Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Tue, 18/10/2016 - 22:22
Vec sam mu to rekao i dobio
BebacKG
BebacKG's picture
Registrovan dana: 24/06/2016
Vec sam mu to rekao i dobio odgovor koji sam naveo. Koliko ovo moze da bude stetno i da li sistem mora da se isprazni da bi se posuda povecala na 1.5, mislim da mi je on rekao da je sada na 1bar ali je nije proveravao.

• Login or register to post comments
Tue, 18/10/2016 - 22:28
e
peletisamopelet
peletisamopelet's picture
Registrovan dana: 15/10/2016
BebacKG wrote:
Vec sam mu to rekao i dobio odgovor koji sam naveo. Koliko ovo moze da bude stetno i da li sistem mora da se isprazni da bi se posuda povecala na 1.5, mislim da mi je on rekao da je sada na 1bar ali je nije proveravao.

Od velikog i ucestalog naprezanja moze doci do pucanja dijelova sistema....bakar vremenom zbog velike i konstantne sile slabi i tu je naravno porozniji i postoji veca mogucnost da procuri....ne mora da znaci da ce se to desiti u skorije vrijema ali svakako nije dobra tolika promjena pritiska u sistemu.... Najmjerodavnije i najtacnije mjerenje boce je kada se isprazni sav sistem..

Tue, 18/10/2016 - 22:34
Ok hvala na odgovorima, samo
BebacKG
BebacKG's picture
Ok hvala na odgovorima, samo mi nije jasno kako pritisak u kotlu varira oko 0.5 bari a u sistemu za 1 bar.

Wed, 19/10/2016 - 18:10
Na ovim kotlu snaga 100 kw je
Djomla 1988
Djomla 1988's picture
Registrovan dana: 18/10/2016
Na ovim kotlu snaga 100 kw je oba lozista zajedno znaci 50 kw po lozistu a to mi je malo grijem 1000 m2 a nisam nasao da neko pravi jace kombinovane kotlove sa odvojenim lozistem od 50 kw ovaj termomont sto sam gledao ima gorionik na vratima ali ne znam dali tako ima dobru iskoristivost.

Wed, 19/10/2016 - 20:49
Digitalni senzori pritiska u
Grejac
Grejac's picture
Registrovan dana: 12/02/2010
Digitalni senzori pritiska u kotlovima obicno znaju da laziraju. Ja vise verujem analognom manometru. Ali ocito je problem sa pritiskom u ekspanzionoj posudi kotla.

Wed, 19/10/2016 - 21:00
Grejac, znaci slazete se da
BebacKG
BebacKG's picture
Grejac, znaci slazete se da ovo nije dobro za sistem i da moram da proverim krenuvsi od posude?

Wed, 19/10/2016 - 21:11
Exp posuda
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Malo o exp posudi:

http://www.elitemadzone.org/t390535-586#3703860

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Wed, 19/10/2016 - 21:40
Boree, hvala na pomoci.
BebacKG
BebacKG's picture
Boree, hvala na pomoci. Obzirom da je kotao nov a posuda u kotlu, ja sam ne bih da diram ovo zbog garancije a serviser tvrdi da to nije problem i da problem resim tako sto cu smanjiti pritisak na 1bar i onda ce varirati do 2, s tim sto se to me i ne svidja i mislim da nine trajno resenje.

Wed, 19/10/2016 - 21:46
I kod mene pritisak ide od
dcabrossm
dcabrossm's picture
Registrovan dana: 12/11/2014
I kod mene pritisak ide od 1.2 kad je hladan sistem a do 1.9-2 kad se zagreje i receno mi je da je to uobicajeno

Wed, 19/10/2016 - 22:06
Kod mene je malo vise, od
BebacKG
BebacKG's picture
Kod mene je malo vise, od 1.3- 2.3 grejem oko 85m2 i jos uvek su nize temp kotla 65c, kad zahladi i udari minus ako povecam temp kotla mislim da ce ova razlika biti jos veca.

