Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zidno grejanje i hladjenje

25 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Milosdam
Milosdam's picture
Offline
Registrovan dana: 20/05/2009
Poruke:

Ja to uradio ovako.
Kao rezultat zelja porodice za niskobudzetnim centralnim grejanjem, i razgovora sa ljudima koji imaju podno grejanje a hladjenje je klimom (jer kada se pusti hladna voda kroz pod nema cirkulacije vazduha t.j. do kolena je ledeno a iznd vruce- kao kod mog kuma).Ja sam doso na ideju da u nase novoizgradjeno potkrovlje od 84m, uradim zidno grejanje i hladjenje samo po SPOLJNJIM ZIDOVIMA.
Posto su kod nas podzemne vode na dubini od 3m do 5m, toplotna pumpa se nametnula kao idealno resenje za niskotemperaturno grejanje a i hladjenje.
Kao i sve u zivotu sto ima svoje dobre i lose strane, tako i ovo ima

DOBRE
-niska ulazna temperatura vode u sis.
-velika povrsina isijavanja toplote
-od spoljanih zidova ka sredini smer isijavanja toplote
-netreba ti klima uredjaj (osim struje za pokretanje pumpe za vodu iz bunara, gde je uvek oko 14C do 15C)....

LOSE
-mogucnost pojave kondezacije u letnjem periodu ako se pretera ili ako nema kuhinjskog aspiratora
-visa cena izvedbe u odnosu na podno grejanje, i kompleksnija izrad
- prislanjanje namestaja i kuhinjskih ele. uz sam zid, kucanje eksera i montaza ele.

e sad bice tu jos pluseva i minusa al to otom potom.
Da budemo jasni,nisam nikakav espert za grejanje.Ja sam masinski inzenjer kome je ovo drugi objekat koji vecim delom radi sam.Tako da sve ovo uzmete kao primer.
Pisem ovo jer je i meni bilo jako tesko da i na internetu nadjem neke primere zidnog grejanja i hladjenja.Pa mozda nekom posluzi ovo ka skica ili putokaz kako se neke stvari resavaju.
Sistem nije jos uvek zavrsen .Plan je da do leta bude useljeno sa instaliranim etaznim grejanjem.A za instalaciju toplotne pumpe i pratece opreme sa baferom bice potrebno proacunati isplativost ugradnje (za nas i jos 4 manja stana) .

Sta je radjeno:
na unutrasnju stranu spoljnjih zidova je nalepljen stirodur od 3mm,
na koju je pricvrscena (tiplovima 12mm) armaturna mreza 6mm sa 15x15cm okcima
a za koju su vezivane PREX cevi fi16mm po izvodu u duzini zmije od 80m priblizno
dovodna cev je vodovodna PP fi18mm
orman sa razdelnikom sabirnicom od 5 izvoda gde svaki izvod ima svoje ozracno lonce
malterisano je u tri sloja sa dodatkom aditiva za podno grejanje i stakleni vlakana
posle prvog sloja koji se poravno sa cevima je stavljena sulc mreza pa 1cm do 2cm drugi sloj i na kraju fini ravnajuci sloj

 • potkrovlje_2_horizontalni_presek.jpg
 • potkrovlje_2_vertikalni_presek.jpg
Milosdam
Milosdam's picture
Offline
Registrovan dana: 20/05/2009
Poruke:

slike

 • spavaca_2.jpg
 • spavaca_1.jpg
 • dnevna.jpg
 • dnevni.jpg
 • img-95eef5b800ed5655a8ce90f2a43063b8-v.jpg
 • glavni dovod za etazno
 • dsc05610.jpg
 • dovod do mreze
 • spavaca_1_2.jpg
 • majstor Brane
 • spavaca 1
 • razdelnik_sabirnica.jpg
 • dsc05761.jpg
 • patos od kuhinje
 • kuhinja
 • spavaca 2
 • susenje
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ja ću biti brutalno iskren .
Loše isplanirano a još lošije izvedeno . Ali svršenom poslu mane nema . Ostaje samo Vam samo nada da ti sve neće otpasti sa zida . Smile

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Tenzor, zašto misliš da je loše izvedeno? Meni kao laiku izgleda dobro. Ako sam dobro razumeo stirodur i mreža su utiplani u zid pa ne bi trebalo da odpadne.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Izmedju ostalog i zbog "ne bi trebalo " da odpadne Smile

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Онај развод цеви по поду је планиран тако или су тако цеви попадале кад су донете?

