Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kontrolno brojilo

22 poruka / 0 new
Poslednja poruka
strahinicm
strahinicm's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2009
Poruke:

U ptanju je privatna kuca sa dve etaze. U ormanu imam dvotarifno trofazno brojilo i mtk. Zanima me da li bih mogao postaviti kontrolno dvotarifno brojilo na drugoj etazi a da pokazuje i jeftinu i skupu tarifu? da li je potreban jos jedan mtk ili se moze nekako povezati sa mtk iz donjeg ormana? Ako neko ima neku semu nek prilozi.
Unapred zahvalan.

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

Ne treba ti šema već dobar majstor,da, možeš to povezati sa uklopnog sata dovodiš impuls ,zavisi kakva je izvedba kod tebe,često se impuls može skinuti direktno sa žice koja ide u postojeći sat ali zato bih ti preporučio majstora a ne šemu

clockwork_orange
clockwork_orange's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2008
Poruke:

Ukoliko imas poseban kabl koji napaja drugu etazu mozs da postavis kontrolno brojilo mada ga ja ne bi postavljao u drugoj etazi vec u postojecem ormanu. Nema potrebe da seces i nastavljas kablove bez potrebe.
To brojilo nece pokazivati jevtinu i skupu struju vec to radi MTK.

Mozes da izvuces kabl sa tinjalice sa MTK 2x0,75 na drugu etazu i postavis jos jednu tinjalicu i znas kad je jevtina struja

ILI

signal sa tinjalice sa MTK moze da se iskoristi za sklopku koja ukljucuje/iskljucuje potrosace koji treba da rade samo po jevtinoj strruji

strahinicm
strahinicm's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2009
Poruke:

U postojecem ormanu nemam mesta za jos jedno brojilo.A druga etaza je jos uvek u radovima tako da moram gore staviti.Izvukao sam poseban usponski vod( 5*4) i 3* 1.5 za tinjalicu . Jel to znaci da bez drugog mtk ne postoji mogucnost promene tarife na kontrolnom brojilu?

strahinicm
strahinicm's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2009
Poruke:

Hvala Zlajo za savet za dobrog majstora ali mislim da mi je potrebna informacija jer sam sam radio celu instalaciju i semiranje ormana a elektrodistribucija samo zakacila kabl na banderu blombirala sat i mtk i uzela 350e za pecat.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Moja kuća je dvojna i pre zamene brojila (stavljeni su ovi novi koji imaju ugrađen sistem prebacivanja tarife) postojao je samo jedan uklopni sat koji je opsluživao brojila na oba ulaza.

Znači - može.
Ako imaš kontrolnu tinjalicu na prvoj etaži, sa nje odvedi signal predviđenim kablom za drugu etažu. Ako nemaš, mislim da se uklopni sat ne sme dirati jer je i on plombiran (koliko se sećam).
Drugo je pitanje da li znaš kako se povezuje brojilo ...?

Ništa ne ostavljam nezavrš

strahinicm
strahinicm's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2009
Poruke:

Hvala Vuce.Znam kako se povezuje brojilo . Vec sam izvukao kabl za tinjalicu . Jel to znaci da taj kabl za tinjalicu mogu prikljuciti na brojilo direktno na kleme koje sluze za povezivanje mtk?

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Naravno, to je isti signal i može se odvesti na tarifni ulaz na brojilu.
Da ne bude zabune, radi se o fazi, a ne nuli!

Ništa ne ostavljam nezavrš

strahinicm
strahinicm's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2009
Poruke:

Ok Vuce i hvala ti puno.Znam da se nula uzima direktno sa table medjutim meni je bilo sumnjivo dal moze sa tinjalice jer je napon 220 v i to me plasilo da ne sprzim strujomer. Smile

Genije_Online
Genije_Online's picture
Offline
Registrovan dana: 31/03/2011
Poruke:

Da se nadovežem na temu ali sa mojim "problemom"..
Da li bi neko stručan mogao da mi pomogne oko povezivanja brojila?
Šta je u stvari poenta..pošto na placu trenutno nemam struje, a da mogu da radim građevinske radove "pozajmiću" struju od komšije..ali, i ja i on smo se složili da se ne svađamo koliko sam mu potrošio kWh i da ćemo imati uvid u potrošnju.
Imam staro monofazno brojilo koje je bilo na staroj kući na placu..to brojilo sam izvadio, očistio i hteo bih da napravim nešto kao produžni kabal (koji će voditi od komšijine utičnice, kroz prozor pa kod mene a tu će biti druga utičnica koja će biti glavni izvor električne energije..) ali da priključim i to brojilo pa da kucka usput.
Da li to može tako, a da ne spržim nešto ili nekoga..a najmanje komšijine instalacije.. Smile
Fotografija brojila je u prilogu..ako možete da mi nacrtate preko ove fotografije šta gde i kako ide, a dobro bi bilo da se ubaci i ova sklopka (isto je došla sa kućom)..za svaki slučaj.

  • dsc_0180.jpg
  • dsc_0179.jpg
Trofrtaljac
Trofrtaljac's picture
Offline
Registrovan dana: 28/08/2013
Poruke:

U prilogu je odgovor sa slikom.
pripazite kad ukljucujute utikac kod komsije da faza uvek dodje sa leve strane brojila kako sam oznacio, iz razloga da bi se sklopkom osigurao fazni vod a mislim i da utice na samo merenje struje. dakle ulaz faze je 1 a izlaz 3; ulaz nule je 4 a izlaz 6, pazite da ne zamenite mesta ulaza i izlaza kod faza jer ce se okretati brojilo unazad. uzemljenje vezete direktno jer ono ne ide preko ovih elemenata. ako ste u mogucnosti fiksirajte brojilo i sklopku na neku tablicu i nju okacite na zid i nikako ne dirajte ove elemente dok su pod naponom jer ima dosta kontakta otvorenog tipa. ukoliko pravilno spojite necete sprziti nista. zumirajte moju sliku da bi se videla slova.

  • dsc_0180_0.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Осим тога бројило мора бити баждарено, јер у противном постоји могућност да дође до свађе око утрошених киловач часова.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Genije_Online
Genije_Online's picture
Offline
Registrovan dana: 31/03/2011
Poruke:

@Trofrtaljac, hvala puno na instrukcijama.

@zvukoljub.. Pa dobro, nećemo valjda baš za par kWh gore-dole da se zameramo. Smile A brojilo je radilo do pre možda 3-4 godine.. Komšija ustvari ni ne stanuje u toj kući već mu je to nešto kao "vikend" kuća, čak možda ne bi ni trebalo to brojilo ali ko ga zna, možda se baš tada "doseli" na par nedelja.. Smile

U svakom slučaju, hvala.

kapa
kapa's picture
Offline
Registrovan dana: 02/06/2013
Poruke:

Na osnovu do sadasnjih pitanja i odgovora na ovoj temi, gde je Genije_Online uzimao struju od komsije i postavio brojilo da bi znao koliko je potrosio struju, prepostavljam da moze ali bolje da pitam.

U pitanju je kucu sa dva sprata tj prizemlje i sprat. U prizemlju ima razvodna kutija ( ili ravodna tabla sa osiguracima, prilazem sliku) i pored nje se nalazi sat za utrosak struje, a i na spratu ima razvodna kutija (ravodna tabla sa osiguracima).

Da li postoji mogucnost da se zasebno meri utrosak struje na spratu i da se tu postavi sat za merenje potrosnje struje ili uredjaj koji sluzi za to (a imam stari sat za monofaznu struju koji je skinut priliko ubacivanja trofazne struje)? I ako moze kako se to radi tj da li je kao sto ste vec reklli Genije_Online?

