Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izgradnja novog stambenog prostora

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Milaaan
Milaaan's picture
Offline
Registrovan dana: 03/02/2019
Poruke:

Pozdrav svim forumašima,

Trenutno sam u postupku planiranja svog novog doma, te se nalazim u još jednoj od brojnih dilema. Međutim zbog apsolutnog neiskustva u ovoj oblasti, umesto suvog čitanja tema po formu moram da pokrenem konkretnu diskusiju.

Naime, nisam siguran koji je najbolji sistem grejanja u ovom trenutku za moj budući dom tj. mene?

Da bi sistem bio najbolji (za moje potrebe), potrebno je da bude:

1. automatizovan;
2. efikasan, te samim tim i štedljiv;
3. relativno jednostavan za održavanje; i
4. ne basnoslavno skup za ugradnju.

U postojećem domu trenutno se grejemo na pelet, i generalno sam zadovoljan. Međutim, obzirom da imam priliku da nešto napravim tako reći od nule prosto bih želeo da pronađem malo bolju opciju u smislu iznad navedenih kriterijuma.

U tom kontekstu, razmišljam o sledećim opcijama:

Podno grejanje u kombinaciji sa: 1. peletom ili 2. toplotnom pumpom

Prva stvar koja me ovde buni jeste razlika u ceni ugradnje oba sistema. Čini mi se da kada je grejanje podno i na pelet postoje brojni "dodaci" samoj peći za pelet poput AT kapaciteta 2000l (imaću oko 90m2 korisnog prostora), mešni ventili itd... koje dovode grejanje na pelet u isti rang sa toplotnom pumpom?

Kada je grejanje podno i putem toplotne pumpe, recimo voda-voda, razumeo sam da su uštede najveće ali i početna cena ugradnje najveća. Dodatno čitao sam i da su potencijalno brojni problemi sa održavanjem i/ili bunarima itd... dodatno, navodno oni "izmenjivači" se recimo prljaju pa moraju da se čiste ili menjaju, a za to je potreban serviser pa onda dolazimo do toga da zavisiš od tehničke podrške itd... a sve to mi ne daje mnogo samopouzdanja jer nisam vičan kada su sistemi grejanja u pitanju, kao što sam naveo.

Dodatno, moj novi dom će biti faktički dogradnja postojećeg koji već ima razvedeno centralno grejanje sa radijatorima. E sad, zbog toga što mi ne bi bio ogroman trošak da razvedem podno grejanje u tom postojećem delu (barem preliminarne procene to govore) i radijatori i podno grejanje su opcija. Međutim, čini mi se da je najmanja investicija da razvedeme radijatore i u novom delu, uzmem veću peć na pelet samo i to je to.

Ono što me samo tangira kod te najpovoljnije opcije jeste - da li ipak da uložim malo više inicijalno u neke radikalne izmene (postavka podnog grejanja, prelazak na novi sistem grejanja) zbog toga što će mi se zaista isplatiti u budućnosti, ili ipak te uštede i nisu tako značajne i ne vrede tolikog ulaganja?

Što se tiče izolacije - na spratu sam tako da su podovi topli zbog toga što se ispod mene greje (i imaju osnovnu izolaciju), krovna izolacija je urađena kako treba (potkrovlje je ali je sve puno vune i tako će biti i u novom delu), prozori u postojoćoj kući su 3komorni pvc u novoj verovatno petokomorni pvc, postojeći i novi zidovi YTONG blokovi 30-35 (nisam baš siguran) i planiram da dodam stiropor i uradim novu fasadu kada sve završim.

Kao što vidite, upit je malo haotičan što je plod verovatno zbunjenosti ovom temom, te se osetite slobodni da me pitate sve što vas zanima ali i uputite na nešto potpuno novo ako mislite da je bolja opcija.

P.s. izbegao bih grejanja na struju, plasim se skoka cene Kw u budućnosti (za sad su cene zakonom limitirane tj. garantovane, ali priča se o skoku neko vreme već)...

