Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Tue, 15/11/2016 - 22:31
Majstori majstori
matrix.ue
matrix.ue's picture
Registrovan dana: 16/02/2012
@MilenkoNs
u pravu ste apsolutno. Evo jedan ukućanin je gorionik nazvao kanta koja bljuje vatru Smile U mom svetu je 80e /h veliki novac. Za tu cifru neko gine na mešalici dva dana , a neko opet našrafi 4 brezona. Ako se neko bavi profesionalno ovim poslom podrazumeva se da ima analizator dimnih gasova i još neke sprave i da na osnovu rezultata podesi uređaj da radi najbolje što može. Svestan sam da za veći novac uvek ima bolje od boljeg..ali ostaje žal da se i ove jeftinije sprave ne podese da rade najbolje što mogu. Garantujem da dobro podešen gorionik bilo kog proizvođača dimenzionisan prema potrebama grejnog prostora i sistema može da radi sjajno. Čitao sam malo specifikacije gorionika i uputstvo gospodina Zmajidina na sajtu i čovek je pošteno napisao da kupac može i sam da namontira gorionik. Znači nije čovek napravio nauku od toga.

• Login or register to post comments
Tue, 15/11/2016 - 22:05
Evo od nedelje kotao radi ok,
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Evo od nedelje kotao radi ok, da ga ne ureknem. Valjda je u toj modulaciji ko ce ga znati.
Namestio sam da se pali ujutru u 3, gasi ujutru u 7. Opet se pali u 12 i radi do 22.
Od 24h ima 10h pauze i 14h rada.
Mi nismo kuci od pola osam do pola petm, najranije.

A kada smo kuci uvek je toplo.

Naugurao sam u nedelju oko 5 vreca peleta, do vrha pun i sinoc dosuo jednu. Sada je negde na pola, po mojoj proceni, mozda malo ispod.

Sto se tice gospodskog, ocekivao sam redje lozenje da budem iskren. Recimo jednom nedeljno Laughing out loud Ali to nece da bude, makar ne kada je nocu minus.

Upisujem koliko lozim, pa cu za nedelju-dve i za mesec dana, napraviti presek potrosnje. Da vidim na cemu sam.

Ciscenje je zaista smesno. Bukvalno 2,3 sake pepela sam danas pocistio. Hocu da kupim onaj dodatak za usisivac, onda ce ciscenje trajti 15 sekundi realno.

Doduse ja imam mali kotao, 12kW.

Trenutno je t namestena na 70`C. U radijatore zbog trokrakog odlazi oko 50, mozda i malo vise, ali ne vise od 60.

Za sada je to meni ok. Ako bi zavladao minus celog dana, onda bih cepnuo non stop da radi i pojacao temperaturu na 80. Neka gori.

Ali ovo mi je prva sezona, pa jos uvek prikupljam parametre.

Pelet nije ni blizu gospodski kao plin i struja, nema tu sta da se poredi, jbg. Ali je daleko bolja varijanta od lozenja uglja i drva. Tek tu ima posla oho. Ovo je ipak malo blize struji, nego drvima.

Vrhunac gospodstine sto se svega tice i cene i komoditeta je toplotna pumpa, ali ona kosta kao cela moja kuca, tako da sam od te ideje odmah odustao u startu Smile

Tue, 15/11/2016 - 22:55
Zašto je bitno
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
el magnifico wrote:
tarzan wrote:
Kolege pozdrav, ja imam peć na čvrsto gorivo Famok 32 trajnožareća stara 10g ali je procurela prošle godine pa razmišljam o peletari. Samo me malo zabrinjavaju ovi gore postovi koji pišu kako je to dosta komplikovano i često problematično. Što više čitam ovu temu uviđam da kako neko reče peletara i nije baš gospodski kako se priča zbog raznih problema u radu dali gorionika ili peleta još ako je i serviser otišao na skijanje a peć stala onda je tek problem. A što se tiče četverokrakog mešnog ventila i druge automatike oko istog nije mi baš jasno zašto je to potrebno (bar kod peći na čvrsto gorivo ). Kako kažu stručnjaci na četverokrakom ventilu odnosno on reguliše da izlazni vod ima preko 73c, povratni vod preko 65c i vod prema radijatorima oko 40c, kod mene je to jednostavnije i bez ikakve automatike. Od ukupno 10 radijatora 5 radijatora ima termo glave, sa tih 5 radijatora sa termoglavama u potpunosti uspijevam da postignem idelnu temperaturu u kompletnoj kući za svaku prostoriju tako da nigdje nemam ni viška ni manjka toplote, e sad kotao, na kotlu izlazni vod je 75c a povratni vod je 65c kad je pumpa na poz 2 a kad je pozicija 3 onda je povratni 69c. Dakle kotao ima idealne temperature da nebi kondezovao a kuća ima idealne temperature po prostorijama (od 20c do 24c zavisno po prostorijama) Sad postavljam pitanje čemi onda četverokraki i silna automatika na kotlu.

