Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kamin+elektro kotao

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
MilosV7
MilosV7's picture
Offline
Registrovan dana: 05/04/2015
Poruke:

Dobro veče majstori! Srećna Vam svima nova godina i svi praznici pred nama.
Situacija je ovakva. Letos smo u našoj porodicnoj kuci izvodili instalacije za grejanje. Naravno zbog ekonomske situacije odabrali smo Blistov kamin sporet od nekih ~25kW na papiru. Grejemo prizemlje i sprat, sa time da kuća ima staru (drvenu) stolariju i nema uopste bilo kakvu izolaciju. Šporet se dosta miči da postigne temperaturu od preko 60c, a na spratu je jedva 18C. Instalacije su radjene tako da Su se iz svake sobe u prizemlju vukle cevi u sobu iznad. Posto je raspored soba identican. Na leto se planira izolacija i delimicno zamea stolarije, a meni sada pada na pamet ideja da dodam elektricni kotao od cca 12kW. Kako bi odrzao finu temperaturu preko noci i gomile drugih razloga. Najvise me brine to sto bih ja zeleo da postavim taj elektro kotao na sprat, ali su na spratu sve tanke cevi. Sigurno me razumete sta zelim da kazem. Debele cevi krecu od kamina, pa se suzavaju po prizemlju, a onda sve tanke idu posebno za svqki sobu gore. Zbog estetike naravno. Kakva su vasa misljenja?

MilosV7
MilosV7's picture
Offline
Registrovan dana: 05/04/2015
Poruke:

Dodajem, da je povrsina koju grejemo sada cca 150m2, alo ce se povecati. (Garaza, stepeniste, potkrovlje jednog dana)

pedja089
pedja089's picture
Online
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Sto se tice izvodjenja cevi itd prepusticu nekom drugom.
Ali bih predlozio da umesto kotla kupis akumulator toplote(buffer) i da u njega ubacis grejace, posle njega termostatski trokraki ventil.
Ovim bih mogao da koristis dobrim delom jeftinu struju za grejanje i u toku dana. Ima tema o tome ovde, pa procitaj. Mozes krenuti i od kraja, upravo je jedan zavrsio dodavanje AT na kotao i el grejace.
Inace mi se grejemo samo na jeftinu struju.