Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 24/10/2016 - 08:26
Posto nisam mogao da nadjem T
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Posto nisam mogao da nadjem T komad od 1" koji na ledjima ima navoj 1/2", uzeo sam takav slican, ali se vari cev u njega od 1/2". Cev sam stavio par cm, pa koleno 1/2" sa navojem i u njega merni instrument.

Uslikacu kada dodjem kuci.

Jedno pitanje za strucnjake koji poseduju TOBY kotao:

Onaj izvod na kutiji iznutra sto je kratko spojen preko luster kleme, to je kontak za termostat?
Svejedno je koja zica ide gde?

• Login or register to post comments
Mon, 24/10/2016 - 08:36
@sasaterzicTi si samo jos
1.salee
1.salee's picture
Registrovan dana: 18/10/2014
@sasaterzic
Ti si samo jos jedan u nizu prevarenih ljudi od strane nesavesnih "'majstora"' ,Kako drukcije nazvati ljude koji su dovoljno strucni da urade podno grejanje a da ne znaju da su podno i radijatorsko grejanje temperaturno razliciti sistemi koji se moraju razdvojiti.Sada moras dovesti imajstora koji ce da pre te sabirnice i razdelnice na podnom na spratu ugradi trokraku mesnu slavinu (moze termostatska ili Motorna) koja ce regulisati temperaturu vode u podu,Pumpa obavezno posle te mes slavine,,Pumpu recimo palis i gasis sobnim termostatom i to bi bila najprostija regulacija za taj sprat.
S obzirom da je pocela grejna sezona i mozda neces moci to da uradis nepreostaje ti nista drugo nego da postavis tempersturu polaznog voda na kotlu na 45 stepeni i tako grejes oba sprata.
Kazes plinski kotao ,sigurno moze da se tako namesti .Ta temperatura ce zadovoljiti i pod i radijatore .Ogrejaces se sigurno.U meduvremenu nadji nekog postenog majstora da ti to zavrsi,za sledecu sezonu.
Nista nije nepopravljivo pa tako i taj tvoj sistem pored ormarica sa razdelnicom i sabirnicom dodas jos jedan sa pumpom i mes ventilom cevke iz ovog prvog usmeris u novi pa vratis ali za to sluze majstori,.

@boleeve
Sve jedno je.

Mon, 24/10/2016 - 10:46
Ja se nikako rijesiti
sinisasubic
sinisasubic's picture
Registrovan dana: 18/10/2016
Ja se nikako rijesiti kondenza u Alfaplam grande Probao sam uci u servisne paramete da promjenim pocetak paljenja pumpe ali neznam kako.Tamo imaju dva pod menija ali neznam gdje da ukucam tu A09 sifru.,
Pokusavam inace sve moguce stvari da mijenjam izolovao sam dimovovod od kotla do dimljaka stalno mjenjam skalu na mjesajucem .
Seltron je rucni i ima skalu od jedan do deset i postavljen je kao na semi naslici u prilogu.Drzao sam ga na oko 4 i pri tome sve radi idealno (temp.na kotlu 72 odlazna 45 povratni vod kotla vruc)i tako sve do paljenja pumpe na 55 kada se momentalno rashladi povrat u kotao a poslije u komori dva prsta kondenza.
Sada eksperimentisem sa skalom na 6 i dobio sam manju kolicinu kondenza ali nemogu spustiti temperaturu u odlaznom vodu ispod 54.
Pokusavam malo podici i ostale parametre P4 a tem. kotla na 75 izgleda nesto nije uredu sa dimljakom fi20 izolovan i sa sentovima i u njemu ima kondenz, kao malo i u prikljucnom fi 8 metalnom dimljaku.Vani je malo i pretoplo 18 stepeni pa znam da i to doprinosi kondezu.
Sad probavam otvoriti betonski poklopac na dnu dimljaka ili treba biti sve zaptiveno? Ima li ko rjesenje.