tebi je izlazna temperatura 75 i na vanjskoj +10 i na -20?
ako to tebi nij eproblem,u pravu si
ne treba ti mjesajuci ventil
0
Zašto je bitno dali je napolju +10 ili - 20 kad je meni u kući stalno između 20 - 24c a u kotlu nesmije biti povratna ispod 60c jer počinje kondenz, još uvijek nevidim razliku između mešnog i mog sistema a volio bi da mi neko objasni u čemu bi bila razlika jer je kod mene sve prosto jednostavno, kotao radi po propisu bez kondenza a temperatura u kući idealna, čemu onda trošak na mešni ventil, zaboravio sam da kažem da trošim od 6 do 6,5t uglja Banović kocka na 136m2 bez izolacije a izolaciju sad radim.

Tue, 15/11/2016 - 23:05
ehhh
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
Registrovan dana: 03/11/2015
Evo da se i ja malkice nadovezem vezano na ovu pricu o komplikovanosti sistema na pelet.
Ja dok nisam ugradio 4kraki ventil i to sve fino motorizovao, nije mi nikako temperatura kotla mogla preci nekih cca 58*C. Usljed cega se desavalo javljanje katranastih naslaga po unutrasnjosti kotla koje je bilo uzasno tesko za ocistiti i koga sam ja tu mogao da krivim?? Servisera ili montera kotla? Nijedan od njih mi nije ni pomenuo 4kraki vent. Medjutim, listajuci po netu naidjem na ovu odlicnu stranicu samsvojmajstor, tj.da budem precizniji, naidjem na odlicne ljude dobre volje koji znaju znanje i naravno koji su bili voljni i pomogli mi da rijesim svoj problem, prilikom cega se jos jednom svima zahvaljujem. Ali svaki dalji problem je bio u meni, sto mi djavo nije dao mira, pa sam se zadao u "fino postimavanje" sagorijevanja-doziranja, busenja rupa za sekundarni vazduh, pa izrada obruca, jer mi je to sve doprinijelo boljem sagorijevanju. Ne kazem da kotao nije radio kako treba prije toga, ali sada mnogo bolje radi i mnogo sam zadovoljniji generalno "peletarskim" sistemom.

Moje misljenje je da je pelet sistem, kao recimo jedan racunar. Imate korisnike koji ga znaju samo upaliti i surfati netom, eventualno pogledati film ili preslusati neki CD. Ali imate i naprednije korisnike, koji znaju i instalirati program, zatim crackovati, pa cak i otvoriti PC i zamjenuti/nadograditi neki hardware. Naravno, ako je PC ok, prosjecni korisnik ce ga koristit kako treba i nece ga zezati (poredjenje sa kotlom:zna ga ocistit, nasuti pelet i stisnuti tipku za paljenje). Ali sta ako taj PC/kotao zeza jer nesto nije ok sa istim? KAko da prosjecan korisnik zna da li je to ok ili nije ukoliko se ne informise. A na dan ugradnje kotla (prvi susret) svi premalo znamo da bi ista pitali. Oprostite ovdje zbog preskakanja sa teme na temu, ali bitan je srz. Ko hoce i voli da se zeza sa necim, taj ce se zezat, ko ne voli, neka ganja servisera dok ne uganja kako treba Laughing out loud

Kad se radi o temperaturama kuce, ja bome ispod 23.5*C se ne osjecam ugodno, tj pohladno mi je, a posebno na 21-22, tek kad dodje oko 23*C mogu reci da mi je solidno toplo. Tako da taj dio je indvidualan i mislim da se oko toga ne treba raspravljati, ko sta voli, neka i izvoli.

Isprobani parametri raznih korisnika za kotlove Toby - https://goo.gl/Qphrli

Tue, 15/11/2016 - 23:27
hah
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
Registrovan dana: 08/06/2016
@ matrix

Slazem se sa Vasim odgovorom,ali mi je ipak jedna rec u Vasoj recenici rekla sve,a to je:PROFESIONALNO. Tada bude sve jasnije.....

