Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Grejanje na gas ili pelet-velika dilema,mudri saveti dobrodosli!!!

21 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Konspirator
Konspirator's picture
Offline
Registrovan dana: 09/02/2012
Poruke:

U V O D

Imam kotao na kruta goriva Staedtler preko 20 god koji ložim drvima i da skratim predugu priču:DOSTA MI JE LOŽENJA,DIMA,PEPELA,ČAĐI,SLAGANJA,NOSENJA,CEPANJA,POGADJANJA(Sa prodavcima ogreva),___________-upišite sami!!!Grejem prizemlje i 2. sprat u potkrovlju u kući od cca300m2,znači oko 200m2 u totalu jer 1. sprat jos nije namešten.U celoj kuci su al radijatori,70% cevi bakrenih,izolacija 5cm stiropor i 8cm sa gornje strane spustenog plafona potkrovlja.Kuća je na otvorenom,sa svih strana po jedan prazan plac pa tek onda druge kuće

P R O B L E M

Elem,jos 2010 sam platio na rate oko 900e prikljucak na gas tako da sada jos ostaje 320E za žutu kutiju i dr. + cevi do kotla + ruke.Ako bi se odlučio na gas kupio bih kvalitetan kondenzacioni kotao o kojima sam pročitao i proučio maltene sve sa ovog i drugih foruma.Znači kotao jos od cca1300 do 1800e.

Druga solucija je PELET za koji bih uz gorionik,prenos,hranilicu uzeo i novi kotao jer imama opravdane sumnje u stanje postojećeg da se nosi sa novim ogrevom.Ovako ili onako,to mi je oko 2000e,može nesto i manje....Takodje uradio domaci i pročitao hrpu materijala vezano za tematiku.

Hoću da do max10. meseca završim ceo posao.Oba sistema imaju pro et kontra.Kako sam prošao sve faze grejanja u Srbiji,imam naravno i 2 kotla na struju(ne upotrbljavaju se više),a prođoh i kroz pokušaje grejanja na brikete i osetih sve radosti smrada,prašine i gareži uglja.

Molim dobronamerne,pametne,iskusne i stručne da mi pomognu u teškoj odluci.Unapred zahvalan.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Ajde ovako da pokusam da ti objasnim. Pelet nije gospodsko grejanje. Ima posla i oko kotla na pelet. Dosta manje u odnosu na Peru lozaca, ali nije samo..podesis termostat i to je to.
Trenutna cena gasa je diskutabilna kao i grejanje na gas To je pravo gospodsko grejanje koje ima svoju cenu, Sto se tice finansijskog dela price...cena kotlova na gas je drasticno pala.
Cena iole pristojnog kotla na pelet je i dalje visoka za nase standarde. Ako odlucis na pelet razmisljaj o soluciji nadogradnje na postojeci kotao, pa ga iskoristi koliko god da traje, kasnije prebacis set na novi kotao. Pelet kao pelet jos nije standardizovan kod nas. I sto se tice cene i sto se tice kvaliteta.

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

gas kao gas
uvek kad uradiš nešto da uštediš izolacija itd on poskupi
mada se grejem na gas od početka kad je ušau u naš grad
prvo na peći sad centralno
kuća od 120m2 po sezoni me izađe grejanje 700-800e stim da i sanitarna voda ide na gas
dok nisam imao izolaciju bilo duplo skuplje

ali i dalje dajem glas gasu
nema ko da loži u kući sve je čisto i radi na dugme i nisu kotlovi više skupi kao nekad a i tu je tehnika napredovala

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

И онда још кажу да је централно грејање у становима најјефтиније.Мене грејање и струја за бојлер годишње кошта више за 60 квадрата, него тебе за 120, па сад нек неко каже да је централно грејање јефтино.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

pa nije više kao nekad

no još da dodam račun za struju mi se drastično smanjio od kad sam izbacio električni bojler
sad mi je tu struja oko 2000din mesečno

stim da u letnjim mesecima gas trošimo 25-35 m3 za sanitarnu vodu
i nečekam kao pre da se ugreje voda koju su delfini potrošili

uđem iz radionice nema tople vode pa čekam da bojler ugreje
na gas otvoriš i teraj kolko voliš tople vode

Konspirator
Konspirator's picture
Offline
Registrovan dana: 09/02/2012
Poruke:

"Pelet nije gospodsko grejanje. Ima posla i oko kotla na pelet. Dosta manje u odnosu na Peru lozaca, ali nije samo..podesis termostat i to je to."