Hvala vam unapred.

Pozdrav,

Milan

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ja bih samo izneo neko moje iskustvo oko grejanja na struju...
Toplotna pumpa ima COP oko 3 maksimalno ako gledamo ceo sistem. Tu racunam pumpu i za vodu... Nikad nisam merio licno, gledao sam puno po netu, mozda gresim.
Kad saberes oduzmes dobijas 2-3 puta jeftiniju struju. Ne znam odakle si, ali npr u vojvodini nocna tarifa je jeftinija 4 puta od dnevne.
Ja sam iz toga zakljucio ako trosim struju za grejanje sa obicnim grejacem samo u nocnoj tarifi, imam COP 4. Tako da sam u startu bolji od samo pumpe koja radi ceo dan.
Naravno za ovo je bio buffer. Ja sam se odlucio za 2000L u samogradnji, gde mi stane vise od 100KWh korisnih.
Sto mi je dovoljno za 2 dana grejanja.
E sad, odrzavanje buffera je prakticno nikakvo. Druga stvar, ja sam stavio 3 grejaca, dosta mi je jedan. Iz razloga kad neki crkne, samo prevezem drugi. Opet odrzavanje nikakvo.
Sto se tice izbora grejnih tela, samo podno grejanje! Po mogucnosti zidno i plafonsko.
Nazalost ja nisam imao para da stavim 12cm stirodura ispod podnog grejanja, ali iz neke zapadne literature to se pokazao kao optimum.
Stavio sam 5cm...
Da ne duzim puno, ako ces na struju moja preporuka buffer+grejaci, dokle god postoje 2 tarife, sa ovom razlikom u ceni mnogo isplativije u odnosu na toplotnu pumpu.
A bunarenismo ni spomenuli...
Ovo dalje pricam samo na osnovu procitanog
Pelet, za njega ne treba puno toga, pozeljan je mali buffer, da ti se pec bas stalno ne bi palila i gasila, i da bi sto duze radila u optimalnom rezimu. Tako da ni to nije tako strasno kao sto si napisao.
Raspitivao sam se za pelet, gde mi je prodavac rekao, treba ti oko 600eura za zimu i to ti je jeftinije i od struje i od drva. Na sta sam ja rekao samo ne fala Smile
Za januar potroseno 1800KWh, u jeftinoj tarifi. to je oko 7000din. Neka racun svih 6 meseci grejne sezone bude kao ovaj, jeftinije od peleta, bez skladistenja lopatanja itd...
Za sad toliko stoje stvari, dokle ce ne znam.
Za obe varijante mora ici mesni ventil itd, ali to je investicija od 50eura.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Milaaan,
Moje iskustvo sa TP je za sada pozitivno. Ali TP bi preporučio samo ako je podno grejanje i samo ako je dobra izolacija.
Ako imaš plin, ne bih razmišljao o peletu. Plin je manje-više iste cene kao pelet, a jednostavniji sistem i manje malretiranja.
Pre nego što se baciš u trošak izračunaj koji su ti gubici objekta (ili koji će biti kad završiš radove). Ni jedna peć, pumpa, akumulator toplote, grejač, itd ne troši. Oni daju: daju toplotu. Kuća ti troši toplotu. Kroz zidove, prozore, vrata, pod, krov... Ako znaš koliko gubiš toplote znaćeš koliko treba i da je nadoknadiš i onda možeš da znaš koji ti sitem grejanja odgovara i koja će na kraju cena biti.
Na primer ne isplati se da forsiraš toplotnu pumpu ukoliko su gubici veliki. Prvo previše će biti skupa pumpa pošto moraš da uzmeš neku jaku, a drugo otići ćeš u crvenu zonu i biće ti skupo korišćenje. Moja kuća je idealan kandidat za TP (mali gubici, niskotemperaturno grejanje) i za sada su troškovi koje sam i očekivao (za Decembar sam imao 3500 din račun za grejanje za oko 130m2, ali čekam ispravku pošto su mi računali sve u skupoj tarifi).

