Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Problem sa cirkulacijom u sistemu centralnog grijanja

19 poruka / 0 new
Poslednja poruka
josa_ba
josa_ba's picture
Offline
Registrovan dana: 18/03/2018
Poruke:

Prije svega da pozdravim sve koji ce procitati ovu temu, a posebno one koji ce mi pomoci da rijesim problem koji imam.

Dakle, radi se o tome da sam kupio kucu sa vec razvedenim centralnim grijanjem do kotlovnice (cijevi i radijatori). Uradio sam kotlovnicu sa kotlom na pelet 34kW i bufferom (akumulaciskim spremnikom) od 1000L, koji je tu prvenstveno zbog podnog grijanja u prizemlju kuce.
Kada je sve zavrseno i sistem pusten u pogon odma je se javio problem sa losom cirkulacijom u radijatorskom krugu. To zakljucujem po tome sto se radijatori sporo zagrijavaju, i kada se zagriju od pola na dole su mlaki, a temperaturna razlika potisa i povrata oko 20 stepeni.

U sistemu su 3 pumpe. Prva je izmedju kotla i buffera na povratnom vodu, druga na termickoj jedinici podnog grijanja poslije mijesajuceg ventila i treca je na potisu radijatorskog kruga. Sve pumpe su Grundfos 25-60, s tim da su dvije u krugu kotao - buffer i buffer - radijatori max 60W u 3. brzini, dok je ova na termickoj jedinici, koja je fabricki dosla, 90W. Sve 3 pumpe "izvlace" iz buffera.

U dijelu kuce sve je uradjeno alu pex cijevima 18mm (na mjestu spajanja unutrasnji fi je 8mm sto me prilicno brine). U prizemlju dnevni boravak, kuhinja i hodnik grije podno grijanje, takodje alu pex 18mm. Jedna soba i kupatilo radijatori, s tim da je u kupatilu cjevasti radijator ciji vodovi su iskoristeni u predulazu kao podno grijanje i taj radijator jedva da i progrije. Tek kad zatvorim sve radijatore dobijem da se i on nesto ugrije. Od prilike koliko sam mogao skontati ukupna duzina oba voda tog radijatora je negdje oko 28m. Radijator u sobi je oko 90cm duzine i prilicno lijepo se zagrije ciji vodovi su prilicno kratki i blizu razvoda.
Na spratu nalaze se 4 radijatora. 2 su takodje oko 90cm, 1 oko 50cm i 1 koji je najveci oko 150cm. Svi radijatori su prilicno mali za prostor u kom se nalaze i u buducnosti ih planiram mijenjati aluminijskim sa sto vise rebara. Na radijatorima su Danfoss ventili za termo glave kojih nema i samim tim otvoreni su do maximuma, mada i sami bez termo glava imaju neko podesavanje na sebi pa sam istrazujuci nasao da je najveca propusnost u polozaju N.
Takodje i na spratu vazi pravilo da brze i bolje progriju radijatori koji su blize razvodu pa sam te blize prigusio na povratu kako bi ovi dalji grijali malo bolje.

Da sumiram. Sve prilicno dobro radi osim radijatorskog kruga. Citav sistem sam ispirao sa vodom iz cesme i normalan protok imam kroz svaki zasebni krug. Sve je ozraceno i ispitano vise puta.

Pitanje je: Da li je ova postojeca pumpa preslaba? Da li je na pogresnom mjestu? Ili je nesto trece?