@ MyX-Mesha

Sto se tice 4 mes ventila,neki proizvodjaci kotlova kazu: OBAVEZNA UGRADNJA MESNOG VENTILA ILI NISTA OD GARANCIJE!

Tue, 15/11/2016 - 23:24
volio bih
tarzan
tarzan's picture
Volio bih i ja da nešto naučim oko mešnog ventila pošto meni na peći čvrstog goriva sigurno netreba ali koliko vidim da peći na pelet izgleda da treba a kako predhodni kolega kaže da nije mogao postići temperaturu veću od 58c a sa mešnim ventilom je mogao meni to liči da je kotao slab ili nešto griješim.

Tue, 15/11/2016 - 23:29
ventil
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ tarzan

Naravno da ti treba,nije bitno da li je pelet ili ugalj.....

Tue, 15/11/2016 - 23:44
ventil
matrix.ue
matrix.ue's picture
Registrovan dana: 16/02/2012
Mešni ventil je apsolutno neophodan kod svih kotlova bez obzira na gorivo koje koristite.
@MyX-Mesha blizak mi je i taj način razmišljanja.Ja bih voleo da monteru dam ,ne PC ,nego ZX Spectrum i da pokuša da učita igricu sa kasete.ZX Spectrum bi mu samo uključio i ne bih mu ništa objašnjavao.
Ja ,lično, montera nisam posle ugradnje nikada ni kontaktirao ni ganjao. Poenta cele priče je šta dobijete za vlastiti teško zarađen novac. Slobodan sam da kažem ništa. Prvi dan sam potrošio 2 džaka na visokoj spoljnoj temperaturi , a danas nešto više od jednog u istom radnom vremenu grajanja. To je zasluga mog "zezanja" .Nije normalno da mi kao obični korisnici kupujemo profesionalne alate za štelovanje i očitavanje parametara. Sve naše "zezanje" je odokativno i na bazi iskustava sa foruma. Čini mi se da je svim korisnicima koji se pojave na forumima problem to neko nulto podešavanje koje odgovora njihovom sistemu. Mislim da je problem baš taj ,kako rekoste, dan ugradnje koji kombinuje naše neznanje sa jedne i nezainteresovanost montera sa druge strane.

Tue, 15/11/2016 - 23:59
da
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
Registrovan dana: 03/11/2015
tarzan wrote:
Volio bih i ja da nešto naučim oko mešnog ventila pošto meni na peći čvrstog goriva sigurno netreba ali koliko vidim da peći na pelet izgleda da treba a kako predhodni kolega kaže da nije mogao postići temperaturu veću od 58c a sa mešnim ventilom je mogao meni to liči da je kotao slab ili nešto griješim.

Nisam mogao postici bez 4krakog ventila, a razlog je taj sto mi kuci ne treba vise od 41 do 46*C vode u radijatorskom krugu (ovisi od vanjske temperature, pa tako i u kucu saljem ovisno o vanjskim potrebama), znaci, kad je kotao na 58*C u kucu ide recimo 53 i onda mi je prevruce u kuci (bez ventila). A sa ventilom sad do 80*C (iako drzim na 78) kotao ide bez pola muke jer ne ide sva topla voda u radijatorski krug, radi na optimalnoj temperaturi, veliki dio vremena u modulaciji, s tim da i dalje mogu napraviti da mi je u kuci pakleno vruce.. A ranije zadam T kotla .na 65 i on se muci i muci radi u full snazi, u kuci pakao pravi, a ne moze preci 58. Da je kotao slab, ja se ugrijao ne bih, pogledajte foto u prilogu Smile

@Matrix: Prvo da Vam kazem da sam se posteno nasmijao kada ste pomenuli Spectrum, pomalo sam ga bio i zaboravio iskreno da kazem. Uljepsali ste mi noc, bas sam se ono od srca nasmijao. A sad back to topic. 100% ste u pravu da za onaj novac koji damo serviseru ne dobijemo nista i da su i vise nego nezainteresovani, a isto tako su i sto bi stari narod u mom kraju rekao "PRIUCENI MAJSTORI", tj.skuzio sebi onako kako mu je odgovaralo i on prosipa nama price kako je savrsen, bla bla. Ja mozda nisam kompetentan da ih nazivam neznalicama, mozda znam manje od njih, a mozda i vise, ali kako ste rekli dajem sebi slobodu da ih tako nazovem, cast izuzetcima, ja pricam o nekolicini majstora i servisera iz mog okruzenja, koji su "popili pamet svog svijeta". I ja sam na pocetku grijanja na pelet, trosio vrecu na 6h. Sto znaci 4 vrece dnevno. Sada trosim oko 2vr dnevno kada je 24/7 kotao upaljen. Prosle sezone sam potrosio 4,5T peleta s time sto je kotao radio 2 mjeseca bez ventila. Ove sezone to mora ici ispod 4.