Pedja089,
Kada porediš akumulator toplote i grejanje samo u noćnoj tarifi onda poredi i TP sa grejanjem u obe tarife, ne samo u skupljoj. Na primer kod mene TP u skupljoj potroši samo nešto više nego u jeftinijoj tarifi. Valjda je noću hladnije pa pumpa jače radi i troši više struje (ali je zato struja jeftinija). Preko dana je toplije, a imam i velike prozore sa južne strane koji pretpostavljam da znače nešto što ne trošim više ikako ima više sati skuplje tarife. Nisam još napravio računicu, ali možda bi COP danju bio 3, a noću 2,5 ali ako računaš da je COP 4 zbog jeftine struje onda mi je noćni COP 10 Smile Ovo mogu samo da zovem "finansijski" COP ako tako nešto postoji.

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Nazalost nikom od nas nije stalo do energije, nego do para. Tako da sam i ja racunao taj finansiski COP(Samo nisam znao lepo da se izrazim). Ali ja sam racunao za pumpu neka radi ujednaceno i danju i nocu, skupa tarifa traje 16 sati, jeftina 8. Nek je u jeftinoj COP12, u skupoj 3, prosek je 6. Ja na grejacima u nocnoj imam 4. Razlika je 1/3 u koriscenju. A pocetni troskovi su neuporedivo manji za buffer+grejace. Bar su mene izasli ispod 500e.

Ja sam se odlucio za tu varijantu(iako ona nije dugorocna, zavisi iskljucivo od razlike skupa/jeftina).
Toplotna pumpa zahteva daleko veca ulaganja, i vece odrzavanje. gledano na duzi period. Tako da sam ja tu negde prevagnuo da je bolje tu razliku uloziti u izolaciju.

E sad kod tebe je to idealno sto imas velike juzne prozore. Nazalost kod mene je veliki juzni zid. Kuca je na juznoj medji placa...
Ja sam isto mislio toplotnu pumpu, cak sam i kupio kompresor bock AM2, sa kondezatorom, uljnim separatorom, presastatom... Medjutim kako mi se sad cini, bunari nece bas tako brzo da se isplate...
Tako da za sada pumpa stoji...
Znam da skrecem sa teme, ali ako smem da pitam temperaturu polaza vode, i koja je izolacija ispod kosuljice?

I da jos jednom naglasim, ja sam za podno grejanje na sta god se grejalo.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Da ne preotmemo temu, evo ukratko:
Koristim toplotnu pumpu vazduh voda tako da nije bilo kopanja bunara. Imam podno i plafonsko grejanje. Izolacija ispod košuljice u prizemlju je 13 cm, a na potkrovlju 2 cm stirodura. Trenutno je situacija komplikovana što se tiče grejanja. Nismo završili potkrovlje (zidano od Ytong bele tavanice, treba da postavim izolaciju pre rigipsa + krovni prozori nisu ušuškani do kraja i imaju veliku površinu bez ikakve izolacije) i tu gubim dosta toplote pa sam tu isključio grejanje i grejem samo prizemlje i to podno+plafonsko. Nemam postavljena nikakva vrata izmađu soba pa mi dosta te temperature ode i gore. Pošto radove privodimo kraju i nismo se još uselili podešena je termeratura od 19°C (gore gde se ne greje bude oko 15°C). Dolazna voda je oko 24-28°C. Stavio sam i bafer od 500litara na toplotnu pumpu, ali za sada ne vidim da bilo čemu služi pošto je TP inverter.
Useljavamo se za 2 nedelje, ali tada će već teperatura verovatno i porasti tako da neću imati pravu sliku prave zimske potrošnje sa grejanjem na recimo 23°C. Videću naredne zime.
TP sam uzeo pošto ćemo isti sistem koristiti i za hlađenje. Kada sve završimo, po proračunima najveći račun po trenutnim cenama bi trebalo da bude oko 5-6.000 din, a za celu grejnu sezonu od 25.000-30.000 din

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Hvala za info.
Jel si planirao posebno brojilo za toplotnu pumpu? I ako smem da pitam koja TP je u pitanju?
Ne znam da li ima negde tema za tvoje grejanje sto si radio, da ovde puno ne davim, ako ima da se procita.
A nije bas da smo totalno skrenuli sa teme, Sve su ovo korisne informacije za njega. Sta vise 2 potpuno razlicita sistema manje vise opisana i sa potrosnjom. I sve iz prve ruke...

