Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Wed, 26/07/2017 - 00:24
kimi
sremac13
sremac13's picture
Registrovan dana: 16/02/2016
Kimmi wrote:
Pozdrav svim forumašima, nakon isčitavanja ovog foruma evo i mene kao registrovanog korisnika i budućeg peletaša Smile

U potrazi sam za kotlom za pelet uradio sam novo grejanje u prizemnoj kući, grejna površina je oko 110-120m2, po tavanu je 10cm striorpra, u košuljici je 5cm stropor, na jesen ću raditi 12cm stiropor, a stolarija je pvc dobra. Instalisana snaga: panelni radijatori u kombinaciji sa podnim grejanjem (kupatilo, hodnik i kuhinja) 20-25kw .

Sada je došao na red najteži deo KOTAO NA PELET, koji??

Posle dugog isčitavanja foruma u opticaj su došla tri:

1. Alfa plam Commo Compact 23kw - preporuka mog majstora, ne radi u Alfa Plamu ali kaže da nije imao problema

Molim za forumaše da mi daju predlog koji kotao na osnovu iskustava i stručnosti koji kotao od ova tri ili neki četvrti, peti... i zašto.

Hvala unapred

Dobrodošao.
Ja imam skoro pa isti slučaj kao ti, 120 kvadrata, puna cigla velikog formata, PVC stolarija i 10cm vune po tavanu. Koristim Alfa Commo Compact 23kw. U radijatorima imam oko 16KW snage ako se ne varam. Kotao mi radi na snazi 2 80% vremena, kad je bilo -20 i kusur radio je na snazi 3. Što se mene tiče ja sam super zadovoljan, na kotlu osim dnevnog i nedeljnog čišćenja apsolutno nikakvih intervencija nisam imao.
Prvih 3,4 dana od puštanja u rad mi se čulo prilikom rada puža kao neko lupkanje, ali to je prestalo kad je nešto od delova uleglo na svoje mesto. To je jedini bug koji sam primetio sa mojim kotlom.

• Login or register to post comments
Wed, 26/07/2017 - 09:00
Hvala vam na odgovorima
Kimmi
Kimmi's picture
Registrovan dana: 25/07/2017
Hvala vam na odgovorima Grejac i Sremac13

Ostala je samo nedoumica izmedju Kepo mc/ac 20 (ili25) i Alfa Plam Commo Compact 23

Kepo je uradio aplikaciju za Android da mogu da upravljam preko neta sto mi znaci jer cesto vikendom sam odsutan sa porodicom

Alfa kako su mi rekli je uradila ali aplikacije nema na Play Storeu

Ako ima jos neko iskustva sa Kepo i Alfom molim za savet koji od ova dva uzimajuci u obzir i ciscenje, kvarove itd...

I da,ako se odlucim za Kepo da li se isplati dati 35000din vise za AC koji sam cisti gorionik ili za 35000din da ja rucno praznim pepeljaru

Svako misljene je dobrodoslo

Wed, 26/07/2017 - 09:58
Za 120m2 vam ne treba veci
sasa-74
sasa-74's picture
Registrovan dana: 15/02/2014
Za 120m2 vam ne treba veci kotao od 15kw. Takav i trazite. sve preko toga ce raditi na minimalnoj snazi koja opet nije mala ( od 1,5 do 2 kg peleta po satu) manji kotao od 0.8 do 1.5 kg peleta po satu pa sami sracunajte ustedu na godisnjem nivou. pricam za najmanju snagu ili kad je kotao u modulaciji . Svi kupujemo vece kotlove kao za ne daj boze. U situaciji "ne daj boze" iz proslog januara moj tobi 20 kw je radio u snazi 2 eventualno 3 i grejao 140m2 na pristojnih 22-23c. Ostatak zime radio u 1 eventualno 2 snazi. Sve to dovodi do zakljucka da sam mogao da kupim i za "broj "manji kotao .Napravim gresku kao i vecina i odlucim za veci da ne brinem. Sa vecim kotlom samo sebi izbijam paletu peleta po sezoni.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Wed, 26/07/2017 - 10:03
Hvala sasa74,lep savet i to
Kimmi
Kimmi's picture
Hvala sasa74,lep savet i to cu prihvatiti da je 20kw i veliki za moju kucu

Samo me muci da li Kepo ili Alfu?

