Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sat, 14/10/2017 - 08:28
Kod tobike pliva motor kao
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Kod tobike pliva motor kao što kažeš. U suštini ta čaura i još jedna sa druge strane drži puž da ide ravno bez grebanja stranica. Tako da motor je samo sa jednim imbusom pričvršćen za osovinu spirale a telo mu se oslanja na neki lim da se ne bi okretao zajedno sa spiralom. I tu dolazi do tog plivanja kad se uključi i kad se isključi.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

• Login or register to post comments
Sat, 14/10/2017 - 09:08
Tako je
Coa123
Coa123's picture
Registrovan dana: 05/06/2017
Tako je, s tim što ne "pliva" kod ukjučenja/isključenja, nego kad imbus dođe u gornju tačku motor se "nategne ", kako imbus kreće dole, tako se motor "otpušta".

Pošto je osovina motora uža od osovine puža u koju ulazi i ima lufta dok je imbus ne stegne, možda je rešenje opet kod strugara napraviti čauru, "adapter" da osovina motora na knap i bez lufta uđe u osovinu puža i da tako motor bude tačno centriran...

Ako motor potpuno fiksiram za onu ploču, možda polomi zupčanike kod lomljenja dužeg peleta...

Ne znam više šta da mu radim.

Sat, 14/10/2017 - 10:07
Koliki su ti intervali
boree
boree's picture
Koliki su ti intervali ubacivanja peleta? Koju elektroniku imaš?

Sat, 14/10/2017 - 10:20
Nisam
Coa123
Coa123's picture
Nisam gledao koja je elektronika. Pogledaću.
Trenutno prepisani parametri korisnika "sve naopako" ali ventilator u svim snagama smanjen za 10
Temp. gasova u petoj snazi oko 120, u prvoj oko 90.

Parametre ću ponovo sve, od početka, samo da rešim motor.

Sat, 14/10/2017 - 10:28
Zeleni displej? Ako su
boree
boree's picture
Zeleni displej? Ako su vremena ubacivanja kratka onda može lako da dođe do tog problema plutanja jer motor ne stigne da se zategne pa ide tamo vamo,samim tim je i sagorevanje užas.

Sat, 14/10/2017 - 11:25
Jeste, zeleni.
Coa123
Coa123's picture
Jeste, zeleni. Izgleda da je tu jedini problem dužina peleta (neki iz Loznice).
U trenutka kada je motor pomeren, toliko je napet i pritisnut uz onaj graničnik da ga je teško rukom odvojiti od graničnika i tada ni pelet ne upada u čašicu...

Izgleda kao da naiđe duži komad peleta, napravi zastoj, optereti motor dok ga prelomi na manju dužinu i tako u krug, mada mi opet sve to deluje glupo rešeno.

Nema ni malo šljake ni čađi. Pre dva dana sve očistio metlicom, samo siva prašina i u pepeljari i po zidovima okolo.

Pompa sanitari, scambiatore, estr fumi... Valjda Italija.

Mon, 16/10/2017 - 20:22
Sale76 wrote:Da, imam Salus
Sale76
Sale76's picture
Registrovan dana: 02/10/2017
Sale76 wrote:
Da, imam Salus it500, sve radi

Izgleda da se ipak ne moze namestiti da kotao razlicito reaguje na informaciju od Salus termostata. Termostat salje 0 ili 1 na kotao nezavisno od razloga tj. da li je dosegao temperaturu u sobi ili sam ja inicirao rezim gasenja prebacivanjem na OFF rezim. Ispravno bi bilo da kada dosegne temperaturu ide u "stand by" a kada ja forsiram gasenje da ode u "off".

U prevodu termostat bi trebao da salje vise informacija od proste otvori/zatvori kontakt a kotao bi trebao da obradi takvu informaciju. Laicki kako zakljucujem ni jedan ni drugi ne rade to sto bih ja hteo.