@Milenko_NS: Tacno je da kazu neki proizvodjaci, ali meni zastupnik mog proizvodjaca, tj serviser, a bome i prodavac, nisu ventil ni pomenuli.

• termostat.jpg

Isprobani parametri raznih korisnika za kotlove Toby - https://goo.gl/Qphrli

Wed, 16/11/2016 - 10:34
@tarzan Na poslednjih 10
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
@tarzan

Na poslednjih 10 strana ima bar 5 mojih postova u kojima opisujem zašto je mešni ventil neophodan. Meni i dalje nije jasno zašto svi misle da tema počinje od momenta kada su se uključili u istu i postovali prvi post. Dajte ljudi pročitajte celu temu i onda uđite u diskusiju kako i zašto.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Wed, 16/11/2016 - 11:32
Mogao bih sa jos jednim
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Mogao bih sa jos jednim trokrakim pored ovog sto imam, da napravim da sistem radi kao da ima jedan cetvorokraki. Medjutim, da li je to vredno zezanja?

Kada konacno skontam koji parametar u kotlu je za spoljni termostat, koju opciju da odaberem: da gasi kotao po postizanju zeljene sobne temperature ili da gasi pumpu?

Za sledecu godinu mi je u planu nesto slicno @Srkson shemi pre par strana: 4ro kraki, sobni termostat i motor za ventil. Pa da vidimo onda sta i kako.
Da li je u tih 200e za motor uracunata i ona elektronska budza ili samo motor?
Ako tako uradim, onda termostat samo salje podatke toj elektronskoj spravi i ona upravlja otvorenoscu 4ro krakog i paljenjem gasenje kotla? Sobni se samo sa njom povezuje, odnosno ona je gospodar u sistemu upravljanja i odlucivanja?

Zasto sve to? Pa stavio sam juce 70`C za t kotla. I mislim da mi je to puno, em previse trosi da je odrzava, em zbog trokrakog mi previse odlazi ka radijatorima, realno mi ne treba toliko.

E sad, mislim da sam se zeznuo sa radijatorima. Nisu skupi panelni, a ja seljak gledao specifikaciju 90/70, pa sada sa 40 stepeni t vode nemam tu snagu koju zelim. Jos uvek nije -15 pa nemam problema, ali ako bude, ja cu morati na kotlu dici na 85 i slati u radijatore 70-80 stepeni.
Trebao sam staviti vece radijatore, ili vise radijatora.

I to cu promeniti mozda sledece godine. Najveci u kuci zameniti (sad imam sve tip22), sa tip33 i dobiti za istu duzinu, jos ~1500W, a onda taj veliki tip22 pomeriti na sledeci po velicini i tako u krug, da ce mi na kraju jedan mali ostati visak, kada sve izrotiram Smile

Odnosno trosak zamene ce mi biti samo taj jedan tip33 120cm

Wed, 16/11/2016 - 11:43
@boleeveNajbolje je da
Srkson
Srkson's picture
@boleeve

Najbolje je da stavite četvorokraki i da sve po onoj šemi pripremite za sledeću sezonu. 200 EUR je i motor i HaetOn WHCR-01 automatika u paketu. Oko detalja javite mi se na PM.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Wed, 16/11/2016 - 12:18
Pomoc
nemanja86
nemanja86's picture
Registrovan dana: 16/11/2016
Pozdrav svima,

Treba mi malo pameti Smile
Ugradio sam ove godine Burnit gorionik Pell Eco 35kw, na kotao ABC Uzice, Dominant, 25kw.
Montazna kuca je u pitanju i izolacija i stolarija je stvarno ok, grejem nekih 90 kvadrata.
Naime sve to nekako fercera, nije lose za sada, pelet je Jela Star, Prijepolje.
Problem mi se desava da prilkom ciscenja gorionika i kotla imam veliku kolicinu nesagorelog peleta u pepeljari.
Da li neko ima predstavu zasto se to desava?
Hvala unapred...