Wed, 26/07/2017 - 10:23
Da sad uzimam kotao odlucio
sasa-74
sasa-74's picture
Da sad uzimam kotao odlucio bih se za kepo 15. To je moje misljenje naravno . Pozovite firmu koja ih proizvodi i popricajte sa njima. Kod kepo 15 je minimalna potrosnja po katalogu0.9 kg peleta. meni je minimum 1.4 kg. Jos jedna stvar, usteda peleta je ostvarljiva kad su temperature malo u plusu i malo u minusu. Tu se stedi kroz modulaciju i pravilan odabir kotla. Kad su temperature kao u januaru ove godine onda se gleda da samo ima peleta niko ne gleda da stedi . Kod grejanja na pelet vrlo je vazno da radijatori budu predimenzionisani odnosno sto veci . Kad su radijatori veci nego sto je propisano po tablicama potrebna vam je manja temperatura polazne vode. Kad je manja temperatura polazne vode ka radijatorima onda je manja i potrosnja peleta.Sistem mora da ima cetvorokraki ventil i 2 pumpe. To ispostujte i bicete zadovoljni korisnik "grejanja na pelet".

Wed, 26/07/2017 - 10:24
sasa-74
sasa-74's picture
Da sad uzimam kotao odlucio bih se za kepo 15. To je moje misljenje naravno . Pozovite firmu koja ih proizvodi i popricajte sa njima. Kod kepo 15 je minimalna potrosnja po katalogu0.9 kg peleta. meni je minimum 1.4 kg. Jos jedna stvar, usteda peleta je ostvarljiva kad su temperature malo u plusu i malo u minusu. Tu se stedi kroz modulaciju i pravilan odabir kotla. Kad su temperature kao u januaru ove godine onda se gleda da samo ima peleta niko ne gleda da stedi . Kod grejanja na pelet vrlo je vazno da radijatori budu predimenzionisani odnosno sto veci . Kad su radijatori veci nego sto je propisano po tablicama potrebna vam je manja temperatura polazne vode. Kad je manja temperatura polazne vode ka radijatorima onda je manja i potrosnja peleta.Sistem mora da ima cetvorokraki ventil i 2 pumpe. To ispostujte i bicete zadovoljni korisnik "grejanja na pelet".

Wed, 26/07/2017 - 10:29
sasa-74
sasa-74's picture
.

Wed, 26/07/2017 - 12:49
Hvala sasa74 na iscrpnom
Kimmi
Kimmi's picture
Hvala sasa74 na iscrpnom odgovoru

Nadam se da cu biti zadovoljan. Zato se i brinem oko izbora kotla

Nikada se nisam grejao na pelet. Ostacu na forumu da razmenjujemo iskustva

Wed, 26/07/2017 - 13:50
Posto i vi imate Commo
Kimmi
Kimmi's picture
Sremac13

Posto i vi imate Commo Compact23 mozete li mi reci da li on ima automatsko ciscenje gorionika kao Kepo AC modeli..

Da li ventilator cisti ili na neki drugi nacin ili vi morate rucno da praznite onu posudu kod commo23

Ja sam gledao kepo AC ima mehanizam i otvori pepeljaru i pepeo iz rupicaste posude ode dole u fijoke

Da li vredi ovo automatsko ciscenje na Kepo kotlovima 35000 din koliko je skuplji od MC (rucnog praznjenja) mada se cuje kada prazni prenese zvuk na instalaciju

Wed, 26/07/2017 - 18:36
Automatsko čišćenje ozbiljno
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
Automatsko čišćenje ozbiljno povećava komoditet. Ako nije frka za kintu, toplo preporučujem.

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Thu, 27/07/2017 - 10:58
Hvala zmajdine cenim tvoje
Kimmi
Kimmi's picture
Hvala zmajdine cenim tvoje misljenje

Thu, 27/07/2017 - 22:26
Jedno zanimljivo pitanje, a
Kimmi
Kimmi's picture
Jedno zanimljivo pitanje, a možda i tema.

Naime ukoliko neko ima dobro izolovanu kuću, a pri tome normalno projektovane radijatore ili predimenzionisane (možda kao ja Smile).