 • buffer.jpg
 • pumpa_25-60.jpg
 • pumpa_radijatori.jpg
 • racvanje.jpg
 • razvod_podno.jpg
 • razvod_radijatori.jpg
 • radijator.jpg
 • susilnik.jpg
 • alu_pex.jpg
 • danfoss_ventil.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

josa_ba wrote:
...s tim da je u kupatilu cjevasti radijator ciji vodovi su iskoristeni u predulazu kao podno grijanje i taj radijator jedva da i progrije. Tek kad zatvorim sve radijatore dobijem da se i on nesto ugrije....
Pitanje je: Da li je ova postojeca pumpa preslaba? Da li je na pogresnom mjestu? Ili je nesto trece?
Pumpa Grundfos UPS 25-60 je i više nego dovoljna ali je puno puta na forumu apelovano da se krugovi podnog grejanja ne "kaleme" na povrat iz radijatora ili sušača u kupatilu. Ali dobro sad niste vi krivi tako je već bilo urađeno kad ste kupili kuću. Nesrazmerno je sada veći hidraulički otpor kroz taj krug (redno vezan radijator u kupatilu i krug podnog grejanja) nego na primer jedan radijator od 50 ili 90 cm. Sada jedino da nastavite da prigušujete radijatore na povratu i/ili da ugradite termoglave na postojeće termoventile pa kad se oni zatvore da progreje i kupatilski radijator i podno...

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Proverite odvajac necistoce na povratu u bafer od radijatorskog grejanja. Inace kako je sve to povezano dobro je da bilo sta i radi.

josa_ba
josa_ba's picture
Offline
Registrovan dana: 18/03/2018
Poruke:

Histerezis wrote:
Sada jedino da nastavite da prigušujete radijatore na povratu i/ili da ugradite termoglave na postojeće termoventile pa kad se oni zatvore da progreje i kupatilski radijator i podno...

Sve bi dobro bilo da je samo tu problem, i ovi ostali ne griju punim kapacitetom. Nekako do pola su vreli, a od pola mlaki i hladni.

Grejac wrote:
Proverite odvajac necistoce na povratu u bafer od radijatorskog grejanja. Inace kako je sve to povezano dobro je da bilo sta i radi.

Provjerio sam vec i njega, sve je cisto. Sad ste me zabrinuli kad kazete da dobro u opste radi. Mozete li mi dati neki savjet sta bi trebalo izmjeniti.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Onda nešto baš nije u redu. Ja sa sličnom pumpom vašoj na najnižoj snazi grejem iz AT celu kuću od 160m2 osam radijatora, jedan krug podnog i dva izmenjivača na bojlerima (nije po propisu ali radi bez problema). Poslušajte savet grejača za početak otvorite hvatač nečistoća pa javite da li ima poboljšanja.
Znači nije do hvatača nečistoća... Da li ste sigurni da je pumpa uopšte ispravna? Što ne zamenite mesta pumpama iz kotlovskog i potrošačkog kruga (tog radijatorskog) pa vidite da li ima promene...

bester
bester's picture
Offline
Registrovan dana: 04/11/2014
Poruke:

Kotlarnica vam je jako lose uradjena i tu lezi problem. Resenje je ili da sve to prepravi neki majstor koji zna sta radi, sto je skuplja ali sigurnija varijanta ili da probate sa jacim pumpama 25/80.

drandigo
drandigo's picture
Offline
Registrovan dana: 09/11/2018
Poruke:

Pozdrav svima, ako moze mala pomoc.
Naime imam problem sa poluhladnim radijatorima.

Grejanje je uvedeno pre 15 god, jedna etaza, Alfa plam 90, ukupno 3 radijatora na jednom vodu, sve radilo odlicno.
Par godina kasnije dogradjeno potkrovlje pa pridodato jos 3 radijatora i 1 bojler.
Par godina kasnije deda je ugradio u prizemlju Alfu 20 i na nju prikacio 4 radijatora i bojler.

Kako nasa mala alfa 90 nije vise mogla da gura jednu etazu i podkrovlje resili smo da spojimo etaze.

Napravili smo kotlarnicu, nov dimnjak, ubacili kotao Sukom plam 30kw i na njega nakacili sve 3 etaze. Mala Alfa 90 je izbacena iz sistema dok je Alfa 20 ostala u sistemu u prizemlju sa namerom da je koristimo u prelaznom periodu. Kotlu je ugradjena stara pumpa od Alfe 90, 3 brzine neka.

