Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 14/11/2016 - 19:08
Tako je, to je sigurnostni
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Tako je, to je sigurnostni termostat a sonda mu ide u čauru na kotlu. Bilo bi dobro saznati zašto je izbacio, obratite pažnju malo na rad kotla, možda je termostat dobio neki spoj,ko će ga znati...

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

• Login or register to post comments
Mon, 14/11/2016 - 17:49
Pozdrav. Procitao sam skoro
drmed1979
drmed1979's picture
Registrovan dana: 14/11/2016
Pozdrav. Procitao sam skoro sve postove na temi i nije mi bas sve jasno. Imam kamin Thermoflux interio 14kW i imam par pitanja ako mi netko moze odgovoriti. Grijem stan od 80 kvadrata
1. Stalno spominjete taj mesni ventil.... ima li on ugrađen taj ventil i ako nema imam li ja potrebu ugraditi ga?
2. Za sobni termostat sam htio uzeti neki WiFi da mogu aplikacijom paliti i gasiti.... gledao sam na netu ima ih po 80-100 dolara i to mi je prihvatljivo a ovi sto mi nude iz thermofluxa kosta 300 KM + ugradnja i kao navodno je prilagodjen ovom kaminu....e sad sam u nedoumici koji da uzmem ( u uputstvu pise bilo koji termostat sa 0/I izlazom i da ne smije biti napajanja na njemu)...
3. Ima li tko tvornicke postavke za ovaj kamin? Jer su mi majstori nekog vraga dirali doziranje i brzine nekih ventilatora pa sad imam problema sa namjestanjem. Zvao sam njihovog servisera da mi vrati brzine gornjeg i donjeg ventilatora na tvornicke medjutim on meni nesto otprilike neke cifre govori i jos gore poslije toga. Kriju te postavke ko zmija noge...jedva sam saznao i sifru za ulaz u sevisni meni.... hajde ovo sam nekako namjestio da sam sad zadovoljan....samo ne znam koliko mi topline odlazi kroz dimnjak i koji je od tih ventilatora za to....gornji ili donji....
Nadam se da ne smaram Smile

I zaboravih nesto....koliko da namjestim temperaturu vode? Vidim vi govorite neke temp od 65-76 st C.....Kad stavim temperaturu na 60 st C bude mi brate prevruce u stanu

Mon, 14/11/2016 - 18:00
Kotao
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
Registrovan dana: 03/11/2015
boree wrote:
Tako je, to je sigurnostni termostat a sonda mu ide u čauru na kotlu. Bilo bi dobro saznati zašto je iznacio, obratite pažnju malo na rad kotla, možda je termostat dobio neki spoj,ko će ga znati

Sto je najgore to se desilo sinoc dok sam spavao, pa nisam mogao ni vidjeti rad kotla...ovako sve radi savrseno. Jedino sto ponekad prilikom prvog paljenja, kada se ono zaleti u snazi 5, zna preci stepen do dva iznad zadate temperature. Da li je moguce da je to uzrok? Recimo, da se nekada u toku noci ugasio kotao kad je sobni termostat dostigao zadanu temp. pa se poslije pada temp ponovno upalilo i premasilo zadanu temp kotla i jedino to mi je ono sto nije kako treba i naravno, temperatura gasova pri snazi 5 koju sam vec pomenuo. Ovo ostalo je sve za 10.

I da, prije pola sata Serviser me zvao da provjeri kako radi kotao i sve to da provjeri i dao mi ponovno napomenu: Max temp kotla 65*C i iznad toga ti ja ne mogu garantirati za kotao. Jer sutra kad se nesto desi sa kotlom, ja moram reci proizvodjacu da si ti "nabijao" temp na 78*C, pa ako on bude htio prihvatiti kvar u garantnom periodu, ok, a ako ne bude htio prihvatiti, snosis sam sebi troskove nastale pri eventualnom procurivanju na kotlu i reparaciji/zamjeni istog.

