Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Etažno grejanje - problem hladnih radijatora

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nemanjaelite
nemanjaelite's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2012
Poruke:

Poštovani forumaši,

Imam problem već 2-3 godine sa radijatorima koji ne greju. Dakle, kuća je u tri etaže, dve etaže po 80m2 i jedna od 45m2. Kotao je termomont tkku, na čvrsto gorivo tj. drvo i ugalj. Sistem je odrađen sa HENCO cevima i na većim etažama sa aluminijumskim radijatorima dok je prva etaža sa panelnim radijatorima. Problem se javlja na 2-oj etaži, gde imam šest radijatora (tri po vertikali), dakle jedna vertikala na tri radijatora. Na jednoj od njih ne greju svi na red vezan radijatori, tj. 2 totalno hladna a jedan mlak. Prilikom punjenja instalacije, normalno se ozrače, takođe prilikom pražnjenja nema vode u njima, a ne greju. Menjana je ekspanziona posuda 18l, pupma radi na 3-i. E sada, skidani su radijatori (ti što ne rade) i postavljeni na 3-oj etaži(pošto su iste etaže, sa istim brojem radijatora i rebara, iste prostorije), a ovi postavljeni na njihovo mesto i normalno rade na 3-oj etaži, a ovi sa 3-e ne, dok su na svojim mestima radili, znači na tim mestima 2-e etaže jednostavno neće, pa neće. Kada je instalirano grejanje pre 6 godina, sve je funkcionisalo normalno, a zadnjih dve i ova treća ne rade. Dolazio je majstor koji je uvodio grejanje i jednostavno iskreno rekao da nezna šta je problem. Dolazili su i drugi i ništa. Jednostavno nije logički, da primaju vodu, da se ozrače normalno, a da neće da greju. Molio bih ko je imao sličnih iskustva, i otklonio kvar da mi jednostavno pomogne, jer više neznam šta da radim. Takođe, zaboravio sam da napomenem, da su ta tri radijatora skidani i ispirani, da slučajno nema trunja i da nisu zapušeni.

hvala i pozdrav....

Master Darbo
Master Darbo's picture
Offline
Registrovan dana: 13/03/2012
Poruke:

Zanimljiv problem. U dosadašnjem radu sa majstorima i kolegama inženjerima na zgradama i kućama, stalno se javljaju problemi koji su uglavnom posledica olakog prliženja poslu. Nemojte me pogrešno shvatiti, ne želim da napadam majstore kao neke neznalice jer sam svedok da ti isti majstori sa svojim iskustvom mogu da spakuju podstanicu u par kvadrata, a da je inženjer pre toga digao ruke, a posle toga sa nevericom ucrtavao istu. Problem je što nikako da se slože majstori i inženjeri pa da zajedno rade u korist mušterija. Inženjer je taj koji dimenzioniše i određuje raspored, a majstor omogućava da se to pravilno "spakuje.
Često sami kupci odnosno mušterije ne žele da daju 0,5 eura po kvadratu za projekat grejanja, jer su ili naleteli na nazovi inženjera koji se provukao kroz školu ( danas ih ima sve više ili ih je majstor ubedio da nema potrebe za bacanjem para. Često kada je to dvoetažna zgrada sa lepim rasporedom prostorija greške su minimalne jer se rade šablonski. Ono gde se greši a "gazda" ne primaćuje jeste efikasnost te instalacije. Da li će se trošiti kubik ili tona više niko ne spominje, važno je da radi, a i nema sa čim da se uporedi.
E a kod objekata koji su nešto drugačiji od šablona, da li po obliku ili po vrsti instalacije (jednocevno, podno, fan-coil,...) , često se zanemare neki detalji koji dovedu do problema.
Majstori imaju obično u glavi jednu chek-listu odnosno problem će pokušati da reše pokušajima. Prvo probaju sa pojačavanjem pumpe, ako to ne radi probaju da pritvore radijatore i da nateraju hladne radijatore da progreju. Ako to ne upali posumnja se na zapušenje, pa ide ispiranje. Ponavljam da nikoga ovde ne kritikujem, jer inženjer pri proračunu ne dobija nikakve podatke ako je problem u zapušenju prljavštinom. Ali sa druge strane majstor "pojačavanjem" pumpe može da ubrza strujanje vode u cevima do gornje granice gde je posledica buka u cevima.
- O konkretnom problemu na drugoj etaži.
Čitajući opis problema, ne bih da tvrdim ali, problem je lokalni, odnosno, jedino što bi moglo da izazove takvo ponašanje je deonica između vertikale i radijatora. Tu spada
1.Ubadanje u vertikalu
2. Dimenzija priključka na vertikalu
3. Rastojanje radijatora od vertikale
4. RADIJATORSKI VENTIL
5. Termoglava na ventilu (ako je ugrađena)
Prvu mogučnost bi odbacio jer po priči instalacija je radila ranije i to ubadanje je bilo dobro.
Druga - Ako je cev malog prečnika otpori su mnogo veći nego na ostalim delovima instalacije, pa vode neće da se maltretira da prolazi tuda nego ide lakšim putem
Treća - Kao i kod 2. dužina pravi veće otpore
Četvrta - Redno vezani radijatori zahtevaju ventila koji imaju mali prespojni kanal u svom telu, tako da kada se zatvori prvi radijator u nizu voda može kroz njega da prođe dalje do sledećih. Ventili sa tim prespojem su ventili za jednocevni sistem (50%) i na oko se ne razlikuju od ventila za dvocevni sistem (100% protoka), jedino po oznaci. Na primer HERZ ima broj jedan ili broj dva na telu ventila (jedno ili dvocevni sistem)
Peta - Termoglava ne funkcioniše ili nije postavljena kako treba pa zatvara protok. Zajedno sa problemom 4. odseca sve ostale radijatore. Termoglave prave uštedu u ogrevu od 10% i više, ali često ni krive ni dužne izazivaju paniku. NJihov posao je da zatvore radijator kada se vazduh u prostoriji zagreje na zadatu vrednost. Voda ne protiče, radijator se hladi, ljudi pipaju i zove majstora "radijator ne radi". Nekako niko se ne seti da pogleda temperatur u prostoriji, već mu je hladno jer je radijator hladan. Naravno čim temperatura u prostoriji počne da pada termoglava otvara radijator koji se ponovo zagreva. Drugi problem,nešto ozbiljniji je kod loženja sa čvrstim gorivom gde je majstro predimenzionisao kotao. Termoglave zatvore radijatore, dimjnak previše dobar, pa počne huktanje u kotlu i pored zatvorene klapne, usisava vazduh. Previše stvorene toplote i premalo potrošene dovodi do "kuvanja".
Izvinjavam se na opširnosti, ali nekada i najmanja glupost može zeznuti rad instalacije, a ima ih mali milion. Važno je da se ne prave nove gluposti u pokušaju da se otklone postojeće.

