Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Termostatske glave na jednocijevni sistem grijanja

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
goranstok75
goranstok75's picture
Offline
Registrovan dana: 21/01/2017
Poruke:

Poštovane kolege,
Ako se nisam dovoljno potrudio molim da me uputite na adekvatni topic, iako sam pregledao sve teme vezane za ovo što me interesuje. Mada , moguće je da sam propustio nešto.
Naime, u stanu 64 m2 imam jednocijevni sistem grijanja, sa "običnim" ventilima i sa kalorimetrom pred ulazom u stan. Stan je novogradnja, što hoću reći da je i termoizolacija dobra, kao i stolarija. Stan je na gradskom grijanju, tj. toplani i već sa ugradnjom kalorimetra sam ostvario uštedu u odnosu da plaćam paušal po kvadraturi tokom čitave godine. Obzirom da nisam od onih koji će stalno izlaziti u haustor da zavrće ventil kalorimetra, planirao sam "suptilniji"način dodatne uštede. Mislio sam ugraditi digitalne termostatske glave na svaki radijator kako bih mogao programirati otvaranje i zatvaranje svakog pojedinačnog radijatora.
Trenutni "obični" ventili su u donjoj zoni, i ako želim staviti termo glave moram ih mijenjati kompletno jer na postojeće ventile ne mogu ići termo glave.
Moja pitanja su sljedeća:
1. Da li ću uopšte dobiti na uštedi prelaskom sa običnih na termo glave?
2. Ako zamijenim ventile ostaje mi termo glava u donjoj zoni i koji su nedostatci toga?
3. Da li dobijam išta sa usponskim ventilom kojim ću imati termo glavu u gornjoj zoni radijatora?
Hvala puno
Goran

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Ustedu mozes ocekivati ako racionalno koristis grejanje i ako su radijatori dobro dimenzionisani. Da kada podesis temperaturu na termoglavi, to i ostvaris u prostoriji.
Ujedno, ako nemas puno radijatora mozes razmisljati i o digitalnim termo glavama sa programskim rezimom rada.
Sto se tice zamene ventila, bolje uzeti usponske armature. Uronski ventili su po meni losiji i ja ih koristim samo kada moram.

goranstok75
goranstok75's picture
Offline
Registrovan dana: 21/01/2017
Poruke:

Hvala na brzom odgovoru...
Ja sam u novogradnji zatekao jednocijevni sistem sa uronskim cijevima i običnim ventilima..Nisam stručnjak, ali mislim da je sistem dobro izbalansiran, obzirom na jednocijevni sistem grijanja. Ja bih samo htio da ne razbacujem energiju, koju plaćam preko kalorimetra, onda kada je ne trebam, tj. kada je temperatura u stanu viša nego što mi treba, zbog spoljnih uticaja,, a da ne idem zavrtati radijatore ručno.
Hvala

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Termostatski ventil sa mehanickom ili jos bolje elektronskom termo glavom je pravo resenje. Sad da li ce biti uronska ili usponska armatura je stvar izbora i sistema. Ja glasam za usponsku armaturu