Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Koliko je pametno?

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Maajstor
Maajstor's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2011
Poruke:

Jutros sam bio prinuđen da napumpam gumu na autu sa propan butan plinom tj plinom iz obične plinske boce za kuvanje jer mi je ispustila guma struje nije bilo a ručne pumpe nisam imao a na poso se mora sad sam se vratio kući pa ne znam jel baš toliko opasno tako voziti ili moram ispustiti plin pa ponovo na pumpati ili se mora skidati guma?

90% mi uzela kafana a ostalih 10 trošim ovih dana

preza-trajce
preza-trajce's picture
Offline
Registrovan dana: 24/03/2011
Poruke:

Ako si hteo da ispricas vic trebalo je da napises da si vozio dete u obdaniste...(mislim na crni humor), a ako si stvarno uradio ovo sto si napisao mogu ti samo reci svaka cast maajstore....onako usput da ti kazem da u bocu za domacinstvo stane 10 kilograma...a to je 17,7litara. Znam za slucaj da je boca od 2kilograma podigla krov sa vikendice, a svima je4 poznato da boca od 10 kgr rusi kucu...ti izracunaj zapreminu napumpane gume pa vidi da li je opasno....

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

Hahaha, iskreno si me nasmijao, nema kakve brljotine nisam probao u zivotu, ali ovo nije mi nikad palo na pamet. Samo se pitam kako si uspio uopste da naduvas gumu sa plinom, treba tu redukcija, pa prikljucci pa pistolj za duvanje hehe..Bilo kako bilo, da je pametno to sto si uradio, nije nikako, samo zbog nepoznanice kako plin reaguje u kontaktu sa gumom, posto neke rastvara, e sad da je smak svijeta, pa nije ni to. Ispusti ti to fino pa ostavi malo da odstoji sa izvucenom iglicom iz ventila, naduvaj vazduhom i idemo dalje.

Mi vrlo cesto duvamo gume tj nabacujemo na felne sa start sprejem, brake cleanerom i slicnim mixevima na detonaciju, a neke trkacke gume mogu jedino sa explozivnim trakama da se montiraju, tako da nema tu opasnosti, pogotovo jer si naduvao sa plinom u gasovitom stanju, a to je jako mala kolicina plina u gumi, sem ako nisi bocu okretao naglavacke dok si punio pa presuo plin u tecnom stanju hehe... i nije plin tako opasan, da bi se desila explozija plina u mixu propan butan mora biti 2-9% u vazduhu, i MORA da postoji varnica. S obzirom da u gumi nema nikakvih dijelova koji mogu da proizvedu varnicu, ne postoji ni opasnos od explozije. A to sto se desava da srusi kucu i slicno, to je toliko rijedak slucaj da ide pod statisticka greska. Metan recimo eksplodira od 5-15%, ali najjaca explozija mu je na oko 9,5%.Udesiti to i ubaciti varnicu u datom trenutku je ono bas tesko izvodljivo Dobiti to je ono sto kazu bas dzek pot. Ali desi se i to, kao sto i bojler otkine pola zgrade, losa uticnica zapali soliter, i komsija ubaci konzervu u kanalizaciju koja zacepi i poplavi 5 spratova stanove...sve su to endemicni slucajevi i nije sak svijeta.