• wp_20161022_10_29_08_raw_li.jpg
Mon, 24/10/2016 - 11:16
Nije baš jasno kako je
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
Nije baš jasno kako je objašnjeno i kako je na slici. Da li unutar kotla postoji pumpa - pumpa u kotlovskom krugu? Koja pumpa se pali na 55C? Ako je to kotlovska onda je nema na slici pa zbunjuje. Ako se pali radijatorska na 55C, onda otkud polaz od 45C kad nema protoka vode?

www.stsrdjan.blogspot.rs

Mon, 24/10/2016 - 11:56
Nema kotlovske pumpe . Kada
sinisasubic
sinisasubic's picture
Nema kotlovske pumpe . Kada se teperatura vode u kotlu popne na 55 C u tom se trenutku pali pumpa u radijatorskom krugu .Drzao sam rukom povrat(koji se kada se upali kotao vremenom postepeno zagrijavaod mjesajuceg prema ulazu u kotlao )ali kada se upali pumpa automatski rasladi povratna voda u kotao. Poslije odredenog vremena na termostatu odlaznog voda koji senalazi prije pumpe, pokazuje se 45 C sto mi odgovarau kuci a i u povrat normalno dode topla voda za koju neznam temperaturu.To je kada je na mjesajucem oko 4.

Mon, 24/10/2016 - 12:29
E sada je već jasnije. Kao
Srkson
Srkson's picture
E sada je već jasnije. Kao prvo preporuka je da ugradite pumpu u kotlovki krug i to što je pre moguće. Takođe stavite termometre na sve četiri strane četvorokrakog mešnog ventila. Dok to ne uradite postavite termostat da uključuje postojeću radijatorsku pumpu na 67C. Targetirana temperatura u kotlu neka bude 80C. Mešni ventil je u idealnom položaju i ne dirajte ga sa 4, ako je baš vrelo i u radijatore ide temperatura vode preko 47C smanite ga na 3,5, odnosno 3. Polazna temperatura ka radijatorima meri se posle radijatorske pumpe. Sobni termostat neka isključuje kotao i pumpu istovremeno po dostizanju zadate temperature u referentnoj sobi. Na povratu u kotao morate uvek da imate 60C i više, idealno je 65C i više.
Čim se steknu finansijski uslovi treba ugraditi automatiku za mešni ventil. Kondenz mora da nestane.

P.S. Napominjem da će kod svakog hladnog starta dolaziti do oscilacija temperatura u sistemu dok se ne postigne tzv. temperaturni balans sistema.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Mon, 24/10/2016 - 12:28
Sa čime je loženo pre tj na
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Sa čime je loženo pre tj na šta? Drva,ugalj...moguće da iz dimnjaka nekako dospe u tu komoru. Ako Vam ovako stoji sistem onda ako povećate t uključenja pumpe samo će biti više kondenza,zbog veće razlike u temperaturi. Trebalo bi smanjiti na 30c i da se polako zagreva ceo sistem , tako će biti manje kondenza,al ja mislim da sa dimnjakom nešto nije kako treba.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Mon, 24/10/2016 - 12:50
Meni nije jasno, ako iz kotla
boleeve
boleeve's picture
Meni nije jasno, ako iz kotla ide 70 stepeni, a vraca se 65 stepeni, sta onda radijatori ugreju?
Tih 5 stepeni manje, koliko se tu toplote odaje po prostorija?

Tu onda ne vaze one karakteristike 90/70/20 za radijator i 75/65, nego se mora predimenzionisati.

Boree ti imas kotao na pelet, koliko ti ti ide u radijatore, a koliko se vraca?

Uzeo sam wireless termostat sobni, pa sa njim planiram regulisati temperaturu, na toby 12. Ne znam koliko je to dobro i elegantno.
Mozda je bolje da sam radio i ja sa automatskim mesnim ventilom?