Kako kaže gosp. Grejac...Ma sve je to meni jasno.Da malo pojasnim zašto odustajem od grejanja na čvrsta goriva:od 2009 živim na 2. spratu u visokom potkrovlju što znači da za potrebe loženja moram preći 2 sprata i jos dodatni zbog podruma gde je kotao,ukupno 3 SPRATA STEPENISTA GORE-DOLE NA SVAKIH PAR SATI!!!!!Zamislite kada je minus ili još gore ,napadao sneg,ja bukvalno izlazim iz kuće(poseban ulaz) pa 25 m do ostavljenog vanjskog ulaza odakle se silazi u podrum,uradim šta treba pa nazad...Najbolje od svega sto još moram obući zimsku opremu zbog prokletog izlaska na otvoreno... Inače,kotao je kupljen još davno dok kuća nije "porasla" ceo sprat i po,tj. za duplu kvadraturu,(tada se silazilo diretno iz kuće u podrum,jedan niz stepenica,opušteno u papučama,očas posla) što znači da nije uzimano u obzir sadašnje stanje kod kupovine i odabira kotla.

Generalno je bar 85% svih vezanih ložačkih obaveza SAMO NA MENI!!!A treba i ići na posao,raditi u/oko kuće itd...Sve ovo navodim kako neko nebi pretpostavio kako sam svilen,kilav,lenj pa,eto ,dosta mi je loženja...

To vam je,dobri ljudi,dodatno objašnjenje stanja i donošenja odluke o promeni na bolje i skuplje...

Znam za sve moguće obaveze kod peleta,kada se kupuje,čišćenje grejača,skladištenje peleta,punjenje spremnika,jednom nedeljno pepeo...ima i tu fizike ali bar 10 puta manje.To mi i nije problem.

...Nego platih ne malih 900e za gas i ajd sada,eto dileme,jer da nije toga SIGURNO BIH BEZ DVOJBE PREŠAO NA PELET...

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

ja platio za gas 900 DM u ono vreme
još sad i ije skupo ko onda

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Kada mi je otisla pec na tvrdo gorivo presao sam na plin.A cena grejanja, pa posto ne idem na
letovanje mogu dozvoliti sebi taj luksuz zimi.Pec je sa sanitarnom vodom a i sporet je kompletno
na plin tako da struje manje trosimo.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

zorancile
zorancile's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2012
Poruke:

peradetlic wrote:
gas kao gas

kuća od 120m2 po sezoni me izađe grejanje 700-800e stim da i sanitarna voda ide na gas
dok nisam imao izolaciju bilo duplo skuplje

Koliko kubika potrošiš na primer januara ili februara?

ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Poruke:

Gas do Mošorina još nije dobacioa ja kad sam kupovao kuću otvorio sam četvore oči i gledao da mi šumar bude prvi komšija...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

zorancile wrote:
peradetlic wrote:
gas kao gas

kuća od 120m2 po sezoni me izađe grejanje 700-800e stim da i sanitarna voda ide na gas
dok nisam imao izolaciju bilo duplo skuplje

Koliko kubika potrošiš na primer januara ili februara?

oko 350m3 sad kad imam izolaciju

a dok nije bilo izolacije odlazilo preko 530m3 gasa

vzivotic
vzivotic's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2013
Poruke:

Konspirator,
kao što ste rekli sve ima svojih prednosti i mana. Kao prvo kažete da ste uradili domaći. Valjalo bi da sve varijante stavite na papir uporedo jedna pored druge i sami odaberete šta vam najviše odgovara. Kao prvo niste naveli količinu i vrstu uglja koju potrošite za sezonu, kao recimo peradetlic (350 m³ ) inače sa recimo mrkim ugljem bi mu verovatno bilo upola jeftinije (toplotna moć gasa 8,61kWh/m³, mrki ugalj 3,5-6,61 kWh/kg, lignit 1,67 - 3,47 kWh/kg, mrki - Sokobanja, Resavica i ako se ne varam Krepoljin imaju ~ 5,34 kWh/kg, inače radi se o kocki, dok je kod peleta 4,44 - 5,28 kWh/kg.
E sad dolazi ono loše, mana je što mora da se čisti, prljavo, zagušljivo itd. Ja lično nikad ne bih menjao ugalj iako je najprljaviji vid grejanja, a inače ja sam ga jedini više od 20 godina ložio, ali nisam silazio sa sprata isl.
Vaša situacija je sledeća: Ostalo vam je da završite uplatu za gas, imate gorivo na čvrsto gorivo, kao i dva kotla na struju, a sada se razmišljate između gasa i peleta.
Instalacija kotla na gas (gasne terme) je najjednostavnija od svih i bukvalno zamenjuje celu kotlarnicu, tako da su vam tu samo troškovi za postavljanje i terme i majstora (eventualno to možete i sami). Povrh svega imate i mogućnost grejanja vode (recimo u uslovima dvočlane porodice bojler potroši oko 120 KWh mesečno, i ako je cena gasa 50 din/m³, to ukupno košta 700 din.) što će na kraju uticati na manji račun za struju. Veoma bitna stavka - gasnu termu možete montirati gde god poželite.
Kod instalacije kotla na pelete imate kotao, eventualno bojler (ako pratimo ekvivalent gasu), spremnik za pelete, redovno čišćenje kao i majstora (pretpostavljam da ne moraju da se rade neke bitne izmene u kotlarnici). U ovoj situaciji sa peletima ćete naravno isto kao i kod uglja morati da silazite radi čišćenja i dopune... Jedna velika mana kod peleta je ta da to treba da bude kotao, a ne spejs-šatl. Morate imati na umu da je taj sistem prepun senzora i ako se neki pokvari to naravno ulazi u trošak amortizacije i vaših nerava, da ne pominjem to kako može elektronika da zajebava. Ako se desi da elektronika zajebava postoji mogućnost da ćete mnogo više puta silaziti u kotlarnicu nego u situaciji sa ugljem. Iz gornjih podataka možete videti da je toplotna vrednost mrkog uglja i peleta približna.
Postoji i još jedna varijanta, a to je da pored ta dva kotla na struju ubacite jedan tank od par tona (naravno extra izolovan, zbog gubitaka) i njega zagrevate u noćnoj (jeftinijoj) tarifi, a preko dana se grejete sa tom vodom iz tanka.
Gore imate potrebne podatke pa možete da napravite sopstveni račun o potrošnji između navedenih sistema.
Nadam se da sam pomogao.

rimtukituki
rimtukituki's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2012
Poruke:

Grejanje na pelet i na ugalj ne mož da se poredi a ni kalorija uglja i plina il peleta, struje i sl. Kotao kad troši ugalj ima realno mnogo manju iskoristivost, sigurno da pola energije se ne iskoristi a kod plina struje pa i peleta nije takav slučaj, jedino je malko bolje kod loženja na ugalj i drva ako imaš rezervoar za toplu vodu od tonu-dve. A vezano za rezervoar i grejanje sa strujom od tog više nema ništa, to je moglo do sad jer su rekli da struja poskupljuje pa ni to više neće da može. Ja sam na moj kotao na čvrsto gorivo ugradio gorionik na pelet i ako uzmeš pelet koji ne pravi puno pepela imaš oko njega posla jednom nedeljno oko pola sata, ako ima pepela svaki drugi-treći dan treba da očistiš rešetku od šljake, što je bukvalno 2-3minuta posla. Što se para tiče ako sad kupiš pelet koštaće grejanje isto ko na ugalj il drva a gospotski se ogreješ.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Na mom računu za gas piše da gas ima 34237kJ/m3 što bi bilo 9,5kwh/m3. Trošio sam 12,5m3 u martu i rekao bih da je toplotna moć i niža od onih 8.6kw koje mzivotic navodi.
Najveći problem je krađa prodavaca:
gas: niko živi ne zna koliku ima toplotnu moć; nekad je plamen toliko crven da izgleda kao logorska vatra. Toplana stalno meri i refundira od Gasa pare, ali mi obični potrošači to ne možemo.
pelet: standarda nema, kontrola kvaliteta interna i čista je lutrija šta će se doneti kući.
ugalj/drva: količina i kvalitet - čista lutrija; zamalo letos da kupim 5m3 drva koje je prodavac izmerio, a kad sam ja izvadio moj meter onda je to bilo 3.5m3.