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

I to što kažeš Smile Milaaane, slušaj i uči. Pa da napraviš bolje od nas dvojce Wink
Mislim da nema tema. Pisao sam po malo kako je ko pitao. Ovde ima nekih slika od plafonskog hlađenja/grejanja: http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
Proračun gubitaka sam pravio sam (tema: http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...), Nisam nikada stigao da napravim aplikaciju tj. sajt kao što sam hteo, ali čim se uselim biće i to Wink

Razmišljao sam o posebnom brojilu ali mislim da se ne isplati. Ićiću sa jednim za sada. Inače TP je fujitsu 10KW split sistem. Mislim da je ova oznaka: WSYA100DG6/WOYA100LFTA. Ima termostat u kući i jedan napolju i na osnovu toga i krive koja se podešava pravi neku svoju logiku kako da radi. Nisam ulazio u detalje ali za sada nisam našao manu.
Mislim da sam zakomplikovao ceo sistem i ne preporučujem da drugi tako rade. Stavio sam TP na kotlarnicu, povezao je na bafer od 500l, i alu-pex cevima 32mm povezao sa kućom (oko 5m u kanalizacionim cevima izolovane pur-penom) i ukopane oko 70-80 cm u zemlju

Ono što sam dobio time je da mogu nekada da povežem i drugi izvor toplote ako zatreba. TP radi pod manjim opterećenjem pošto imam dodatu pumpu koja iz bafera gura u kuću, a i TP se ređe pali/gasi pošto je sistem inertniji. TP mi je više sakrivena od pogleda i duva na stranu koja mi ne smeta. Da sam je stavio uz kuću bila bi okrenuta prema prolazu a bogami oseti se baš hladno kad duva.

Ono što sam izgubio je da je ceo sistem skuplji i komplikovaniji i izgubio sam dosta vremena dok nisam sazidao kotlarnicu, našao majstora, nabavio potreban materijal i bafer pa se zbog toga još nisam uselio. Takođe ne koristim opciju grejanja sanitarne vode. Iako su mi rekli da bi to opteretilo TP mislim da je bolja opcija od akumulacionog bojlera koji su sada imati.

Ono što sam mogao drugačije da uradim je da bih alupex cevi koje idu do plafona malo drugačije uradio tj. imale bi drugu putanju. Takođe dodao bih sušač peškira u kupatilu. Trenutno mi je kupatilo hladnije od dnevne sobe pošto u dnevnoj geje i plafon i pod, a u kupatilu samo pod. Videću da to korigujem sa topmetrima (kada ih budem namestio kako treba pošto ih je majstor pogrešno postavio pa trenutno ne služe ničemu).

O korišćenju za sada nemam šta da kažem. Uključili smo grejanje pre 3 meseca, podesili na 19°C i to je to. Suviše je toplo da radimo u kući kad stavim na toplije.. U sobi jeste 19°C, račun za struju stiže kao što sam rekao oko 3500 din (+1500 din ono sitno što potrošimo inače računajući razne takse zbog građevinske struje). Nisam podešavao krivu na pumpi, a trebalo bi kako bi optimizovao potrošnju.