Mon, 24/10/2016 - 13:59
Kod mene je t u kotlu 77c , u
boree
boree's picture
Kod mene je t u kotlu 77c , u radijatore ide 45c a vraća se 44-43c u zavisnosti od spoljne t tj gubitaka objekta. Ima formula za izračunavanje gubitaka tj može se po razlici odlazne i povratne t iz radijatora videti koliki su gubitci objekta, npr potis 50c a povrat 45c bi bio užas.

Mon, 24/10/2016 - 14:32
izolacija
baltazar79
baltazar79's picture
Registrovan dana: 11/12/2014
Interesuje me koliki su gubici u objektu (grijem prizemlje i sprat kuce u potpisu), a iznad mene je betonska ploca i sprat od sustanara koji nema razvedeno grijanje i koji veci dio dana ne boravi u njemu? Planiram na plafone uraditi rigips ploce i ispod njih 10cm tervola i parapropusnu foliju. Dali bi dodatno dobio na ustedi s obzirom da imam vanjsku termofasadu 8cm i dali je to isplativo raditi s obzirom da je iznad ipak stambeni prostor? Mozda pitanje nije direktno vezano za temu ali jeste u pogledu potrosnje peleta.

Termoflux pelling eco 25. Prizemlje i sprat ukupno 160 kvm, 8 cm stiropor, obicna drvena stolarija.
Trokraki mix ventil, sobni termostat na 23C. Vreme rada od 08-22h.

Mon, 24/10/2016 - 14:35
@boree Ako ti je t u kotlu
boleeve
boleeve's picture
@boree

Ako ti je t u kotlu 77, zasto u radijatore pustas "samo" 45?

Pretpostavljam da si tako namestio na mesnom ventilu.

Mon, 24/10/2016 - 14:45
@boleeve Poenta je da grejni
Srkson
Srkson's picture
@boleeve

Poenta je da grejni sistem postigne maximalnu radnu temperaturu u kotlovskom krugu (na potisu od 72C do 86C, a na povratu minumum 65C) i njeno održavanje sa minimalnom snagom gorionika - modulacija (tada je stepen iskorišćenja najveći), a motorizovanim četvorokrakim mešnim ventilom i regulatorom (automatikom) održavati što nižu temperaturu u radijatorskom krugu, a koja zadovoljava toplotne gubitke objekta koji se greje.

Rezime: Težiti da pri bilo kojoj spoljnoj temperaturi sistem bude u balansu, odnosno da je proizvedena toplota jednaka potrošenoj. Samim tim izbegava se često paljenje i gašenje gorionika u toku dana. Radijatori moraju da budu uvek, ali uvek mlaki, i za 0,2 C nezadovoljena zadata sobna temperatura, što implicira da gorionik radi u modulaciji na minimalnoj snazi i time održava gore pomenuti dijapazon temperature u kotlovskom krugu. Ovim je i potrošnja energenta minimalna što je svima nama primarni cilj!

www.stsrdjan.blogspot.rs

Mon, 24/10/2016 - 15:06
Hm, tek sam poceo sa ovim da
boleeve
boleeve's picture
Hm, tek sam poceo sa ovim da se zanimama.
Ova zima ce biti probna, sta i kako.

