Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Fri, 06/10/2017 - 23:34
Trokraki ventil
ivan85_zmaj
ivan85_zmaj's picture
Registrovan dana: 14/07/2011
Mladen SamSvojMajstor wrote:
To je minimum minimuma, ali je sigurno bolje nego bez mesnog. Barem ce vam sacuvati kotao, samo ce biti problem vreli radijatori jer se ne preporucuje da kotao radi ispod 65 stepeni, da ne kazem 70. Sa cetvorokrakim bi sve bilo bolje, ali i taj trokraki termostatski radi posao al polovicno.

Hvala Mladene na odgovoru... Nisam napomenuo da inače kotao držim na 70c i da imam termo glave na svim radijatorima (osim sušača u kupatilu) tako da radijatori u početku budu vreli, ali ujedno i brzo zagreju prostoriju a onda su mahom mlaki-topli jer održavaju temperaturu.
Nekako se baš uzdam u ovaj trokraki da će lepo raditi posao, da će brže dovesti kotao do zadate temp i smanjiti česte promene work režima. Sa termo glavama mislim da je pun komfor, a i mešni je sa fiksnom regulacijom stavim ga i zaboravim da ga imam, zato mi se dopao najviše...

• Login or register to post comments
Sat, 07/10/2017 - 13:56
Опет ја ...
Ximi
Ximi's picture
Registrovan dana: 14/08/2017
Поздрав свима,

Опет ја са "идеалним системом" пошто верујем да се већина Вас слаже око 80-90% ствари шта треба и како уградити , идеја са "идеалним системом" ми је била да се напише тих 80-90% и да се тај пост линкује на првој страни , тако да свако ко је нов и неискусан (нпр ја.) може одмах да види шта га интересује а не да Вас давимо истим питањима сваких пар поста.

Али колико видим од тога нема ништа, па бих да поставим конкретна питања, стим да бих се пре тога јавно захвалио Грејачу на савету и информацијама које ми је дао.
За кућу од 90м2, од ситне цигле изоловану стиропором 8цм+фасада,дрвене столарије, тренутно се гради котларница 2*3 м (надам се да је ово довољно, мало сам повећао димензије које сам добио од Кепа за котларницу), планирана је изолација тавана са 5 цм стиродура и преко или кошуљица или мрежа+лепак. Од просторија грејаће се 3 (24+16+16 м2), у 2 ће бити по сушач али је положај такав да цеви не пролазе само кроз једну просторију од 11м2.

Ваша помоћ ми је потребна око следећег тј. да ли је избор ок и шта би сте изменили :
- Котао Кепо АЦ15 (или препорука мајстора/Вас)
- Цеви бакарне (или пвц бакар, ако нађем која је сврха изоловане бакарне цеви)
- Алуминијумски радијатори - Мислим да је члан Младен похвалио Фарал Алба који су ми се баш свидели,поред њих ту је и Берген РА 600+, Фондитал Калидор С5, или Ваш предлог)
- Трокраки мешни и четворокраки мешни Херц/Есбе/Фирст - додајте конкретне моделе или још некоф произвођача
-Термоглаве Херц или Ваш предлог
- додатна пумпа Грундфос/Вило
- Акумулатор топлоте - од 300 до 500 лит у зависности од препоруке Вас/мајстора.

Највише ми помоћи треба око редоследа, ако сам ја лепо схватио ред ствари је : Котао , па хид. скретница, па трокраки мешни са погоном - послат маил Кепо-у да ли прихватају продужетак гаранције и ако се стави Ладдомат (у једном од постова Грејач га назвао најбољом везом котао-АТ) уместо класичног трокраког вентила, АТ, четворокраки мешни, вод , радијатори са ТГ , вод, додатна пумпа, па поврат у АТ. Да ли Вам ово делује ок , планирано је да котао буде са бежичним модулом јер врло често код куће нема никога па бар неку информацију да имам шта се дешава са котлом а и због тога гледам да уградим "максимално аутоматизован систем".

едит: изгледа да ми писменост није јача страна па се извињавам на евентуалним грешкама при писању, пробао сам да их исправим ...

• kuca.jpg
Sat, 07/10/2017 - 13:41
Bravo podržavam ideju. I to
dragan ban
dragan ban's picture
Registrovan dana: 20/12/2016
Bravo podržavam ideju. I to obe varijante sa i bez akumulatora toplote. Možda se "majstori" nauče da rade kako treba.

Sat, 07/10/2017 - 15:33
AC15 je dobar izbor. Šteta je
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
AC15 je dobar izbor. Šteta je što ne postoji (recimo) AC10 - za vaš slučaj bio bi još bolji.