Primer: instalisana snaga je 21 kw. Slabiji kotao je snage do 20kw, a jači do 25kw

Da li je ekonomičnije uzeti slabiji kotao da kažem i taman koji bi radio većinu grejne sezone na P2,P3 kada je baš hladno i na P4 ILI je ekonomičnije (mislim na potrošnju peleta) kupiti malo jači (da kažem par kilovata) koji bi radio većunu vremena u odnosu na slabiji na P1,P2 ali ovaj veći zato ima veću kolicinu vode koju treba da zagreje.

Kada uzmemo u obzir sve to manji kotao na primer prema fabričkim merilima ima potrošnju min-max 1,2-4,5 kg što znači da manji ne bi mogao da radi na minimumu radio bi na P3 (pričam za većinu grejne sezone kada nisu baš jaki mrazevi) logično bi bilo da troši oko 3 kg, dok bi ovaj jači (mada ima više vode da zagreje) radio na P1 a njegova potrošnja je 1,65-6,1 to bi trebalo da bude možda oko 2kg.

To je moje razmišljanje da li je ovo tačno i da li zbog ekonomičnosti tj potrošnje peleta malo veći kotao (ne previše) manje bi potrošio peleta za sezonu ili grešim.

Bilo bi lepo čuti mišljenje forumaša sa iskustvom, a naročito stručnih ljudi iz ove oblasti.

Ovo pitam jer imam problem da odlučim između kotla od 20kw i kotla od 25kw a instalisana snaga (možda predimenzionisana je oko 24kw, a kuća 120m2 dobro izolovana a mnogi mi čak savetuju i 15kw da će to da gura) Pa sam zbunjen 24kw da radi super sa kotlom 15kw onda će on sve vreme da radi na P5?

Thu, 27/07/2017 - 23:00
Po cemu ste izracunali da je
Grejac
Grejac's picture
Registrovan dana: 12/02/2010
Po cemu ste izracunali da je "instalisana" snaga 2X KW? Na kom temperaturnom rezimu?
Sto se tice snage kotla, uvek je bolje imati malo veci kotao nego malo manji (to govorim za pelet i ostale energente koji mogu da se kontrolisu).

Thu, 27/07/2017 - 23:18
Evo mog slucaja. Grejna
zmajurina
zmajurina's picture
Registrovan dana: 24/03/2010
Evo mog slucaja.

Grejna povrsina je 155m2. Instalirana snaga po rebrima radijatora je 20,5kW. Izolacija je uradjena sa stiroporom 10cm, tavanska ploca isto stiropor 10cm. Kuca je na sprat, po etazi cca 75m2.

Kupili smo pre dve sezone TimSistem kaminski kotao od deklarisanih 21kW od kojih se 17 predaje sistemu a ostala 4 emituje u prostor gde je kotao. U tom prostoru je bio zavrnut radijator obe sezone i, kako nismo koristili za stanovanje, bila je dovoljna temperatura.

Prve godine smo koristili BioEnergy pelet, potrosili za onu slabasnu zimu oko 2700kg. Prosle zime smo koristili Enwo pelet i posle neki nas lokalni, potrosili 2900kg.

Rezim rada kotla: paljenje ujutru u 6, rad do 8, paljenje od 13h i rad do 22h. Bez obzira na temperaturu napolju. Eventualno vikendom radi jedan ceo dan kad je mnogo hladno.

Na najnizim temperaturama, postavljao sam snagu kotla na 3 (od 5) i temperaturu vode na 55. Sa tim smo imali u kuci barem 23 stepena u grejanom delu dana, a 21 (retko 20) u negrejanom delu dana i noci.

Sve u svemu, na najljucoj zimi nismo presli 55 stepeni i snagu 3.

Ako nekome ovo moze da pomogne za dimenzionisanje - dobro je i drago mi je. Svaki objekat je poseban, vodite racuna o izolaciji i stanju vrata i prozora. Oni su presudni za potrosnju i potrebnu snagu.

