Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Veliki problem sa centalnim grejanjem u stambenoj zgradi

16 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Gorancha
Gorancha's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

Pozdrav svima na forumu. Temu sam otvorio u nadi da ce neko pomoci da se ustanovi gde je moguci uzrok loseg ili nikakvog grejanja u stambenoj zgradi prikljucenoj na sistem gradske toplane.Dakle...
Na zajednicku podstanicu, tj. jedan izmenjivac toplote u podstanici, prikljucene su dve stambene zgrade. Do ove grejne sezone, grejanje je bilo prilicno dobro. Problemi su nastali pocetkom ove grejne sezone, i nastavili se i do danas.
Moja zgrada ima 7 spratova, ja sam na trecem spratu. U stanu imam ukupno 6 Al radijatora od kojih samo jedan celom povrsinom ima ujednacenu temperaturu, i moze se reci da dobro greje. Ostali radijatori su skroz hladni, znaci, ne mlaki, ne topli vec kao da uopste nisu prikljuceni na sistem, kao da uopste nema cirkulacije vode.
Svi radijatori su skidani, isprani, stavljeni novi ventili na ulazu i na izlazu.
Vertikale koje idu od prizemlja do vrha zgrade, ona za dovod vrele vode, je toliko vrela da se rukom ne moze drzati duze od par sekundi, a ona koja bi trebalo da vraca povratnu vodu u izmenjivac je na sobnoj temperaturi ( sem na onom jedinom radijatoru koji greje, gde su temperature priblizno iste i dovoda i odvoda).
Svi radijatori su skidani i provereno je ima li protoka u horizontalama koje vode do radijatora - i ima i pritiska i protoka ( odvrnut gornji ventil, pocne da izlazi vruca voda, protok odlican, ista stvar i sa onim donjim ventilom!)
Stanje po spratovima: radijator koji greje u mom stanu, tj. ta verikala greje na svim spratovima odlicno).
Prizemlje:Od svihradijatora (sem onog jednog koji greje odlicno)3 radijatora mlaki samo 20cm od vrha ka donjem kraju.
Prvi sprat:Svi sem jednog mlaki na povrsini oko 20 x 20 cm na ulazu tople vode
Drugi sprat: Isto kao na prvom
Treci sprat: Svi LEDENI sem jednog koji greje odlicno
Cetvrti sprat: Kod svih greje gornja cetvrtina, temperatura oko 40 stepeni
Peti sprat: Greje gornja trecina, malo topliji nego na cetvrtom
Sesti sprat: isto kao na petom
Sedmi sprat: Kod svih vrela gornja polovina.
Da dodam da su u celoj zgradi odzraceni bas svi radijatori i sve verikale.
U susednoj zgradi, pocev od prizemlja, radijatori greju jednom trecinom, i stanje se popravlja po spratovima, tako da na poslednjem spratu, greju gotovo normalno...
Svaka zgrada ima posebnu pumpu, a problem je nastao kada je praznjena instalacija da bi mogla da se zameni pumpa za susednu zgradu.
Otprilike sam opisao stanje, ako neko ima ideju kako resiti problem, odgovoricu na dodatna pitanja...Unapred hvala!!!

Dedadule
Dedadule's picture
Offline
Registrovan dana: 29/03/2013
Poruke:

Majstori iz toplane znaju u čemu je problem!Vi ste na neki način odgovorili sami.