Nije potrebna hidraulička skretnica između kotla i akumulatora toplote: akumulator je sam po sebi hidraulička skretnica, nema potrebe da se udvaja Dovoljan je, dakle, trokraki termostatski mešni ventil i kotlovska pumpa. Laddomat je Majka Mara/Janja.

U vašem sistemu za četvorokraki ventil mesta nema, već samo za trokrake - jedan je onaj termostatski sa kotlovskom pumpom (ili Laddomat) između kotla i akumulatora, drugi između akumulatora i grejnih tela, u vašem slučaju radijatora.

Akumulator od 300(350) litara je sasvim dovoljan i poželjan, onaj od 500 je još bolji, ali ne i veći.

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Sat, 07/10/2017 - 17:21
commo21
qwerty81
qwerty81's picture
Registrovan dana: 24/08/2015
Koritim commo 21 od prosle godine. Sada sam ugradio i mesni cetvorokraki ventil i pustio pec danas u rad. Na 50c upali se pumpa, malo radi pa stane, temperatura odmah pada na 47,48...Inace imam termo glave na savim radijatorima, dok ovaj novi ventil nisam ni pustao stoji na nuli. Prosle godine je temp isla na 65 70 C, sada se pumpa ukljuci i odmah padne tem vode, mada su radijatori toplo tj mlaki....u cemu je stvar? Napunio sam sistem vise puta ozracio i na hladno je 1.7 bara...kad se ukljuci pumpa ode na 2 bara i onda kazaljka pocne da vibrira u mestu i padne temp vod tj iskljuci se pumpa kao sto sam vec rekao...inace je sitem potopljen pec je u prizemlju jednospratne kuce.

Sat, 07/10/2017 - 17:58
Pritisak od 1.7 bara na
ivan85_zmaj
ivan85_zmaj's picture
Registrovan dana: 14/07/2011
Pritisak od 1.7 bara na hladnom je preveliki... Toliki treba da bude na nekoj radnoj temperaturi 65-70c. Smanji pritisak pa probaj.

Sat, 07/10/2017 - 18:36
To je i meni palo
qwerty81
qwerty81's picture
To je i meni palo napamet...mada nemoguce da to pravi problem, malopre sma stavio pumpu na jedinicu, bila ja na trojci...pa je temp otisla malo na 52C i vratila se...sve je bilo ok prosle godine, mada tada nesto nije valjao sistem odmah iza peci na potisnom vodu, sada su tu nove cevi i cetvorokraki ventil (koji je tenutno na nuli)....

Sat, 07/10/2017 - 18:41
допуна
Ximi
Ximi's picture
Registrovan dana: 14/08/2017
@Змајудин

Хвала на помоћи,замолио бих Вас а и остале за још мало помоћи. Као што сам и написао планирао сам да "аутоматизујем" што је више могуће систем, да ли на том првом трокраком треба и нека аутоматика тј. на кој начин ће он да ради са термоглавама (или то реба на другом трокраком) ?

Ако ставим Ладдомат тј. ако ми неко из Кепа икад одговори да ли и тада важи продужена гаранција да ли на њега може да се монтира шта је потребно за аутоматизацију ?

Ако је потребна та аутоматика коју би сте ми препоручили (ако сам лепо схватио бежични модул који докупљујем служи само за котао не и за "подешавање грејања") ?

Посебно хвала за позицију ове друге пумпе, ја сам схватио да котао има своју пумпу и да ми на тај "одлазни" вод не треба јер је она довољна, него да треба да купим и монтирам у "повратном" воду.

И последње питање и надам се да Вас више нећу досађивати да ли је АТ са линка ок или је боље купити неки други (АТ иде само за грејање због тога сам гледао без "грејача и измењивача")? http://www.grejanje-expont.rs/akumulator-toplote-p.html

Хвала свима унапред.

Sat, 07/10/2017 - 19:07
Jedino ako je napolju jos
qwerty81
qwerty81's picture
Jedino ako je napolju jos uvek toplo, u Nisu je 10ak stepeni trenutno, pa kotlu nije potreba neka veca temperatura da zagreje ceo sistem?

Sat, 07/10/2017 - 19:55
Stojim dobar, takoreći
zmajdin
zmajdin's picture
Stojim dobar, takoreći potpisujem da Laddomat zadovoljava Kepo garanciju. Zadovoljava i četvorokraki ventil, jedino što to u garanciji ne piše, a pisaće ne zvao se ja Zoran. Na Laddomat ('prvi' trokraki) nema šta više da se ugrađuje - radi tačno ono što treba. Vama je potrebna regulacija onog drugog trokrakog ventila - elektro-pogon i odgovarajući kontroler. Njih - odgovarajućih kontrolera, ima raznih.