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Tek sada videh šta se ovde napravilo . Ako ploče nisu lepljene biće belaja a koliko vidim na sastavcima panela nije zalepljena termotraka.Po nekom pravilu trebalo je postaviti stirol sa alu folijom,mada bih pre ugradio umesto golog stirodura panele od trske debljine recimo 4cm.

Za improvizacije...nema garancije !!!

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ubiste čoveka u pojam. Nije to tako loše koliko ga isekoste. Nije po PSu al ko danas radi po PSu?

Možda su trebali biti češći tiplovi za zid, fali alufolija, ali nema to gde da se šeta. Ja bih pustio armaturu do poda pa da cela težina bude na armaturi a da tiplovi samo drže vertikalu prema zidu, bez ikakve težine. Ovako ipak sve leži na tiplovima.

Ja bih recimo mnogo bolje isplanirao cevi po podu. Kao što se struja ne vuče koso posred zida tako se ni podni razvod ne vuče ukuso a pogotovo da cevi idu jedna preko druge. Ostaje nada da imaš slike i ako treba nešto da se stavi ili ukuca konsultuješ sliku. Tamo gde je orman, regal, komoda, grejanje neće imati efekat, pa se obično te površine posebno obrade.

Inače, ne izgleda to uopšte loše.

Milosdam
Milosdam's picture
Offline
Registrovan dana: 20/05/2009
Poruke:

-Mozda niste zapazili ali duz vencanice gornje su ankerisana 16mm rebrasta na svaka 2m.
-Razvod cevi po podu je samo delom kuhinje, kupatila i ulaznog hola po kome se hoda. Na izlazu je dodat trmostatcki venti.
A gos. Tenzor je vido kako se to radi ili nije?Bio bi mu veom zahvalan za savet.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ja sam kazao šta sam imao . A trud im se da nikad ne komentarišem teme ili postove u koje se ne razumem uopšte . Kad se krene od pogrešnih premisa normalno je i da je svaka konkluzija pogrešna . Da ste u pretraživač ukucali "zidno grejanje " poprilično bi se iznenadili . Dalje da ste ukucali recimo pojam "plastered wall heating /cooling " tek bi se onda iznenadili , što od slika , video , tutorijala , uputstava . Ovako ste sopstvenom improvizacijom došli do toga da je ceo posao poprilično loše izveden, a ostaje pitanje da li će uošte sistem i raditi .
Zidna grejanja su vrlo komplikovana i zahtevna i sa "grejačke " strane i sa "gradjevinske " strane . Očekivao sam mnogo više od jednog Maš . Ing. I da se razumemo ako je Vama to dobro meni je još bolje . No svakako imam pravona svoje mišljenje , pa makar ono i bilo pogrešno .

Daniel66
Daniel66's picture
Offline
Registrovan dana: 11/01/2018
Poruke:

Drug gornji komentari su dobronamerni i nemoj se ljutiti na njih.
Ovakvi sistemi su stvarno jako komplikovani i prvo sto si trebao da uradis je proracun.
Kao i kod podnog grejanja pre postavljanja cevi trebao si da stavis reflektujucu foliju.
Na ivicama zidova trebao si da stavis elasticnu oblogu koja bi bila pokrivena sa zadnjom rukom maltera tako da uglovi mogu da "disu".Mislim da ce ti zbog dilatacije malter pucati.
Sada kada si to uradio ne bi bilo lose da u sistem ubacis vakuumske solarne kolektore i bafer koji bi ti smanjio potrosnju toplotne pumpe a i imao bi toplu sanitarnu vodu.
U svakom slucaju pozdrav za pokusaj.Pre nego sto uradis to u drugim stanovima poslusaj savet Tenzora.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Reflektujuca folija je nista jer ona ne reflektuje toplotu vec svetlost i energiju koja ide uz svetlost. Ne bi se folija koristila pri pecenju da reflektuje toplotu iz grejaca rerne ili podnog grejanja.
Stavi foliju na elektricnu ringlu i izmeri za koliko ce da provri voda i za istu tu kolicinu vode meri vreme bez folije.
Druga je stvar sto ja bih taj novac koji je potrosen za unutrasnju izloaciju zidova i zidnog grejanja pre potrosio na spoljasnju izolaciju potrkovlja i zidova i eventualno klimu od 300e ili FC.
Bolja izolacija bi dovela do manjeg racuna za grejanje i hladjenje a temperatura poda bi bila minimalna, skoro da zimi moras papuce da nosis. Hladjenje bi radilo 5 dana leti i zbog tih 5 dana ne vredi stavljati zidno hladjenje i grejanje.
Takodje nije mi jasno zbog cega ste stavljali izolaciju na cevi koje vode do zidnog grejanja. Ta toplota sto izadje kroz te cevi ostaje u kuci i ponasa se kao deo podnog grejanja.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