Wed, 16/11/2016 - 14:30
Ama ljudi
tarzan
tarzan's picture
Srkson wrote:
@tarzan

Na poslednjih 10 strana ima bar 5 mojih postova u kojima opisujem zašto je mešni ventil neophodan. Meni i dalje nije jasno zašto svi misle da tema počinje od momenta kada su se uključili u istu i postovali prvi post. Dajte ljudi pročitajte celu temu i onda uđite u diskusiju kako i zašto.
Ama ljudi pročitao sam skoro pola foruma i jasno mi je koja je funkcija mešnog ventila ali ja tvrdim da meni nije potreban jer bez njega pomoću termo glava na nekim radijatorima postižem idealnu temperaturu i u kući i u kotlu.

Wed, 16/11/2016 - 14:40
Ama sve je ok, nema ljutiš.
Srkson
Srkson's picture
Ama sve je ok, nema ljutiš. Smile Može to tako da radi, ama nije idealna solucija.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Wed, 16/11/2016 - 15:28
ja sam od pre nedelju dana
kucko
kucko's picture
Registrovan dana: 29/08/2009
ja sam od pre nedelju dana ugradio kotao Toby H 21
ugrađen je mešni ventil , trokraki ..
cilj mi je da greje prostoriju de se nalazi nekih 20m2 , a vodu koju salje u tri spavace sobe i kupatilo otprilike 50 m2 !
kuca je zidana blokom , malterisana , i stavljena demit fasada 5cm , na plafonu 5cm stiropora 25g ...PVC stolarija .
dnevna i trpezarija sa kuhinjim 50m2 grejem sa kaljavom peci koju lozim jednom dnevno ...
cevi za radijatore prema sobama idu kroz pod , koji je isto izolovan sa 5cm stiropora ispod kosuljice ..

e sad ja sam stavio temperaturu kotla na 72c , a trokraki na 5 ...( majstor mi nije ugradio na svim izlazima termostate .
sa daljinskim termostatom sam nastelovao ovako od 00-5,30h 18c , 5,30h -7,00h 22c , 7,00h -15,00h 20c , 15,00h-22,00h 22c , 22,00h-00,00h 21c
trnutno kolko sam primetio trosi jedan dzak peleta . postavicu i slike ugradjenog kotla ..
na displeju osim datuma, vremena , teperature vode , snage kotla od 1-5 (nema opcije auto ) ne moze se nista menjati ..da ima programiranje za sedam dana ako hocu na vreme i temperaturu vode !
ostalo ako hocu trazi sifre koje serviser kaze sve je nastelovano nema sta da diras Smile

Kucko

Wed, 16/11/2016 - 15:34
alfa como 21
aca89
aca89's picture
Registrovan dana: 17/10/2016
Ja danas nastelovao t vode na 60 i dodje do 58 s i dalje ne mrda, ceo dan radi na 4,3,2 rezimima a samim tim i potrosnja velika, t gasova na 3 ide i do 150s, ne znam sta da radim, smanjio snagu ventilatora..., da li da ugradim trokraki mesni ventil i da li ce to pomoci za smanjenje potrosnje, grejem oko 110 kvadrata.

Wed, 16/11/2016 - 17:22
Pitanje
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
Da li je neko probao pelet od Lazic Promet Mrkonjic Grad????
Da li je nekoprobao ovu novu/staru kombinaciju peleta 80cetinar/20 bukva? Znam da ide 80%tvrdo i 20% mekano drvo..... Ima svasta..........Ne razumem se bas,pa ako neko zeli da objasni razliku......