Wed, 19/10/2016 - 22:26
Grejac, kad kazete da senzori
BebacKG
BebacKG's picture
Grejac, kad kazete da senzori u kotlu znaju da laziraju, kojim se onda meracem rukovodi kotao kada recimo pritisak predje 2.5 bara, kada treba da ugasi, manuelnim ili tim u kotlu.

Wed, 19/10/2016 - 22:31
Pa normalno kotao se vodi
Grejac
Grejac's picture
Pa normalno kotao se vodi svojim internim davacem pritiska. Ja samo kazem da ti digitalni davaci lazu. Na primer pokaze 1.5 bar. Obican manometar pokaze 1.8 bar a bazdareni sa glicerinom pokaze skoro 1.8 bar. Eh sad, primetio sam da na manjim pritiscima laze jos vise. Pokaze na primer 0.6 bar a na analognom pokazuje 1 bar.
U sustini, ti digitalni davaci pritiska koriste se kao sigurnosni element u kotlovima na gas, pelet ili el. energiju.

Wed, 19/10/2016 - 22:33
U sustini, pritisak u grejnoj
Grejac
Grejac's picture
U sustini, pritisak u grejnoj instalaciji bi trebao da bude sto konstantniji. Koliko je to moguce. To se u manjim instalacijama ostvaruje pravilnim izborom zapremine ekspanzione posude. U vecim sistemima ili tako ili diktir sistemima. Ali prevelike varijacije nisu sigurno dobre, ni za rad sistema niti za njegove komponente.

Wed, 19/10/2016 - 22:44
Kod mene dok je hladan
BebacKG
BebacKG's picture
Kod mene dok je hladan manuelni pokazuje 1.3 a u kotlu 1.1 dok kad je zagrejan manuel 2.3 a na kotlu 1.7bara. Hvala Jos jos jednom. Moracu ovo nekako da resim

Wed, 19/10/2016 - 22:59
Svi.pa i analogni
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Svi.pa i analogni termomanometri se razlikuju po preciznosti po proizvodjacima,pa jos i onaj kojim proveravamo exp.Koji je tacan tesko je,nama,odrediti.Treba imati vise tih mernih mesta sto zbog preciznosti sto zbog analize i,iskustvom,praksom,uhvatiti neke repere.Grejanje na cvrsto gorivo(a pelet to jeste)trazi nadzor,jeste komotnije od drva ali nije struja,nafta,gas.Mora malo truda i znanja a i ucenja.
Pritisak u kotlu i radijatorima je isti ako su hidraulicki povezani tj.ako nije neki ventil zatvoren,a nije,pa odredi koji laze.

Thu, 20/10/2016 - 08:09
Ja imam 2 stara merača od
tihi2
tihi2's picture
Registrovan dana: 02/05/2009
Ja imam 2 stara merača od kojih jedan pokazuje veći pritisak za oko 0.6 bara od ostalih i to sa zakašnjenjem od oko 5 minuta. Dok sam imao samo ta dva uvek je bilo pitanje koliki je pritisak u sistemu. A posebno, kad punim sistem pitanje je bilo dokle?
Od pre nekoliko godina imam još 6 merača (na svakoj cevi) pa nema problema jer se njihovi pritisci razlikuju za oko 0.3bara što je ok (na visinama su od 20-200cm).
To pokazivanje samo nervira, pre bih rekao da je ispravniji onaj na kotlu jer zagrejana voda ne može toliko da se proširi.
Ako te nervira, ili zameni termomanometar novim ili stavi još koji (vrlo je korisno čitati temperaturu povratne vode npr.).

Thu, 20/10/2016 - 15:35
Jedno kratko pitanje: Kotao
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Jedno kratko pitanje:

Kotao Toby 12 B SET, se na mrezu povezuje samo na dve cevi preko trokrakog (cetvorokrakog) ventila i to je to?

Ne trebaju nikakvi dodatni sigurnosni ventili, manometri, termometri i slicno?

Eventualno onaj sto pusta hladnu vodu kod pregrevanje vode (preko 90-95 stepeni)?

Thu, 20/10/2016 - 15:48
Termometri i bar jedan
boree
boree's picture
Termometri i bar jedan manometar je poželjan , čisto da znate na koliko je sistem napunjen, jel...ostale elemente poseduje kotao. Tako da u suštini može samo preko mešnog da se poveže na sistem.