Mon, 24/10/2016 - 15:51
podno
sasaterzic
sasaterzic's picture
Registrovan dana: 23/10/2016
1.salee wrote:
@sasaterzic
Ti si samo jos jedan u nizu prevarenih ljudi od strane nesavesnih "'majstora"' ,Kako drukcije nazvati ljude koji su dovoljno strucni da urade podno grejanje a da ne znaju da su podno i radijatorsko grejanje temperaturno razliciti sistemi koji se moraju razdvojiti.Sada moras dovesti imajstora koji ce da pre te sabirnice i razdelnice na podnom na spratu ugradi trokraku mesnu slavinu (moze termostatska ili Motorna) koja ce regulisati temperaturu vode u podu,Pumpa obavezno posle te mes slavine,,Pumpu recimo palis i gasis sobnim termostatom i to bi bila najprostija regulacija za taj sprat.
S obzirom da je pocela grejna sezona i mozda neces moci to da uradis nepreostaje ti nista drugo nego da postavis tempersturu polaznog voda na kotlu na 45 stepeni i tako grejes oba sprata.
Kazes plinski kotao ,sigurno moze da se tako namesti .Ta temperatura ce zadovoljiti i pod i radijatore .Ogrejaces se sigurno.U meduvremenu nadji nekog postenog majstora da ti to zavrsi,za sledecu sezonu.
Nista nije nepopravljivo pa tako i taj tvoj sistem pored ormarica sa razdelnicom i sabirnicom dodas jos jedan sa pumpom i mes ventilom cevke iz ovog prvog usmeris u novi pa vratis ali za to sluze majstori,.

Hvala ti na odgovoru, poludeo sam, dosli su ti "majstori" jer sam ih zvao jer mi ne radi podno, rade samo tri kruga a ona dva sto oni kazu da su najduze motani(po nekih 80m) nece da greju nikako...oni vrde da je pumpa od kotla slaba i danas tacnije jutros su mi ugradili jos jednu pumpu(nju sam vec imao) kod kotla, povezali se na onaj glavni vod sto ide na prvi sprat....ali evo od jutros opet topla samo ta tri voda(krace motani, po nekih 30m) a ona dva duza veoma malo topla...a proslo je nekih 7 sati kako su ugradili to sve.... doslo mi je da placem od muke.

Mon, 24/10/2016 - 16:10
Lozio sam drva ugalj i briket
sinisasubic
sinisasubic's picture
Lozio sam drva ugalj i briket Bilo je malo kondenza na pocetku sezone a poslije ne, mozda malo smole ali nista strasno.Zato sam i ugradio mjesajuci a sad gore.Izmjericu visinu dimljaka i poslati slike mozda je sve stvarno do dimnjaka ali mi nije jasno komso ima Kovanov kotao i pola metra alu cijevi Meni dode da i ja pustim dimne gasove samo vani.Dinjak je zidan sa sentovima i ima izolaciju 5 cm a provjeravao sam oglealom sve cisto
Nije mi jasno sta treba da smanjim na 30 C je li temperaturu u radijatorskom sistemu?

Mon, 24/10/2016 - 16:17
@sinisasubic boree ti je
Srkson
Srkson's picture
@sinisasubic
boree ti je savetovao da smanjis temperaturu paljenja radijatorske pumpe. Znači stavi da se pali na 30C pa da se onda vidi ima li kondenza kada se ceo sistem lagano zagrejava.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Mon, 24/10/2016 - 16:28
A sada kontam ali tu mi je
sinisasubic
sinisasubic's picture
A sada kontam ali tu mi je veliki problem sto neznam uci u servisni mod Alfaplam Grande da promjenim Pocetakpaljenja pumpe .Da li zna neko?????.I hvala na savjetima.

Mon, 24/10/2016 - 18:34
Onda najlakše da raskačite
boree
boree's picture
Onda najlakše da raskačite pumpu od kotla ,izolujete žice i priključite je direkt u struju da non stop radi pa tako probajte.

@boleeve : malo ilustracije temperatura Smile

• dsc_0422_1.jpg
  • dsc_0420_1.jpg
  • dsc_0425_1.jpg
  • dsc_0421_1.jpg
  • dsc_0427_1.jpg
  • dsc_0426.jpg

Mon, 24/10/2016 - 18:44
Kontam Tako mogu
sinisasubic
sinisasubic's picture
Kontam Tako mogu eksperimentisati sa pocetkom rada pumpe.Pa da vidim je li do toga.Hvala.

