Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zamena rebra kod gusanih radijatora

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
MI66
MI66's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Imam 2 gusana radijatora sa po 8 rebara. Na jednom radijatoru dva susjedna rebra su napukla na donjoj strani (kape sasvim, sasvim malo) ali zbog bojaznosti da ce se ove grejne sezone rupe prosiriti resio sam da ih promenim.Cuo sam da je bolje promeniti ceo radijator od 8 rebra nego da se ova dva osrafuju i zameniti samo njih..Jedan mi je majstor rekao da ukoliko promenim ova dva ostecena radijatora postoji opasnost da veoma brzo druga rebra sa tog radijatora popuste.Molim za savet.
Pozdrav.

darkelja
darkelja's picture
Offline
Registrovan dana: 19/02/2009
Poruke:

Zamena rebara za majstora je relativno lak posao,mada uvek postoji mogucnost da nesto krene kako ne valja.U SSM varijanti,pogotovo ako nisi nikad gledao kako se radi ici ce malo teze.Ovo pisem iz razloga sto se pri sklapanju gusanih rebara klingeriti cesto mazu farbom,firnajzom i slicno,pa kad to vremenom zapekne uz neizbezno rdjanje-nastaje problem.Tu majstori imaju mnogo caka da bi se uspesno rastavila rebra.Takodje potreban ti je i kljuc za sastavljenje rebara,sto bi mogao od nekog da pozajmis.U svakom slucaju,trebalo bi pogledati kako izgleda ceo radijator i da li vredi menjati rebra ili ne,sto se moze postici samo na licu mesta.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

To nije posao za ssm, pogotovu ako je zgrada u pitanju.Kada počne grejna sezona veoma je komplikovana procedura da se zatvori voda u podstanici, da se isprazni sistem i da se sve to ponovo pusti u rad.Bolje je angažovati majstora koji to zna kako se radi i ima sav potreban alat za taj posao.Postoji dosta toga što samovci mogu, ali ima po nešto, što je moj savet, da ne diraju.ž, u to spada u sistem grejanja.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

sllobam
sllobam's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2009
Poruke:

Ne razumem zasto bi se zatvarala voda u podstanici kad svaki radijator ima svoje ventile pomocu kojih se iskljucuje?

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Kod nekih starijih instalacija nema donjeg ventila a i često su zaribali pa ne možeš ni da ih okreneš, a ako možeš neće da drže.

tolke
tolke's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2011
Poruke:

Da bi promenio puknuta rebra trebati radijator kljuc za odvrtanje i zavrtanje rad.niplova.Nalegajuci spojevi ravni i cisti,dihtunzi kvalitetni,a stezanje ravnomerno.Pre bilo kakve ugradnje obavezno probaj na pritisak.