Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Curi sigurnosni ventil

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nolle
nolle's picture
Offline
Registrovan dana: 09/10/2011
Poruke:

Pozdrav svima.
Ove godine sam uveo parno grejanje i nakon prve upotrebe sigurnosni ventil kod kotla mi je poceo da curi.
Pritisak vode je 2 bara a kada se nalozi vatra digne se na 2,4. Na ventilu pise 3 bara.
Sta moze da bude problem?
Jos jedna stvar. Pumpa nema ono sto je gasi kada padne temperatura vec stalno radi (24/7).
Da li je to ok?
Da napomenem da mi je zatvoren sistem, grejem samo pridzemlje i svi radijatori su mi potopljeni.

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Nažalost kvalitet robe kod nas je takav, i meni se dešavalo slično pa sam taj ventil zamenio. Inače ako imaš samo jednu etažu slobodno smanji pritisak u sistemu na 1.5 bar i stavi nalegajući termostat na odlaznom vodu što bliže kotlu i podesi ga na 60-65C tako ti neće pumpa raditi stalno i spasićeš malo kotao od znojenja.

nolle
nolle's picture
Offline
Registrovan dana: 09/10/2011
Poruke:

Jel moze objasnjenje za nalegajuci termostat?
Kako mislite da se kotao ne znoji?

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Pisano je većoko termostata, npr.
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-grejanja-i-klimatizacije/nalegajući-termostat-brc
Kotao se ''znoji'' dok ne pređe voda u njemu oko 65C tj. na unutrašnjim zidovima ložišta dolazi do kondenzovanja vode iz ogrevnog materjala a zatim se u tu vodu umešaju i drugi produkti sagorevanja, između ostalih čađ i najopasniiji sumpor jer stvara sumpornu i sumporastu kiselinu koja nagriza čelični lim kotla, a takođe u debljim naslagama koje inače liče na katran, deluje kao svojevrstan izolator koji umanjuje efektivnost kotla i dovodi do povećane potrošnje ogrevnog materjala.

nolle
nolle's picture
Offline
Registrovan dana: 09/10/2011
Poruke:

Posto sam laik, ne razumem neke stvari pa ako moze objasnjenje.
Ako stavim termostat on ce da mi gasi pumpu na odredjenoj temperaturi (npr 60C), ali kada ce upali pumpa zar tada nece ona hladna voda iz cevi i radijatora da krene u kotao i tako napravi veliku razliku u temperaturi ulazne vode sa onom koja se vec dobro zagrejala u kotlu? Inace, koristim Viadrus U22S.
Da li ce pomoci ako povecam brzinu pumpe sa prve na prugu brzinu i tako ne dozvolim da se ulazna voda u kotao ohladi previse?

dukej
dukej's picture
Offline
Registrovan dana: 29/09/2007
Poruke:

I ja sam laik, ali mislim da si u pravu. Paljenjem pumpe tek kad se voda u kotlu zagreje na 60 stepeni stvarno se može desiti temperaturni šok kad hladna voda odjednom uleti u vruć kotao. To je pogotovo opasno kod livenih kotlova, a mislim da je taj Viadrus baš takav. Tu je bolje rešenje mešni ventil jer on neće dozvoliti da dođe do tako velike temperaturne razlike kao u pomenutom slučaju. Inače i kod mene pumpa radi stalno, tj. 24/7. Kod tih on/off sistema za pumpu sam se uvek bojao otkaza prekidača ili termostata a kotao već vreo. Zato sam ostavio pumpu da radi stalno. Znam da će te reći da je to bespotreban trošak u računu za struju, al' eto, tako je godinama kod mene.

nolle
nolle's picture
Offline
Registrovan dana: 09/10/2011
Poruke:

Ima li neko jos predloga?

iksde
iksde's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2011
Poruke:

Naravno, upalis pumpu u jesen i iskljucis je na prolece. Sad ce biti svakakvih komentara... Smile Imam Viadrus kotao koji "trp"i rad na niskim temperaturama. Ranije sam imao termostat koji je iz otkazao poslusnost pa sam presao na rucni sistem. Cim kotao radi pumpa je upaljena. Ako sam u blizini kotla ne pustam da se stvori velika razlika u temperaturi dokaznog i odlaznog voda vode. Ugradio sam prekidac na pumpi da ne vadim stalno utikac i ne pustam vecu razliku od 15 stepeni. Svaki sistem je poseban i vremenom ces ovladati sistemom.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

@iksde:Ako sam u blizini kotla.......

Ovaj sistem mi se dopada, znači, kakva automatika, mešajući ventili, pumpe itd.Budi bato prisutan pored kotla i on onda radi pod kontrolom.Dobar metod. Smile

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

nolle
nolle's picture
Offline
Registrovan dana: 09/10/2011
Poruke:

Da ne otvaram novu temu imam jedno pitanje. Da li bih smeo da ofarbam metalni deo na zadnjem delu kotla (deo gle izlazi topla i ulazi hladna voda, tamo gde se izlazi spajaju sa bakarnim cevima)?
Hteo bih da pteharbam da ne bi pocelo da rdja. Kotao je Viadrus U22S.