Mon, 24/10/2016 - 20:05
@sasaterzic 99% je vazduuh u
1.salee
1.salee's picture
@sasaterzic

99% je vazduuh u cevima nisu ga odzracili dobro.Poznato mi je to da nece da greje neki krug ali da se resiti.Kod mene kad god nesto cackam na sistemu kasnije moram kompletno da odzracim sve krugove jer obavezno neki nece da uspostavi cirkulaciju.To radim tako sto pritisak vodovodne instalacije proteram kroz svaki krug ponaosob a na kraju imam providno crevo i gledam mehurice a i cuje se.Ako nisi vican nadji nekog da ti pomogmne.
Kud ih nisi naterao da ugrade pimpu na podno nego na pocetak sistema.I to su morali da znaju pa majstori su podno zahteva jacu pumpu pogotovo kad jedna pumpa greje 80 kvm.
S obzirom da je plinski kotao ti mozes da biras temperaturu polaznog voda kako tebi odgovara pa ces oba sistema da grejes istom temp.ali generalno radijatori zahtevaju vecu temp i zato su morali to da razdvoje,ali sta je tu je.
Vrati ti njih na odzracivanje bar mislim da su u obavezi da sve proradi kako treba.

Mon, 24/10/2016 - 21:24
Veliki pozdrav za sve na
Staneb
Staneb's picture
Registrovan dana: 24/10/2016
Veliki pozdrav za sve na forumu. Ja takođe imam kotao Alfa plam Grande i identičan problem kao Sinisa. Ciljana temperatura vode je 75 stepeni, pumpa se kod mene (to je fabrički podešeno) pali na 60 stepeni, u radijatore uz pomoć četvorokrakog ide oko 40. Iznad te pomenute komore se nalaze turbulatori, a u njoj ventilator i odvod. Da nije možda tu problem sa temperaturom dima? Na displeju mi pokazuje temperuru dima od 55 do nekih 62 stepena. Pored vlage u tom delu, stvara se vlaga i u dimovnoj cevi koja povezuje kotao i dimnjak. Inače, ovaj problem mi se javlja samo u prelaznom periodu. Kada je spoljna temperatura manja od 10 stepeni, nestaje i taj kondenz.

Mon, 24/10/2016 - 21:41
Ja sam takode imao kondenza
sinisasubic
sinisasubic's picture
Ja sam takode imao kondenza na dnu dimovnoj cevi koja povezuje kotao i dimnjak ali sam to uspio rjesiti tako sto sam izolovao taj dio dimljaka staklenom vunom.Za sada privremeno dok ne pronadem neku originalnu izolaciju.Tebi je temperatura gasova jos niza od moje mozda je tu negdje problem.Mozda se jos neko javi pa nam kaze gdje je caka ili ce zahladiti .Veliki pozdrav.

Mon, 24/10/2016 - 21:47
podno
sasaterzic
sasaterzic's picture
1.salee wrote:
@sasaterzic
99% je vazduuh u cevima nisu ga odzracili dobro.Poznato mi je to da nece da greje neki krug ali da se resiti.Kod mene kad god nesto cackam na sistemu kasnije moram kompletno da odzracim sve krugove jer obavezno neki nece da uspostavi cirkulaciju.To radim tako sto pritisak vodovodne instalacije proteram kroz svaki krug ponaosob a na kraju imam providno crevo i gledam mehurice a i cuje se.Ako nisi vican nadji nekog da ti pomogmne.
Kud ih nisi naterao da ugrade pimpu na podno nego na pocetak sistema.I to su morali da znaju pa majstori su podno zahteva jacu pumpu pogotovo kad jedna pumpa greje 80 kvm.
S obzirom da je plinski kotao ti mozes da biras temperaturu polaznog voda kako tebi odgovara pa ces oba sistema da grejes istom temp.ali generalno radijatori zahtevaju vecu temp i zato su morali to da razdvoje,ali sta je tu je.
Vrati ti njih na odzracivanje bar mislim da su u obavezi da sve proradi kako treba.