Wed, 16/11/2016 - 18:49
Pozdrav za sve.Pokusala sam
KristinaK.
KristinaK.'s picture
Registrovan dana: 15/08/2015
Pozdrav za sve.Pokusala sam da precitam veci deo foruma i uspela sam u tome,ali ipak moram da vas pitam konkretno.Naime,prva nam je godina na peletu,pojma nemamo,niti smo imali priliku da se susretnemo sa ovim vidom grejanja.Kada je bio serviser nisam bila kod kuce,muz kaze zaboga sve je nastelovao kako treba i da je nase samo da sipamo pelet i grejemo se.Ali,zensko k'o zensko pa mi djavo ne da mira i udjoh na vas forum i skontah da to ustvari i nije bas tako i da tu zapravo ima vise caka,pa bih vas molila da mi pomognete.Postavila bih vam par pitanja i verujem da nekome ko je vec iskusan sa peletom nece biti veliki problem da mi odgovori.
Naime,grejemo 120m2 stambenog prostora,izolacija vise nego dobra,da ne kazem odlicna (slika spoljnjeg zida u prilogu).Sve je negde ok,ali imam par nedoumica.Recimo,temperatura vode u kotlu je 60 stepeni,pa mi se na osnovu vasih postova cini da je to malo?Da li gubimo nesto sa tom temperaturom vode i da li bi dobili vise da je temperatura recimo 72 stepena kao sto vidim da je najmanje preporucljivo?Zatim me zanima snaga sagorevanja peleta.Kod nas je recimo ta opcija podesena na automatski,razumela sam da to znaci da kotao na osnovu zadate temperature sam sagoreva pelet kako misli da treba,a vidim da su opcije 1-5.Nasi prijatelji kazu da podese kotao na 3 dok se kuca ne zagreje,a zatim vrate na 1,radijatore odvrnu do kraja i bude im super,pa me zanima koliko istine ima u tome i da li bi se eventualno moglo ustedeti na peletu ako bi recimo promenili ta podesavanja?Mi porosimo otprilike 40 kg peleta od ujutru od 10 h do 23h uvece. Meni se cini da sa ovim parametrima koji su kod nas trenutno na snazi mozda trosimo malo vise nego sto sam ocekivala ili mozda i nisam u pravu?I sta mislite kolika bi bila potrosnja na sezonskom nivou za nasu kvadraturu?Nemojte misliti da sam ocekivala da se ogrejemo sa 2t peleta,ali prosto zelim od vas da cujem da li je kod nas sve kako treba ili ima i nekih propusta kao sto bih ja rekla da ima.Mnogo vam hvala i izvinite sto sam bila preopsirna.

• 20161116_1602110.jpg
  • 20161116_160232.jpg
  • 20161116_160312.jpg
  • 20161116_170156.jpg
Wed, 16/11/2016 - 19:17
pomoc
peletisamopelet
peletisamopelet's picture
Registrovan dana: 15/10/2016
KristinaK. wrote:
Pozdrav za sve.Pokusala sam da precitam veci deo foruma i uspela sam u tome,ali ipak moram da vas pitam konkretno.Naime,prva nam je godina na peletu,pojma nemamo,niti smo imali priliku da se susretnemo sa ovim vidom grejanja.Kada je bio serviser nisam bila kod kuce,muz kaze zaboga sve je nastelovao kako treba i da je nase samo da sipamo pelet i grejemo se.Ali,zensko k'o zensko pa mi djavo ne da mira i udjoh na vas forum i skontah da to ustvari i nije bas tako i da tu zapravo ima vise caka,pa bih vas molila da mi pomognete.Postavila bih vam par pitanja i verujem da nekome ko je vec iskusan sa peletom nece biti veliki problem da mi odgovori.
Naime,grejemo 120m2 stambenog prostora,izolacija vise nego dobra,da ne kazem odlicna (slika spoljnjeg zida u prilogu).Sve je negde ok,ali imam par nedoumica.Recimo,temperatura vode u kotlu je 60 stepeni,pa mi se na osnovu vasih postova cini da je to malo?Da li gubimo nesto sa tom temperaturom vode i da li bi dobili vise da je temperatura recimo 72 stepena kao sto vidim da je najmanje preporucljivo?Zatim me zanima snaga sagorevanja peleta.Kod nas je recimo ta opcija podesena na automatski,razumela sam da to znaci da kotao na osnovu zadate temperature sam sagoreva pelet kako misli da treba,a vidim da su opcije 1-5.Nasi prijatelji kazu da podese kotao na 3 dok se kuca ne zagreje,a zatim vrate na 1,radijatore odvrnu do kraja i bude im super,pa me zanima koliko istine ima u tome i da li bi se eventualno moglo ustedeti na peletu ako bi recimo promenili ta podesavanja?Mi porosimo otprilike 40 kg peleta od ujutru od 10 h do 23h uvece. Meni se cini da sa ovim parametrima koji su kod nas trenutno na snazi mozda trosimo malo vise nego sto sam ocekivala ili mozda i nisam u pravu?I sta mislite kolika bi bila potrosnja na sezonskom nivou za nasu kvadraturu?Nemojte misliti da sam ocekivala da se ogrejemo sa 2t peleta,ali prosto zelim od vas da cujem da li je kod nas sve kako treba ili ima i nekih propusta kao sto bih ja rekla da ima.Mnogo vam hvala i izvinite sto sam bila preopsirna.

