrošnja ode u nebo
Isprobano na objektu od 140 m2 djelimično izolovanog
Sa vanjskim temperaturama u blažem minusu ili oko 0, potrošnja oko 24 kg ili 1kg/h
Gorionik lijepo radi na snazi od 4 kw i šta bih ja sad sa gorionikom koji radi na snazi između 10-30 kw?
Jedan od dobrih orjentira je koliko i čega sada trošiš. Po tome se dosta precizno može izračunati trošak peleta.
Ostala mašinerija posle toga. ako ti potrošnja odgovara.
Po meni, za današnje standarde 2 i 3 cm stirodura je jako malo. Tavan tj potkrovlje bi moralo imati najmanje 10cm mineralne vune a poželjno i 20cm.
Izolacija od 5cm na zidovima je daleko ispod standarda današnje gradnje i kuća sigurno ima velike gubitke. Ovo ukazuje da bi potrošnja peleta bila velika a to znači automatika sa velikim računom za grejanje.
Na brzinu računato gubici kuće su oko 9000w/h, za sezonu treba oko 17500kWh energije. Vidi koliko pelet ima snagu pa povećaj za 20% i eto potrošnje u kilogramima. A onda vidi koliko to košta.
Niko jako ozbiljan ti neće preporučiti taj i taj kotao jer svi mi imamo jedan i ne znamo za bolji. To što sam ja zadovoljan sa njime ne znači da ćeš ti biti. Ono što meni smeta ti nećeš ni primetiti.
Možeš dobiti preporuku ali ti to nije nikakava garancija jer forumaša ni na šta ne obavezuje. Niko te neće namerno slagati ali ne znači da će tebi ta preporuka biti dobra.
Dakle svaka preporuka je ok ali je lična i tako je posmatraš. Iz desetak preporuka možeš nešto i zaključiti. Ali biće različitih kotlova za preporuku i nemoguće ih je porediti.
I nešto vrlo važno: kotlovi se razlikuju po automatici, komforu, servisu i ceni a mnogo manje po potrošnji.