Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

zavrsni dio dimnjaka

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
risto76
risto76's picture
Offline
Registrovan dana: 26/09/2010
Poruke:

Mastor je ozidao dimnjak sve je dobro povezano ali na samom izlazu iz dimnjaka povezao je unutrasnju cijev i vanjsku, malterom. Tako da unutrasnja samotna i vanjska betonska su kao jedna cjelina. Neki mi kazu da taj sastav treba ostemati jer kad se bude lozilo doci ce do sirenja unutrasnje cijevi i samim tim pucanja. Kazu da se unutrasnja cijev prilikom lozenja siri. Molim odgovor. Hvala unaprijed.

tihi2
tihi2's picture
Online
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Idi na sajt Šidela pa vidi kako je urađen vrh.
Koliko se ja sećam, kod mene to nije spojeno jer se unutrašnj deo zagreva i dimnjak raste nekoliko cm kada se zagreje. Kapa sprečava da ne pada kiša u dimnjak.

risto76
risto76's picture
Offline
Registrovan dana: 26/09/2010
Poruke:

Hvala vam lijepo. Pogledacu sajt. Hvala jos jednom.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Na završnom delu dimnjaka mora da postaoji dilataciona spojnica koja je zavisna od visine dimnjaka, a min. je 3 cm.Spoljna obloga i unutrašnja cev ne smeju biti spojene malterom.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

DzigiBau
DzigiBau's picture
Offline
Registrovan dana: 21/02/2010
Poruke:

Ne sme nikako da se spoji zavrsna betonska ploca i samotna cev!!!
Po schiedelu na 1m duzine dolazi oko 3mm temperaturne dilatacije!!!Pa ti izracunaj koliko bi na tvoju visinu dimnjaka to iznosilo.

Ja sam napravio tu gresku i bio sam svedok kako se cela betonska ploca na vrhu dimnjaka dize i spusta i to bukvalno 2 cm.Srecom,nije doslo nigde do ostecenja shamotnih cevi i odmah sam iduce godine otklonio problem tako sto sam izbusio beton oko cevi i posle istemovao.Tako sam oslobodio cev.Zatim sam napravio uzak prsten od aluminijumskog lima oko cevi i dobro ga zalio betonom i stavio jos jedno pola cevi na postojecu da prelazi van nivoa betona.Kao zastitu koja lici na inox konusni nastavak kod schidela protiv padavina,iskoristio sam obicnu saksiju za cvece od deblje i dobro pecene keramike samo sto sam isekao dno i navukao na cev i sav beton i saksiju ofarbao bojom za beton.Mislim da ce se dobro pokazati.Ide sezona pa cemo proveriti