Jedino ispada da se na stuji ne može zakidati... aliiii ne lezi vraže: ispada da 50% brojila nije baždareno duže od 10 godina pa pokazuju potrošnju otprilike.

Zaključak? Uvek smo prevareni.

vzivotic
vzivotic's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2013
Poruke:

tihi2
"Na mom računu za gas piše da gas ima 34237kJ/m3 što bi bilo 9,5kwh/m3." Ne bi bilo nego je tačno 8.954722 kWh/m³.
1MJ=0.2777778 kWh
1kWh=859.8452 kcal

Podatke koje sam u prethodnom postu postavio su baš da biste mogli da vidite razliku, kako bismo mogli da izvedemo što je moguće tačniji račun.
1kWh energije je 1kWh energije, bez obzira kako je stvoren, bilo od uglja, gasa ili nuklearne energije (jedina je razlika u potrošnji i ceni po jedinici, a to je ono što je nama najbitnije).
Varijanta sa cisternom za čuvanje tople vode dolazi u obzir samo u varijanti za struju, jer u ostalim vidovima nije ekonomična.
Najekonomičnije je grejanje sa toplotnom pumpom (ali i najskuplje u startu) jer jedino toplotna pumpa za potrošen 1kWh vraća ~2kWh (što mu dođe da je stepen iskorišćenja 200%, mada sam čuo da su Japanci konstruisali neku koja ide i do 800% što mi malo zvuči neverovatno, ali to su Japanci), pa posle nje dolazi klasično na struju, jer sva energija koju grejač proizvede odlazi na grejanje vode (što znači da su gubici minimalni, recimo klasična sijalica 5% odaje na svetlost a 95% na toplotu), zatim gas i tečna goriva pa tek onda čvrsta kao najneekonomičnija.
Kada se radi proračun za grejanje prvo se proračuna kolika je potrebna vrednost za zagrevanje celog objekta pa na osnovu toga se vrši odabir kotla. Recimo peridetlicu treba kotao od 24kW ili 32kW i on mora da kupi takav bez obzira da li je on na ugalj, gas ili čak nuklearni reaktor (mada bi mogao sa 50 grama da se greje nekih 10 godina Smile), naravno i stepen iskorišćenja ulazi u proračun (recimo potrebno vam je ukupno 23 kWh energije za zagrevanje i želite kotao na čvrsto gorivo gde se kao logično rešenje nameće kotao od 24kW koji ima stepen iskorišćenja 75%-85% (gledati u specifikaciju proizvođača, trgovci obično navode i do 95%), znači imate 24x0,85=20,4 kW (maksimum u idealnim uslovima).
Konspirator može da proračuna na osnovu potrošnje uglja prethodnih godina (na netu mogu da se nađu kalorične vrednosti pojedinih vrsta uglja) koliko je ukupno energije potrošio za celu sezonu, pa na osnovu toga može da izračuna koliko će gasa ili peleta potrošiti za jednu sezonu i na kraju koliko će sve to da ga košta.
Još jedna informacija: 1 tona mrkog uglja u Austriji košta 440€, a recimo 250 kWh košta 50€ dok 280 kWh košta 60€ mesečno.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ne znam odakle ti ta računica ali ako odeš na
http://www.konverter-jedinica.com/konvertiranje_energija.php
za 34237kJ dobiće se 9,5186kwh. Jednostavno se deli sa 3600.
Imaš li detalje o tarifnom sistemu u Austriji? Ne znam da još neko ima zone.

ideolog
ideolog's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2013
Poruke:

I sam mucim istu muku. Zivim u kuci od 150 kvm .Grejanje na gas mi je u pojedinim mesecima preskupo. Problem je delimicno resen izgradnjom kamina koji funkcionise kao toplovazdusno grejanje i greje do 100 kvm. Uzimajuci u obzir cenu gasa i sveukupne investicije u ovom trenutku bih se sigurno odlucio za Viessmann-ov piroliticki kotao sa akumulacijom. U uredjenim zemljama cena toplotne energije dobijene iz drva i iz struje je u odnosu 1 na prema 5, tako da potrosaci to unapred znaju, dok je kod nas godinama jedna vrsta grejanja bila socijalna kategorija. Boraveci u Sloveniji pre par meseci sam video da se umesto peleta koristi samleveno drvo granulacije otprilike kao pelet, koji vlasnici sami pripremaju. Hteo bih samo da naglasim jos jednu bitnu stvar u vezi lozenja drveta. Ziveo sam u centralnoj Srbiji, vec 15 godina sam u Vojvodini , i jos nisam video da neko pravilno sagoreva drva. U Srbiji se u 95 posto slucajeva loze sirova drva (sirova bukova drva u klasicnim kotlovima daju tek nesto preko 2 kwh, dok je iz suvih drva moguce izvuci preko 4 kwh energije). Pri potpunom sagorevanju drveta nema pepela i cadji. Jedan kubni metar drveta ekvivalentan je kolicini od 210 kubnih metara gasa, pa ako se uporede trenutne cena drveta i gasa, ispada da je duplo jeftinije grejati se na drva, ali u praksi nije tako. Ukoliko je pitanje koji nacin grejanja odabrati moj glas svakako ide drvetu, ali naravno uz postovanje odredjenih preduslova koji se ticu suvoce drveta i izbora kotla. Sto se tice samlevenog drveta umesto peleta voleo bih da to prokomentarise neko od naprednojih clanova ukoliko se susreo sa necim slicnim.

vzivotic
vzivotic's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2013
Poruke:

tihi2 moram da se izvinim, imam konverter na kompu, ali mi nije jasno šta i kako sam uradio da mi pokaže 8.954722? Verovatno sam izabrao pogrešne jedinice za konverziju...
Valjda smem da postavim link: http://joshmadison.com/convert-for-windows/
Obični kotlovi na čvrsto gorivo su trajnožareći (za ugalj), a za kotlove na drva u google pretragu "holzkessel" (nemački termin) i videti slike. Ti kotlovi nimalo nisu jeftini. Za dobar ogrev sa drvom moja baka kaže da je najbolje da se mešaju cer i bukva Smile. To za Sloveniju je tačno, jer ljudi nisu ludi da plaćaju pelete i gluposti kad mogu sami da naprave bukvalno od otpada, što i jeste poenta pravilnog iskorišćenja otpadnih sirovina. Recimo u Štajerskoj su peleti ekološka energija i dobijaš popust ako praviš grejanje na pelete, dok u ostalim pokrajinama ne važi, u Gornjoj Austriji je aktuelna toplotna pumpa. Jednostavno imaju dobru drvnu industriju i našli su rešenje kako da zarade od otpada.
Ja sam kratko u Austriji i ne znam da li ima mogućnosti za tarife, ali ja ovde trenutno imam jednu, ali pretpostavljam da ima. Inače kod mene se struja meri jednom godišnje, obračuna se i plaćaš do sledećeg obračuna, ako zafali naravno oni će to ljubazno da ti pošalju uplatnicu zajedno sa obračunom da doplatiš ili u obrnutom slučaju će ti oduzeti od sledeće uplate. Isto je i sa grejanjem. Inače sad je u modi da korisnik može sam da odabere da li hoće čistu energiju tzv. "eko". Jes trt! A inače ta "eko" je i skuplja. Ja pitam moje komšije kako je moguće da oni imaju eko a ja nemam, a oni mi kažu zato što ja ne želim da plaćam zato i nemam, bez obzira na to što imamo jedan dovodni kabl za zgradu i što je nemoguće da se energija deli u elektrani, trafo stanici... A da ne pričam da sve elektrane u Evropi moraju da budu sinhronizovane... Tako da nemaš pojma odakle dobijaš struju...
Ovu informaciju za cenu uglja u Austriji sam danas video na TV.
Ljudi moraju da shvate da industrija mora da opravda to što pravi, tj. proizvođač mora da hvali svoj proizvod iako se bukvalno pokaže da nije toliko dobar. Mi smo ti koji na kraju odlučuju, odnosno dubina naših džepova.
Par linkova o drvetu:
http://www.predmer2.npnetwork.co.rs/Energetska-efikasnost/grejanje-na-dr...
http://www.oie-res.me/uploads/archive/Publikacija_Drvna_goriva_finalna_v...
http://www.elitemadzone.org/t233763-6-Kako-najekonomicnije-loziti-ugalj-...

