Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ispravnost automatskog osiguraca - provera?

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
majstorskopivo
majstorskopivo's picture
Offline
Registrovan dana: 17/06/2012
Poruke:

Dobar dan svima,
molim vas imam jedno pitanje, problem i dilemu u vezi Automatskih osiguraca:

Par meseci pre grejne sezone je prvi put iskocio automatski osigurac namenjen za 3 suko utikaca,
isti taj osigurac nije nikada iskakao vec 15god. tj. od ugradjivanja osiguraca i zamene instalacije u zidu, i od tada se koriste uvek isti ili priblizno slicni potrosaci.

Odma posle iskakanja, sve sam iskljucio iz uticnica i probao bezuspesno vise puta da podignem prekidac na osiguracu,
medjuim nije se culo ono da klinkne i ostane u gornjem (ukljucenom polozaju) vec se odma vraca u donji iskljucen polozaj.

Probao sam jos par dana da ukljucim osigurac tj. da podignem prekidac ali uvek isto, vraca se u donji polozaj.

Odustao sam i prebacio uredjaje na druge uticnice i produzne i evo vec skoro pola godine ne koristim te 3 uticnice koje idu kroz pomenuti sporni automatski osigurac.

Danas (posle vise od pola god.) mi slucajno padne na pamet da probam da dignem prekidac-sklopku na osiguracu i nije htelo iz prve, ali na moje iznenadjenje posle 2-3 pokusaja prekidac klikne i ostane u gornjem polozaju i onda opet spustim i vratim nekoliko puta da proverim i uverim se da sve normalno funkcionise, mogu bez problema da ukljucim ili iskljucim prekidac na osiguracu.

Glinericom proverim, sva tri suko utikaca rade. Ukljucio sam iste uredjaje i nista ne iskace, ne smrdi, ne greje se.

E sad, zbunjen sam...

Moje konkretno pitanje je:
Da li iz svega ovoga sto sam napisao, mogu da zakljucim i budem siguran da je osigurac i dalje ispravan i upotrebljiv za dalju upotrebu, moze li da se proveri ispravnost automatskog osiguraca?
Moze li Automatski osigurac da propusta normalno struju a da njegova glavna funkcija nije ispravna i da mozda nece u kriticnoj situaciji prekinuti dovod?
Ili, moze li neispravan automatski osigurac da propusta struju a da unutra delovi za zastitu nisu ispravni, pa da izgleda i deluje kao da je sve kako treba sa osiguracem i strujom?
Kako se proverava ispravnost Automatskog osiguraca?

Hvala puno unapred!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Аутоматски осигурач не можете одмах, пошто се искључио, да вратите у радни положај. Потребно је неко време да се охлади биметал. С обзиром на описано било би упутно да змените тај осигурач. У домаћој варијанти не можете испитати граничну вредност осигурача, а сем тога временом му се мењају карактеристике па се догађа да се искључи и на мањој струји од номиналне. Тако, да је дошло време замене.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Borislav91
Borislav91's picture
Offline
Registrovan dana: 11/03/2020
Poruke:

Postovanje problem sa monofaznim automatskim osiguracem
U razvodnoj kutiji ima 5 osiguraca svi 20 a, na satu koji je na ulici je 25 a osigurac, kad ukljucim 2 tea peci posle izvesnog vremena 15-60 min padne taj osigurac na satu od 25, s tim da je i taj osigurac pre sata jer i sat iskljuci. Peci vezane na razlicite osigurace od 20a, iz jedne peci iskljuceno 2 grejaca. E sad taj 25 a osigurac je padao zbog pucanja ne kvalitetnih sijalica najmanje 5 puta dok se sve sijalice nisu zamenule sa kvalitetnim.
Pitanje: Ciji je taj osigurac od 25 a na satu da zameni, moj ili epsov tacnije u cijem trosku ide, jer moj elektricar mi je samo rekao da je osigurac oslabljen zbog ranijih padanja. Hvala

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

trošak je tvoj a nadležnost za zamenu distribucija

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

To je najverovatnije limitator ,pa to nije baš jednostavno za zamenu bar ako se radi legalno . I koji je priključak monofazni ili trofazni ?