Gorancha
Gorancha's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

Dedadule, stvar je u tome da od Toplane dobijamo odgovor da je sa njihove strane sve u redu, da isporucuju potrebnu kolicinu i temperaturu vode u izmenjivac, i da tu zavrsavaju njihove obaveze.
U moru novih zakona, odredbi, resenja, i svakojake papirologije ispada da mi kao zgrada trebamo resiti problem. U mom mestu svi dizu ruke, svi jednostavno beze od tog problema jer navodno nije u njihovoj nadleznosti, a ne postoji ni jedna firma koja bi se prihvatila resenja problema mimo toplane. Od individualnih majstora, svi predlazu pranje radijatora i zamenu ventila, sto, naravno ne resava problem, jer problem nije ni u jednom od stanova (ni u jednom stanu zamenom ventila i pranjem radijatora grejanje nije poboljsano).
Zbog toga sam pokusao da opisem stanje, mozda je neko imao slicnih problema, i ako su reseni, mozda pomogne.
idem po logici, da to nije nova instalacija, da je radilo sve kako valja i da to dalje navodi da mora raditi opet, nakon otklanjanja kvara ili kvarova.
E sad je to glavno pitanje - sta ne valja, i kako uopste ustanoviti sta ne valja?
Izmenjivac pretpostavljam da nije, jer su dovodne vertikale bas vrele!
Pumpa funkcionise i ima dobar smer! ( cak je probana da se ukljuci i rezervna, situacija se ne menja! )
Sta dalje?
Da dodam da je po kalorimetru u podstanici utrosak toplotne energije mnogo veci, no dok je sve radilo kako valja , i konkretno meni, racun za grejanje je veci za skoro 5 000 din, za zadnji mesec u odnosu na prethodni!!! A tepreratura u stanu ko zna kakva bi bila da se ne dogrevam TA pecima, i odrzavam je na oko 18 stepeni!!! Otkud tolika potrosnja, ako su radijatori hladni??? Ali i to je nebitno, bitno je kako ustanoviti kvar!

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Problema moze biti vise, od balansnih ventila, do odvajaca necistoca. Razlicitih protoka po vertikalama, ventil diferencijalnog pritiska. Svasta jos nesto. Ali takvi problemi se ne mogu resiti preko foruma

Gorancha
Gorancha's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

Toga sam i ja svestan, samo se nadam da ce se nekako na osnovu opisanih stanja bar prici blize problemu...
Evo jos jedne stvari, ustanovljene danas u mom stanu: oni radijatori sto su ledeni, imaju suprotan protok !!! Kroz radijator ima nekog malog protoka, ali voda "tece" iz hladne vertikale, i vraca se kroz radijator u toplu!!! Ustanovljeno uz pomoc , da je tako nazovem, "epruvete sa kuglicom" ( providna cev, u obliku latinicnog slova U, i kuglicom koja zauzima polozaj u zavisnosti od smera i protoka fluida), a koja je prikljucena umesto radijatora!
nemam tablicu koja objasnjava podeoke na epruveti, ali od 10 glavnih podeoka, kuglica se penje na oko 1,4 - 1,6 podeoka, u zavisnosti umesto kog radijatora je prikljucena...Kada je epruveta postavljena umesto radijatora koji greje, kuglica se popela na tacno cetvrti podeok, u dobrom smeru (od vrele ka hladnoj vertikali) !

Zona sumraka...

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Ukrstene vertikale, druga pumpa jaca, pa "vuce" vodu iz vaseg sistema....nagadjam

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ugasiti komšijsku pumpu pa videti šta se dešava...

tenzor
tenzor's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Osnovno pitanje je ko je vršio zamenu pumpe i šta je taj uradio , ovako na daljinu možemo samo da nagadjamo šta se dešava . Pošto autor tvrdi da je sve radilo kako treba dok se nije uradila zamena pumpe , onda tog koje menjao pumpu treba uhvatiti pa dovesti da ispravi ono što nije u redu ...

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Ako je pumpa trofazna, mozda je zamenio faze, pa vrti u kontra smeru. Moze tu biti jos 100 stvari.

Gorancha
Gorancha's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

Tihi2, to je na neki nacin vec provereno: komsijska pumpa je vec par puta "izbacila", i za to vreme dok ona ne radi, onaj jedini radijator u mom stanu koji dobro greje, bude jos vreliji, maltene se ne moze ni dodirnuti, a ovi sto su hladni takvi i ostaju. Za druge stanove u zgradi, u takvim periodima nemam info.

tenzor, komsija koji je prisustvovao zameni pumpe tvrdi da nista drugo nije dirano - stara neispravna skinuta, stavljena ista po snazi nova...

Grejac, to sa ukrstenim vertikalama... Da li se moze desiti da do ovakvih simptoma dodje, ako je neki komsija iz moje zgrade, iz nekog razloga izlaz iz radijatora "prespojio" na neku drugu odvodnu vertikalu, a ne na pripadajucu, koja ide uz onu za dovod? Postoji mogucnost da je to odradjeno u jednom stanu na sedmom spratu, ali necu da nagadjam, sutra proveravam!

