Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kablovski NET i TV

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Paja Patak
Paja Patak's picture
Offline
Registrovan dana: 13/11/2013
Poruke:

Nisam bio siguran gde tačno ovo da postavim ni kako da naslovim, ali evo...
Uveo sam duo paket od Pošte. Umesto razvlačenja NET kablova po celom stanu, sistem je povezan preko koaksijalnog kabla, tj. TV antena utičnice. Kabl se preko razdelnika deli na TV i na ruter.
Međutim, rešio sam da ruter prebacim u drugu sobu, zbog bolje mrežne pokrivenosti, a i tamo postoji još jedna TV utičnica pa da ne produžavam kabl za još 15m. Nisam siguran da li i ova utičnica prima signal a ne bih da čačkam napamet.
Na slici je prikaz kutije sa hodnika ispred stana. Crni kablovi su od antene ugrađeni pre 30 godina. Beli su od kablovskog NETa i TVa. Jedan sa leve strane je moj, drugi je od prvog komšije. E sad ne znam za ove sa desne. da li se oni odnose na pomenutu drugu utičnicu. Ako je tako onda da zovem da priključe, u suprotnom ne bih da dođu ako nije potrebno, jer bi dolazak verovatno naplatili. A da im postavim ovo pitanje telefonom, ne bih dobio pravi odgovor sigurno.
Ako neko ima neku sugestiju...

  • fotografija01.jpg
datas
datas's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Ako kutija pokriva dva stana i ako u svakom stanu ima po dva priključka , prikazani razvodnik je od stare instalacije i verovatno je pokrivao ta četiri priključka.
Dva bela kabla su dolazni kablovi (jedan od njih je tvoj) koji su prespojeni na stare kablove, koji su skinuti sa starog razvodnika.
Preostala dva priključka koja su ostala na starom razvodniku su najverovatnije jedan tvoj i jedan od komšije.
Na isti način kako je odrađen prelaz sa belog na crni kabl, treba odraditi konektor na cnom kablu-jedan od dva koji su još uvek na starom razvodniku.
Naravno, treba pronaći koji je tvoj dolazni beli kabl i koji je od dva preostala crna kabla tvoj i prebaciti proključak na drugu prostoriju.

Paja Patak
Paja Patak's picture
Offline
Registrovan dana: 13/11/2013
Poruke:

Takve su i moje pretpostavke. Verujem, takođe, da su kablovi sa donje strane moji a lako se da utvrditi. Malo se odvrne i ako krenu smetnje na ekranu, eto potvrde. No ono što me kopka je ako probam povezati u SSM varijanti i drugi kabl trebao bi mi spliter kao ovaj sa slike. Takav su mi povezali unutra, možda bi ga mogao iskoristiti. Ili neka druga varijanta. A to je sve pod pretpostavkom da provajder ne pravi problem oko toga. U suprotnom, mogao bih i kaznu da popijem.

  • spliter-za-tri-tv-teletronik.jpg