Prevazilazim tu situaciju tako da kada nisam tamo kotao ce da radi sa rezimom "ON/OFF" a kada sam u kuci radice "ON/Stand by".
Moram samo da promenim jedan parametar u podesavanju kotla kada dolazim i kada odlazim iz kuce Smile

Mon, 16/10/2017 - 21:19
Sta znači režim Stand By kod
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
Šta znači režim Stand By kod Vašeg kotla? Mislim koja je razlika u režimima OFF i Stand By?

www.stsrdjan.blogspot.rs

Mon, 16/10/2017 - 22:37
Kada se inicira gasenje (off
Sale76
Sale76's picture
Kada se inicira gasenje (off rezim) puz se gasi a ventilatori rade maksimalnom snagom dok se plamen potpuno ne ugasi nakon cega prelazi u ''off'' i kotao je potpuno ugasen.
Prelazak u stand by rezim gasi momentalno ventilatore i puza ali ne forsira gasenje plamena tj. odrzava ga ''toplim'' i brze dolazi do ponovne uspostave potpunog plamena ako se to inicira padom temperature u sobi i slicno.

Tue, 17/10/2017 - 16:48
Stand By?
Srkson
Srkson's picture
Sale76 wrote:
Prelazak u stand by rezim gasi momentalno ventilatore i puza ali ne forsira gasenje plamena tj. odrzava ga ''toplim''

Ne poznajem rad Vašeg kotla pa me interesuje šta je to što ga održava "toplim", a pritom je puž ugašen!? Šta to dotura pelet u gorionik da se plamen održava?

www.stsrdjan.blogspot.rs

Tue, 17/10/2017 - 17:54
Koliko sam ja shvatio
boree
boree's picture
Koliko sam ja shvatio preostali pelet gori prirodnim putem tj bez ventilatora. Ili?

Tue, 17/10/2017 - 19:10
To tako ne radi, odnosno ne
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
To tako ne radi, odnosno ne bi smelo tako da radi.

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Tue, 17/10/2017 - 19:43
Upravo tako, gori ostatak
Sale76
Sale76's picture
Upravo tako, gori ostatak peleta prirodnim putem. Iz stanja stand by kotao ide u stanje normal ili u stanje paljenja u zavisnosti od zadovoljenja nekih parametara. Ovo je iz uputstva, nisam video u prakticnom radu. Kotao je skoro pusten u rad ali zbog toplog vremena i odsutnosti jos nije realno radio... Napomenuo sam ranije da se radi o biomax 23 pa ako neko ima iskustva bilo bi odlicno da podeli.

Tue, 17/10/2017 - 20:06
Izvor: uputstvo za Biomax
Srkson
Srkson's picture
Izvor: uputstvo za Biomax 23

Kada kotao dostigne zadatu temperaturu vode u njemu ili vazduha u prostoriji gde je sobni
termostat,prelazi u fazu mirovanja,odnosno održavanja plamena ili u originalu Standby
fazu.Najbolji primer za ovakav način rada kotla je noćni rad.
Osnovni cilj ove faze je održati plamen odnosno žar u ložištu tokom višesatnog mirovanja.To se
postiže periodičnim uključivanjem i pelet transportera i ventilatora u određenim periodima
vremena.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Tue, 17/10/2017 - 21:06
To je nacin rada koji ce se
Sale76
Sale76's picture
To je nacin rada koji ce se primenjivati kada sam u kuci.

Wed, 18/10/2017 - 07:30
Molim za malo
Mensur
Mensur's picture
Registrovan dana: 18/10/2017
Molim za malo informacija
Imam lamborgini gorionik montiran na buderus g 105 pec na lozu. Pec je 21kw.
Koje bi najbolje postavke gorionka trebalo nastimati za optimalan rad.
Dali je potrebno regulisati protok dima u dimnjaci, malo mi je vrela.

Mensur

Wed, 18/10/2017 - 10:30
Pelet Gorionik na kotao Central 17
igrutinovic
igrutinovic's picture
Registrovan dana: 05/10/2012
Srdacan pozdrav,
Molim za malu pomoc, negde sam na forumu video fotografije ugradnje
pellet gorionika na donja vratanca kotla TVT Central 17, da li neko zna, seca se ili moze da pomogne
da to nadjem.

