Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

KROV na jednu vodu ( Lime...
Masine za mlevenje mesa
Hidroizolacija poda do te...
Kalup za stubni temelj?

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 20/08/2017 - 15:37
12KW je sasvim dovoljno za
Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
12KW je sasvim dovoljno za 70m2, a bice dobro i kada izolijete kucu. Za Toby svi kazu da su zadovoljni, a Viadrus je moj favorit br 1. Mnogi ga kude, a meni se pokazao super. Svima ga preporucujem za ugradnju gorionika na pelet. Na drvo i ugalj mu je iskoriscenje dosta manje, ali nista bolje nije ni kod drugih celicnih kotlova. Viadrus ce da traje 100 godina, a celicni obicno procure par godina po isteku garancije. Kotao u podrumu je mnogo bolja opcija nego kamin u kuci. Do sada sam video nekoliko Centrometala koji se loze na drvo, svaki je posle 3-4 godine vec pri kraju, samo sto ne procuri na zadnjoj strani ispod dimnjace. Na tom mestu su svi celicni kotlovi slabi i tu obicno procure.

Grejanje SamSvojMajstor

• Login or register to post comments
Sun, 20/08/2017 - 15:57
Grejanje na pelet
The truth is ou...
The truth is out there's picture
Registrovan dana: 15/08/2017
Hvala ti puno na odgovoru. Jos nesto i necu vise da smaram.

A jesu li i kotlovi/peci na pelet isto tako kratkog roka kao sto su na cvrsto gorivo?

Otprilike iz iskustva koliko bi taj tobi u kuci od oko 70 kvadrata trosio pelet?

jos jednom, hvala ti puno.

Sun, 20/08/2017 - 23:14
Svi celicni kotlovi su isti,
Mladen SamSvojM...
Svi celicni kotlovi su isti, bilo na pelet ili kombinovani. Kotlovi koji se koriste na pelet, bilo integrisani ili kombinovani sa gorionikom ne stradaju cesto jer pelet nema vlage i nije agresivan, zatim u vecini slucajeva na takvim sistemima postoji mesni ventil koji obezbedjuje kotlu visoku radnu temperaturu. Kod celicnih tropromajnih kotlova koji se loze ugljem i drvetom obicno se desava da procure brzo jer gorivo nije suvo, kotao se ne lozi na visokim temperaturama, ne postoji mesni ventil, kotlovska pumpa itd. Jedini kotlovi koji su dugotrajni su liveni. Takav je Viadrus, Sime solida, Ferrolli liveni, Radijator Zrenjanin... Liveni kotlovi su bolji od celicnih za ugradnju gorionika, ali imaju manje iskoriscenje kada se lozi drvo i ugalj. Najbolji su oni koji su predvidjeni samo za gorionike, a takvima je najslicniji Buderus, Ferrolli i Viadrus. Buderus liveni kotlovi koji su predvidjeni za gorionike na gas i na naftu su najbolji na svetu, ali su jako skupi. U njih se ne moze loziti drvo, ali postoje i Buderus kotlovi sa gornjim vratima za lozenje drva. Medjutim taj kotao nije bolji od Viadrusa U22LP na kojem su Cesi radili i uz pomoc seta za povecanje iskoriscenja u vidu dodatnih livenih pregrada i samota, kao i turbulatora, uspeli da iskoriscenje i kvalitet sagorevanja dovedu na visok nivo sto se tice gorionika. Ali, ako se sistem uradi onako kako sam ga ja uradio na onoj slici koju sam vam poslao, bilo koji kotao ce da traje minimum 15 godina ako se koristi na pelet, a i ako se lozi po propisu, ne ispod 65 stepeni. Sto se tice iskoriscenja kotla, priblizno isto iskoriscenje imaju integrisani kotlovi i kombinovani sa gorionikom, samo sto su integrisani konstruisani tako da se lakse ciste i imaju neka malo finija resenja. Ja sam odabrao za sebe drugu kombinaciju, dakle kombinovanu. Viadrus sa gorionikom je po meni idealna kombinacija, ugradio sam sebi, a i svima toplo preporucujem.