vlado107 wrote:
Reflektujuca folija je nista jer ona ne reflektuje toplotu vec svetlost i energiju koja ide uz svetlost. Ne bi se folija koristila pri pecenju da reflektuje toplotu iz grejaca rerne ili podnog grejanja.
Stavi foliju na elektricnu ringlu i izmeri za koliko ce da provri voda i za istu tu kolicinu vode meri vreme bez folije.

Ovde si pomešao malo babe i žabe ali si uzeo dobar primer. Uloga folije preko izolatora (stirola) a ispod razvoda grejanja ima sasvim drugu ulogu.S jedne strane biće ti jasnije ako razmisliš o ulozi folije kojom prekriješ posudu za pečenje u rerni. Šta misliš, zašto se izolacija rerne (staklena vuna) oblaže folijom?Razmisli takođe i o protivpožarnim detaljima....

Za improvizacije...nema garancije !!!

Daniel66
Daniel66's picture
Offline
Registrovan dana: 11/01/2018
Poruke:

Vlado mislim da nisi ukapirao za reflektujucu foliju.Prvo ona nije samo od aluminijuma vec ima dva sloja,drugo ona sluzi da usmeri toplotnu energiju ka unutrasnjosti prostorije a ne da greje zid ili pod.Sa folijom dobijes da 70% energije koja bi isla prema zidovima preusmeris ka prostoriji i time smanjis gubitke.Sto se tice spoljnje izolacije tu si u pravu ali sa obzirom da je to potkrovlje izolacija bi trebala da bude MASALA.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Znam da aluminijumska folija moze da sluzi kao paronepropusne folija ali ovde sam shvatio da se savetuje da sluzi kao toplotna izolacija.
Sa postavljanjem 5-10cm stiropora dobija se usteda od npr 50% a ako kazete da se sa folijom postize usteda od 70% onda lepo na pod i krov stavis samo aluminijumsku foliju i 70% ustede je esktra super. To bas i nije tako. Ona reflekuje 70% svetlosti ali ne i toplote iz podnog grejanja.
Folija reflektuje svetlost i energiju koju svetlost nosi ali ne reflektuje toplotu iz rerne, radijatora ili podnog grejanja. Alu-folija je dobra kod infracrvenih grejaca a infracrveno zracenje je sastavni deo sunceve svetlosti i Sunce vecim delom tako greje. Sunce ne moze da zagreje vazduh kao sto moze podno grejanje jer su to dve razlicite vrste zracenja tj grejanja.
Sunce prvo zagreje povrsinu zemlje, kamenje, beton, lisce, travu, vodu a onda to toplota iz ovoga nabrojanoga prelazi u vazduh. Sunce direktno ne moze da zagreje vazduh ako nema npr beton koji ce promeniti vrstu zracenja.
To znaci ako foliju stavis izmedju Sunca i npr betona folija ce da reflektuje svetlost i suncevu energiju u velikom procentu i nece doci do nikakvog zagrevanja, tj minimalno jer ne moze 100% da reflekuje. Cak najbolje ogledalo za NASA teleskope reflektuje 98% a standardno ogledalo 70-80%. Znaci tu alu folija kao i ogledalo ima ulogu u reflektovanju sunceve enegije. Medjutim kada sunceva energija dodje npr do betona ona ga zagreje i taj beton pocne da zraci toplotu na drugaciji nacin i ako preko njega stavimo foliju ona nece spreciti zagrevanej vazduha. Kod ovog zagrevanja folija nema efekat. To su dva sasvim drugacija nacina zagrevanja.