Unapred hvala Igrutinovic

Wed, 18/10/2017 - 22:46
Temperatura vode
Zookss
Zookss's picture
Pozdrav svima,
treba mi pomoc oko podesavanja temperature vode u radijatorima, jer sam potpuni laik sto te tice ovoga. Imam commo 21,nalazi se u sobi koja se ne koristi i nije mi bitna temperatura koja se tamo dostize.Dakle,bitna mi je temperatura vode koja se salje u radijatore (svi imaju termoglave i nemam sobni termostat). Temperatura sobe je podesena na 25, a vode na 65. Problem je u tome sto su mi radijatori nekad mlaki nekad vruckasti,nekad mi se kuca lepo zagreje, nekad ne. Kada odem da proverim kotao, temp sobe zna da bude preko 25, nekad i 30, a desava se da voda bude na 48,49. Uglavnom, vrlo retko dostigne 65 stepeni. Verujem da je problem lako resiv i vezan za neko prosto podesavanje, stoga molim nekoga da mi kaze kako da ovo resim.
(nemam izolaciju,prozori ne dihtuju najbolje, grejem prostor od oko 80 kvadrata i trosim dzak peleta dnevno kada je malo hladnije,ako pec radi tipa 12-16 sati, i pitam se da li je to mnogo?).
Hvala unapred!

Thu, 19/10/2017 - 08:25
možda
maks_rs
maks_rs's picture
Registrovan dana: 09/11/2016
Zookss wrote:
Temperatura sobe je podesena na 25, a vode na 65.

Temperaturu sobe podesi na 30 C pa ako ni to ne bude dovoljno - spusti sondu (crni kablić) na pod ili u neki hladniji ćošak. Tako će peć juriti T vode koju si zadao.

Razmisli i o postavljanju vermikulit ploče na vrata ( staklo ) peći i dodatno izolovanje kamenom vunom između obloge peći i kotla da nebi bez veze grejao tu prostoriju kad je već ne koristiš.

Commo Compact 23 (4-18 kW) ,180m2 u 3 etaže na 870 mnv , izolacija 5cm zid ,20cm krov
VTC 512 @60C ,9 panelnih radijatora +termoglave , 2 sušača ,100L kombi bojler, T vode 65 C
Klima Inverter MITSUBISHI MSZ-SF42VE

Thu, 19/10/2017 - 18:47
Mjerio sam temperaturu u
Mensur
Mensur's picture
Mjerio sam temperaturu u dimnjaci i mjerenje je pokazalo 200 °c pa i više.
Danas sam smaknuo na jačinu 1, pa ću provjeriti kad bude radila koja je temperatura u dimnjaci.
Na jačini 1 rad ventilatora je 30% slabiji u odnosu na jačinu 2 pa kontam sporije strujanje dima povećace iskorištenosti dima.

Mensur

Fri, 20/10/2017 - 14:51
Parametri
romim
romim's picture
Registrovan dana: 01/08/2017
Citao sam da je odredjeni broj clanova foruma ugradio Biodom C25, pa me interesuje moze li mi neko poslati kako se ulazi u servisni meni i kako se mijenjaju parametri?
Mozda to zna i neko ko nije vlasnik Biodoma, pa ako moze da mi objasni bio bih mu zahvalan. Pozz

Mon, 23/10/2017 - 19:07
bosch solid 2000
jmikica
jmikica's picture
Registrovan dana: 14/01/2011
jedna sezona je prošla,pa bihsada pitao ovde za mišljenje o ovom kompletu (BOSCH SOLID 2000 sa PELET BRENN gorionikom i ST717 upravljačkom jedinicom),naime možda prošla sezona nije baš bila merodavna (dugo trajala)za ocenjivanje ali nije loše da se čuje neki savet ili sugestija u vezi ovog kompleta .ja sam naime za kuću na spratu potrošio oko 4,5 T peleta ali je bilo ovako ;pošto nisam imao gde da lagerujem prvo sam kupio 3T ,jela star (odličan,po rečima člana Milenka siva unutrašnjost...)ali dolazi dokupljivanje pa i problemi sa gašenjem kod paljenja većom količinom zgure...ali se i to završi.sada sam stavio pumpu u kotlovskom krugu (četvorokraki još bez autmatike...NP)pa me interesuje dali sada mogu na nekom štelovanjusam da probam da smanjim malo potrošnju (kontaktirao sam Zm..... ali zbog fin.... ne mogu sada da ga ugostim,ako neko ima neka nova saznanja o ovom gorioniku voleo bih da se čujemo...pozdrav svim paćenicima na pelet.