  • razvodna-tabla-sa-osiguracima.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ne moze...!!!

kapa
kapa's picture
Offline
Registrovan dana: 02/06/2013
Poruke:

Mislio sam da jedan kabal ide do kutije gore i iz kutije se struja siri dalje

Trofrtaljac
Trofrtaljac's picture
Offline
Registrovan dana: 28/08/2013
Poruke:

sa obzirom da postoji razvodna tabla sa osiguracima i na spratu, logicno je da sa donjeg sprata t.j. sa brojila ide glavni kabal prema gore, te nema potrebe od dodatnog kabla za sprat jer se struja i ovako siri na dalje kako vi kazete. e sad ukoliko vam je struja monofazna mozete iskoristiti to monofazno brojilo koje imate ali to je nemoguce ukoliko je struja trofazna, onda da bi iskoristili ovo brojilo morate nabaviti jos dva takva da bi svako bilo na po jednoj fazi, no to je vec kompliciranje i zato je potrebno nabaviti trofazno brojilo. e sad kako se ono postavlja. razvezete glavni napojni kabal na spratu u tabli sa osiguracima, faze se obicno kace na sinama koje idu ispod osiguraca u redu, a nula se vezuje u sabirnicama. onda vam treba nastavljanje zica jer su one kratke da bi dosli iz table do kontrolnog brojila pored, ali nastavljanje nije bas pametno izvesti vezivanjem u cvoru te vam za to trebaju odgovarajuce kleme-spojnice. kada dovedete faze i nulu do kontrolnog brojila onda vam trebaju zice da struju ponovo "vratite" u tabli sa osiguracima i faze vezujete gde su bile prethodno vezane direktno, i nulu takodje u sabirnici. kod trofaznih brojila ima dosta kontakta vise (8 ili 9) ali je princip isti, prvo je ulaz jedne faze pa izlaz iste faze i tako jos dva puta pa onda nula. nemojte se ljutiti ali stekao sam utisak da se slabo razumete u struju zato ovaj posao prepustite profesionalcu, a on ce vec znati sta treba da uradi prema konkretnoj situaciji, jer ipak se radi o glavnom dovodnom kablu koji trpi veliko opterecenje (ceo sprat) te svako lose povezivanje moze izazvati katastrofalne posledice.

kapa
kapa's picture
Offline
Registrovan dana: 02/06/2013
Poruke:

Trofrtaljac - Hvala vam puno Smile bilo mi bitno da bilo kako moze to da se izvede merenje potrosnja po spratovima.

Struja mi je trofazna, a pitao sam za monofazno brojilo jer sam ga imao, tako da je bitno da mora da imam trofazno brojilo Smile

A naravno da se ne ljutim, jer oko struje znam bas malo i mislio sam da to uradi neko strucan i ko zna sa tim. Ovde sam postavio pitanje samo da znam da je izvodljivo.

Hvala vam jos jednom:)

sandi1406
sandi1406's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2011
Poruke:

Potrebna pomoć oko trofaznog brojila koje se koristi kao kontrolno.
U stanu u sklopu kuće dograđeno je trofazno brojilo za kontrolu potrošnje na poseban vod izvučen iz glavnog razvodnog ormara.
Ima struje u celom stanu ali se brojčanici na brojilu ne pomeraju bilo koji potrošač da je priključen.
Na brojilu je upaljena stalno crvena lampica.
Svaki savet je dobro došao.
Hvala unapred.

  • trofazno-dvotarifno-brojilo-ei_slika_o_81020913.jpg
  • trofazno-dvotarifno-brojilo-ei_slika_o_81020917.jpg
peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

pokvarilo se
probaj malo ga čukni pa možda proradi ali i ako proradi opet če stati iskruna brojila su bolja
tako je meni ovo niško brojilo crklo nisu dugok veka

sandi1406
sandi1406's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2011
Poruke:

Hvala Pero na odgovoru.
I mislio sam da je takvo šta u pitanju.

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

Ja sam uzeo 'pametno' kontrolno brojilo OR-WE-517 sa Modbus RTU izlazom.
https://www.tme.eu/gb/details/or-we-517/building-automation/orno/
Montira se na DIN 35 sinu, i velicine je trofazne FID-ovke.
Omogucuje pracenje velicina na slici.
Nisam ga jos zakacio za racunar.

  • orwe517.png

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.