Sat, 07/10/2017 - 21:08
Koristim commo 21 od prosle
qwerty81
qwerty81's picture
Koristim commo 21 od prosle godine. Sada sam ugradio i mesni cetvorokraki ventil i pustio pec danas u rad. Na 50c upali se pumpa, malo radi pa stane, temperatura odmah pada na 47,48...Inace imam termo glave na savim radijatorima, dok ovaj novi ventil nisam ni pustao stoji na nuli. Prosle godine je temp isla na 65 70 C, sada se pumpa ukljuci i odmah padne tem vode, mada su radijatori toplo tj mlaki....u cemu je stvar? Napunio sam sistem vise puta ozracio i na hladno je 1.7 bara...kad se ukljuci pumpa ode na 2 bara i onda kazaljka pocne da vibrira u mestu i padne temp vod tj iskljuci se pumpa kao sto sam vec rekao...inace je sitem potopljen pec je u prizemlju jednospratne kuce.

P.S. jedino ako je to zato sto napolju nije ladno pa i kotlu ne treba jaca temp da bi zagrejao....

Sat, 07/10/2017 - 22:37
commo kolega qwerty81 pošto
sremac13
sremac13's picture
Registrovan dana: 16/02/2016
commo kolega qwerty81 pošto imamo isti kotao da ti prenesem moja podešavanja, možda ti pomogne.
Ja u ovim danima kad je temp oko 10 pošto imam malu bebu u kući držim sledeći setAp:
Mešni ventil na 6 (po mojoj računici to je 60& toplote kotla ide u sistem, tako mi bar termometar na izlaznoj grani pokazuje)
Jačina kotla na 1.
Doduše, da ne grešim dušu grejem oko 70 od 120 kvadrata koliko je kuća, dve termo glave u dve sobe su zatvorene skroz.

Situacija je sledeća: temp vode koja ide u sistem je oko 40 stepeni. Temp vode u kotlu oko 60 (stavljena max temp u kotlu 75).
E sad s obzirom na hladan sistem ako ti je odvrnut mešni preko 6 hoće da ohladi temp vode u kotlu pa pumpa po par puta se pali i gasi, ništa čudno, dešava se i meni. lek ti je ili da odrapiš kotao na 3 ili 4 dok dobrano ne zagreje vodu ili da tu operaciju regulišeš mešnim ventilom, najbolje oba Smile
Još je dobra stvar pri posedovanju mešnog što recimo kada izbaci sobni termostat na 23 stepena kotao polako gubi temperaturu vode što znači da radijatori ostaju topli još sobrih pola sata, možda i jače, dok ne spusti temperaturu vode u kotlu ispod 50 stepeni.
ja ovih dana trošim manje od pola džaka dnevno, od prilike bunker na nedelju dana. 23 dnevna od 6 do 24 i 21 stepen noćna od 00 do 06.

Sat, 07/10/2017 - 23:00
Ehey, pa meni je mesni na
qwerty81
qwerty81's picture
Ehey, pa meni je mesni na NULI, a jacina kotla na tj output 5...da li da pomeram mesni? Promenio sam dva radijatora, skinuo sam dve 100ke i ubacio dva od 160cm/60cm, a dva od 40cm i 60cm ugasio posto su u sobi gde je kotao. Prosle nisam imao 4kraki ventil vec neku glupost od instalacije. Radijatori su stari jugotermovi a sada sam uzeo nove, jacine su, im iste bez obzira na malo robusniji izgled ovih novih.Prosle godine kazem, temp je isla u 65/70/75c, mada sam poceo da grejem krajem oktobra, sada je temp u sobi postignuta i sa 45/46c stepeni u kotlu, kao i temp u sobama...valjda je tosve zbog toga sto se kuca nijena ohladila ili nije dovoljno hladno pa nema potrebe za jacom temp u kotlu?

Sun, 08/10/2017 - 00:38
nula
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
qwerty81 wrote:
Ehey, pa meni je mesni na NULI,

Znači nemaš grejanje a kotao radi,ziro!

Sun, 08/10/2017 - 08:58
Sta ziro/nula? Da pomeram
qwerty81
qwerty81's picture
Sta ziro/nula? Da pomeram mesni?! hah, evo sad sam stavio mesni na 6/7 i tmperatura u kotlu se penje, evo vec ide ka 60!

Sun, 08/10/2017 - 08:36
Za početak na pola.
zmajdin
zmajdin's picture
Za početak na pola.