Mon, 23/10/2017 - 22:18
Bosch solid 2000
Rastkoni
Rastkoni's picture
Registrovan dana: 09/02/2017
Zdravi bili i rumeni peletari moji ogrejali se ove godine. Bosch Solid 2000 sam furao prosle sezone, nema tu puno mudrosti. Sve kako treba ne znam koju bih primedbu stavio. Korektan je to set, a od specificnosti bih naveo da u slucaju loseg peleta moze da se zaprlja optika unutar gorionika koja treba da registruje plamen; tako da u tom slucaju gorionik ide u gasenje jer oko ne vidi plamen (ako se zachadjavilo). To je vrlo jednostavno da se otvori i obrise ali treba znati da to moze da iskoci kao problem ako kotao nece da predje u fazu rada. Meni je to bio problem u drugoj polovini sezone kad sam dokupljivao rumunski pelet koji dimi kao da sam zapalio samog djavola.. Kad sam provalio zasto se gasi vec sam prilicno osedeo. Ali sad imam iskustvo vise ne ponovilo se.

Tue, 24/10/2017 - 22:54
инфо
Ximi
Ximi's picture
Registrovan dana: 14/08/2017
Поздрав будуће колеге, захваљујем се свима на досадашњој помоћи и саветима али морам још једном да Вас замолим за исту. Наиме како још увек нисам "уговорио" мајстора а ко има кућу зна да око ње увек има још нешто да се среди, замолио бих Вас да ми "процените" колико би требало да износи комплетна инсталација (од нуле) грејања за мој скромни дом. Није ми потребно ништа прецизно само да знам оквирно да ли смем нешто да "откинем" од црног фонда за грејање. Кућа је 90 квм (слика у прилогу, котларница је црвена линија), зидана ситном циглом (дупла цигла класика), изолација 8 цм стиропор + фасада, ул. врата дрвена, прозори дупли дрвени, кровна плоча није изолирана још увек али планирам ако остане одмах да је покријем минералном вуном/стиропором а ако недостане новца онда за два/три месеца кад мало опоравим новчаник.

За инсталацију грејања је планирано :
Кепо АЦ15, есбе или АК арматурен верзија ледомата (само њих сам нашао да могу да се купе), бафер од 500 лит (обичан бафер без грејача), трокраки или четворокраки мешни са есбе црб 122 аутоматиком (или нека по препоруци), фрундфос алфа 2 пумпа (ако остане пара и вило стратос пико на повратном воду али за сада не улази у калкулацију), бакарне цеви, ал. радијатори (мислим да је 100 чланка довољно) и један сушач, термоглаве на свим радијаторима сем на радијаторима у највећој просторији ту иде бежични термостат црб-а 122.

Нека моја логика за аутоматику је " баш ме брига како је напољу, интересује ме како је у кући", можда грешим и не бежим од тога, слободно ме исправите.

Додатно питање је можда и глупо али морам да питам, мислио сам да се ради двоцевни систем да ли је то ок или треба другачије ?

Хвала свима унапред.