Citam malo po netu i vidim da pravilno odzracivanje podnog grejanja se vrsi postepeno, odnosno najdalji vod pa prema najblizem, jedan po jedan...a oni su pustili odjednom svu vodu u sistem i otisli....i 100% je to sto ti kazes, moracu to ja sutra resiti, nemam vise zivaca za ove majmune....sad mi samo molim te kazi da li je pravilno postavljen dovod tople vode sa kotla( oni su spojili na donje deo a tu je neki razdelnik kao sa cepicima a gornji sto oni kazu povrat je sa nekim belim ventilima......

A to odzracivanje, da li je ispravno ako ja napunim sistem na jedno 2bar pa zavrnem sve dovode na podnom pa pustam postepeno jedan po jedan, odnosno da li smem da odvrnem onaj donji deo sa plastikom koji ulazi u gornji razdelnik pa kada pustim vodu da izbija par sekundi tu dok ne izadje zrak?

Hvala ti puno na svim informacijama i nadam se da cu sutra resiti problem...

Mon, 24/10/2016 - 21:55
Kako vidim sve temparature
sinisasubic
sinisasubic's picture
Kako vidim sve temparature su idealne, kod mene je mislim to tesko postici posto mi je kotlovnica udaljena od kuce 15 metara a cijevi se spustaju oko metar u zemlju i ulaze u podrum pa je radijatorski krug veoma dugacak.
Kolika je tem. divnih gasova ako sam dobro skontao 99 .Mozda je tu neka caka posto je kod mene a i kod forumasa koji ima istu Alfa plam Grande pec znatno manja.

Mon, 24/10/2016 - 22:11
Toliko niska t gasova ne sme
boree
boree's picture
Toliko niska t gasova ne sme biti, sem kod "tibet"-a Wink
Tamo nešto ni sa gorenjem ne valja.

Tue, 25/10/2016 - 00:23
@sasaterzic Obicno razdelnik
1.salee
1.salee's picture
@sasaterzic

Obicno razdelnik ima ventile sa rucicom i tu bi trebalo da bude dovedena topla voda a sabirnik ide ispod i to su isto ventili ali nemaju rucku vec njih mozes stelovati kada skines kapu ima zljeb za srafciger(ima raznih izvedbi ventila a i raznih izvedbi sabirnika i razdelnika ).Moze i obrnuto. Dovoljno ce biti da krugove otvaras i zatvaras ventilom koji ima rucku onaj drugi na istom krugu je za finu regulaciju protoka kroz krugove.Kazem obicno topla voda ide na gornju cev a povrat na domju.Ima li odzracnih loncica ili sisica na tim cevima?
Sto se odzracivanja tice morao bi da imas slavinu za ispust negde na povratnom vodu sistema pa na nju nakacis crevo recimo bastensko pa u odvod kanalizacioni a na slavinu za punjenje sistema koja bi terbala da bude na potisnom vodu sistema nakacis crevo sa vodovodne mreze koji ima veliki pritisak pa pozatvaras sve ventile i onda proputas pritisak kroz krugove jedan po jedan krug dok god na izlazu nemas pun mlaz vode bez primesa vazduha.
Ako bi to radio sa cirkulacionom pumpom tesko bi dobio neki rezultat jer ona ne pravi pritisak i ne moze da pokrene vazduh.Ona zato i nemoze da savlada cepove vazduha u krugu.
Znaci voda iz gratske mreze mora uci u sistem proci kroz ciljne krugove i negde izaci odnoseci sa sobom sav vazduh.To je najjednostavnije i 100% efikasno.

Tue, 25/10/2016 - 07:47
Imam sabirnicu za sve
boleeve
boleeve's picture
Imam sabirnicu za sve radijatore u hodniku, i na njoj imam dva odzracna lonceta.

Sem radijatora nigde vise nemam odzraku.