Sada se omisljam da li da posaljem mail Termomontu u nadi da ce mi odgovoriti i da vidim je li zaista tacno ono sto serviser prica i da ne smijem kotao preko 65*C dizati. Ako eventualno kazu da smijem, da imam ime na koje cu se pozvati kod servisera pa neka oni rjesavaju nesuglasice. Pun mi ga je kufer vise (3x se svega sreli).

Isprobani parametri raznih korisnika za kotlove Toby - https://goo.gl/Qphrli

Mon, 14/11/2016 - 18:03
Serviseri...šta reć, i meni i
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Serviseri...šta reć, i meni i još mnogima postave t kotla na 60-65c . Sigurnosni ne znam na kojoj t se aktivira al ne verujem da je ispod 85c , postavite t kotla na 75c a histetezu gašenja na 5 i na 80c će se gasiti, to bi moralo da radi, tj kod svih drugih radi, čak i sa većim t kotla.

Mon, 14/11/2016 - 18:09
histereza se pretpostavljam
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
histereza se pretpostavljam postimava na P5 - Delta temperature for wait off u 1234 meniju, posto mi je to vec na 5, ostaje mi samo da smanjim T kotla na 75*C pa da probam.

Hvala na odgovoru

Mon, 14/11/2016 - 18:58
Sigurnjak po pravilu ima
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Sigurnjak po pravilu ima " prekidač" na sebi i na slici se vidi da ovaj ima . E sad je pitanje jel crkao pa je zamenjen il su ga samo "uboli u pravo mesto "??
Jel iko zna koji je model taj sigurnjak sa slike ili jel ima neko bolju sliku da vidimo o čemu se radi

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Tue, 15/11/2016 - 16:33
Moj komšija ima peć Alfa Como
Milenko_M
Milenko_M's picture
Registrovan dana: 09/03/2013
Moj komšija ima peć Alfa Como 21 i pre neki dan je stalno nestajala struja tako da je on legao da spava a peć se verovatno uključila kada je struja došla.Ujutru je peć bila ugašena sa greškom.Uz konsultacije iz uputstva i servisera ustanovljeno je da je iskočio sigurnosni termostat.Kada je stisnuto crveno dugme peć je proradila i radi i dalje.Nezna se šta je bio uzrok , možda se peć i sama upalila noću kada je došla struja ali zašto bi otišla preko zadate temperature niko nezna.To je sigurnosni termostat kao kod boijlera , ima fiksnu temperaturu isključivanja .

Гејање на пелет , котао Мајевица , горионик Фероли СУН 7.

Mon, 14/11/2016 - 20:29
Ne bi trebalo da je kao kod
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Ne bi trebalo da je kao kod bojlera jer se tamo uglavnom ugradjuju oni od 105 stepeni .
I samo mu ime kaže da je on sigurnosni , pre njega bi trebao da bude i radni ...

Mon, 14/11/2016 - 20:33
Zar sigurnosni kod bojlera
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Zar sigurnosni kod bojlera nije termo dioda koja je ugurana u bojler?

Mon, 14/11/2016 - 20:57
Nije kod svakog , ima ih sa
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Nije kod svakog , ima ih sa dva termostata i dve sonde , a ima i drugih rešenja

Tue, 15/11/2016 - 11:33
skinuti
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
tenzor wrote:
Jel iko zna koji je model taj sigurnjak sa slike ili jel ima neko bolju sliku da vidimo o čemu se radi

Jedino da ga ja pokusam danas skinuti i pogledati da li ista pise na sigurnjaku, pa Vam prenesem info.

EDIT: Evo kakav odgovor sam dobio direktno iz termomont-a, slika u prilogu...ja sam zadovoljan odgovorom.