• kuca.jpg
Wed, 25/10/2017 - 00:11
Kotao je odlican izbor i
Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
Kotao je odlican izbor i dobro je dimenzionisan za vasu kucu. Ne znam sta ce vam akumulator toplote, ali ako bas insistirate, ona ok. Izmedju kotla i AT vam treba ladomat ESBE LTC 261, a Izmedju AT i radijatora trokraki mesni ventil(ESBE VRG 131) i neki pogon sa automatikom. E tu je sada izbor na vama. Najboji i najskuplji je ESBE CRD 122 http://www.etazgrejanje.com/katalog/elektromotorni-pogon-sa-kontrolerom-... , zatim ESBE CRC 111 http://www.etazgrejanje.com/katalog/elektromotorni-pogon-sa-kontrolerom-... ili ESBE CRB 111, 114 ili 122 http://www.etazgrejanje.com/katalog/elektromotorni-pogon-sa-regulaciom-p.... Po meni je najbolji pogon CRD 122, ali je skup. Isto to radi i ESBE CRC 111 u kombinaiji sa sobnim termostatom koji se veze na pogon i regulise unutrasnju t , pa kada je postigne, onda otvori kontakt i prebaci se u mod po spoljnoj t i regulaciju preko termoglava. Mogu vam lepo objasniti kako to radi, mrzi me da pisem, vec sam par puta pisao. Pumpa na potis radijatorskog kruga odma posle trokrakog bilo bi dobro da ide jedna od te dve koje ste spomenuli. Na potis, a ne na povrat. Radijatori ALU jedno 120 rebara(bolje vise rebara da bi se grejali nizom t) i obavezno termoglave na sve radijatore, cak i na te gde mislite da stavite termostat, samo ne na susac, jer je u kupatilu po pravilu dobro da bude jako toplo ne samo zbog nas, vec zbog vlage i kondenza da ne propadnu ves masina i ostali uredjaji od korozije. Dvocevni sistem obavezno. Ako su podovi uradjeni, onda bakar i to da se pravilno dimenzionisu debljine cevi spram snage radijatora. Ako niste odradili podove, onda razmislite o alupex cevima i razdelniku jer je jeftinije, a lepse i kulturnije. Sto se tice sobnog termostata koji bi palio i gasio kotao, ja sam protiv toga. Taj kod ESBE pogona je jako dobar i on ne pali i ne gasi kotao, vec regulise t radijatora spram potreba u prostoriji u kojoj se nalazi. Ni to bas nije sjajno, jer ukoliko t stelujemo prema termostatu, u ostalim prostorijama ne mozemo precizno da namestimo t iako imamo termoglave. Zato je najbolja regulacija samo prekko termoglava i sa pogonom koji ima spoljni senzor. Tu se eventualno doda obican sobni termostat i poveze se na pogon(to moze samo kod ESBE pogona) i tada se na pogonu pojavi alternativna t koju mi odredimo kolika ce da bude dok je aktivan signal na termostatu. Cim se postigne t koju smo zadali na termostatu, termostat klikne i onda se ugasi mod sa alternativnom t i vrati se na mod po spoljnom senzoru gde termoglave regulisu dalje sve. Takav nacin je po meni najbolji jer u svakoj prostoriji imamo onu t koju hocemo. U suprotnom nece bas da bude kako valja, jedino onaj CRD 122 ce da odradi posao ali za 20 hiljada vise!!!

Grejanje SamSvojMajstor

Wed, 25/10/2017 - 20:56
Parametri
romim
romim's picture
Registrovan dana: 01/08/2017
Posto vidim da nema korisnika biodoma da se javljaju, onda da pitam i sve ostale vezano za podesavanje parametara.
Koja bi bila idealna temperatura dimnih gasova, koliko treba da je temperatura u lozistu, koja kolicina protoka vazduha u lozistu itd?

Wed, 25/10/2017 - 21:01
Хвала Милане на саветима како
Ximi
Ximi's picture
Registrovan dana: 14/08/2017
Хвала Милане на саветима како овде тако и преко порука, мада главно питање је било процена колико кошта оваква инвестиција. Не бих да добијем неку нереално примамљиву понуду па да после имам муку јер је уграђен лош материјал или половина није ни уграђена, а немам ни толико новца да могу да се разбацујем па да преплатим ову инвестицију.

Што се Ваших савета тиче само бих пар ствари додао можда могу неком да користе, уместо Есбе ладомат трокраког ЛТЦ261 далеко је повољнија ЛК Арматур верзија истог, мада сам га нашао под називом "пумпна група за заштиту хладног краја котла" ако сам добио праве цене разлика је око 100 еур.