Pozz

Thu, 27/07/2017 - 23:39
Grejac Sabrao sam snagu
Kimmi
Kimmi's picture
Grejac

Sabrao sam snagu svakog radojatora (panelni Jugoterm ima na sajtu snaga svake dužine ) i tako sam dobi ukupnu snagu, nadam se da nisam pogrešio

Zmajurina

Hvala, mnogo znači i tvoj post sa tvojim isustvom

Ako još neko ima mišljenje neka slobodno iznese, tu smo da damo razmenjujemo iskustva i mišljenja iako nekada ne moraju da budu ista

Fri, 28/07/2017 - 10:03
Za tako dobro izolovanu kucu
Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
Za tako dobro izolovanu kucu tvrdim da sve preko 15KW je previse. Ako su radijatori predimenzionisani, to je dobro jer u tom slucaju greju sa manjom temperaturom i grejanje je lepse i ugodnije. Sa druge strane ako mislite da ce jaci kotao brze da zagreje sistem, mislim da nece. Instalisana snaga radijatora nema veze sa kotlom i njegovom snagom. Snaga kotla se dimenzionise na osnovu toplotnih gubitaka objekta. Predlazem vam da prvo izracunate precizno toplotne gubitke vaseg dobro izolovanog objekta, pa da na osnovu toga odaberete kotao.Ovo mozda moze da vam posluzi u dimenzionisanju kotla, pa sami proracunajte.

http://www.sajcommerce.rs/documents/proracunsnagekotla.html

http://termis.weebly.com/prora269un-potrebne-snage-kotla-i-gorionika.html

Pozdrav

Grejanje SamSvojMajstor

Fri, 28/07/2017 - 10:36
Toby 12 ili Kepo 15.
zmajdin
zmajdin's picture
Toby 12 ili Kepo 15.

Fri, 28/07/2017 - 11:37
@kimmi , vidim ja da ces da
sasa-74
sasa-74's picture
@kimmi , vidim ja da cete uraditi isto ono sto uradi 80% novih korisnika kotlova na pelet. Vidimo se sledece sezone kad budete iskusniji i misljenja sto ne poslusa ljude , lepo me savetovali a ja se plasio Smile

Fri, 28/07/2017 - 14:07
Kimmi-- Naj manji kotao.10-15
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Kimmi--
Naj manji kotao.10-15 dana godišnje možeš da zavrneš neki radijator,da smanjiš temperaturu u prostorijama,isključiš bojlere,uključiš klimu,uključiš TA peć,ranije legneš....odeš kod komšinice!Nije uvek veći bolji !!
Ja lično težim da kotao uvek radi što duže na max.(doduše na drva a i pelet je drvo).Bitnije je da imaš dovoljno energenta.

Fri, 28/07/2017 - 16:12
Kimmi, po ovom proracunu,
Mladen SamSvojM...
Kimmi, po ovom proracunu, vama ne treba veci kotao od 11KW i to na spoljnih -20 stepeni!!! Ali problem je sto je 90% zime oko 0 stepeni i sto vam tada na tu vasu kvadraturu i izolaciju treba mozda oko 4-5 KW snage. Na +10 nece trebati ni 2 KW. Zato vam je najbitnija ta minimalna snaga kotla, a maksimalna snaga ce se koristiti samo par dana u godini ili mozda nikada. Kotao ce samo u startu da radi na maksimalnoj snazi dok ne udje u modulaciju. Tada ce da smanjuje snagu i da je prilagodi trenutnim toplotnim gubicima objekta. To u prevodu znaci da ce kotao da radi na maksimalnoj snazi dok ne postigne prvo minimalnu radnu t u kotlu, zatim zadatu t u radijatorima i onda sve dok ne podigne t u kotlu na t-zadato minus broj stepeni na koliko ulazi u modulaciju i smanjuje snagu. Kada udje u modulaciju, onda ce da smanjuje snagu sve do momenta kada ta snaga bude dovoljna da zadovolji toplotne gubitke objekta. Dakle to nema nikakve veze sa velicinom i brojem radijatora, vec iskljucivo sa velicinom i izolacijom objekta. E onda sada zavisi da li cete da stavite sobni termostat ili t podesavate pomocu termoglava, sto je bolja opcija. Ako postoji sobni termostat, onda cim klikne, gasi se kotao, a pumpe i dalje rade sve dok t ne padne ispod minimalne kotlovske koja je, recimo 65 stepeni. Tada se mesni ventil zatvara i pumpe se po potrebi gase ili ne gase, zavisi sta komanduje grejanjem. T u kotlu ostaje na 60-65, a radijatori se polako hlade i kada t u kuci padne, onda termostat pali ponovo grejanje i za cas se kotao opet ugreje i za 10 min sve opet toplo. Ukoliko ide bez termostata vec t u kuci regulisu termoglave, onda su radijatori uvek mlaki a kotao uvek vruc i stalno je konstantna t u kuci i u kotlu, sto je super i za vas i za sistem. Sto se potrosnje tice, meni se pokazalo da ova druga opcija manje potrosi, a grejanje i konfor neuporedivo bolji. Samo paljenje i gasenje grejanja, ponovno zagrevanje i hladjenje povecava potrosnju i utice na gubitke samog sistema. Procitajte neke moje ranije postove, tacno sam opisao kako savrseno radi sistem sa cetvorokrakim mesnim i automatikom pogonjen gorionikom koji ima super modulaciju. Vidite malo forum od pocetka, pa procitajte sta kazu ljudi kojima grejanje radi na ovaj nacin.

Grejanje SamSvojMajstor

Sat, 29/07/2017 - 00:52
Hvala Vam svima na savetima
Kimmi
Kimmi's picture
Hvala Vam svima na savetima koji su dobrodošli narocito nekom ko tek treba da uđe u svet peleta

Sat, 29/07/2017 - 13:47
Snaga kotla se dobija po
Grejac
Grejac's picture
Registrovan dana: 12/02/2010
Snaga kotla se dobija po toplotnim gubitcima objekta za temperaturni rezim za koji je projektovan.
Snaga radijatora se isto izracunava po toplotnom rezimu za koji je projektovan sistem.
Nije snaga radijatora ista za dekta T 60 i delta T 30 npr.
To da ce neko da greje kucu od 110+m2 na spoljnih 10 C sa 2KW to mi nikako ne ide u glavu. Po tome na +15 kad moras da grejes dovoljno je da se skuva kafa na maloj ringli i da se u toku dana upali svetlo sa na dve klasicne sijalice

Sat, 29/07/2017 - 15:56
Kod mene pre dve godine na
Mladen SamSvojM...
Kod mene pre dve godine na Viadrusu radio zmajdinov gorionik i grejao kucu od 170m2 na snazi 1(3,6KW), a napolju bilo nekih 12-13 stepeni. Unutra konstantnih 20 stepeni. A lepo sam objasnio da mi je kuca teska promaja i da su toplotni gubici oko 27-28 KW. Gorionik radio non stop i modulirao izmedju snaga 1 i 2(3,6-7,2 KW), vise na snazi 1. Mislim da sam o tome pisao na ovom ili onom forumu, samo sto sam tada imao problem sa odzakom i sa losim peletom, pa sam morao malo cesce da cistim resetku. Prosle godine B-Max radio na 27KW i na spoljnih -18 radio u kontinuitetu 18 sati i nije mogao da pored toga napuni akumulatore za svo to vreme. Napunio ih tek kada je skocila malo t na -15, pa je taj visak punio AT. Znaci da su u tom momentu na -18 toplotni gubici bili sigurno 24-25KW, pa cenim da bi na -20 bili oko 27-28KW. Iz te konstatacije sam izvukao da bi na 110m2 ekstra izolovanog objekta na +10 toplotni gubici bili skoro 2KW. Pa i kod mene je jedne sezone kada su mi prethodne godine popucali radijatori, jedna TA pec od 2.5KW grejala non stop celu zimu dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, predsoblje i spavacu sobu ukupne povrsine 52m2. Doduse zima je bila blaga i bilo je tada bas dosta u plusu, ali je grejala pec dobro.

Grejanje SamSvojMajstor

Sun, 30/07/2017 - 07:39
Sada mi je jasno oko
Kimmi
Kimmi's picture
Sada mi je jasno oko proracune snage kotla.

Znaci snaga se racuna ne po kolicini radijatora nego na osnovu toplotnih gubitaka objekta

Samo mene zanima na osnovu vaseg iskustva da li vise trosi jaci kotao na manjoj snazi ili optimalan kotao za istu kucu koji bi radio da kazem punom parom ili nekih P2 P3

Sun, 30/07/2017 - 21:15
Manje trosi optimalno
Mladen SamSvojM...
Manje trosi optimalno dimenzionisan kotao od jačeg jer ukoliko ima dobru modulaciju i pravilno seta po snagama, kotao konstantno održava sistem bez gašenja i tu je vec ušteda. Drugo, cim kotao radi na vecim snagama i na maksimumu, veca mu je iskorišćenost nego kad radi na manjim snagama. Jači kotao skoro nikada ne radi na maksimumu i po pravilu se češće gasi itd... Uvek je bolje ona o kotao koji će uvek da radi na maksimumu jer to kotlu prija i tako duze traje.

