Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Amaterska reparacija aku-baterije za šrafilicu.

3
Your rating: None Average: 3 (1 vote)

Pošto mi je "preminula" baterija na B&D šrafilici, malo sam "guglao" u potrazi za zamenom, i naišao na jedno zanimljivo rešenje koje za nekog iole iskusnijeg SSM entuzijastu ne bi trebalo da bude nikakav problem.
Radi se naime o zameni starih NiCd ćelija (kojih u mom slučaju ima 10, pošto šrafilica radi na 12V), litijumskim (LiIon) baterijama.
Njihove karakteristike su impresivne. Mogu da daju veliku struju i imaju kapacitet od oko 2000mAh.
Nominalni napon im je 3,7V, a kada su napunjene idu i do nešto preko 4V, tako da bi za zamenu bile dovoljne svega tri ćelije.
Pošto se ispostavilo da u kućištu za baterije ima dovoljno mesta, odlučio sam se za varijantu sa tri paralelno povezana para baterija, čime sam dobio na kapacitetu.

Kao probnu varijantu (za koju ću videti koliko će potrajati), nabavio sam od prijatelja nekoliko "crknutih" baterijskih napajanja za lap-top u kojima se nalazi baš ono što mi treba - kvalitetne litijumske baterije od kojih su se neke pokazale kao vrlo upotrebljive.
Naime, elektronika koja kontroliše punjenje u tim napajanjima ima neki zadati "prag tolerancije" ispod koga se prijavljuje da je potrebna zamena. Međutim, u praksi će uvek neke ćelije biti još uvek ispravne.
Fabrički su već uparene i povezane punktovanjem, sa već postojećim lemnim krajevima, tako da je izbegnuta opasnost od oštećenja prilikom lemljenja.
Tako sam došao do baterija praktično za džabe.

Kako je tekla "operacija" vidi se na slikama. Za sada sam zadovoljan rezultatom, a kako će se dalje pokazati, videćemo.

Ostalo je još da nađem elegantnije rešenje za punjenje.
Imam u rezervi baterija za još dva kompleta, pa ćemo se "ćerati". Smile

Komentari

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Litijumke se mogu lemiti sa kvalitetnom lemilicom i to smo sebi odradjivali za laptop.Povezivali smo ih sa 0,5mm belim limom, pasta, kvalitetan tinol i lemilica Ersa 60w(lemna stanica), baterije sa kupujemprodajem. Inace se punktuju, ali treba tanji lim od 0,5.

Znam da neznam, a sve sto znam naucio sam od nekog

markovica
markovica's picture
Offline
Registrovan dana: 19/06/2013
Poruke:

zanimljivo... taman bih mogao da uradim isto, nego me nesto u toj ideji brine - punjenje baterija.
Nisam siguran ali mi se cini da LiIon i NiCd baterije drugacije pune...
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?164548-Can-you-charge...
Na ovom sajtu kaze covek da mu je eksplodrala u lice LiIon baterija posto je punio sa punjacem koji mu je ostao od NiCd - a i zvuci logicno...

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Na sl. 5 se vidi kako sam ad-hoc punio ćelije pre montaže - pomoću adaptiranog punjača za e-cigarete u kojima je takođe LiIon baterija. Taj punjač ima sve što je potrebno za bezbedno punjenje tih baterija, tj. elektroniku koja daje potreban napon, kontroliše napunjenost i sama prekida punjenje kada napon dostigne predviđenu vrednost.

Mogu se jeftino (reda 200 din.) nabaviti USB punjački moduli sa TP4056 čipom i potrebnom zaštitom i to će mi biti konačno rešenje. Smile

Ništa ne ostavljam nezavrš

markovica
markovica's picture
Offline
Registrovan dana: 19/06/2013
Poruke:

Super, hvala na odlicnoj ideji... Smile

sahban
sahban's picture
Offline
Registrovan dana: 21/11/2014
Poruke:

hvala odlicno

zorantucen
zorantucen's picture
Offline
Registrovan dana: 07/08/2012
Poruke:

Ma punjac za akumulator i kablovi do srafilice i resena stvar,jedino nije za teren,oluci,krovovi itd.

gitar
gitar's picture
Offline
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

Ili napajanje od kompjutera

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Evo prošlo je već više od tri meseca od kako sam uradio zamenu i mogu reći da su ove baterije prevazišle sva moja očekivanja.
Šrafilicu sam vrlo malo koristio, tu i tamo zavrnut/odvrnut poneki šraf, izbušeno nekoliko desetina rupa (uglavnom u plastici jer se bavim elektronikom).

Najveće iznenađenje je to što nisam još ni jednom morao da dopunjavam baterije! Napon im je još uvek negde oko 11,3V (na slikama se vidi da su napunjene imale 11,42V) što je prosto neverovatno. NiCd bi se za ovo vreme ispraznile i bez korišćenja, tako da mogu samo da konstatujem da je ovo bio pun pogodak! Smile

Ništa ne ostavljam nezavrš

Sandburg
Sandburg's picture
Offline
Registrovan dana: 10/11/2016
Poruke:

Interesantno je to da li ion baterije nemaju, tačnije imaju minimalan efekat pamćenja. Tako da za razliku od Ni Cd baterija mnogo duže traju. Ja sam stavio samsungove 1850 r25, i rade nenormalno.