1. Predlazem da se uradi onaj ekspteriment da se na elektricnu ringlu stavi folija i serpa sa 1 litar vode i meri vreme za koja ce voda da prokljuca. Ako je to recimo 10 minuta onda iz ove vase tvrdnje proizilazi da ce bez folija da prokljuca za 3 minuta jer je ce do serpe da dodje samo 30% energije. Mozda nikada ni ne prokljuca sa folijom jer nema dovoljno energije jer se ona reflektovala. To nije tako. Tvrdim da je razlika minimalna u okviru "statistickle" greske. Cak cu da napravim snimak eksperimenta da vise ne moram da objasnjavam ovde na forumu da folija nema nikakav efekat u podnom grejanjui i da sluzi kao obicna paronepropusna folija. Pa i kada se stavi folija preko pileta po vasoj tvrdnji moze se zakljucitii da ce pile dole biti prepeceno a gore nedovoljno peceno. Folija u ovom slucaj sluzi da spreci isparavanja vode iz pileta i da bude socnije.

2. Alu folija u sporetu ima ulogu kao zastita od pozara i isparavanja ali ispod kosuljice nema nikakvu ulogu jer je stirodur odvojen sa 6-7cm kosuljice.
Stiropor ili stirodur je negorivi materijal. On se topi na odredjenoj temperaturi i svejedno je da li ima izmedju ima folija ili ne ako je temperaura iznad tacke topljenja. Ako je moja tvrdnja iz stavke 1 tacna onda ce se tacka topljenja stiropora u slucaju pozara postici u istom trenutku kao kada ima alufolija i kada nema.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

1. Predlazem da se uradi onaj ekspteriment da se na elektricnu ringlu stavi folija i serpa sa 1 litar vode i meri vreme za koja ce voda da prokljuca.

......................

Kako ne kapiraš? Folija kao fleksibilni materijal služi umesto poklopca jer voda u poklopljenoj šerpi brže provri, prevedi to na ovaj slučaj o kom govorimo Ostalo oko uloge folije preko izolatora u sistemu zidnog ili podnog grejanja smo već naveli.

Ovo nema veze sa oblaganjem rerne folijom iznutra . U tom slučaju jedinu ulogu ima zbog lakšeg održavanja, zameniš zamašćenu i teraš dalje...jesi ribao kad rernu?

Za improvizacije...nema garancije !!!

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Opet ta folija.
Mnogo ljudi meša i izjednačuje neke stvari u izolaciji i prenosu toplote. Treba da bude jasno da je izolacija nešto što postavljamo da bi napravili otpor prenosu toplote. Što bolja izolacija toplota će sporije prelaziti sa jednog tela na drugo.
Sledeće, što je jako bitno a izgleda malo ljudi razume je da postoje 3 (i slovima tri) načina za prenos toplote:
1. Provođenje (kondukcija)
2. Prelaženje (konvekcija)
3. Zračenje (radijacija)

Alu folija pomaže kod ovog trećeg. Znači ako stavljaš alu foliju želiš da sprečiš gubitke (ili neželjene dobitke) toplote koj se prenose zračenjem. Svako telo ima toplotu i otpušta je i putem zračenja (to se zove infracrveno zračenje) i to je ono što obično ljudi sa infracrvenim kamerama pokazju na slikama sa spektrom boja od plave do crvene. Koliko se sećam Tenzor ima takvu kameru. Usnimiš zgradu od spolja i vidiš gde se crveni i tu zgrada otpušta toplotu (infracrveno zračenje). Nisi došao kontaktnim termometrom i nasloni ga na zgradu da vidiš da je tu toplije ili hladnije.Ali... ako staviš alu foliju između IC kamere i zgrade, nećeš moći da očitaš temperaturu. Folija je barijera za toplotno zračenje tj. reflektuje ga.

Mineralne vune, polistirenska izolacija i slično služi kao optor pri toplotnom prenosu kondukcijom i konvekcijom. Ali folija tu ne pomaže, Čak je aluminijum dobar provodnik na tom polju.