  • img_20181110_120446_proc.jpg
  • img_20181110_151952_proc.jpg
pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ja sam od kotlarnice do kuce povezao sa PPR cevima 32mm, i njih sam isto stavio u kosuljicu. Od kamina do kotlarnice sam stavio ispod betonske ploce isto takve cevi. Samo bolje izolovane, imotane u foliju itd...
A ona tvoja tabela mi je zadavala prilicne glavobolje Laughing out loud
Nisam ni povezao da si ti to radio. Do kraja nisam ni izracunao koliki su gubitci...
Uglavnom nasao sam pre neki dan snimak kako izmeriti vrednosti izolacije zida, pa samim tim i gubitke.
https://www.youtube.com/watch?v=6FGfn27Qj54
Bas me zanima jel bi mogao da probas to, pa da vidim koliko se razlikuje od vrednosti koje si dobio tamo.
Kod mene je situacija malo komplikovana za racunanje, jer svaki zaid ima 5 ili vise sloja.
1. stiropor 10cm
2. siporex 25cm/cerpic/nabijaca/,
2a. jedan zid ima jos pored ozidano i supljom ciglom jer je nabijaca bila isuvise neravna za izmalterisati a suplju ciglu sam imao za dzaba
3. malter
4. vazduh par mm
5.gips
Ono sta je kod mene mana je debljina izolacije ispod
Po meni za inverter toplotnu pumpu AT je nepotreban. Ne vidim kakvu bi ulogu imao...
A kako zamisljas da se resis vlage pri hladjenju. Jasno mi je da ces drzati temperaturu iznad tacke rosenja, ali kud sa vlagom? Po meni leti veci problem vlaga nego temperatura.
Isto tako mi nije jasno kako se led ne nakupi na spoljasnjoj jedinici...
A Milaaana smo izgleda uplasili Laughing out loud
EDIT. Ja nisam zaboravio susac peskira Smile

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Tabele za proračun mi služe za računanje potrošnje i upoređivanje raznih sistema grejanja. Na primer video sam da pe plin i pelet ista cena u potrošnji. Takođe da TP se ne isplati kada se pređe neka granica (recimo kuća mojih roditelj bi se skuplje grejala na TP nego na plin kao sada). Proračun gubitaka moraš sam izračunati. Ja sam koristio u-wert (sadašnji ubakus.de). I moraš da znaš površinu zidova, poda, krova...
Ne sviđa mi se sto si koristio PPR cevi. Mislim da je alu pex bolji, ali kad razmislim verovatno je mešajući ventil pre tih cevi pa ni temperatura vode nikada neće biti visoka (osim ako nisu radijatori u pitanju)
Što se tiče hlađenja ideja je da držim temperaturu vode iznad tačke rošenja kako bih izbegao kondenzaciju. Ako primetim da to nije efikasno jedino mi ostaje da koristim odvlaživač (valjda neće trebati).
Zimi se nakupi led na spoljnoj jedinici i tada pumpa uđe u defrost mod. Mislim da ima grejač za odmrzavanje. To smanjuje njenu efikasnost, ali u proseku je i dalje dobro. Za sada nisam primetio ni leni da se pumpa odmrzavala. Valjda brzo odradi pa ni ne primetim.
Bafer na inverter pumpi jedino znači da se neće paliti toliko često. Iako je inverter to ne znači da radi bez prestanka. Isto tako i leti ne hladi vodu nonstop. Ali kad se upali ima logiku da mora da radi jedno vreme pre nego što se ugasi. To znači da leti može da se desi da spusti temperaturu vode ispod tačke rošenja. Bafer to koriguje.
Uzeo sam bafer sa izmenjivačem da bih dodao solarne kolektore. Verovatno neće služiti skoro ničemu, ali eto to je neki moj hir da dodam i solar na sistem.

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Voda u cevima od kotlarnice do razdelnika je 33-34. A od kamina do kotlarnice ide do 70tak.
Pestanove cevi su preko 5 bara na 95 stepeni, a kod mene otvoren sistem. Cak su mi u pestanu i preporucivali ppr cevi za podno grejanje, ali sam uzeo pert al pert cevi.
A za vakumske solarne panele, nikako ne mogu da opravdam investiciju... Plus sta leti sa viskom toplote? Jos i bazen da moram da grejem, da bi imao gde sa tim Laughing out loud