Problem, i kotao i Alfa 20 ne mogu da ugreju ravnomerno radijatore, odnosno budu hladni u donjem delu. Probao sam balansiranje sistema i to je situaciju malo popravilo ali i dalje nije kako treba.

E sada verovatno je problem sto smo jos na postojecem razvodu predvidjenom za 3 radijatora nakaci jos 3 u potkrovlju kao i jos 2 koja su ubacena u prostoriji gde je nekada bila alfa 90, posto cevke nisu menjane verovatno je slab protok, pa sada bi me zanimalo jel postoji nacin da resim problem bez zamene cevki i da li moze jaca pumpa da resi problem, unapred Hvala

Drandigo

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Drandigo, dobro došli na forum. Teško da problem možete da rešite bez prepravke sistema tako što ćete da stavite jaču pumpu, prigušite najbliže radijatore kotlu u prizemlju a očekujete da pumpa "protera" poslednji radijator u potkrovlju. Najbolje je da još u kotlarnici odvojite grejne celine (posebno svaka etaža) kao zasebne potrošačke krugove sa svojim pumpama i regulacijom polazne temperature prema gubicima. Pretrazite po forumu malo. Srkson ovo stalno ističe kao neophodnost i ispravno rešenje. Vaš sistem je baš dobar primer zašto je ovo bitno.
Pitajte i na temi ispravne hidraulične šeme grejanja da li je uopšte moguće "ispravno" povezati etažni kotao jednog sprata da bude dodatni ili pomoćni glavnom kotlu u kotlarnici koja greje nekoliko etaža. Meni liči na veliki "karabudž".
Pogotovu što trenutno (u prelaznom periodu kada je napolju preko dana 20C) sa Sukom plam 30kW+Alfa term 20 koja ima 14kW ukupno 44kW ne možete da ugrejete tri etaže. Šta ćete da radite u januaru i februraru?

drandigo
drandigo's picture
Offline
Registrovan dana: 09/11/2018
Poruke:

Ne ne, nismo se razumeli. Kotao i Alfa mogu da rade zajedno ali nema potrebe. Rade ili jedan ili drugi po potrebi, kotao je namenjen za hladnije dane a Alfa za prelazni period.

Trenutno koristimo Alfu, trenutno greje sve 3 etaze, stim sto je na prvoj sama Alfa i tu gde je postavljena radijator je ugasen, odnosno ona greje te dve sobe i hodnik. Sasvim dobro radi posao, recimo sada bas je napolju 6 stepeni, u sistemu 40 stepeni a po sobama prosek 24. Samo sto i dalje je donji deo radijatora mlak dok je gornji vruc. Takva je situacija na svim radijatorima.

Kotao smo lozili samo jednom za probu i sada trenutno nema potrebe za njim.

Jedna pumpa je u kotlarnici na dovodu na kotao, trenutno sada ne radi jer i taj kotao je ugasen, odnosno zatvoren ventil na vodu za njega. Druga pumpa je na samoj Alfi koja se nalazi u kuhinji i koja sada radi.

Jel mogu ja slike da postavim ovde pa da vidite kako izgleda??

Drandigo

drandigo
drandigo's picture
Offline
Registrovan dana: 09/11/2018
Poruke:

Plava pumpa nakacena na kotao a crvena na Alfu.
Da li su ove pumpe dovoljne da guraju 3 etaze?

Kad radi Alfa radi samo crvena pumpa a kad radi kotao radi samo plava pumpa. Procedura kad biram koji cu da zalozim je sledeca, ako hocu Alfu onda kod njene pumpe otvaram ventil a na kotlu zatvaram, kad hocu kotao onda obrtno, na kotlu otvaram ventil a na Alfi zatvaram ventil. Izmisljeno Smile

 • 20180909_173118.jpg
 • 20180927_084510.jpg

Drandigo

drandigo
drandigo's picture
Offline
Registrovan dana: 09/11/2018
Poruke:

..