• untitled1.png

Tue, 15/11/2016 - 11:39
Dabome! Radna temperatura
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
Dabome! Radna temperatura kotlova je od 72C do 86C!

www.stsrdjan.blogspot.rs

Tue, 15/11/2016 - 13:21
Pozdrav svima, oglasavao sam
Nenad ynwa
Nenad ynwa's picture
Registrovan dana: 03/10/2016
Pozdrav svima, oglasavao sam se ranije, koristim Kotao Kepo 15kw,100m2 5 cm stiropora,pvc stolarija. Kotao sam za sad lepo ustelovao, moze i bolje, ali mislim da je i do peleta. Kotao radi u modulaciji 24h. Temp kotla 60c, pumpa 40c, termo glava sa sondom(trokraki mesni) na 50c.Kotao odrzava temp na 51-52c u kuci 21-23c. Potrosnja oko 25 kg/24h. Zanimaju me vasa misljenja, hvala. I pitanje za 4 kraki? Planiram dogodine da ga ugradim, sa pumpom u rad. krugu. Da li bi ja sa ovim doziranjem u P1( load pellet-2 ventilator 1550) mogao da imam u kotlu 75c, a da u radijatore saljem 40-45c. Ili bi kotao morao da radi u vecoj snazi. Hvala

KEPO kotao 15 kw. Kuca 100m2, stiropor 5 cm,pvc prozori. 10 cm vune na ploci
Trokraki mesni ventil 50c, jedna pumpa u kotlu. Panelni radijatori 1200x600 3kom- 1400x600 2kom,1000x600,600x600,600x900 i jedan susac
Plasticne cevi 1col do razdelnika/sabirnika, alu plast fi16 do radijatora

Tue, 15/11/2016 - 13:34
Sigurnjak
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
@Tenzor: Evo foto sigurnosnog ventila u attachmentu

Ne znam koliko ce biti vidljivo na fotografiji pa i da izvrsim prepisku sa istog:

METAFLEX
Tip KV-441R2
16/250- T-85
Tiz=99-10*C
Pr KI 1K/min
vklop brez bremena

koliko sam uspio na netu vidjeti nije pretjerano skup i da, ugradjuje se i u bojlere. Sudeci po prasini na ovom mom, nije zamjenjen, tj nije nov ubacen. Ili je polovan drugi ili je samo postojeci "uboden u pravo mjesto" kako ste rekli ranije.

• sigurnjak.jpg

Mon, 30/11/2020 - 13:19
@Nenad ynwaSamim tim što
Srkson
Srkson's picture
@Nenad ynwa

Samim tim što ćete četvorokrakim mešnim ventilom kontrolisati temperaturu polaza ka radijatorima, u Vašem slučaju smanjiti je, onda će i temperatura u kotlu skočiti sa sadašnjih 60C na 75C. Parametri za sagorevanje peleta (interval doziranja, količina doze i promaja) ostaju isti ako koristite isti pelet. Promenom proizvođača peleta štelujete te parametre za bolje sagorevanje i temperatura u kotlu će se svakako dizati. U svakom slučaju, ako Vam sada sve radi zadovoljavajuće, tek će tada biti pun pogodak jer je sagorevanje na višim temperaturama delotvornije. Sagorevanje tj. vatra voli da bude u vreloj okolini i po svim zakonima fizike jasno je da radna temperatura kotla treba da bude viša od 72C, a manja od 86C.

Onda je tu neko pitao i da li kotlu smeta da se više puta na dan pali i gasi. Kotlu ne smeta, mada i može da smeta jer stalno kreće u rad iz hladnog starta (povećana mogućnost za pojavu kondenzacije), ali smeta novčaniku. Otuda i ona moja priča na prethodnoj strani o Peri i Lazi i njihovim automobilima. Auto kada palite pa ga gasite i nema konstantnu radnu temperaturu on više troši benzina, tako je i sa peletom.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Tue, 15/11/2016 - 14:24
Hvala Srksone na odgovoru. A
Nenad ynwa
Nenad ynwa's picture
Hvala Srksone na odgovoru. A da li vredi ugradjivati 4kraki bez elektronike koja regulise ventil i pali-gasi pumpu?

