Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Dopuna vode u sistem za grijanje

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
mmiissoo
mmiissoo's picture
Offline
Registrovan dana: 01/04/2009
Poruke:

Prije par mjeseci uselio sam se u novi stan, i u njemu sam nasao sistem centralnog grijanja na drva, tj cijela zgrada ima takav sistem grijanja. Posto se lagano blize hladni dani, danas malo ocistim pec i vidim da pritisak vode u cijevima ispod 1 bar, a citajuci na netu vidim da se preporucuje 2 bara. E sada kako dopuniti u sistem vode, a da nesto ne pokvarim. Koliko vidim samo na 3 mjesta iza peci se moze prikljuciti mali kabl ( iza peci ima jedna izlazna cijev, i dvije pored boze uz pod ) koji smo nasli pored peci. E sada sta i kako svaka pomoc je dobro dosla. Unaprijed hvala i evo jedna slika cijevi.

free screenshot

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Sistem mozes dopuniti preko slavine za punjenje i praznjenje (pip) To je ovaj mesingani ventil od odmah ispod pumpe. I ovaj pored ekspanzione posude, sto je na kotlu.Na cetvrtki se nalazi crta, koja kada je popreko, slavina je zatvorena. Postavis crevo na cesmu, pustis da izadje vazduh iz creva, postavis je na slavinu i kljucem 12 postavis cetvrtku u otvoren polozaj.
Posto taj sistem nije duze vreme radio, pozeljno je ipak da neko ko se razume. ili jos bolje instalater pogleda sistem. Da li je ekspanziona posuda pod odgovarajucim pritiskom, da li cirkulaciona pumpa treba da se pokrene, i da li treba odzraciti kotao i sistem.

milansombor
milansombor's picture
Offline
Registrovan dana: 14/01/2011
Poruke:

Како да пустим ваздух да изађе из црева? На славини на котлу имам само два положаја, отворено и затворено.

Наиме, мењао сам пећ и мајстор очигледно није добро испустио ваздух па ја то сада радим. Насуо сам воде у систем да притисак буде 2 бара на хладно и након х покушаја испуштања ваздуха сада ми је притисак на 1,1 бар на хладно а ваздуха још увек има, сада ћу вероватно морати још да доспем воде али ако поново убацим ваздух из црева у систем онда сам се џаба до сада трудио.

Хвала на одговору.
Милан, Сомбор.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

To što će ući malo vazduha iz creva je zanemarljivo jer će taj vazduh vrlo brzo da nađe put do najviše tačke na nekom radijatoru gde ga treba ispustiti. Vazduh uobičajeno ispustam tokom punjenja sistema - znači da je otvorena slavina zua dovod vazduha a i jedna po jedna odzačna slavinica. Najbolje je da neko dežura pored kotla i prati pritisak a drugi ide od radijatora do radijatora i ispusta vazduh. Ako je sistem manji onda verovatno može neko i sam ... samo mora da malo trči. Posle par dana verovatno će se izdvojiti još neka manja količina vazduha u nekom radijatoru ali zbog toga nema potrebe da se dopunjava sistem. Smatram da je 2 bara maksimum na hladno za kućne instalacije - 2 bara sada kada su spoljne temprature oko i ispod nule i voda u sistemu ne prelazi 5-7 stepeni i onda kada je spoljna temperatura 25-30 a voda na 20-25 stepeni sigurno nisu isto!

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari