Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Idejni projekat 9x7m - Kuća za milion dinara

5
Your rating: None Average: 5 (4 glasova)

Zbog svima dobro poznate finansijske situacije gradnja kuća je na nizbrdici. Evo jednog idejnog projekta za skromniju kuću malo manje od 60kvm spoljne mere u osnovi sa visokim potkrovljem.
Možda nekom bude korisno, a da škodi ne može. Po nekoj mojoj gruboj računici cena sive faze bi bila u najboljem slučaju milion dinara.
Prizemlje je koncipirano kao zasebna funkcionalna celina(jednosoban stan), ali i kao centralni deo kuće. Potkrovlje ima zaseban ulaz koje se može urediti tako da takođe funkcioniše nezavisno od prizemlja, čime bi se po potrebi dobila dva jednosobna stana, ili kao spavaći deo kuće.
Poželjna orjentacija je da terase budu okrenute ka jugu, a ulaz prema dvorištu. Kako je spoljna širina 7 metara, projekat je pogodan za uži plac.

Komentari

salegale
salegale's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2016
Poruke:

lepo....funkcionalno

nextyamb
nextyamb's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2010
Poruke:

Hvala na komentaru i lepim rečima.

Millon
Millon's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2017
Poruke:

Rad je više nego odličan. Svaka pohvala. Da li je neko realizovao ovo ,, ili razradio projekat?

rikicare
rikicare's picture
Offline
Registrovan dana: 06/02/2018
Poruke:

Ne znam o kojim materijalima za izradu kuce je rec ali nekako milion dinara sto dodje negde oko 8300 eur dodje mnogo za kucicu u osnovi bruto 63 kvadrata prizemne kuce plus potkrovlje u sivoj fazi.
Eno mojem kolegi u Novom Sadu majstor nudi da sagradi kucu za 100eur po kvadratu, prizemna plus potkrovlje kuca, siva gradnja pod krov. Pa ako je u tu cenu izvodjac uracunao i svoj deo, onda svakako ovo zvuci mnogo. Sad neko ce reci ima majstora koji traze 300 eur po kvardatu. Tacno, ima i onih koji traze 500.
I sad ce neko reci evo ja cu ti napraviti za 50. Ne moze. Zna se otprilike sta ide u ovakvu kucicu, u temelje 10ka sa 8mm uzengijama, vertikalni cerklazi fi 12 x 4, temeljne stope 60x30cm, moze se zidati giter blokom na 20 debljine zida itd. Najveci trosak moze biti oplata za salovanje temelja, posto je na nizbrdici i visinske tazlike su znatne, ali to se moze umanjiti konstruisanjem kaskadnog temelja i upotrebom betonskih blokova.
Naravno uvek moze da se ulozi kvalitetniji materijal i samim tim cena gradnje poveca, ali mislim da to nije bio cilj ovog projekta?

Inace kuca zaista izgleda lepo, malo i ususkano. Ali kada pogledate koje su kvadrature prosecnih stanova u Srbiji, ovo i nije tako malo, rekao bih blizu100 kvadrata neto?

Da bi dobio optimalno, moras da ulozis optimalno.

Millon
Millon's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2017
Poruke:

Rikicare ko je taj majstor u NS sa tom cenom? Prosledi na pp

nextyamb
nextyamb's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2010
Poruke:

@Millon Ne znam, ali ako neko reši po mom nacrtu da pravi, ima gajbu piva i litru rakije na temelj.

@Rikicare Cela ideja za ovaj projekat je krenula upravo od diskusije o ceni kvadrata kuće. Iz iskustva tvrdim da može za relativno male pare da se napravi lepa kućica, ne prevelika. Tih milion dinara je veoma gruba kalkulacija od pre nekoliko godina.

NikolaJo
NikolaJo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/03/2018
Poruke:

Prosto savrseno. Ima sve sto bih voleo.

aslservis
aslservis's picture
Offline
Registrovan dana: 12/08/2014
Poruke:

Svaka cast, jako lepo uklopljeno.