Sa negasenim krecom zamisao nije losa ali zadatak je ocistiti i konzervirati povrsinu lozista a ne samo vazduh u lozistu, zar ne? Drugo, nije dobro sto u toj varijanti treba da se drze vrata kotla zatvorenim, strujanje vazduha uvek omogucava bolje isparavanje tj. susenje svih povrsina lozista i domovodnih kanala. I trece, koriscenjem odgovarajucih sredstava za ciscenje vrsi se istovremeno i ciscenje i konzervacija kotla odnosno stvaranje privremene antikorozione zastite (do naredne grejne sezone).
Inace, korozija je nezaustavljiv proces na pdredjenim metalima i kao takva se moze samo manje ili vise usporiti da bi proizvod (od tih metala) imao odredjenu trajnost u skladu sa svojom tehnoloskom i komercijalnom namenom i zivotnim vekom korisnika tog proizvoda.
Izgleda da se konacno nesto menja na bolje u ovoj nasoj zemlji, iz iskustva znam da je glavni posao na pocetku svake grejne sezone ciscenje lozista od ostataka prethodne (a cesto i prethodnih) grejnih sezona...
Kada se kotao dobro ocisti od naslaga smole i garezi pristupa se konzervaciji kotla tj lozista i dimnih kanala. Postoje specijalne tecnosti koje se koriste za neutralizaciju kiselih jedinjenja i kostaju od prilike 30e za 10l.
Sto se tice kreca, koristi se negaseni krec u grumenu. On se stavi u metalnu posudu i postavi na dno lozista kotla. Zatvore se sva vrata, vrata za regulaciju promaje i klapna na dimnjaci. Posto je krec bazno jedinjenje on neutralise kisela jedinjenja u samom kotlu. Drugo, krec je dobar apsorber vlage. Tako da se smanjuje hladna kondezacija koja se stvara na zidovima kotla. Ok je namazati kotao i uljem..nafta nije preporucljiva jer se i oseca a drugo..u sebi ima i sumpornih jedinjenja.
Kada protekne neko vreme, primetices da je krec narastao kao kvasac. Ostavi sve tako kako jeste do pocetka grejne sezone