Grejanje SamSvojMajstor

Wed, 23/08/2017 - 10:04
"Otprilike iz iskustva koliko
Sve naopako
Sve naopako's picture
Registrovan dana: 28/10/2014
"Otprilike iz iskustva koliko bi taj tobi u kuci od oko 70 kvadrata trosio pelet?"

Ako imate srednju izolaciju i dobre prozore i vrata i, naravno, ne velike gubitke izmedju kotla i radijatora - potrosnja nece preci 2 tone.

Wed, 23/08/2017 - 14:41
Planiram ugradnju ccentralnog
botr
botr's picture
Registrovan dana: 30/08/2012
Planiram ugradnju ccentralnog grejanja na pelet, dobio sam jednu ponudu, pa bih vas zamolio da prokomentarisete. Kuca ima oko 115 kvadrata povrsine, dvospratna. Pri tom, ne bih grejao ceo sprat, posto je deo u fazi renoviranja, znaci grejalo bi se oko 90 kvadrada, 5 prostorija. Kotao Mareli, 25kw, sa pumpom 120k dinara, tj. 1k evra, radijatori, oko 600e, 6 komada, neki austrijski ili sta vec, Jugotermovi bi bili jefitniji sve ukupno 50 evra. Cevi bakarne, nemam tacnu specifikaciju koliko bi trebalo, po nekoj mojoj racunici, oko 70m cevi, racunam 35mx2, posto idu dve cevi. Ponuda koju sam dobio je 3300 evra, meni se cini da je malo skuplje nego sto bi trebalo?

Wed, 23/08/2017 - 18:48
Pomoć oko peleta
zilijent
zilijent's picture
Registrovan dana: 23/11/2016
Dobar dan svima,
Ako je neko koristio pelet iz banje koviljače top premijum, ili zna kakvog je kvaliteta molim za odgovor. Naručio sam ovaj pelet, nisam našao negativne komentare, ali ipak me interesuje iz prve ruke. Rekoše mi da je 90% bukva i 10% meko drvo. Prošle zime mi je bila prva sezona i koristio sam pelete 70%:30% pa me interesuje dc li ću morati da zovem servisera da mi prešteluje gorionik za novu vrstu peleta (ferroli 7+ solid term kotao)
Hvala unapred i pozdrav za sve

Wed, 23/08/2017 - 19:43
Malo je slabiji po mom
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Malo je slabiji po mom iskustvu...nije loš.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Wed, 23/08/2017 - 21:02
Ljudi moji od grijanja cu da
romim
romim's picture
Registrovan dana: 01/08/2017
Ljudi moji od grijanja cu da poludim.
Već sam pisao dimenzije kuće al evo opet da napomenem. Kuća 10x8 sa 3 sprata zidana termoblokom, pvc stolarija odlicna petokomorna sa lowe staklom punjena argonom. Nema izolaciju ali je u planu stiropor 10cm.
Prije 5 god. su postavljene cijevi za grijanje Viega alu pex 16mm (dvocijevni sistem, svako grejno tijelo zaseban krug) i postavljene kutije sa razvodnicima na svakom spratu, ali nije postavljena vertikala.
Majstor koji mi je radio pomenute radove trebao je sad da mi uradi i ostatak posla. Uzeo je predracun za materijal i ja sam kupio sve sto je potrebno. Medjutim već mjesec dana nikako da dodje da uradi instalaciju da bi na kraju postao nedostupan.
Poceo sam traziti drugog majstora. Sad svaki majstor koji dodje kaze mi da imam viska materijala, da mi ne treba toliko ozracnih ventila, da mi ne trebaju konzole za radijatore jer vec imaju nosaci koji dodju uz iste itd.
Prvobitni majstor je planirao da bojlere spoji sa pres spojnicama i alu pex cijev 16mm dok od ovih jedan kaze da treba bakarna 18mm a drugi bakarna 15mm. Dolazio mi je i jedan inžinjer koji mi je takodje rekao da za bojler treba bakarna 18mm i da je alu pex 16mm mala i da se bojleri ne bi dobro grijali.
Prvobitni majstor je planirao da vertikale uradi bakarnom cijevi 28mm, inzinjer kaze prizemlje 28mm sprat 35mm, a drugi majstor kaze prizemlje 28mm a sprat 22mm.
Pa aj ti vise budi pametan sta je ispravno.
I na kraju čuveni četverokraki ventil. Koga god sam pitao, a znači do sad četvorica svaki mi je rekao ma jok šta će ti to.
Ima li neko na forumu da ima viška vremena pa da mi kaže šta bi bilo ispravno uraditi jer ja više ne mogu biti pametan koga slušati i šta je ispravno.