Trokraki mesni ventil 50c, jedna pumpa u kotlu. Panelni radijatori 1200x600 3kom- 1400x600 2kom,1000x600,600x600,600x900 i jedan susac

Tue, 15/11/2016 - 14:50
Nažalost naša klasična
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Nažalost naša klasična dečija bolest svugde prisutna pa i u kotlogradnji . Dzaba im i kvaliteta i super izrade , kad će da štede na jednoj takvoj sitnici i da postave jedan takav neprecizan termostat kao što je pomenuti termostat . Pa još ako se pogleda ukupna cena kotla , mogao bih slobodno reći da je to sramota za jednog takvog proizvodjača . Da na kotao od 1000 i više evra postave termostat od 4 e . Postavi 2 pumpe . 4 kraki mešni elektroniku , Wifi i gsm kontroler , sve u smilsu automatizacije i komfora , i šta onda ceo sistem zavisi od jednog smešno jeftinog sigirnosnog termotata !!!!. Moje lično razmišljanje je bilo ako već nosim mobilni tel od 1000 e (vek trajanja neće preći 3 god ) , pa onda ni "peletarrski " sistem od možda i deset puta veće cene nije puno .
Ja sam imao ideju da kod sebe uradim grejanje na pelet i da ne štedim , nego da uradim sve kako je najbollje moguće , a sad sam već ozbiljno razmišljam da je grejanje na pelet suviše komplikovano i nepouzdano i zahteva previše angažovanja vlasnika . A pri tome i cena peleta nije niska da bih u tome našao opravdanje . Koiiko vidim tema sa "peletarima " se svodi na to da se kvalitena upotreba sistema grejanja svodi na stalen prepiske i dovijanja uvaženih forumaša i ljudi dobre volje .

Tue, 15/11/2016 - 15:04
@Nenad ynwa Naravno da
Srkson
Srkson's picture
@Nenad ynwa

Naravno da vredi. Zar nije logično da vredi kada ćete time kotao staviti u radnu nominalnu temperaturu. Bez četvorokrakog nije moguće, odnosno moguće je, ali da li je normalno da u radijatore puštate 75C ili 80C??? Ja mislim da nije normalno!
Četvorokrakim mešnim ventilom imate potpunu kontrolu temperature polaznog voda, kao i povrata u kotao. Kada se sistem temperaturno stabilizuje vi u kotlu imate recimo 72C, u povratu 65C, a u radijatore puštate recimo 40C.
Sistem grejanja na pelet može da radi bez četvorokrakog mešnog ventila, ali NE VALJA! Da ne pominjem koje sve prednosti i nadogradnju možete da napravite zarad većeg komfora grejanja, a i uštede energenta od 5 do 10%.
Obavezno stavite termometre na sve 4 strane mešnog ventila da bi imali kontrolu svih temperatura, a prilikom ugradnje stavite i čaure za senzore da kasnije ugradite automatiku.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Tue, 15/11/2016 - 15:53
Hvala Srksone, A sa Tenzorom
Nenad ynwa
Nenad ynwa's picture
Hvala Srksone, A sa Tenzorom se slazem u potpunosti. Dati tolike pare(1500€ min) i na kraju izigravati servisera i gubiyi vreme na forumima, smesno! Ispade da je grejanje na pelet nauka za nas obicne smrtnike. Moras imati mnogo dobru izolaciju, stolariju da bi ti u kuci bilo 23c, a ako ne onda trosis ko lud ili sedis u jakni na 21 i opet potrosis dobru lovu. Ili i dati jos dosta para da ugradis pratecu elektroniku, i pored toga izigravas servisera kad god promenis pelet ili ti natrci los.to je moje misljenje. Mozda greaim, takav sam ja utisak stekao do sad

Tue, 15/11/2016 - 17:03
Pa nije baš da je gubljenje
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
Pa nije baš da je gubljenje vremena. Nauči se nešto valjda: onaj koji zna ne zavisi od tzv. servisera.