Трокраки Есбе ВРГ 131 сам и ја планирао јер се врло лако монтира аутоматика на њега. Једна од пумпи као што сте и предложили треба да иде после трокраког, а ако буде новца иде и у поврату јер сам прочитао да може мало да помогне мада нико није навео како осим да елиминише "клокотање" ал. радијатора. Термоглава је око хиљаду динара и најмањи је трошак додати још једну, али код нас је термостат планиран у дневој соби у којој ће уједно и бити најтоплије па самим тим немам потребе за термоглавом у овој соби. Она Есбе аутоматика не би регулисала рад котла већ би радила са трокраким после АТ-а и буквално би регулисала "трошење" топлоте из АТ-а, а котао бих "водио" према стању АТ-а. Под је већ урађен тако да је бакар по мени најбоље решење за развод.

Хвала још једном Милане, а и осталима који ће помоћи саветом/проценом.

Wed, 25/10/2017 - 22:40
Koja je cena za LK Armatur?
Srkson
Srkson's picture
Koja je cena za LK Armatur?

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 26/10/2017 - 08:45
Ja sam samo naveo ESBE LTC
Mladen SamSvojM...
Mladen SamSvojMajstor's picture
Registrovan dana: 14/05/2015
Ja sam samo naveo ESBE LTC 261 kao opciju, ako je LK Armatur jeftiniji, onda ga uzmite. Nisam nikada poredio te dve pumpne grupe, ali znam sve o pogonima i regulacijama za radijatorski krug. Tu tvrdim da je ESBE za 5 klasa bolji od ostalih i preciznije radi jer sam licno imao iskustvo da se uverim kako rade i ostale automatike koje su jeftinije. Da ne navodim sada zasto, samo tvrdim da sigurno nije slucajno sto je ESBE skuplji od drugih pogona. Ne mogu to da tvrdim i za LTC 261 jer nisam nikada poredio sa nekim drugim, ali CRC 111, CRC 141, CRB 111 koje sam probao rade savrseno. Licno sam pristalica pogona sa spoljnim senzorom i bez regulacije po unutrasnjim uslovima, vec da se t u sobama fino regulisu termoglavama, mnooogo je bolje nego termostatom u referentnoj prostoriji. Po meni mnogo bolje radi CRC 111 ili CRC 141 u kombinaciji sa termoglavama od CRB 111 koji ima unutrasnji modulacioni termostat. Termoglave regulisu t u prostorijama savrseno kada imaju pomoc nekog pogona sa spoljnim senzorom i kada se kriva grejanja namesti dobro da radijatori budu taman toliko topli da u svakoj prostoriji bude zadovoljena t i onda ce termoglave da rade savrseno i da taman fino regulisu t i to precizno u pola stepena. Ali ne treba se nadati da ce termoglave precizno da regulisu t u prostorijama ako je t u radijatorima fiksna ili ako u jednoj prostoriji postoji termostat, a u drugima termoglave. Retki su slucajevi gde ce to da radi kao ovo sto sam naveo. Cesto se desava da u takvim situacijama gornji deo radijatora bude vruc, a donji hladan jer je t visoka i termoglava se zatvorila tako da ne dozvoljava konstantnu cirkulaciju kroz radijator da bi se obezbedila ravnomerna zagrejanost grejnog tela. U referentnoj prostoriji gde stoji termostat to bude ok, ali u ostalim ne bude. Naravno mislim na modulacioni termostat koji upravlja otvaranjem mesnog ventila, a ne onog sto gasi kotao.

Grejanje SamSvojMajstor

Fri, 27/10/2017 - 15:57
pomoc
peletgrijanje
peletgrijanje's picture
Registrovan dana: 02/10/2016
Pozdrav, molim za pomoc. pre neki dan mi je spojeno grijanje na dvije kuce, dvije su pumpe jedna je 25-80 druga 25-60, posto jedan vod ide kroz zemlju do druge kuce. problem je sledeci kotao je toplingov 33kw, a ekspanziona posuda je 35lit. problem je kada se upale pumpe momentalno kazaljka na termomanometru iznad vece i jace pumpe skoci sa 1,2bara na 1,8 i neprestano treperi, a kada se voda ugrije ide i do 2,3bara dok na onoj manjoj pumpi kazaljka malo skoci za nekih 0,2bara. bocu je majstor provjeravao ii naduvana je na 1.5bari a pritisak u sistemu je 1,2bara. Da li je moguce da je eks. posuda mala?! Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 212
  • 213
  • 214
  • 215
  • 216
  • 217
  • 218
  • 219