Thu, 20/10/2016 - 15:56
Hvala na brzom
boleeve
boleeve's picture
Hvala na brzom odgovoru.

Citam upustvo sa njihovog sajta.

Tamo se spominje i ventil taj sigurnosni, za hladnu vodu u slucaju pregrevanja ... On nije obavezan?
(Calefi 544501)

Da li je neko probao ovaj ili neki drugi Toby kotao bez pravog shiedel dimnjaka? Mislim na varijantu kao za plinski kotao, s obzirom da mu promaja nije presudna, jer ima prinudnu promaju.

Da li ima razlike u potrosnji peleta?

Thu, 20/10/2016 - 16:05
Toby
boree
boree's picture
Taj ventil retko ko ugrađuje, prvi razlog je da ih nema u ponudi kod nas već se naručuju, i stignu za mesec dana a koštaju oko 100€ , na žalost skupo ko i sve ostalo al kad zatreba...
Čuo sam i video da ljudi koriste bez šidel dimnjaka te kotlove, ne verujem da ima neki uticaj na potrošnju, više bi se brinuo za sam kotao kad ne radi da ne ulazi hladan vazduh, tj definitivno bi izolovao taj "dimnjak" nekako.

Thu, 20/10/2016 - 16:21
Problemi sa
sinisasubic
sinisasubic's picture
Problemi sa kondenzaciom.
Kupio sam Alfaplam Grande kotao i u sistem postavio 4 kraki mjesajuci ventil Seltron a iza koga je pumpa, koja se pali kada je tem. u kotlu 55 oC.
Temperatura na kotlu jepostavljena na 72 oC.Vec petnaest dana u desnij komori kotla na dnu se skupi oko za dva prsta garave vode.
Zadovoljan sam radom i potrosnjom peleta ali kondezata se nemogu rijesiti.Primjetio sam da se do paljenja pumpe grije povrat kotlovske cijevi a cim se pumpa upali ta voda se momentalno rashladi .Ima li ko savjet.

Hvala

Thu, 20/10/2016 - 16:41
Ima li neko iskustva sa
Djomla 1988
Djomla 1988's picture
Ima li neko iskustva sa gorinicima na pelet 80 kw montiranum na kotlove na drva i ugalj dali je potrosnja znatno veca nego na kotlovima namjenjenim samo za pelet.

Thu, 20/10/2016 - 17:02
odg
peletisamopelet
sinisasubic wrote:
Problemi sa kondenzaciom.
Kupio sam Alfaplam Grande kotao i u sistem postavio 4 kraki mjesajuci ventil Seltron a iza koga je pumpa, koja se pali kada je tem. u kotlu 55 oC.
Temperatura na kotlu jepostavljena na 72 oC.Vec petnaest dana u desnij komori kotla na dnu se skupi oko za dva prsta garave vode.
Zadovoljan sam radom i potrosnjom peleta ali kondezata se nemogu rijesiti.Primjetio sam da se do paljenja pumpe grije povrat kotlovske cijevi a cim se pumpa upali ta voda se momentalno rashladi .Ima li ko savjet.

Digni paljenje pumpe na 67°C a temperaturu slobodno na 75°C....Sta upravlja kotlom, je li sam kotao ili ima sobni termostat....Kada kotao postigne temperaturu i kada se ugasi na koliko se ponovo pali..LP

Thu, 20/10/2016 - 19:30
Da li se ovaj rucni mesni
boleeve
boleeve's picture
Da li se ovaj rucni mesni ventil mora rucno drndati ili sam otvori 100% kada kotao dostigne radnu temperaturu?

Odnosno njemu se namesti rucno samo pocetni zazor, pa to menjas, ako se bas osetno promeni temperatura u prostoriji?

Thu, 20/10/2016 - 19:59
Ručni mešni kako postaviš
boree
boree's picture
Ručni mešni kako postaviš tako i ostane, ništa ne radi.