Wed, 23/08/2017 - 21:44
Koliko radijatora imate na
Mladen SamSvojM...
Koliko radijatora imate na svakom od spratova i uslikajte ormaric sa razdelnikom za cevi na svakom spratu. Bilo bi logicno da za svaki krug grejanja ide vertikala fi 28, a u kotlarnici uradite razdelnik sa 3 kruga grejanja i 3 mesna ventila i pumpe od jednog cola, kao i za toplu potrosnu vodu. Za bojler sa izmenjivacem ide minimum fi 18, a preporuka je da ide fi 22, zavisi koliki je bojler. Uslikajte mi razdelnike, cevi i kotlarnicu, pa cemo pokusati da pomognemo

Grejanje SamSvojMajstor

Wed, 23/08/2017 - 21:55
Na svakom od spratova imam 4
romim
romim's picture
Na svakom od spratova imam 4 radijatora, susac i bojler.
Mladene stvar je takva da nemam kotlovnicu nego bi u prizemlju trebao biti kamin a spratovi valjda povezani jednom vertikalom. I bojleri su spojeni na razdjelnik.
Kako da postavim sliku ne dozvoljava mi jer je veca od 1mb

Wed, 23/08/2017 - 22:03
Au, pa to je onda malo teze
Mladen SamSvojM...
Au, pa to je onda malo teze nego sto sam mislio. Bojleri bi morali da imaju poseban vod, a ne da budu vezani na isti vod kao i radijatori. Mada i tako moze sve da se sredi. Ako je jedna vertikala, onda krenete sa fi 35 do prve etaze, pa onda fi 28 do druge i dalje do trece isto fi 28, jer bi fi 22 bilo malo iako ona podrzava 12 KW. Problem je to sto zbog bojlera mora da ide visoka t u cevi, znaci oko 60-70 stepeni. Tu mora cetvorokraki i obavezno pametna pumpa ili obicna sa prestrujnim ventilom, a na sve radijatore termoglave.i da pumpa vrti non stop. Bice zestok problem oko balansiranja sistema ukoliko ne uspete nekako posebnom vertikalom da uradite poseban vod za bojlere.

Grejanje SamSvojMajstor

Wed, 23/08/2017 - 22:08
Evo slike uspio sam. Tesko
romim
romim's picture
Evo slike uspio sam. Tesko sad bojleri mogu da se odvoje jer su cijevi vec uradjene ispod podloge. Jedino kad bi se vodilo zidom i busilo ponovo sve.
Evo slike

• 20170823_214748.jpg
Wed, 23/08/2017 - 22:13
Romim, biće jako ružno imati
Histerezis
Histerezis's picture
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Romim, biće jako ružno imati toliki razvod pored kaminskog kotla a sve to unutar stambenog prostora još ako je u dnevnoj sobi...
Do sada nisam video da je neko sa etažnog kotla pravio razvod na tri etaže . Plus kad mešnim ventilima oborite temperaturu poloaznih vodova kakav će biti učinak izmenjivača na bijlerima jer koliko razumem nemate jedan centralni već na svakoj etaži u kupatilu poseban bojler.

Wed, 23/08/2017 - 22:19
@Histerezis Sad vise nemam
romim
romim's picture
@Histerezis
Sad vise nemam puno nekog izbora nego da bude tako. Kotlovnicu nemam, cijevi su već razvedene i postavljeni razdjelnici.
Na kraju krajeva bojlere uvijek mogu grijati na struju al da mi je da radijatori griju kako treba.
I da mi je naći majstora koji će reći da treba ti mješni ventil a ne da me gleda blijedo kad mu to spomenem.

Wed, 23/08/2017 - 22:28
Mladene planirane su
romim
romim's picture
Mladene planirane su termoglave na sve radijatore. Što se tiče vertikale ona bi išla faktički kroz dvije etaže jer u treću izlazi samo do razvodne kutije a to je nekih cca 50cm.