Pokusacu da dodjem do dokumentacije od podstanice i razvoda po mojoj i susednoj zgradi, mozda pomogne resenju ove situacije.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Da je prespojio samo jedan radijator, on ne bi radio, a ne cela vertikala. Postoji verovatnoca da su ventili na odzracnim vodovima ostali otvoreni (na poslednjem spratu) pa da je bolja cirkulacija kroz ozracne lonce a ne kroz vertikalu.

tenzor
tenzor's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Igramo se gluvih telefona . Ja sam Vam lepo rekao da firma koja je menjala pumpu ima odgovornost , jer prema Vašoj tvrdnji otada ne radi sistem grejanja . Takodje je pitanje ko je je to uradio jer bez saradnje sa lokalnim distributerom daljinskog grejanja takva rabota baš i nije moguća . Drugo je pitanje kako je moguće da vi imate ugovor o isporuci toplotne energije , i da plaćate račune a da isto nemate . I ono što je još zanimljivo je pitanje ko Vam vrši ta merenja i ustanovljava sve te kvarove i mane , kao što je recimo pomenut " kontra tok " ..?

Gorancha
Gorancha's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

tenzor, ne igramo se gluvih telefona. Temu sam pokrenuo iskljucivo zbog tehnicke, a nikako pravne strane ove moje i muke mojih komsija sa grejanjem. Ali ako smatrate da je to bitno evo odgovora na vasa pitanja i tu bih stavio tacku na pravni deo problema. Pumpu je zamenio majstor parnogrejac, bez papirologije, jednostavno kupljena nova ( stanari sakupili novac i kupili pumpu), on skinuo staru, i povezao novu.neispravnost stare je ustanovio elektricar, radnik EPS-a, a stanar te zgrade. Ugovor sa toplanom nemamo, jer nam nije ni ponudjen na potpis. Racune dobijamo redovno, i ja svoj racun ( obracun se vrsi ocitavanjem kalorimetra u podstanici - ukupna grejna povrsina zgrade, ocitano stanje potrosnje, iz toga moj udeo u potrosnji prema grejnoj povrsini mog stana...) placam na osnovu toga, bez obzira na lose grejanje, jer mi je to stvar (stetnih) licnih principa.Opet napominjem da iz toplane tvrde da se njihove ingerencije zavrsavaju na ulaznom delu izmenjivaca, a na molbu da nam preporuce firmu koja moze resiti problem - ukratko receno nema odgovora!!! U mom mestu ne postoji firma niti pojedinac koji hoce da se prihvati posla oko resavanja ovog problema, a ono sto hoce da urade, svodi se na ispiranje radijatora i zamene ventila i navijka uz debelu nadoknadu ( 5000 po grejnom telu), sto je vec dokazano da nista ne resava... a da vam ne govorim o tome da se komsije ne daju nagovoriti da se pozove neka renomirana firma sa strane, uh...
"Kontra protok" je ustanovljen kod mene u stanu, tako sto su zavrnuti ventil i navijak, skinut radijator, umesto radijatora "usrafljena" merna epruveta, odzracena i vizuelno praceno stanje pokazne kuglice, a to smo radili ja i prijatelj koji radi na odrzavanju hidraulicnih sistema...Do podataka koje sam u laickoj formi naveo, o zagrejanosti radijatora i vertikala po spratovima, dosao sam licno ja, tako sto sam obisao sve stanove u zgradi i rukom dodirivao radijatore.
Grejac, smer pumpe je dobar, to je prvo provereno.

Jedno konkretno pitanje...Da li je moguce da problem bude resen ugradnjom automatskih balansnih regulatora pritiska u donjem delu (na pocetku) svakog para vertikala (iako je bilo dobrog grejanja i bez njih - dok je radilo)?