Thu, 20/10/2016 - 20:01
m.v
peletisamopelet
boleeve wrote:
Da li se ovaj rucni mesni ventil mora rucno drndati ili sam otvori 100% kada kotao dostigne radnu temperaturu?

Odnosno njemu se namesti rucno samo pocetni zazor, pa to menjas, ako se bas osetno promeni temperatura u prostoriji?

Vi njega kako namjestite on tako ostaje, ako ga namjestite na pola(5) on u tom polozaju stoji odmah i uvijek ce tako biti dok se rucno opet ne pomjeri (smanji ili pojaca temp. prema kuci)...Zato je uvijek bolje i preporucuje se naravno ko je u mogucnosti da stavi motorni pogon sa automatikom koja ce regulisati mijesni ventil(njegovo zatvaranje i otvaranje) Automatika sluzi prvenstveno za to da kada namjestite temp kota npr. 70°C a polaz prema kuci recimo 40°C ne pusta vodu prema radijatorima(drzi ga zatvorenog) dok ne postigne podesenu temperaturu kotla 70°C i onda mic po mic popusta lagano dok ne postigne i zadanu temp. vode prema grejnom tijelu/radijatoru..

Thu, 20/10/2016 - 21:17
Hm, onda to implicira cesce
boleeve
boleeve's picture
Hm, onda to implicira cesce posete kotlarnici Laughing out loud

Ili kada se upali kotao, stavis skroz zatvoren, kada postigne radnu t, otvoris skroz i vozi Smile

Vidim na slikama da mnogi ugradjuju kuglicne ventile pre i posle mesnog ventila. Npr. ako je 4ro kraki stave 4 ventila.

Ne vidim neku svrhu tome. Zar nije dovoljno staviti dva (ako uopste i trebaju), na topli i hladni vod, koji ce "odseci" kotao od objekta koji se greje?

I jos jedna stvar, kazu ovde na forumu pumpa bi trebalo da se nalazi izmedju radijatora i mesnog ventila.
Kako to izvesti, ako je pumpa ugradjena u kotao (toby12B set)?

Thu, 20/10/2016 - 21:56
.
dcabrossm
dcabrossm's picture
Registrovan dana: 12/11/2014
Zna li neko cemu sluzi ova sonda? Ostala je neugradjena... EcoComfort 35.

Pored toga, kod mene je mesni na povratnom vodu. Jel to veliki problem ili je mala razlika?

• p61018-215755.jpg
  • p61009-083202.jpg
Thu, 20/10/2016 - 22:03
odg.
peletisamopelet
boleeve wrote:
Hm, onda to implicira cesce posete kotlarnici Laughing out loud
Ili kada se upali kotao, stavis skroz zatvoren, kada postigne radnu t, otvoris skroz i vozi Smile
Vidim na slikama da mnogi ugradjuju kuglicne ventile pre i posle mesnog ventila. Npr. ako je 4ro kraki stave 4 ventila.
Ne vidim neku svrhu tome. Zar nije dovoljno staviti dva (ako uopste i trebaju), na topli i hladni vod, koji ce "odseci" kotao od objekta koji se greje?
I jos jedna stvar, kazu ovde na forumu pumpa bi trebalo da se nalazi izmedju radijatora i mesnog ventila.
Kako to izvesti, ako je pumpa ugradjena u kotao (toby12B set)?

to i ne treba da se stavlja, obicno se stavlja da bude raspojiva veza(holenderi) i obicno ide ventil na povrat i dva ventila na pumpu i to je to.... i naravno holenderi idu na kotao...a tu bi vam trebala druga pumpa(sto ide prema radijatorima) da bi mijesajuci ventil imao funkciju....a tu pumpu od kotla mozete iskoristiti za spajanje bojlera( po pravilu bi se bojler trebao spajati iz kotlovskog kruga jer tu je uvijek 70+°C.)

Thu, 20/10/2016 - 22:13
k
peletisamopelet
dcabrossm wrote:
Zna li neko cemu sluzi ova sonda? Ostala je neugradjena... EcoComfort 35.
Pored toga, kod mene je mesni na povratnom vodu. Jel to veliki problem ili je mala razlika?

Je li ovo u tebe radi ovako?

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143