Samo još da dodam poređenja radi, energetska vrednost propan-butan gasa (plin, TNG, LPG) je negde oko 6,95 kWh/dm³.

zorancile
zorancile's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2012
Poruke:

Ubedljivo najjeftinije grejanje je na biomasu, baliranu sojinu slamu ili tulaj-kukuruzovinu. Izadje oko 6 puta jeftinije od grejanja na plin.
Problem je često loženje (na svaka 2 ili 3 sata), potrebno je skladište za bale da ne pokisnu (šupa) i ima mnogo pepela ako se loži kukuruzovina i žitna slama (oko 4 m3 pepela od 1000 bala).

Konspirator
Konspirator's picture
Offline
Registrovan dana: 09/02/2012
Poruke:

" Morate imati na umu da je taj sistem prepun senzora i ako se neki pokvari to naravno ulazi u trošak amortizacije i vaših nerava, da ne pominjem to kako može elektronika da zajebava."

Eeeee,jasno je meni to,medjutim planiram da ipak uzmem malo drva bez obzira na izabrani sistem da bih imao back up kod mogucih zjbnc tih naprednijih sistema,znam za jadac Tongue .
Pa ponekad,kada imam vemena mogu da lozim ili jednostavno kada zbog minuščine treba dodatna pomoc,znaci necu izbacivati postojeci kotao.

Hvala svima a pre svega vzivoticu na izuzetnim savetima...nego bejah neprecizan:na ugalj smo se grejali samo 1,5 sezona i batalili jer je bukvalno ceo podrum pa na gore uz stepenice bilo cadjavo,od dima koji malo izadje kada se otvori kotao zbog lozenja.Meru je prevrsilo kada se ispostavilo da su neki delovima stana prekriveni najfinijom crnom-naravno-prasinom i to je bilo kraj naseg "druzenja" sa ugljem.Kasnije komsije i poznanici svi redom filozofirali,e to ti je zbog ovog/onog uglja,trebao si to na ovaj/onaj nacin,nije ti dobar taj kotao,itd....

Ljudi,kako god,UGALJ ČAĐI,BAZDI I MASTI A POSLE SVAKE INTERAKCIJE SA ISTIM TREBA POD TUS!!!Može i QED!!!

sale84
sale84's picture
Offline
Registrovan dana: 15/10/2012
Poruke:

peradetlic wrote:
zorancile wrote:
peradetlic wrote:
gas kao gas

kuća od 120m2 po sezoni me izađe grejanje 700-800e stim da i sanitarna voda ide na gas
dok nisam imao izolaciju bilo duplo skuplje

Koliko kubika potrošiš na primer januara ili februara?

oko 350m3 sad kad imam izolaciju

a dok nije bilo izolacije odlazilo preko 530m3 gasa

Da li ovo znači da bi ja trošio max 300m3 gasa za 65 kvadrata aj mogu i 52 kvadrata (jedna mala soba manje) decembra, januara i februara bez izolacije? Kotao bi se palio u 06 i gurao bi do 21 stepen do 7.15 kad krećemo na posao. onda može da se isključi do 14 časova kada bi se opet palio i gurao na 21 stepen do 23 časa, u noćnom režimu bi ga ''držao'' na 18 stepeni.
Vikendom od 8-23 časa na 21-22 noću od 23 do 06 časova na 18 stepeni. Šta mislite? Kuća bez izolacije samo blok i malter. Dupli drveni prozori.