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Tue, 15/11/2016 - 17:48
Gubljenje vremena.......
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
Registrovan dana: 08/06/2016
Sto se peletara tice,jeste gubljenje vremena! Razlog je vise nego jednostavan,SERVISERI! Kupis,donesu,nabodu,potpises i odu,a ti kao mula stojis i gledas,a nista ti jasno nije. Polako ljudi,ne mogu svi sve da zanju,neko ima vremena da se posveti svom gorioniku(posto serviseri i polupismeni tj. nepismeni majstori rade posao za koji nisu kvalifikovani) . Sta je sa onima koji nemaju vremena,kao npr. ja? Stra treba da radim?Da citam i doktorirakm po netu,celu noc,kako koji gorionik radi i koji je pelet najbolji? Da bih nesto radio i mogao da radim,moram svoj sertifikat da obnovim svake 3god. ,a ako ga ne obnovim,nisam sertifikovan i kvalifikovan za to sto radim. Gotova prica,nema tu mesta za prodaju zivotnih filozofija. Skup je to sport sa peletom,a serviseri jednostavno nisu dorasli tim sistemima i takvoj vrsti izazova,gde ima malo elektonike i gde mora glava da se koristi,koliko ja to vidim,to je neko moje misljenje i stojim iza toga. Trazio sam pomoc jednog clana sa foruma,covek mi lepo objasnijo sta i kako(Cenim pomoc i iskustvo.Zahvalan sam mu do neba),pa se ja zapitam,jesam ja lud ili SERVISER nije uradio svoj posao........Vi procenite sami.......

Tue, 15/11/2016 - 18:08
Da ovde smo na
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Da ovde smo na forumu,vecinom,dobrovoljno da nesto saznamo.Apsolutno shvatam "potrosace" platili su i zele da uzivaju al' ne lezi vraze,tek se kasnije sazna prava slika grejanja na pelet.
Ljudi se osecaju prevareno,sto i jesu,nisu dobili ono sto je reklamirano vec ono sto je precutano.
Ipak je grejanje dobro samo nije "Gospodsko" kao struja ali je trebalo znati !

Tue, 15/11/2016 - 18:18
Svi ste vi u pravu i saglasan
Srkson
Srkson's picture
Svi ste vi u pravu i saglasan sam sa vama osim sa ovim "sedis u jakni na 21". Kada je napolju 21C ja nikada nisam video ljude u jaknama!? Pa zašto bi onda bili u jaknama kada je u sobi 21C? Mišljenja sam da baš na toj temperaturi treba biti u kratkim rukavima!

www.stsrdjan.blogspot.rs

Tue, 15/11/2016 - 18:52
Ja još uvek nisam postao
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Ja još uvek nisam postao "peletar " a kako mi se čini i neću . Ali čitajući sve ove pisanije , grejanje na pelet je sistem budućnosti ali sa patentima iz prošlosti . Gruba matematika je u mom slučaju rekla da će me "peletarski " sistem koštati min cca 7000 e . Nemam uslova za "uber izolaciju " i nemam uslova da u neko skorašnje vreme menjam stolariju , da dreždim nad kotlom i menjam parametre jer "neko" ne zna posao , pa mislim da bi mi oko kotla igrali "gluvo glamočko " počevši od servisera pa do vlasnika fabrike kotlova . Ili bi odbijanjem da učestvuju u "igrokazu " trajno i nepovratno izgubili svoje zdravlje .
Imam pitanje za sve vas "peletare " jel iko od vas ima sistem koji radi i ne zeza se sa kotlom , parametrima , serviserima .
Za sad mi deluje lakše da ugradim gasni kotao , uvežem jedno 6 "tifonki " u sistem , i zabole me za sve . Plaćaću gas , al se bar neću drkati sa serviserima ili sramotom od sigurnosnog termostata .

Tue, 15/11/2016 - 19:22
ima.....
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@tenzor, imam ja.Radi kao sat,nema diranja...................Samo mu das da jede i promenis mu pelene u 3-4dana(ocistis ga,ako ima nesto na resetki),kotao cistim jednom nedeljno,jednostavno ga usisam,nema sta da se struze i drlja po kotlu,ostane lep beo pepeo,kao brasno,ali kada mi je postovani clan sa foruma objasnio nesto,pec je postala nekako golubije plavo-sivo,ne znam ni ja koja je to boja.Tako da nemam nikakvih problema. Za malo 2meseca radi ok,da ga ne ureknem Smile

Da dopunim zaboravih.......
Sto se tice temperature u kuci,drzi se kontinuitet 21c,ako moja zimogrozljiva supruga(kada je lozila ugalj u kuci je bilo po 24c-25c-26c,kako kada) kaze da je njojZI prijatno i fino,a ja kazem da je meni licno 21c malo toplo........
Sto bi doktori rekli za klimu ne veca razlika u temperaturi od 5-7c,onad dodjemo do zakljucka da je zimi 0c - +7c ok,temperatura za doktore Smile (salim se malo),ja kazem da nama klima,kada treba radi na 21c..............

