Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zatvaranje dozne

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
marcony
marcony's picture
Offline
Registrovan dana: 18/09/2019
Poruke:

Pozdrav svima,

Pre izvesnog vremena sam skinuo taster zvona ispred ulaznih vrata, ostala je dozna koju sam privremeno zatvorio odgovarajucim plasticnim poklopcem. Unutra su i dalje provodnici, osigurac je iskljucen na razvodnoj tabli u stanu. Zanima me koje bi bilo najbolje i najbezbednije resenje da se dozna ispuni i zatvori tako da se ne primecuje, a da se ukoliko nekada zatreba moze ponovo otvoriti i iskoristiti da se montira taster? Ako je bitna informacija, zvono radi na 220V.

Hvala unapred!

joccko
joccko's picture
Offline
Registrovan dana: 20/01/2019
Poruke:

Pozdrav,

Evo ovako prvo provodnike razdvoj i dobro obmotaj izolir trakom, nakon toga ih lepo savij i naguraj pored toga staru hartiju, novine ili bilo sta drugo od papira ali ne do vrha dozne nego neka ostane malo prostora oko 1 do 1.5 cm. Taj prostor napuni gipsom nakon cega mozes da pregletujes. Ovakav postupak ti pruza estetski deo da se ne primecuje nista a doznu vrlo lako mozes naci kada ti zatreba kuckanjem cuce se zvuk kao da kuckas u doznu koja ima poklopac i pregletovana pa i ne znas da je tu, tacnije odzvanjace kao u nesto suplje da kuckas. Pozdrav i svako dobro.

marcony
marcony's picture
Offline
Registrovan dana: 18/09/2019
Poruke:

OK, tako nesto sam i video vec kao uputstvo, brinula me samo ideja o punjenju hartijom/novinama zbog bezbednosti. Znaci dobra izolacija provodnika (izolir traka ili termobuzir) bi u sustini trebalo da bude dovoljna?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Постоје пластични поклопци за ту намену, за накнадну уградњу, тако да не морате импровизовати са новинама и које чиме.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

marcony
marcony's picture
Offline
Registrovan dana: 18/09/2019
Poruke:

To vec imam, kao spoljni poklopac koji ide preko dozne, ali se on jasno vidi i strci na zidu, kao i ostecenja od mesta gde je nekada bio taster jer je poklopac okrugao, a taster cetvrtast. Cilj bi bio dovesti sve u nivo sa zidom, a zatim prekreciti tako da se jedva ili nimalo primecuje. Ako postoji neki "unutrasnji" poklopac koji bi posluzio umesto novina i preko koga bi mogao da se stavi gips ili Knauf ispuna, znacio bi mi bilo kakav link da pogledam kako izgleda i gde mogu da ga kupim.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Ispuna može da se napravi i od stiropora koji se lako oblikuje.

Ništa ne ostavljam nezavrš