Sun, 08/10/2017 - 09:06
jel uvek treba da bude
qwerty81
qwerty81's picture
jel uvek treba da bude otvoren tj na 5 ili 6 ili 7....?

Sun, 08/10/2017 - 10:21
Rekoh, za početak ga stavite
zmajdin
zmajdin's picture
Rekoh, za početak ga stavite na pola, pretpostavljam da je to petica, a posle ga namestite u onaj položaj u kome će da šalje u sistem vodu na temperaturi koja vam je potrbna za konforno grejnje. Kolika je to tempertura zavisi od toga kako je sistem dimenzionisan, pre svega radijatori. Generalno, što je temperatura vode u radijatorima niža, s tim da je za grejanje dovoljna, grejanje je racionalnije. Reper temperatura je 40 stepeni.

Sun, 08/10/2017 - 10:32
aham...Trenutno je na 7,
qwerty81
qwerty81's picture
aham...Trenutno je na 7, temperatura u kotlu je sada 58, a na povratnom vodu gde je manometar je 32...Juce kada je bio na nuli tj jedinici, temp u kotlu je isla na 50, dok je u povratnom bilo max 40.
sve sto treba jeste da se poigram sa ovim ventilom koliko sam ukapirao...? Tih 40 bi trebalo da bude znaci u radijatorma na povratnom? Ali onda temp u kotlu pada ispod 50 i radijatori ostaju mlaki....ne znam

Sun, 08/10/2017 - 11:18
Tek kada stavim mesacki
qwerty81
qwerty81's picture
Tek kada stavim mesacki ventil na 3 voda u povratnom vodu ide ka 40 stepeni medjutima onda voda u kotlu ide na nekih 45/46...da li je to ok obzirom da onda moze opet da dodje do kondenzacije?

Sun, 08/10/2017 - 11:34
Kojim povodom je temperatura
zmajdin
zmajdin's picture
Kojim povodom je temperatura u kotlu tako niska? Neka ciljana temperatura bude 75, još bolje 80 i sve će da bude bolje.

Sun, 08/10/2017 - 11:47
65
qwerty81
qwerty81's picture
Trenutno je na 65...ajde stavicu na 75 sada, mada napolju je sada toplo, termo glave zavrnute po kuci na spratu 4 ili izmedju 3/4 negde su pak na 6...evo sad sam stavio mesacki na podeok 6 i stavio ciljanu temp na 75...Mislim termo glave odrade svoje, zagreju i iskluce radijatore, temp u sobi gde je kotao je 25, odavno radi u modulate rezimu...aali evo mesacka je na 6 i voda u kotlu je 52. Toliko za sada.....

Sun, 08/10/2017 - 12:03
sada cu da ukljucim i
qwerty81
qwerty81's picture
sada cu da ukljucim i elektricni imam njega u sistemu da vidim dokle ce da gura vodu na potisnom vodu...

Sun, 08/10/2017 - 12:17
Nema veze koliko je toplo ili
zmajdin
zmajdin's picture
Nema veze koliko je toplo ili hladno: to rešava četvorokraki ventil, a temperatura vode u kotlu treba/mora da bude između 70 i 80 stepeni.

Sun, 08/10/2017 - 12:24
aj sad cu opet da probam ali
qwerty81
qwerty81's picture
aj sad cu opet da probam ali mislim da nema nista od toga...jedino ako mi ovaj nije lepo namestio taj 4kraki...ovaj elektricni od 24kw za 5 minuta zagreje ceo sistem dok se ovaj ocigledno muci commo21...Mada imao sam nekada i dakon od 16kw na drva i ugalj pa je sve bilo vrelo!

Sun, 08/10/2017 - 12:45
Sada sam stavio sobnu na 30C
qwerty81
qwerty81's picture
Sada sam stavio sobnu na 30C i temp kotla na 75C pa evo kotao juri izgleda sobnu temperaturu i penje T vode kotla vec na 62...itd

Sun, 08/10/2017 - 13:01
Jel bi ti nama mogao to
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Jel bi ti nama mogao to slikati pa da vidimo šta je to tebi urađeno i kako šta stoji ?

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Sun, 08/10/2017 - 13:02
Momenat...
qwerty81
qwerty81's picture
Momenat...

Sun, 08/10/2017 - 13:17
slika
qwerty81
qwerty81's picture
slika

• img_20171008_131044.jpg
Sun, 08/10/2017 - 13:34
Hajde stavite četvorokraki
zmajdin
zmajdin's picture
Hajde stavite četvorokraki ventil na pola, neka kotao radi neko vreme pa očitajte temperaturu radijatorskog kruga.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 209
  • 210
  • 211
  • 212
  • 213
  • 214
  • 215
  • 216