P.S: proverio sam kod komsije gde sam mislio da je bilo prepravki... Dodat je jos jedan radijator (iz vrele vertikale korizontala ulazi u prvi, izlazi iz njega do drugog, rastojanje oko 3m, i vraca se do prvog, pa u hladnu vertikalu).

srkster
srkster's picture
Offline
Registrovan dana: 25/12/2016
Poruke:

Ako je grejanje radilo pre zamene pumpe onda je nesto u podstanici cacnuto neka prigusnica mozda xvatac necistoce zapusen a mozda ta nova pumpa nevalja jer sa starom je grejanje bilo kako treba i objsnite kako je mogao majstor ili bilo koja firma da menjaju pumpu u podstanici i otkuda vam kljucevi. Kod nas u novom sadu niko sem toplane nema kljuceve od podstanice i niko nemoze sem njix raditi bilo sta u podstanici

Gorancha
Gorancha's picture
Offline
Registrovan dana: 05/07/2011
Poruke:

srkster, hvala na odgovoru!
da pokusam iznova: jedna podstanica, jedan izmenjivac, a dve zgrade.
Svaka zgrada ima zasebnu pumpu.
Do problema je doslo nakon praznjenja instalacije radi zamene neispravne pumpe koja snabdeva susednu zgradu ( instalacija je uradjena tako da se radi bilo koje intervencije mora isprazniti instalacija za OBE zgrade).
Nakon zamene pumpe, grejanje u susednoj zgradi se donekle normalizovalo, a u mojoj zgradi je onakvo kakvo sam opisao do detalja.
Toplana nije htela da vrsi popravke, jer kategoricki tvrdi da po novom zakonu, pravilniku, stagod, sve njihove nadleznosti prestaju na ulaznom delu izmenjivaca.cak i kad bi se morao menjati sam izmenjivac, to bi morali da urade korisnici o svom trosku.
Da se ovo desava u Novom Sadu, verujem da bi do sada problem bio resen, nazalost, potvrdjuje se pravilo sto manje mesto - to veci problemi.Zbog svega toga, molim vas da ne ulazimo u pravni deo problema, vec da problem sagledamo sa prakticne, tehnicke strane.
Jedino sto je utvrdjeno do sada je to da problem zasigurno nisu zapusene horizontale, radijatori, ventili ni navijci u mojoj zgradi, kao ni vazduh u instalaciji.
Iz podstanice u zgradu ulaze samo dve cevi, dovod i odvod (glavna horizontala), a onda od tih cevi idu vertikale koje razvode u, i vracaju vodu iz radijatora. Svaki par vertikala ima obicne ventile, na petnaestak centimetara od glavne horizondale. Pokusano je i da se TI ventili zatvore na svim vertikalama sem na dve da se vidi hoce li biti promene. Dobilo se to da su vertikale koje nisu zatvorene postale jako vrele ( obe, i za vrelu vodu iz izmenjivaca, i one koje vracaju vodu u isti), ali sa radijatorima koji su prikljuceni na njih stanje se nije promenilo sto je meni apsolutno neverovatno !!!!
Sledeci korak je bio da se pokusa isto sa drugim parovima vertikala, i rezultat je bio identican!!!Vertikale se "usijajiu" a zagrejanost na njih prikljucenih radiatora se ne menja...tako je cinjeno sa gotovo svakim parom vertikala u mojoj zgradi, uvek sa istim rezultatom.
Zato ja kazem -prava zona sumraka...

Sta dalje reci...Ostalo je samo da vas zamolim da preporucite ozbiljnu firmu koja bi mogla da otkloni ovaj kvar (ako pravila foruma to ne dozvoljavaju zbog reklamiranja, molim vas putem PP), a da je sa teritorije istocne Srbije, ili da date neki predlog sta i kako konkretno uraditi da se lokalizule i resi problem, ali iskljucivo sa tehnicke, a ne sa pravne strane.
Jos jednom se zahvaljujem svima koji pokusali da pomognu!!

tenzor
tenzor's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kakav je sistem u zgradama , otvoren ili zatvoren , koliki je pritisak u sistemu , kako je dopunjen sistem i kako je ozračivan ?, Ako je otovren sistem gde je izvod "signala " ... ? Jer ako je sve radilo do zamene pumpe , a sad ne radi onda je osnovna sumnja da je posle te zamene nešto zakazalo . Logčno bi bilo da pre i posle pumpe postoje venitli koji inače služe za zamenu pumpe bez da se prazni sistem .
Uslikajte tu instalaciju u podstanici pa da vidimo o čemu se radi .