Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Mozda bolje pitanje za vatrogasce al :)

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
mrzimreg
mrzimreg's picture
Offline
Registrovan dana: 16/01/2020
Poruke:

Zanima me kako moze elektroinstalacije da izazovu pozar, recimo ako mi ne znam sta umire prekidac, i baci varnicu i ja imam nekim ludim slucajem imam vatu u njemu i on se zapali, zar nece samo da izgori prekidac i to je to, ima malter i zid, i zica da izgori do 90stepeni na zidu opet to je smesna toplota... Sad kontam da se zapali recimo kutija sa osiguracima tu ima dosta plastike pa moze da se istopi i zapocne neki pozar al, za prekidace steker i to ja milim da je nemoguc...

PS nemam nikakav problem sa strujom i prekidaci mi ne bacaju varnice, cim tako nesto vidim menjam Smile, al pitam ovako informativno

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ne zelis da znas...
Uglavnom ni jedna katastrofa nema samo jedan uzrok. Ngo se vise stvari slozi kako ne treba.
Imas milion slucajeva gde se jeste zapalio kabal, i izgoreo samo u zidu, i mozda se malo vidi crnilo duzinom zida gde je kabal.
Instalacije obicno stradaju pri preopterecenjima, ili pri losim spojevima. A kineski produzni kablovi su posebna prica, koji vise KW guraju kroz 3 licne.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Šta ako je pored utičnice/prekidača zavesa? Ili krevet sa ćebetom? Ili recimo puniš mobilni noću pored kreveta, loša instalacija prouzrokuje varnicu, zapali se posteljina... U kući niko nema samo zidove i pod od keramike. Zavese su zapaljive, knjige na policama, police, tepih, parket, nameštaj... e sad ako razmestiš stan tako da ništa nije na par metara od nijedne utičnice ili prekidača možda... ali opet možda...

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

Osiguraci i automatski prekidaci, ako su pravilno dimenzionisani, bi trebalo da stite kablove od pregrevanja.
Medjutim oni ne stite od varnicenja.
U principu do varnicenja moze doci na spojevima, usled loseg kontakta, i na sredini kabla, ako se isti lose postavi prilikom instalacije, ili ako se kasnije osteti ekserom, burgijom, itd.
Takodje, do varnicenja moze doci u samim uredjajima, u napojnim stepenima.
Sto rece laznen, ako se u blizini nadje lako zapaljivi materijal, preti katastrofa.
U Americi se uveliko koriste AFCI (Arc Fault Circuit Interrupter) zastite od varnicenja. Obavezne su u spavacim sobama. U Evropi se stidljivo probijaju na trzistu. Evropski naziv je AFDD (Arc Fault Detection Device).

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.

boleeve
boleeve's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Obicno se takvi uredjaji koji ne varnice koriste u prostorijama koje u vazduhu imaju zapaljive gasove.
Za kuce mislim da nema potrebne insistirati na tome, jer uvek moze fen upasti u kadu sa vodom, odnosno protiv ljudske gluposti nema zastite.

Firme i opasni objekti su neka druga stvar.

Npr. ona pumpa za plin nedavno sto je odletela u vazduh, gde je pukla cev i svi puste da to tako curi boga pitaj koliko dugo, dok nije dosla iskra i zapalila sve. Tu ipak rade obuceni ljudi i greska je svedena na najmanju mogucu meru. Kao sto smo uostalom i videli Smile

______________________________________________________________________________
- Nabijaca, 90m2, 3m plafon, stolarija drvo 60mm, dupla stakla, tavan vitlovi nije dodatno izolovan;
- Toby 12b set, 6 jugoterm tip22 panel: 2x500, 1x800, 1x1000, 1x1200, 1x1400, h=600, do sabirnice PPR cevi 1", od sabirnice alupex cevi do radijatora;

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

Ma moze ono da varnici do sutra, varnica ne ce da zapali ako nema adekvatno i lako zapaljivo gorivo koje bi zapalila. Pa aparata za varenje bi prilikom varenja popalio gradove i sela da se to tako lako pali. Problem sa pozarima od struje nastaje obicno u samim uredjajima. Grejalica recimo kineska onaj kao kalorifer, zastopa mu motor, sigurnosni termostat na grejacima ne odradi ili je ranije premosten posto je brljavio i ona, posto nema prisilne cirkulacije vazduha se fino zapali, zapali plastiku oko sebe, a plastika gori jako dugo i jako kvalitetno, onda se zapali tepih na kom stoji, polica i tako redom. Sve zavisi od toga sta od goriva ima u dometu plamena. Jer vatra mora da ima 3 stvari, vazduh, gorivo i toplotu da bi gorela, sta god od to troje da nema, nema ni vatre.
To se desava kod produznih kablova, zapali se kuciste od visoke temperature i ako ono nema na sta da prenese planen, nece nista drugo ni da se zapali, ali ako se nalazi iza vitrine a okolo iverica, i drugi ogrevi, onda ce da plane sta uspe da dohvati.
Inace vecina pozara se ili sanira samo od sebe ili se lako ugase, a ono da izgori citav stan ili kuca, se jako, jako retko desava, ali kad se desi, svi mediji prenesu, pa onda mislimo da se samo ti pozari desavaju.
Kod mene u firmi, posto su objekti kad su pravljeni predvidjeni da uticnice sluze eto da ukljucis radio ili televizor, pa ima po jedna uticnica u prostoriji, a u novija vremena su svi krenuli da prikljuce po 5 racunara na jedan produzni, a uz to moraju da krkaju grejalice, pa jos ih ostave preko vikenda da rade, da u ponedeljak ne bude -15 kad udjes u kancelariju, i desavali se mnogo puta da plane uljani radijator, kineski kalorifer, da kvarcna zapali sto od iverice, pogotovo ako ima u dometu neke delove garderobe, desavalo se da gore uticnice, produzni, kablovi od uredjaja, ali vecinom je to bivalo lokalnog karaktera, jednom sam gledao kako je od kvarcne sto izgoreo, na sred kancelarije, i to nije ceo vec oko trecine , laminat nije uspeo ni da zapali, sam se ugasio od sebe, samo je plafon bio crn, doduse zavesa nije bilo.
takodje se desavalo da izgori kabal u razvodnoj kutiji, ali izgori izolacija oko njega, obicno napravi kratak spoj i izbaci osigurac, ili izgori kabal koji dovodi struju do uticnice u zidu, ali izgori izolacija oko njega, nekad se i uticnica zapali, ali nema plamena, jer su obicno uticnice od neke plastike koju ne mozes zapaliti, samo pocrni i istopi se, pokrivi se sva ali nema plamena, ili ne moze los kontakt da napravi toliko veliku temepraturu da bi doslo do plamena.
A kad kabal varnici, moze da zapali samo neki lako zapaljiv gas ili isparenje, i za to moraju da se stvore maltene idealni uslovi, nije to bas tako lako izvesti....mada desava se, nije da nije...