 • 20181002_200530.jpg
 • 20180927_084411.jpg

Drandigo

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Dobro je da to uopšte i radi . Ali pošto ne radi kako treba onda sistem jeste "izmišljen "

drandigo
drandigo's picture
Offline
Registrovan dana: 09/11/2018
Poruke:

Ok, ali aj konkretno ako neko zna, kakve su ove moje pumpe, da li treba jaca i koja bi trebalo da se stavi da pojaca protok?

Drandigo

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Još Vam histerezis rekao da imate problema sa mrežom . A vi i dalje o pumpi ...

drandigo
drandigo's picture
Offline
Registrovan dana: 09/11/2018
Poruke:

Znam da je losa mreza, ovde bi se i majstor izgubio da vidi gde sta ide. Nego pitam za pumpu iz razloga jer u sustini sistem ne radi toliko lose, svi radijatori u sistemu su podjednako topli, pogotovo u potkrovlju, bojleri brzo ugreju vodu. Za pumpu pitam jer kad smo prepravili sada sistem, majstor je pumpu koja je gurala samo jednu etazu namestio da gura sve 3, pa me interesuje jel uopste ta pumpa sposobna za to, majstor je rekao "Ce da tera neka je ta stara".
A citam i po forumu i stvarno se oko ovih oznaka na pumpama nista ne snalazim, pa eto ako bi neko napisao na tu temu bio bih zahvalan.

Drandigo

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

drandigo wrote:
Za pumpu pitam jer kad smo prepravili sada sistem, majstor je pumpu koja je gurala samo jednu etazu namestio da gura sve 3, pa me interesuje jel uopste ta pumpa sposobna za to".
Naravno da nije. To što grejanje trenutno nije loše je delom i posledica gravitacionog kretanja tople vode na gore pa je naročito na višim etažama dobro ali neće biti dobro januara i februara. Ako stavite jače pumpe i ostvarite veći protok a ostane postojeći cevni razvod povećaće se brzina kretanja vode jer su prečnici cevi mali pa će da se čuje strujanje vode, pištanje, brujanje pumpe,... Poželjno je da vam neko ko je stručan pregleda sistem na licu mesta, prepravi hidrauličku šemu, odredi pumpe i potrebne preseke cevi. Napamet preko foruma teško da vam neko da ispravno rešenje. E sad vas najmanje može da košta da kupite ili još bolje pozajmite jaču pumpu pa da probate. Pa ako radi radi...
drandigo wrote:
stvarno se oko ovih oznaka na pumpama nista ne snalazim, pa eto ako bi neko napisao na tu temu bio bih zahvalan.
U nazivu ovih pumpi imate tip pumpe, nominalni prečnik (DN) misli se na usisni i izlazni priključak, maksimalnu visinu koju "dobacuje", i dužinu pumpe. Google-ajte malo ima puno tehničkih uputstava..

drandigo
drandigo's picture
Offline
Registrovan dana: 09/11/2018
Poruke:

Hvala na odgovoru, ostavicu ovako za sada, pa sledece godine moracu da resavam sve iz pocetka da bude kako treba.

Drandigo

Paja79
Paja79's picture
Offline
Registrovan dana: 30/09/2019
Poruke:

Imam ovu cirkulacionu pumpu ali nigde nisam uspeo da nadjem njene karakteristike (osim onoga sto pise na njoj).
Kotao je u podrumu a radijatori su u prizemlju, drugom spratu i planiram da ih postavim u podkrovlju (bice na jedno 10m visine u odnosu na pumpu) pa nisam siguran da ce ova zadovoljiti pa ako mozete da predlozite neku odgovarajucu ?
Bice oko 200m2 za grejanje.
Kotao je na pelet (prepravljen Fenix kotao na drva).
Oznaka 20-20 znaci da su cevi 3/4" ?

Hvala unapred.

 • img_8140.jpg
 • img_8154-3.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Paja79, dobro došli na forum. Neće moći ta pumpa da gura tri etaže....