Wed, 23/08/2017 - 22:30
Ima resenja! Do razdelnika
Mladen SamSvojM...
Ima resenja! Do razdelnika vertikala ide ful temperatura, a u ormaru ima mesta da se ugradi pumpna grupa sa trokrakim termostatskim koji ce da smanji t za radijatore, a ove dve cevi sto vode do bojlera da se premoste na direkt iz vertikale. Mislim da u ormaru ima dovoljno mesta, a ako nema, onda da se istema pored jedan manji ormar gde ce da se ubodu vertikale u pumpnu grupu i onda u razdeelnik, a one dve cevi koje vode do bojlera da se izvuku iz razdelnika i spoje na vertikalu direktno. Tada kod kotla treba samo ugraditi trokraki termostatski i pumpu u kotlovskom krugu. Tada ce protok kroz izmenjivace bojlera odrzavati balans sistema i nikako se ne smeju zatvarati svi ventili na bojlerima. U suprotnom bi trebala i hidraulicna skretnica i pumpa na vertikali. Suvise je to komplikovano uraditi, ali nije neizvodljivo.

Grejanje SamSvojMajstor

Wed, 23/08/2017 - 22:36
Mladene trenutno bih uradio
romim
romim's picture
Mladene trenutno bih uradio dva sprata ukupno 8 radijatora, 2 sušača i 2 bojlera i 3 razdjelnika. Kupio sam 11 ozračnih ventila, sad mi kažu da mi ne treba toliko?
Kupio sam ventilske konzole za Vaillant radijatore, kažu mi da mi i to ne treba?
Još pitanje ako je pumpa u kaminu 25/4 može li u radijatorski krug ići pumpa 25/6 ili koja bi već bila dovoljna ili moraju biti iste snage?

Wed, 23/08/2017 - 22:45
Pumpe ne moraju biti iste
Mladen SamSvojM...
Pumpe ne moraju biti iste snage ukojiko se ugradi cetvorokraki. A za odzracne ventile ne znam sta je planirano sa njima i kako je taj majstor zamislio sistem. Za te konzole ne znam kako izgledaju i sta je to uopste, ne znam ni kako izgledaju ti Vaillant radijatori. Prosto ne mogu da verujem koliko ti majstori mogu da budu ludi da zakomplikuju zivot i da nameste da se bojler greje iz radijatorskog kruga. Tu covek mora biti bas poseban debil.

Grejanje SamSvojMajstor

Wed, 23/08/2017 - 22:56
Ako vjeruješ ni ja sam više
romim
romim's picture
Ako vjeruješ ni ja sam više ne znam. Radijatori su panelni marke Vaillant a konzole su zidni nosači koji se posebno kupuju iako uz radijatore već dolaze neki manji fabrički.
Hvala ti na odgovorima. Nadam se da ću uspjeti naći nekoga ko zna kako treba da se uradi. Ovako kad čujem koji pametan odgovor bar znam kad mi neko počne pričati šta i kako jeli to to ili je bezveze. Ja ne znam kako radi grijanje kod drugih al ne možeš naći majstora koji će spomenuti mješni ventil.

Wed, 23/08/2017 - 23:11
Aha, da da konzole za kacenje
Mladen SamSvojM...
Aha, da da konzole za kacenje radijatora. Pa sa panelnim radijatorima se dobiju konzole u pakovanju. Nadjite majstora da vam ugradi cetvorokraki i prekopirajte one slike sto sam postavio nedavno, ali bukvalno isto! i onda uz tu vertikalu fi 35 neka ide jos jedna fi 22 koja ce se spojiti na one colovske prikljucke koje sam ostavio za bojler, a kotlovsku armaturu uradite 5/4. Do prvog razdelnika fi 35, a do drugog i treceg fi 28. Fi 22 neka vodi isto do tih razdelnika, samo sto cete izvuci alpex cevi iz razdelnika i spojiti ih na tu vertikalu fi 22, pa neka vrti stalno i greje bojler, s obzirom da je u pitanju fi 16 koja je dosta tanka i trebace konstantno napajanje vrelom vodom da bi se ugrejao bojler. Fi 22 na 70 stepeni daje izmedju 10 i 12 kw, sto je dovoljno za 3 bojlera od 100 litara itekako.Ali fi 16 daje oko 4kw i to ce da bude ok, samo da protok bude dobar.