zoran.mika
zoran.mika's picture
Offline
Registrovan dana: 27/09/2012
Poruke:

koliki ti je pritisak u instalaciji i koliko ti wati pumpa ima na 3.brzini

nemanjaelite
nemanjaelite's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2012
Poruke:

Zahvaljujem na odgovorima. Dakle, pritisak u instalaciji je na "hladnom" oko 1,2 bara, a kada se zagreje je oko 2 bara. Pumpa u 3-oj ima oko 90W, ja mislim. Termoglave na ventilima nemam. Cevi su istog precnika, a sto se tice rastojanja vertikala. Na jednoj etaži imam cetiri vertikale, dakle 2 za toplu i 2 za hladnu vodu. Vertikala na kojoj ne rade radijatori je manja po rastojanju od vertikale ostalih 3 radijatorima. Slazem se sa Master Darbo da voda neće ići gde ima veći otpor, to je isto i sa strujom gde ide linijom manjeg otpra. Ali je čudno da nema nikakvih problema prilikom punjenja i ozračivanja tih radijatora, dakle napune se normalno i ispusti vazduh a neće da greju. Izgleda da je neka veoma mala neotkrivljiva sitnica.....

zoran.mika
zoran.mika's picture
Offline
Registrovan dana: 27/09/2012
Poruke:

probaj da na toj vertikali na kojoj ne greju radijatori da na 3.etazi prigusis radijatore i vidi dal ce na 2.etazi poceti da greju

nemanjaelite
nemanjaelite's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2012
Poruke:

Eto to nisam probao. Proba'u sutra pa javljam... Hvala...

Master Darbo
Master Darbo's picture
Offline
Registrovan dana: 13/03/2012
Poruke:

Punjenjem instalacije voda dolazi u radijator i preko potisnog i preko povratnog. Radijator ćeš napuniti i ozračiti i sa zatvorenim ventilom, naravno donji (navijak) otvoren. Kod punjenja smer nije bitan, dok kod rada jeste. Kao što je zoran.mika predložio, pozatvaraj radijatore koji rade. Tako ćeš preusmeriti ceo "kapacitet" pumpe ka tim radijatorima. Javi rezultat testa, a usput zapiši i tip pumpe. Na primer SEVER 32/6 ili /60. U svakom slučaju proizvođača i taj razlomak koji mi govori o dimenziji i raspoloživom naporu pumpe.
Ne postoji problem koji nema rešenje.