Grejanje SamSvojMajstor

Sun, 30/07/2017 - 23:35
Hvala Mladene Javicu koji sam
Kimmi
Kimmi's picture
Hvala Mladene

Javicu koji sam kotao uzeo a to ce biti u Avgustu

I prenecu utiske

Tue, 01/08/2017 - 10:58
Pozdrav za sve na
romim
romim's picture
Registrovan dana: 01/08/2017
Pozdrav za sve na forumu.
Planiram da uvedem grijanje na pelet za kucu prizemlje 60m2, sprat 60m2 i potkrovlje 60m2.
U pocetku bi se grijalo prizemlje i sprat 120m2, a kasnije i potkrovlje sto bi sve ukupno bilo 180m2.
Kuca je novije gradnje zidana termoblokom 25cm, podloge 3cm stiropor, prozori Pvc sa low-e staklima punjeni argonom.
Trenutno nema fasade ali je u planu 8cm stiropol.
Kuca nema kotlovnicu pa mi je jedina opcija kamin na pelet. Gledao sam dosta kamina Termoflux Interio 20kw, Kenda, Marelli PSN, Burnit, Radijator Biolux, Toby H 21, Stilmetal 25kw, Biodom H25 ..
Po onom sto sam citao po forumima i sto sam gledao izbor mi je Biodom H 25kw
Procitao sam da Grejac ima dobro misljenje o Biodomu, ali da smatra da je C 25 kotao los, pa me interesuje njegovo misljenje a i misljenje ostalih vezano za ovaj kamin.
Usput informacija da je od ove godine firma Landgold iz Gracanice BiH pocela da proizvodi kotlove i kamine za slovenacki Biodom.
Takodje imam pitanje za Grejaca, Zmajdina i Borea cijih sam postova dosta procitao, na koji se nacin rjesava mjesni ventil kada je u pitanju prikljucak na kamin a ne na kotao?
Pozdrav za sve iz Istocnog Sarajeva.

Wed, 02/08/2017 - 16:29
-
sremac13
sremac13's picture
Kimmi wrote:
Hvala vam na odgovorima Grejac i Sremac13

Ostala je samo nedoumica izmedju Kepo mc/ac 20 (ili25) i Alfa Plam Commo Compact 23

Kepo je uradio aplikaciju za Android da mogu da upravljam preko neta sto mi znaci jer cesto vikendom sam odsutan sa porodicom

Alfa kako su mi rekli je uradila ali aplikacije nema na Play Storeu

Ako ima jos neko iskustva sa Kepo i Alfom molim za savet koji od ova dva uzimajuci u obzir i ciscenje, kvarove itd...

I da,ako se odlucim za Kepo da li se isplati dati 35000din vise za AC koji sam cisti gorionik ili za 35000din da ja rucno praznim pepeljaru

Svako misljene je dobrodoslo
Evo ti rešenje za 7$ + mali relej na 220V Smile
Vežeš ga na živu struju, na njegov izlaz vežeš relej na 220V, radni kontakt vežeš redno sa sobnim termostatom i rešeno. Smile
Ja uvek koristim jednu te istu dnevnu noćnu temp (koju termostat sam šalta na + i -) tako da meni ovo rešenje uveliko pije vodu. Dok krenemo iz grada kući kuća se za pola sata lepo ugreje i svi srećni.
To čudo za samočišćenje mi se mnogo sviđa Smile

Wed, 02/08/2017 - 17:28
Zar nije jednostavnije da se
zmajdin
zmajdin's picture
Zar nije jednostavnije da se termostat veže direktno na elektroniku kotla. Čemu relej?

Wed, 02/08/2017 - 23:29
Relej da bi mogao da palim i
sremac13
sremac13's picture
Relej da bi mogao da palim i gasim grejanje sa telefona odakle hoću. Jednostavno uđem u aplikaciju, imam ikonicu Grejanje, klik na ON ili OFF. Termostat svakako reguliše paljenje u zavisnosti od temperature.
tj: kad je relej upaljen onda termostat kontroliše temperaturu, pali i gasi grejanje u zavisnosti od temp u sobi gde je sobni termostat.
Kad je relej ugašen grejanje ne radi bez obzira na kontrolu termostata.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207