Smanjite snagu na 1...i to vam je i vise nego dovoljno za tu vasu kvadraturu....Ne znam samo koji vam majstor predlozi taj kotao od 40kw..... To je ogromna pec i sa njom mozete grijati vise od 300m2 sa dobrom izolacijom... u startu imate problem...taj kotao u najmanjoj snazi trosi minimalno 2-2,5kg po satu....Povecajte temp na 70°C a pumpu podesite da se pali na 60-65stepeni....uz kotao treba da imate ili sobni termostat ili termo ventile sa termo glavama na radijatorima inace ce potrosnja biti ogromna...po ovoj potrosnji (jos ni minus nije kako treba) trosite ogromnu kolicinu peleta..sta ce tek biti zimi kada bude -10 i vise......

Wed, 16/11/2016 - 19:44
Миленко НС : Имењаче , буква
Milenko_M
Milenko_M's picture
Registrovan dana: 09/03/2013
Миленко НС : Имењаче , буква је једно од најквалитетнијих дрва .Има велику калоричну моћ , мало пепела , коре скоро да нема и све то је идеално за пелет.Једино је питање дали произвођачи стављају толико букве колико наведу у декларацији.Храстовина је одма иза а јела , смрека и остали су лошјиег квалитета.А све то се одрази на потрошњу.
Ја сам једном купио 20 џакова неког пелета из Босне где је на декларацији стајало смрека и јела ( незнам који проценат ) и то је био ужас.Мој горионик Фероли се стално гасио са пуно згуре.Ту више није било битно колико ће да буде потрошња већ горионик никако да ради неко време константно.Морао сам да мешам са Биоенерги поинт пелетом и некако сам прогурао .Али са пелетом је ситуација таква да нема контроле квалитета и са сваком туром може да буде друкчије.

Гејање на пелет , котао Мајевица , горионик Фероли СУН 7.

Wed, 16/11/2016 - 19:55
hm
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
@ Milenko M

Pomislio sam da je tako,kao sto ste rekli,ali nije mi bilo tesko da pitam. Znao sam da je 100% neko tako nesto probao,pa reko bolje da pitam,nego da pametujem Smile
Hvala puno

Wed, 16/11/2016 - 19:58
Zaboravih
MilenkoNs
MilenkoNs's picture
Zaboravih da pitam,ako je neko voljan da objasni:
Kako se podesava histerezis kotla,vode i sta jos ima,kako treba da stoje vrednosti i kolika bi trebala da budu odstupanja/razlike u temp. ?

Wed, 16/11/2016 - 20:05
Pokusacu da odgovorim ono sto
KristinaK.
KristinaK.'s picture
Pokusacu da odgovorim ono sto znam i sto sam uspela da povezem za ovo kratko vreme.Kuca nam je sveukupno nekih 240m2 stambenog prostora,trenutno grejemo tih 120m2 jer nemamo potrebu za vise,s'tim da nikada necemo ni imati potrebu da grejemo svih 240 kvadrata i majstor koji je predlagao kotao bio je u to upucen.Meni je takodje bila impozantna velicina kotla,ali naravno da ni kao zensko nisam htela da se mesam.Na radijatorima imamo termoregulatore,ako je to ono na sta vi mislite.Evo ubacicu i sliku.Nazalost,moje sumnje da je potrosnja velika su se obistinile.Rado cu vas poslusati i promeniti ova podesavanja u nadi da ce se mozda potrosnja bar malo smanjiti.

• 20161116_190012.jpg
Wed, 16/11/2016 - 20:19
pelet
peletisamopelet
KristinaK. wrote:
Pokusacu da odgovorim ono sto znam i sto sam uspela da povezem za ovo kratko vreme.Kuca nam je sveukupno nekih 240m2 stambenog prostora,trenutno grejemo tih 120m2 jer nemamo potrebu za vise,s'tim da nikada necemo ni imati potrebu da grejemo svih 240 kvadrata i majstor koji je predlagao kotao bio je u to upucen.Meni je takodje bila impozantna velicina kotla,ali naravno da ni kao zensko nisam htela da se mesam.Na radijatorima imamo termoregulatore,ako je to ono na sta vi mislite.Evo ubacicu i sliku.Nazalost,moje sumnje da je potrosnja velika su se obistinile.Rado cu vas poslusati i promeniti ova podesavanja u nadi da ce se mozda potrosnja bar malo smanjiti.

Jedino vam preostaje da ugradite cetvorokraki mijesajuci ventil sa motornim pogonom i automatikom koja ce njime upravljati i tu mozete izvuci neih max 10% ustede...... ali kotao drzite na max snazi 3 i to da radi u modulaciji. To je ok, imate te termoglave sto sam pisao.