Zakljucke donesite sami......

Tue, 15/11/2016 - 20:13
Majstori majstori
matrix.ue
matrix.ue's picture
Registrovan dana: 16/02/2012
MAJSTORI U KUĆI

Majstore zatekoh
na krovu stare kuće
menjaju slomljen crep
majstori na krovu
majstori unutra
majstori, majstori
ko vas je zvao
zašto dirate moj crni krov
na kome stoji roda bela
na kome raste trava kudrava
moj krov u podnožju dugog veka
zašto ste mi kuću zauzeli
zašto ste napali
čekićima, ekserima
četkama, bojama
majstori, majstori
izlazite, pustite me
da sam kuću uređujem...

Ja sam vodeći se logikom kupovine uređaja malog proizvođača očekivao makar malo više truda u podešavanjima parametara rada. Ali, kao što obično biva precenio sam majstore. Montaža cene 80e se sastojala od 4 šrafa, povezivanju i ....."obuci" od 5 minuta. E sad nisam ja neki zahtevan i bogom dan čovek da očekujem da će neko da provede dan sa mnom u kotlovnici ,ali sa druge strane očekujem i nekakav merni uređaj da bi se izmerile neke vrednosti i podesili određeni parametri. Znači ,svi parametri su na fabričkim vrednostima i niko me ne može ubediti da to tako treba jer , na kraju krajeva, da se to ne treba menjati ne bi postojao nikakav meni ,nego uključiš u struju i to radi. Kako može ista vrednost brzine ventilatora na jednoj snazi da odgovara kotlu od 18 kw jednog proizvođača i kotlu od 40 ,npr. trajnožarećem, od drugog. Ovako "veseli" kupac ostane pored menija i počne da kao nešto menja i upoređuje. Ako je dokon posle nekog vremena poređenjem nekih parametara i potrošnje može doći do nekog napretka ,ali mi se čini da to uradi zanemarljiv broj ljudi , a i sam rezultat je vrlo upitan.
Ovako meni ostaje velika misterija i tajna na osnovu kojih merenja i pokazatelja ja mogu da odredim vreme doze i brzinu ventilatora a da to rezultira boljim radom i iskorišćenjem?

Tue, 15/11/2016 - 20:31
Kolege pozdrav, ja imam peć
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Kolege pozdrav, ja imam peć na čvrsto gorivo Famok 32 trajnožareća stara 10g ali je procurela prošle godine pa razmišljam o peletari. Samo me malo zabrinjavaju ovi gore postovi koji pišu kako je to dosta komplikovano i često problematično. Što više čitam ovu temu uviđam da kako neko reče peletara i nije baš gospodski kako se priča zbog raznih problema u radu dali gorionika ili peleta još ako je i serviser otišao na skijanje a peć stala onda je tek problem. A što se tiče četverokrakog mešnog ventila i druge automatike oko istog nije mi baš jasno zašto je to potrebno (bar kod peći na čvrsto gorivo ). Kako kažu stručnjaci na četverokrakom ventilu odnosno on reguliše da izlazni vod ima preko 73c, povratni vod preko 65c i vod prema radijatorima oko 40c, kod mene je to jednostavnije i bez ikakve automatike. Od ukupno 10 radijatora 5 radijatora ima termo glave, sa tih 5 radijatora sa termoglavama u potpunosti uspijevam da postignem idelnu temperaturu u kompletnoj kući za svaku prostoriju tako da nigdje nemam ni viška ni manjka toplote, e sad kotao, na kotlu izlazni vod je 75c a povratni vod je 65c kad je pumpa na poz 2 a kad je pozicija 3 onda je povratni 69c. Dakle kotao ima idealne temperature da nebi kondezovao a kuća ima idealne temperature po prostorijama (od 20c do 24c zavisno po prostorijama) Sad postavljam pitanje čemi onda četverokraki i silna automatika na kotlu.