Da li da dodam jednu kod kotla na najvisoj cevi?

Racunam da su ove dve dovoljne, kada naidje vazdug tuda, izbacice ih,

Tue, 25/10/2016 - 08:48
Kod radijatora je mnogo lakse
1.salee
1.salee's picture
Kod radijatora je mnogo lakse ima odzraku na najvisoj tacci i to je to,Ako negde u sistemu imas lomljenje cevi odzraka ide na tu najvisu tacku iznad savijanja pogotovo na dole.Ako sve ide na gore dovoljno je to sto imas i na radijatorima.

Tue, 25/10/2016 - 09:21
Uslikacu veceras.Iz kotla
boleeve
boleeve's picture
Uslikacu veceras.

Iz kotla idu cevi i savijaju na dole. Posle toga celom duzinom idu horizontalno do sabiranice. Tu se dizu na gore, 30ak cm, i to je to. Tu imam odzraku.

Ali ovaj deo kod kotla, dok ne smota na dole, je najvisa tacka u sistemu cevi, taj izlaz iz kotla. Razmisljam da turim i tu jednu ozdraku, dok nisam sistem napunio vodom.

Tue, 25/10/2016 - 14:52
podno
sasaterzic
sasaterzic's picture
1.salee wrote:
@sasaterzic
Obicno razdelnik ima ventile sa rucicom i tu bi trebalo da bude dovedena topla voda a sabirnik ide ispod i to su isto ventili ali nemaju rucku vec njih mozes stelovati kada skines kapu ima zljeb za srafciger(ima raznih izvedbi ventila a i raznih izvedbi sabirnika i razdelnika ).Moze i obrnuto. Dovoljno ce biti da krugove otvaras i zatvaras ventilom koji ima rucku onaj drugi na istom krugu je za finu regulaciju protoka kroz krugove.Kazem obicno topla voda ide na gornju cev a povrat na domju.Ima li odzracnih loncica ili sisica na tim cevima?
Sto se odzracivanja tice morao bi da imas slavinu za ispust negde na povratnom vodu sistema pa na nju nakacis crevo recimo bastensko pa u odvod kanalizacioni a na slavinu za punjenje sistema koja bi terbala da bude na potisnom vodu sistema nakacis crevo sa vodovodne mreze koji ima veliki pritisak pa pozatvaras sve ventile i onda proputas pritisak kroz krugove jedan po jedan krug dok god na izlazu nemas pun mlaz vode bez primesa vazduha.
Ako bi to radio sa cirkulacionom pumpom tesko bi dobio neki rezultat jer ona ne pravi pritisak i ne moze da pokrene vazduh.Ona zato i nemoze da savlada cepove vazduha u krugu.
Znaci voda iz gratske mreze mora uci u sistem proci kroz ciljne krugove i negde izaci odnoseci sa sobom sav vazduh.To je najjednostavnije i 100% efikasno.

Evo da javim update, dakle ti ventili sto ti kazes sa ruckom, kod mene su cisto beli, okrugli i imaju gore nacrtan smer sa + i - ...i oni su mi gornji, odnosno na vrhu a taj sabirnik sto ti kazes je na dnu, odnosno on je drugi odozgo kada gledas u ormanic, i on na sebi ima te kapice ispod kojih su utori ali su za inbuse..i napominjem TU MI JE USLA TOPLA/DOVOD vode(Ti majstori tvrde da tako mora biti na podnom-uvijek ide dole topla voda)...mozda mi to pravi problem, mozda zato nece da greju svi krugovi...imaju neki loncici na kraju razdelnika (tu se ponekad cuje zrak da sisti) i ispod njih kao cesmica neka.......odzracivao sam jutros slicno kao sto si ti napisao i sada mi greju 3 mala kruga i jedan veci od oko 80m a onaj sto je zadnji na razdelniku jos uvek ne greje a i on je nekih 80 m namotan.....

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146