Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pravilno čišćenje kotla

13 poruka / 0 new
Poslednja poruka
ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Mala pomoć,kako se pravilno čisti kotao,da li je bolje čistiti hladan kotao ili zagrejan,sme li da se čisti kotao dok gori vatra.Koliko često je poželjno čistiti kotao.Ako je bitno u pitanju je gusani kotao.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Meni odžačar traži da je kotao hladan, a onda brenerom greje smolu i skida je špaklom. Kaže da tako najlakše spada.
Čistim u jesen pred sezonu jednom. Ali ja ložim drva i to popodne u januaru i februaru.
Rekao je da nije odavno tako čist kotao čistio.
Uvek se očisti i opali i dimnjak, naravno.
Dnevno čišćenje pepela i četkom pred svako paljenje se podrazumeva. Ako se preskoči 1 dan onda četka od 50mm ide teško, ako se ne čisti 3 dana onda ne ide nikako i može samo četka od 45mm da prođe.
Kad se loži loše gorivo (a pogotovo mokro) sve je triput gore.

ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Pa dobro tihi kakva je razlika između čišćenja već zagrejanog kotla od loženja i hladnog kotla pa ga naknadno grejati let lampom.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Zdrava logika mi kaže da se smola brže zagreje i sa hladnog kotla lakše spada. To su 2 materijala različitih karakteristika.
Ne kažem da je u pravu, ali moj odžačar sa 30 godina odžačarskog staža tako radi. Meni to ima logike.
Kad vidim kako se oznoji posle 3 sata skidanja ne mogu da verujem da postoji lakši način.

ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Evo recepta,zapališ vatricu u kotlu sa pola gajbice sitno iseckanih drva i kada se vatra razgori ubaci 2/3 kofe košpica ,može od šljiva ili neke slične.Za desetak minuta kotao će da se usija,nakon toga prihvati se špahne i to je to.

RnRolla
RnRolla's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2010
Poruke:

ivoludilo wrote:
Evo recepta,zapališ vatricu u kotlu sa pola gajbice sitno iseckanih drva i kada se vatra razgori ubaci 2/3 kofe košpica ,može od šljiva ili neke slične.Za desetak minuta kotao će da se usija,nakon toga prihvati se špahne i to je to.

Ova metoda je dobra, samo se čuvaj kuvanja. Visoku temperaturu možeš postići i suvim drvima koja su manje rizična. Još ako uložiš malo strpljenja i par dana ga držiš na npr. 80*C moći ćeš posle četkom da skineš sve.

predraguez
predraguez's picture
Offline
Registrovan dana: 08/08/2009
Poruke:

Saveti su ok i probaću ih, ali bih ja da probam još jednostavnije, pa me interesuje da li (čelični) kotao može da se očisti brusilicom na koju se stavi čelična četka?

Maska za prašinu se podrazumeva.

ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Koliko znam ti nastavci idu na bušilicu a ne brusilicu

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ima nastavaka i za busilicu i za brusilicu , no nijedan od tih alata nije dobro resenje za ciscenje kotla .

predraguez
predraguez's picture
Offline
Registrovan dana: 08/08/2009
Poruke:

Hvala na odgovoru, ali bi mi značilo i neko dodatno objašnjenje.
Da li bi rad četke možda oštetio kotao ili je nešto drugo u pitanju?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ne bi se kotlu desilo nista , ali bi efekat ciscenja bio zanemarljiv , a sem toga zicani alati su poprilicno opasni

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Kotao se detaljno cisti najmanje tri puta u toku grejn sezone - Prvi put po zavrsteku grejne sezone, drugi put kada pocinju jaki i celodnevni mrazevi i treci put kada zima pocne da gubi na intenzitetu.
Osim toga, kotao se cisti iskljucivo
hemijskim sredstvima a nikako grubim predmetima.
Razlozi za ciscenje na opisani nacin i u prema opisanom rasporedu je pre svega radi trajnosti samog kotla.
Uklanjanje nalepa smole, garezi i cadji sa unutrasnjih zidova lozista sagorevanjem je opasno pre svega po one koji to cine jer se tom prilikom razvijaju izuzetno kancerogena jedinjenja /fenolne smole/ a takodje je i opasno u smislu pozara jer smole pri sagorevanju razvijaju prilicno pristojne temperature /minimum 1200 stepeni C/. Nijedan kotlovski /Cr-Ni/ celik ili liv od koga se kotlovi i rade nisu vatrostalni materijali da bi mogli da izdrze te temperature bez ostecenja.
Inace, opsta preporuka je da lozista kotlova treba cistiti ako je temperatura u kotlu 35-45 stepeni C.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

racicd
racicd's picture
Offline
Registrovan dana: 17/03/2009
Poruke:

Pozdrav,

zanima me koja su to hemijska sredstva za čišćenje kotla?

Ja sam do sada vidio samo onaj prah koji se sipa na žar i zatvore se luftovi i onda sve živo sagori unutra.
Ja nisam koristio bojim se da mi ne progori peć. Inače, imam Termomont 23kW čvrsto gorivo.