Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ispiranje radijatora

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Bolens
Bolens's picture
Offline
Registrovan dana: 09/09/2010
Poruke:

Mislio sam da iskoristim leto, dok još ne počne grejna sezona, da malo isperem radijatore od mulja i prljavštine.

Stan se nalazi u prizemlju zgrade od 4 sprata i ove zime sam imao prilično loše grejanje. Dobro, zavrnuli su slavine iz toplane to je bar Novosađanima poznato, ali opet, mislim da bi ovom operacijom malo poboljšao grejanje.

Zvao sam JP "Stan" i još jednu privatnu firmu za održavanje stanova. Procedura je da dođu i ugrade slavine na svaki radijator a onda kad počne grejna sezona i pojavi se pritisak u sistemu da se isperu. To košta 400 DIN za ruke i 500 DIN za PIP slavinu po radijatoru. Ja sam tu operaciju zamišljao da svaki radijator nekako odvoje sa grejne instalacije i onda ga isperu?

Kakva su vaša iskustva i preporuke... i da li je ovo skupo po jednom radijatoru? Pre ove operacije treba uputiti još zahtev toplani da isprazne sistem (1700 DIN košta).

Hvala unapred.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

To je redovna cena.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Bolens
Bolens's picture
Offline
Registrovan dana: 09/09/2010
Poruke:

Odradio sam prvu fazu u ugradio te PIP slavinice. Zapravo, majstori iz JP "Stan" su montirali. Sad kad je sistem pod pritiskom i grejanje rad, trebalo bi odraditi i samu operaciju ispiranja radijatora. Zvao sam prvo njih ponovo i rekoše mi da je 900 DIn po radijatoru! To mi je malo mnogo kad pomnožim sa 7 radijatora. Pa rekoh da probam sam. Šta mislite može li se to odraditi u sam-svoj-majstor režiji. Jer ionako su mi uprljali stan dok su zavrtali ventile "majstorski". Znam da je pritisak veliki (ne znam koliki), pa me interesuje koje crevo da uzmem, neko širmirano, posebno? Svoj creva i adaptera da obezbedim specijalnim šelnama da pritisak ne izbije. Uopšte, preporučujete li da se time bavim ili da ih pozovem. MIslim da bih mogao sam to da odradim. A ostaje mi alat i iskustvo za sledeću sezonu.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Imaj u vidu da niko nema pristup podstanici u kojoj su neophodni ventili, ako nešto podje po zlu.To je isključivo pravo i privilegija Toplane.Neovlašćeni ulaz se kažnjava.E sad, šta ako....?Pritisak u instalaciji je oko 4 bara tople vode, pa moguća šteta u sopstvenom stanu, pa komšijama itd. itd.Razmisli da li se isplati tolki rizik zbog 30 - 40 evra.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..