Primer Vlade je dobar. Čim ali foliju nasloniš na materijal (nema prostora između, a obično se preporučije oko 3-5 cm razmaka) gubi se smisao ove folije.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

vlado107 wrote:

2. Alu folija u sporetu ima ulogu kao zastita od pozara i isparavanja ali ispod kosuljice nema nikakvu ulogu jer je stirodur odvojen sa 6-7cm kosuljice.
Stiropor ili stirodur je negorivi materijal. On se topi na odredjenoj temperaturi i svejedno je da li ima izmedju ima folija ili ne ako je temperaura iznad tacke topljenja. Ako je moja tvrdnja iz stavke 1 tacna onda ce se tacka topljenja stiropora u slucaju pozara postici u istom trenutku kao kada ima alufolija i kada nema.

...................

Znaš li zbog čega se ugrađuje red kamene vune na svakoj međuspratnoj ploči višespratnice ,kada se ugrađuje spoljna stirenska fasada? Folija takođe ima i drugu ulogu pored navedenih iznad , sprečava da stiren bude izložen otvorenom plamenu i ujedno je negoriva parna brana!!!Čini mi se da u životu nisi radio sa stirenima niti poznaješ njihove osobine. A o pravilima ugradnje tek da ne govorim....pričaš neke teorije koje nemaju nikakve veze sa temom.

Za improvizacije...nema garancije !!!

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Nisi procitao sta sam napisao jer se SLAZEM sa tobom.
Citiram se.
1. Aluminijumska folija moze da sluzi kao paronepropusne folija
2. Alu folija u sporetu ima ulogu kao zastita od pozara i isparavanja.
3. Folija u ovom slucaju (slucaju pecenja pileta) sluzi da spreci isparavanja vode iz pileta i da bude socnije. ( i da dodam da u slucaju isparavanja veliki deo toplote se veze za paru i odlazi uz paru i ako sprecis odlazak pare sprecio si odlazak toplote).

Sve ovo nema veze sa tvrdnjom da folija moze da reflektuje 70% toplote i na taj nacin da jedna obicna folija smanji gubitke a samim tim i potrosnju za grejanja 70%.
Ako moze da spreci 70% gubitaka toplote onda tri sloja alu folije moze da spreci 98%. Pa to je ekstra super. Niko ne bi stavljao mineralnu vunu oko rerne vec bi stavio tri sloja alu folije.
Cak bi i bojleri jednostavno bili izolovani alu folijom a ne pur penom. Em je jeftinije, em je visestruko bolje, em je jednostavnija ugradnja. Ali niko to ne radi. U potkrovlje bi stavljali ljudi 5 slojeva alu folije i fantasticno resen problem sa termoizolacijom i hidroizolaciijom. Kada bi stavili 5 slojeva alu folije u pod i potkrovlje tu prakticno ne bi bilo nikakvih gubitaka jer bi se reflektovalo 99% energije.

Nista od ovoga sto si ti naveo ja nisam rekao da nije tacno. Ja sam samo rekao da aluminijumska folija u slucaju podnog i zidnog grejanja ima beznacajnu ulogu termoizolatora.
Beznacajnost uloge alu folije kao termoizolatora moze da se dokaze tim eksperimetnom.
Izgleda da nisi skapirao sta ja hocu da dokazem.
Ja necu da stavljam foilju preko lonca vec direktno na ringlu, izmedju povrsine ringle i dna serpe i da dokazem da folija nije termoizolator jer ce za isto vreme da prokljuca ista kolicina vode u istom loncu. Da je izolator i da reflektuje toplotu onda bi sprecio da veliki deo toplote dodje do lonca i vode i voda bi prokljucala za duze vreme ili nikada ne bi prokljucala.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Ti navodis neke primere koje nemaju veze sa konkretnim slucajem..
Objasni mi kako ce stirodur biti izlozen direktnom plamenu ispod 6cm kosuljice. Kosuljica ce se zapaliti, ispariti, pretvoriti u pepeo i onda ce aluminijumska foilja da zastiti stirodur? Daaaaj molim te,

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Ovde niko niti jednom nije spomenuo da folija može da ima bilo kakvu ulogu termoizolatora, niti ona to može biti. Nemem nameru da se ponavljam...navedeno je nekoliko uloga stirenskih panela sa folijom u sistemu unutrašnje izolacije a u vezi sa temom zidnog i podnog grejanja. Zato sam ranije spomenuo potrebu da se ova izolacija (prikazanna na fotografijama) na svakom sastavku treba prelepiti termo trakom. Ovaj što je to radio je umislio da će ugradnjom stirodura izbeći pitanje parne branea! Ostavio je zazore na sastavcima. Pričali smo o tome 100X....i opet ne vredi!