Wed, 16/11/2016 - 20:33
pelet
peletisamopelet
Milenko_M wrote:
Миленко НС : Имењаче , буква је једно од најквалитетнијих дрва .Има велику калоричну моћ , мало пепела , коре скоро да нема и све то је идеално за пелет.Једино је питање дали произвођачи стављају толико букве колико наведу у декларацији.Храстовина је одма иза а јела , смрека и остали су лошјиег квалитета.А све то се одрази на потрошњу.
Ја сам једном купио 20 џакова неког пелета из Босне где је на декларацији стајало смрека и јела ( незнам који проценат ) и то је био ужас.Мој горионик Фероли се стално гасио са пуно згуре.Ту више није било битно колико ће да буде потрошња већ горионик никако да ради неко време константно.Морао сам да мешам са Биоенерги поинт пелетом и некако сам прогурао .Али са пелетом је ситуација таква да нема контроле квалитета и са сваком туром може да буде друкчије.

To je tako kada se gleda u cjepanicama...ali kada je u pitanju pelet onda je druga stvar, bilo je dosta govora od tome......kaloricniji pelet je od jele/smreke nego sto je to bukov ili hrastov.....I druga stvar mnogo toga vam zavisi od toga da li te peletare gule koru na mekom drvetu, ako ne gule desava se to sto ste vi naveli kao problem da imate sljake.......I nijedna peletara ne pravi 100 % bukov/hrastov pelet, uvijek je 60-40 ili 50-50 (tvrdo-meko drvo)bez obzira sta pisalo na deklaraciji, meko se dodaje radi bolje sagorijevanja.

Wed, 16/11/2016 - 21:10
Hvala vam mnogo na izdvojenom
KristinaK.
KristinaK.'s picture
Hvala vam mnogo na izdvojenom vremenu.Izgleda da mi je najpametnije da ovu godinu preguramo ovako,a sledece da kupimo novi kotao-manji Smile

Wed, 16/11/2016 - 21:36
Ili da grejete celu kuću
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Ili da grejete celu kuću Wink

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Wed, 16/11/2016 - 22:12
.
dcabrossm
dcabrossm's picture
Registrovan dana: 12/11/2014
Grejem oko 180-190 kvadrata u dve etaže, prizemlje i sprat, i to pre mesec dana ugrađenim Radijatorovim Eco Comfort 35KW i ovih dana trošim oko 45kg tj oko 3 džaka peleta i čini mi se da je to mnogo. Imam 10cm spoljnu izolaciju, 10cm staklene vune u potkrovlju i dobru PVC stolariju. Sobni termostat (uniTEC SQ7) je namešten ovako:

05:50h - 22 stepena
12:00 - 21 stepen
17:00 - 22 stepena
21:00 - 20.5 stepeni
22:30 - 19 stepeni
23:50 - 18 stepeni
0:00 - 18 stepeni

Trenutno, od juče, radi probe, ručni četvorokrati mešni ventil je namešten na oko 45 stepeni, dakle više pušta tople vode ka kući i definitivno je od popodneva juče do danas popodneva potrošio 3 džaka. Prethodno je mešni ventil bio namešten na pola tj. na 90 stepeni.

Kotao radi sa manje više fabričkim podešavanjima i to:
Doziranje peleta 2.6
Ventilator 30
Temperatura 70

Pokušaću sad da promenim da radi u 60-80 (temperatura na 80) ali mi se čini da će potrošnja biti još veća. On inače noću uopšte ne dogreva jer temperatura ne padne ispod 20.

Inače ovaj pelet koristi i komšija koji greje sličnu kvadraturu ali sa alfa plam kotlom i on troški oko 1.5-2 džaka.

Molim ako može komentar u vezi sa potrošnjom i ovim setovanjima kotla. Hvalaaaa!

Wed, 16/11/2016 - 22:28
Tarzan- U radijatorima je
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Tarzan-
U radijatorima je recimo 60-70*C,termo glave su smanjile protok vode,zavisno od temp. sobe,vazduh koji je radijator zagrejao je priblizno iste temp.on ide uvis i sto je veca temp. tog vazduha on ce brze otici do plafona.
Sa manjom temp.40-50*C vazduh sporije ide gore i brze i ravnomernije se pomesa sa okolinom samim tim bolje greje.
Vreo vazduh se zakuca za plafon pa rashladjen sidje te imamo naj topliji plafon i ako jos nije izolovan mos misliti ???
Ima tu neke ustede.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 149
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155