Grejanje SamSvojMajstor

Wed, 23/08/2017 - 23:29
Ako sam dobro razumio znaci
romim
romim's picture
Ako sam dobro razumio znaci od kamina do vertikale fi 35 i u prvi razvodnik fi 35 a onda se na nju nastavlja prema drugom i trecem razdjelniku fi 28? Malo mi je nejasno jer imam osjecaj da mi objasnjavas kao da ce pec biti u podrumu. Kotlovska armatura kako ja kontam to je kompletna vertikala od razdjelnika do peci ili ?

Wed, 23/08/2017 - 23:43
Ne bih da vam kvarim žurku ,
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Ne bih da vam kvarim žurku , ali napisano je da ide kamin i to etažni , na koje gorivo je kamin i koje je snage ??

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Wed, 23/08/2017 - 23:45
Tako je. Kotlovska armatura
Mladen SamSvojM...
Tako je. Kotlovska armatura znaci dimenzija pumpi, ventila, mufova, kolena i mesnog ventila da bude 5/4, nikako manja! I to da ide u cev i od fi 35 bas tako kao sto ste napisali. A druga grana iz kotlovskog kruga da je 1 col i da vertikala bude fi 22 koja ce da napaja 3 bojlera cije cevi cete da izvadite iz razdelnika i spojite direktno na tu vertikalu fi 22. Pogledajte slike sto sam okacio i videcete da se potis iz kotla racva na jedan krug koji je sa cetvorokrakim mesnim ventilom i to je 5/4, a drugi krug se zavrsava colovnim ventilom koji je sa cepom i predvidjen je za bojler. Isto tako i povrat u kotao iz cetvorokrakog ide 5/4, a u povrat u kotao se ubada jos i ekspanziona posuda 3/4 i povrat iz bojlera 1 col. Tako identicno treba da bude i kod vas, samo sto ce obe pumpe morati da budu 30/6, a ne 25/6 i 25/4.

Grejanje SamSvojMajstor

Thu, 24/08/2017 - 00:08
@tenzor Kamin je na pelet
romim
romim's picture
@tenzor
Kamin je na pelet 25kw

Thu, 24/08/2017 - 00:53
Auu pa na šta će to da liči
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Auu pa na šta će to da liči da mu nabijete svu tu kotlovsku armaturu ??

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Thu, 24/08/2017 - 12:09
Ne znam koja je poenta tvojih
romim
romim's picture
Ne znam koja je poenta tvojih pitanja? Imas li nesto pametno za reci?

Thu, 24/08/2017 - 18:35
Mišljenje
Mirko Nedić
Mirko Nedić's picture
Registrovan dana: 01/03/2017
Da li je ovako povezan sistem dobar po vašem mišljenju? Na 4kraki ide el. pogon seltron, sobni termostat i danas narucujem termoregulator od zmajdina! Da li može da prođe sistem ovako povezan ? Kotlovskom pumpom upravlja automatika kotla a pumpom u radijatorkom krugu TrmRglt,

• dscn0403.jpg
  • dscn0404.jpg
  • dscn0405.jpg
Thu, 24/08/2017 - 18:49
Jel' to pumpa u kotlovskom
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
Jel' to pumpa u kotlovskom krugu?

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Thu, 24/08/2017 - 20:00
Au al ste ga
srkster
srkster's picture
Registrovan dana: 25/12/2016
Au al ste ga zakomplikovali,kao prvo majstor ti je ostavio jedan izvod iz razdelnika da grejes vodu u bojlerima i to je ok i tako se i radi,drugo vertikalu idi f 28 celom duzinom nema potrebe za vecim precnikom,trece netreba ti nikakav ventil da obaras temperaturu u razdelniku.Kotao ti je na pelet stavi xidraulicnu skretnicu cetvorokraki ventil,pumpu u kotlovski i pumpu u potrosacki krug,moj ti je savet da stavis i kombinovani razdelnik na xidraulicnu skretnicu,ostale elemente jos koji trebaju znace majstor sta treba

Thu, 24/08/2017 - 21:32
Neobično da obe pumpe guraju
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Neobično da obe pumpe guraju u 4K ventil.Naradiće se trmr.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • 208
  • 209
  • 210