Za improvizacije...nema garancije !!!

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Kazes da niko nije rekao a evo citiracu Danijela66: "Sa folijom dobijes da 70% energije koja bi isla prema zidovima preusmeris ka prostoriji i time smanjis gubitke"
Necu vise da komentarisem. Lazen je dobro shvatio sta sam rekao i zbog cega sam rekao.
"Pričali smo o tome 100X" Moze li jedan link gde se to pricalo? Hvala.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Znaš kako,ja se ne oslanjam na tekstove i preporuke naših "stručnjaka" o pravilima i zakonitostima ugradnje termoizolacije.Verujem proračunima i preporukama dobijenim empirijskim i praktičnim ispitivanjima proizvođača materjala i zvanično usvojenim standardima ugradnje zečetnika tih tehnologija. One su na zapadu a ne kod nas.

O stiroduru i ugradnji iznutra smo pričali 100x na temama koje se bave tom tematikom.

Za improvizacije...nema garancije !!!

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Milosdam,
čitam ovu temu i eto budem dodao i moje mišljenje in komentar.
-pohvale za takav podvig
- drži, prije bi trebao investitor Miloš, da pogleda na internet , da doda malo znanja i usmeritve za takvu izgradnju ogrijevanja
- u takvim primjeru je bio izrađe izračun in tako se je položilo cijevi ( projektant Strojnih instalacija)
- upotrebili smo namijenske nosače za taj namjen
- ugradili su se direktno na stijenu
- upotrebili smo cijevi manjeg presjeka 12 x 2 ili 10 x 2
- hiše su imale fasadu ; najmanje 18 Grafitnog stiropora , pa do 22 EPS-a; bile su PH ili NEH projektirane
- u Montažnim kučama to nismo izradili, kako obično pišeju/komnetiraju na internetu;
- pokazalo se, da i na siporeks stijenama je u redu
Milosdam, kontrola kondenza mi pokazuje , da u stijeni imaš vlage. Kako na slici se ne vidi koliko je fasade odnosno, dali je sploh imaš, je nisam upotrebio u izračunu. Refleksirajuče folije nismo upotrebili u nijednom primjeru. I XPS na stijenama nismo upotrebili. Kod rezdelilnika smo imali dvije varijante : jedan za talno drugi za stijenski ili jedan za sve cijevi. Na stijene gdje je bilo predviđeno ogrijevanje, nisu se postavljale ormare.

LP 

krcun
krcun's picture
Offline
Registrovan dana: 25/02/2018
Poruke:

Radio sam davno na jednoj kući u kojoj re razvođeno zidno grejanje. Cevi su išle direktno na zid, bez stirodura i alu folije. Onda se baci špric malter, pa se cevi obrišu, špric malter ostaje samo na zidu. Zatim se malteriše sa specijalnim malterom koji smo dobili od majstora za grejanje, pa rabic mrežica se utisne i tek posle finira. cevi su razvođene samo naspoljni zid, u visini čoveka.(verovatno da može da kači slike:) nisu obične alpex cevi nego su rebraste. Valjda da bolje isijava. spoljašna izolacija je grafitni stiropor debljine 10 cm plus fasadna cigla. Rado bih okačio neku sliku ali mi glupo da kačim slike tuđe kuće. Razvedeno je i podno grejanje, ali kako kaže majstor, to je samo za podgrevanje, ulaz tople vode u podno je oko 25 do 30 stepeni. Inače ulaz u zidno grejanje je oko 45 stepeni, predviđeno je da se greje na toplotnu pumpu, ali je gazda stavio kotao na pelet.