Tue, 15/11/2016 - 20:44
Majstori...
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ matrix.ue

Na Vase pitanje bi serviser rekao: Puno me pitas.......... Ovo je najbolje,nemojte nista da dirate i to je to,po njima su svi kotlovi isti i svuda sve isto radi........
Sto se tice malih proizvodjaca,mali proizvoljaci mozda,kazem mozda, imaju dobar uredjaj,ali kakvu imaju podrsku i ekipu na terenu?
Nagledao sam se gorionika na pelet bas svakakvih,domacih i stranih.Mogu reci da su domaci izgledali na neke karabudzevine i na brzu zaradu.Mozda gresim,mozda ne....
Sto se tice mernih instrumenata,cemu to sluzi,a uz to i ne radi(skupa je to sprava,da se neko ko nema pojma sta je i kako radi igra na terenu) ,nove generaciji peletara imaju to ugradjeno u sebi(u elektronici koja upravlja gorionikom) i nemas ti sta da diras/podesavas,sve sam radi,tvoj najveci posao kao korisnika jeste da ga nahranis i ocistis,nista vise od toga.......

@tarzan

Kolega,koliko se otvoris,toliko ces problema imati.....Nema tu filozofije.
Kako ono kazu:kol'ko para,tol'ko muzike......

Tue, 15/11/2016 - 21:37
ventil
el magnifico
el magnifico's picture
Registrovan dana: 17/12/2014
tarzan wrote:
Kolege pozdrav, ja imam peć na čvrsto gorivo Famok 32 trajnožareća stara 10g ali je procurela prošle godine pa razmišljam o peletari. Samo me malo zabrinjavaju ovi gore postovi koji pišu kako je to dosta komplikovano i često problematično. Što više čitam ovu temu uviđam da kako neko reče peletara i nije baš gospodski kako se priča zbog raznih problema u radu dali gorionika ili peleta još ako je i serviser otišao na skijanje a peć stala onda je tek problem. A što se tiče četverokrakog mešnog ventila i druge automatike oko istog nije mi baš jasno zašto je to potrebno (bar kod peći na čvrsto gorivo ). Kako kažu stručnjaci na četverokrakom ventilu odnosno on reguliše da izlazni vod ima preko 73c, povratni vod preko 65c i vod prema radijatorima oko 40c, kod mene je to jednostavnije i bez ikakve automatike. Od ukupno 10 radijatora 5 radijatora ima termo glave, sa tih 5 radijatora sa termoglavama u potpunosti uspijevam da postignem idelnu temperaturu u kompletnoj kući za svaku prostoriju tako da nigdje nemam ni viška ni manjka toplote, e sad kotao, na kotlu izlazni vod je 75c a povratni vod je 65c kad je pumpa na poz 2 a kad je pozicija 3 onda je povratni 69c. Dakle kotao ima idealne temperature da nebi kondezovao a kuća ima idealne temperature po prostorijama (od 20c do 24c zavisno po prostorijama) Sad postavljam pitanje čemi onda četverokraki i silna automatika na kotlu.

tebi je izlazna temperatura 75 i na vanjskoj +10 i na -20?
ako to tebi nij eproblem,u pravu si
ne treba ti mjesajuci ventil
0

Tue, 15/11/2016 - 21:49
Evo
dany
dany's picture
Registrovan dana: 07/02/2015
Evo kako je traljavo odrađena izolacija na kotlu toby. Kad otvorim ona mala vratanca gde je elektronika zapljusne me vreo vazduh. Kad sam pogledao izolaciju iznad turbulatora a ona nakrivo postavljena tako da jedno ćoše uopšte nije pokriveno i vidi se rupa.Čak se vidi da i sa strane nema izolacije u tom uglu. Ne treba onda da me čudi što u kotlarnici je kao u paklu.

• dsc_0450.jpg

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153